Franska Baskien

En resa genom Sydvästra Frankrikes spektakulära natur, genom det vilda och vackra landskapet vid foten av Pyrenéerna till de mjukt rundade smaragdgröna kullarna i både franska och spanska Baskien.

Läs vidare

Vi inleder resan på ett ståtligt 1500-talsslott varifrån vi utforskar det dramatiska Corbièresmassivet och den mäktigt välbevarade medeltidsstaden Carcassonne. Vi fortsätter till en av franska Baskiens vackraste byar med ett familjehotell vars gourmetrestaurang har en stjärna i Guide Michelin. Resan avslutas i Bilbao, ett av Europas mest intressanta exempel på lyckad stadsförnyelse, med sitt fantastiska Guggenheim-museum som kronan på verket. I närheten passerar vi även orten Guernica som Picassos berömda tavla gjort världsbekant. Ciceron är kunniga och omtyckta Peter Hagwall.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Tema

Resans ciceron Peter Hagwall

Reseprogram

 • Dag 1. Stockholm - Château des Ducs de Joyeuse

  Vi landar på flygplatsen i sydvästra Frankrikes huvudstad Toulouse där buss och ciceron väntar på att föra oss mot sydväst. Efter någon timmes färd lämnar vi slättlandskapet och kommer så småningom in i floden Audes dalgång. I den lilla orten Couiza checkar vi in på Château des Ducs de Joyeuse, ett praktfullt, befäst 1500-talsslott, varsamt ombyggt till hotell med välbevarad historisk charm, vilket märks framförallt på borggården i renässansstil och de slingrande torntrapporna upp till rummen. Gemensam middag på slottets restaurang.

  Läs vidare
 • Dag 2. Ringmurarnas Carcassonne – Corbièresmassivet

  Vi inleder dagen med ett besök i den pittoreska medeltida byn Mirepoix med fint skulpterade arkader och målade husfasader i trä runt bytorget. I närheten ligger Fanjeaux där den helige Dominikus predikade och grundade sin orden på 1200-talet. I regionen ligger Europas bäst bevarade medeltidsstad Carcassonne, vars magnifika dubbla ringmurar fortfarande stolt dominerar slätten.Vi fortsätter under eftermiddagen på en vacker väg genom den skönt karga naturen i det s k Corbièresmassivet. På vägen tillbaks väntar även den lilla byn Rennes le Chateau som blivit världsberömd efter mängder av skriverier om en skatt upphittad av byprästen på 1800-talet, det s k ”Mysteriet i Rennes le Chateau”. Gemensam middag på slottet.

  Läs vidare
 • Dag 3. I de mäktiga Pyrenéernas skugga

  Vi lämnar Aude-dalen och beger oss västerut under vad som är resans enda lite längre dagsetapp. Vägen slingrar utmed de lägre kullarna vid foten av Pyrenéerna och om vädrets makter är nådiga, så har vi på många ställen magnifika panoramavyer över den mäktiga bergskedjan. Vi passerar den lite större orten Foix och efter en vacker väg kommer vi fram till St Bertrand de Comminges, en liten obetydlig by på en kulle, men i vars mitt en fullkomligt gigantisk medeltida katedral reser sig. Här äter vi gemensam lunch på byns enkla men mycket trevliga värdshus.

  De synnerligen charmerande små bergsbyarna i den franska delen av Baskien har en helt speciell arkitektur och i en av de allra vackraste, Ainhoa, ligger det mysiga och gammaldags familjehotellet Ithurria där vi tar in för natten. Gemensam middag på hotellets gourmetrestaurang

  Läs vidare
 • Dag 4. Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz.

  Vi ägnar hela dagen åt franska Baskien. Här lever traditionerna och den baskiska kulturen, inte minst den särpräglade arkitekturen, och även det baskiska språket är synnerligen levande. Vi inleder med ett besök i franska Baskiens huvudstad Bayonne, med en pittoresk gammal stadsdel utmed floden Nives kajer. Vi fortsätter den korta sträckan till den vackra gamla hamnstaden St Jean de Luz med en levande fiskehamn som förr i världen var berömd både för sina kapare och sina valfångare. Vi avrundar dagen med ett besök i den mondäna turistorten Biarritz med sin sekelskiftescharm, innan vi återvänder till vårt hotell. Gemensam middag.

  Läs vidare
 • Dag 5. San Sebastian – Guernica – Bilbao.

  Idag korsar vi nationsgränsen och kommer in i spanska Baskien. Vårt första stopp blir den eleganta staden San Sebastian, med sitt fina läge vid den vackra havsbukten La Concha. San Sebastian har länge varit och återigen blivit en av Spaniens allra mest exklusiva semesterorter. På vår fortsatta väg västerut tar vi en mindre väg längs kusten och i närheten av orten Getarria äter vi en delikat och kopiös lunch på en exklusiv fiskrestaurang.  Efter lunch svänger vi av mot Guernica och åker igenom den världsberömda staden som fick lida så grymt under Spanska Inbördeskriget. Efter stopp i hamnstaden Bermeo fortsätter vi sedan mot Bilbao på en mycket vacker väg över kullarna. Vid ankomsten gör vi en kortare stadsrundtur innan vi tar in på trevliga Hotel Conde Duque, med perfekt läge vid Bilbaofloden mittemellan Guggenheimmuseet och den trevliga gamla stadsdelen. Kvällen till fritt förfogande i Bilbao.

  Läs vidare
 • Dag 6. Bilbao och Guggenheimmuseet

  Hela dagen till fritt förfogande i denna spännande stad. Vi inleder med en kortare orienterings-promenad för att få en känsla av staden, med avslutning vid Guggenheimmuseet. Du får biljett som ger tillträde hela dagen till museet vars unika arkitektur är signerad Frank Gehry. De relativt små permanenta samlingarna kompletteras hela tiden av olika högintressanta specialutställningar med tonvikt  på den helt nutida konsten. Sällan har en kulturell institution betytt så mycket för en stad, i samband med museibygget rustades hela staden upp i ett häpnadsväckande stadsförnyelseprogram som bl a återuppväckte kvaliteterna i den spanska jugendarkitektur Bilbao till stor del består av.

  Den gamla stadsdelen i Bilbao är också rolig att spatsera i, och allt hålls ihop av Bilbaofloden med sina nya flanörvänliga kajer. Det går även att ta den nya tunnelbanan ända ut till havet. På kvällen äter vi en enklare middag tillsammans på hotellet.

  Läs vidare
 • Dag 7. Bilbao - Stockholm

  Förmiddagen till fritt förfogande i Bilbao. Vi tar sedan busen ut till Bilbaos nya flygplats med djärv arkitektur signerad Calatrava för vidare flygning hem till Sverige via Frankfurt.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avresor/Datum

  29 september - 5 oktober

 • Pris från

  17 990:-

 • Enkelrumstillägg

  1 900:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Toulouse, Bilbao – Stockholm inkl. flygavgifter.
  - Transporter enligt program
  - Sex nätter på hotell, del i dubbelrum
  - Sex frukostar
  - Fem middagar
  - Två luncher
  - Entréer och visningar enligt program
  - Svensk ciceron
   -Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor