Vandring på Teneriffa och El Hierro

Kanarieöarnas största ö Teneriffa och den minsta, El Hierro, bjuder båda på naturskatter utöver det vanliga. Solglittrande havsvyer från grönskande berg, uråldriga, mossbevuxna lagerskogar, koloniala stadskärnor och månliknande landskap där dramatiska vulkaner tornar upp i himlen.

Läs vidare

Kanarieöarna har sedan 70-talet lockat till sig vandringsälskare från hela Europa. Under perioden november till april är klimatet perfekt för vandring. Floran är mycket säregen med 700 makaronesiska endemer, det vill säga växter som bara finns här. Till detta kommer naturligt införda önskade och oönskade arter. Bland de önskade finns arter som avokado, dvärgbanan, papaya, trädtomat och ett otal vackra trädgårdsblommor. Kanarieöarna erövrades av spanjorerna redan på 1400-talet. Då beboddes öarna av guancherna, ett folk med rötter från Nordafrika. Öarnas befolkning, Canarios, har blandats upp med nordeuropeer och latinamerikaner.

Under vår resa kommer vi att besöka det okända Kanarieöarna. På Teneriffa bor vi under fyra nätter i universitetsstaden La Lagunas koloniala stadskärna och tre nätter spenderar vi på den mest avlägsna och minst besökta av Kanarieöarna, El Hierro. El Hierro utgör kanske inte geografiskt men politiskt sett Europas sista utpost mot Södra Atlanten. Innan man bestämde sig för Greenwich var detta säte för 0-meridianen. Ön är den yngsta av Kanarieöarna och består av resterna av en stor, stor vulkan vars norra ände har glidit ut i havet. Hela ön är förklarad som biosfärreservat och av de 150 kanariska växter som finns här är 11 arter unika för El Hierro. På ön förekommer också en endemisk geckoödla och den största av kanarieödlorna Gallotia Simonyi, vilken kan bli hela 75 cm lång! Under tre hela dagar gör vi vandringar och lär känna denna lilla ö – för de flesta helt okänd. 

Vandringarna är mindre kuperade än vad som oftast är fallet när det gäller resor till Kanarieöarna men lite upp och ned får man räkna med – och då ofta med fantastiska utsikter! Bussresorna är korta och det ges mycket tid för att uppleva flora och bykafeer under vår resa. Vår omtyckta och erfarna guide är biologen Linda Lange som har många års erfarenhet av att leda resor på Kanarieöarna. På El Hierro kommer även vår duktiga lokalguide att göra oss sällskap. 

 • Pris
  16 290:-
 • Avresedatum
  2017-11-05
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Linda Lange

Resans höjdpunkter

 • Teneriffas oupptäckta och magiska naturskatter
 • Den minsta och okända kanarieön El Hierro med sitt förtrollande lavalandskap och vindpinade enar
 • Vår vandringsguide Linda och vår lokalguide på El Hierro

Reseprogram

 • Stockholm – Teneriffa, La Laguna
  Dag 1

  Stockholm – Teneriffa, La Laguna

  På eftermiddagen flyger vi direkt från Stockholm till Teneriffa, där vi landar på kvällen. Teneriffa blev spanskt i slutet på 1400-talet och staden La Laguna grundades kort härefter. Det är den största och bäst bevarade koloniala stadskärnan och var fram till 1723 öns huvudstad. La Laguna behåller idag titeln som kulturens och religionens huvudstad på grund av att universitetet La Laguna samt Biskopens palats, ligger här. I staden ses fantastiska arkitektoniska sevärdheter och gatorna kantas av 1600- och 1700-tals hus. Vi ankommer hit efter cirka en timmes bussresa och checkar in på vårt centralt belägna hotell.

  Läs vidare
 • Anagahalvön till Las Carboneras
  Dag 2

  Anagahalvön till Las Carboneras

  Anagahalvön har den bäst bevarade lagerskogen på Teneriffa. Här är naturen skyddad och oexploaterad, det ligger avsides byar inbakade i den fantastiskt grönskande naturen och vi upplever Teneriffas gömda naturskatter. Vandringen börjar i Cruz del Carmen och kantas av lagerträd, kanarieklockor och en betagande utsikt ut över Anagas raviner. Vandringen är kuperad men vi tar oss ner till Las Carboneras i långsam takt, här kan man sedan ta en uppfriskande dryck på ett cafe. Under dagen dukar Linda upp för picknick på någon vacker plats. Återfärd till hotellet och gemensam middag på lokal restaurang. 

  Dagens vandring är cirka 6,5 km, 4 timmar effektiv vandringstid och cirka +/-350 höjdmeter. Läs vidare
 • Nationalparken Las Cañadas del Teide
  Dag 3

  Nationalparken Las Cañadas del Teide

  På morgonen åker vi upp till Nationalparken Teide genom ett stort skogsbälte med Kanarietall och på vägen stannar vi för mäktiga vyer över Orotavadalen med havet, skogen och vulkanen Teide. Parque Nacional de las Cañadas del Teide blev 1954 utnämnd till nationalpark. Här reser sig Teide, en aktiv vulkan och samtidigt Spaniens högsta berg med sina 3 718 m.ö.h. Vi vandrar i ett fascinerande och kargt busklandskap kantat av vulkankäglor och stora lavatungor i rödbrun-svarta färgskiftningar. Vi befinner oss cirka 2000 meter över havet, ofta ovan molnen, och går längs en lättgången stig. Picknicklunch under dagen.

  Under tillbakaresan besöker vi den pittoreska och mycket mysiga staden La Orotava med sin utmärkande arkitektur och traditionella kanariska miljö. Längs stadens kullerstensgator ligger små charmiga hus och byggnader och vi besöker den gamla delen av staden. Här finns bland annat Casa de los Balcones (Balkongernas hus) som är ett mycket fint exempel på stadens arkitektur.

  Dagens vandring är cirka 8 km, 3,5 timmar effektiv vandringstid med +/-150 höjdmeter. Läs vidare
 • Puerto de la Cruz Botaniska trädgård – El Hierro, den eviga vårens ö
  Dag 4

  Puerto de la Cruz Botaniska trädgård – El Hierro, den eviga vårens ö

  ”Varning för rötter”, det står det lite överallt i den Botaniska trädgården i Puerto de la Cruz. De jättelika fikusträden som tronar upp i skyn bildar nämligen riktiga snaror under fötterna på besökarna. Ursprungligen anlades trädgården på uppmaning av den spanska kungen Carlos III som ett acklimatiseringsförsök för tropiska växter från spanska kolonier. 1790 – 91 anlades så trädgården med dess geometriska former och växter från olika delar av världen planterades i hopp om att de skulle vänja sig vid det kanariska klimatet. Under historien har trädgården varit under styrning av många olika aktörer och under 1800-talet utvidgades antalet växter från 220 arter till 2486, men eftersom trädgården har saknat långtids ledning så har den under olika perioder förfallit för att sedan blomstra upp igen. Idag lyder den under Kanarieöarnas jordbruksministeriums avdelning för forskning och teknik och är ett av de mest populära besöksmålen på Teneriffa. Förundras över vitt skilda växter från Europa, Asien, Afrika och Amerika som tack vare de speciella klimatologiska och orografiska villkoren här kan växa sida vid sida! 

  Läs vidare
 • Efter besöket åker vi till flygplatsen där vi har tid för lunch på egen hand innan vi flyger vidare till den lilla pärlan El Hierro. Vi anländer tidig eftermiddag och blir mötta av vår lokalguide. 

  Vårt första möte med El Hierro startar i dalen El Golfo där vi finner de naturliga poolerna La Maceta. Med svarta basaltlavaklippor omkring oss gör vi härifrån en kort vandring längs havet om cirka en timme. Förundras över El Hierros vindpinade och grönskande natur, ännu okänd och oexploaterad!

  Efter vår introduktion till ön åker vi till vårt hotell och checkar in. På kvällen äter vi en gemensam middag på lokal restaurang. 

  Vandring cirka 3 km, cirka 1 timme. Läs vidare
 • El Hierros vindpinade enar
  Dag 5

  El Hierros vindpinade enar

  Idag åker vi till El Hierros västra del till Sabinosa i området La Dehesa. Sabinosa är en av de mest traditionella byarna på ön inbäddad i magisk natur med vingårdar utströdda som pärlor runtomkring. Mitt bland betesmarker med frigående kor och får ligger här naturskatten El Sabinar, en öppen skog med hundraåriga enar som under tidens gång har blivit piskade av vinden och antagit förvridna former, många nästan liggandes längs marken. Dessa träd är typiska för El Hierro och det största av dem har kommit att fungera som en symbol för ön, känt från broschyrer och kartor. 

  Vi vandrar till utsiktsplatsen Mirador de Bascos uppe på en klippa. Härifrån ser man ut över hela den 15 kilometer breda och upp till 1500 meter djupa El Golfo dalen som bildades under ett förhistoriskt jordskred. Har vi tur är det en riktigt klar dag idag och då kan vi se ända till grannön La Palma. Gemensam picknicklunch under dagen. 

  Dagens vandring är cirka 10 km, 4 timmar effektiv vandringstid och cirka +500/-200 höjdmeter. Läs vidare
 • El Pinars tallskogar – Lavalandskapet Los Laijales
  Dag 6

  El Pinars tallskogar – Lavalandskapet Los Laijales

  Skogsområdet El Pinar är ingången till El Hierros södra del. Hit kör vi genom landsbygd med  små odlingar med fikon- och mandelträd. Vår vandring idag kantas av stora tallskogar och ett imponerande men svårtillgängligt och vildvuxet vulkanlandskap som är typiskt för El Hierro. Fokus ligger på öns geologi när vi vandrar längs de vulkaniska koner och lavaflöden som formar ”Los Laijales” - ett av de mest karakteristiska och värdefulla landskap på ön. Los Lajiales är symbol för den yngsta kanarieöns hårda och råa skönhet.

  Vi avslutar i El Tacorón som är en av de vackraste platser att simma på på ön. Vid denna sydliga lilla skatt finns skärgårdens lugnaste vatten och havet utanför kallas Mar de la Calmas – det lugna havet. Här glittrar det blå havet mot det svarta och vulkaniska landskapet och den rödbruna färg vid bergsfoten av El Julán. Vi befinner oss på en orörd och magisk plats och kan nu, efter vandringen, njuta av ett avkopplande bad. Gemensam picknicklunch under dagen. 

  Dagens vandring är cirka 9 km, 3,5 timmar effektiv vandringstid och cirka +100/-800 höjdmeter. Läs vidare
 • Vulkanlandskap och lummiga skogar - El Hierros heliga träd
  Dag 7

  Vulkanlandskap och lummiga skogar - El Hierros heliga träd

  El Hierros högst belägna by, San Andrés, ligger precis i utkanten av platån Nisdafe med sina betesmarker. Vi vandrar bitvis över porösa lavastenar och ser flera små vulkankoner på vår väg genom gröna lummiga skogar och vidsträckta betesmarker. Till slut kommer vi fram till byn Albarrada där, tvärs över vägen från byn, finner Det heliga trädet på El Hierro; Árbol Garoé. Trädet dyrkades av öns ursprungsbefolkning, Los Bimbaches, och sägnen säger att trädets blad kunde samla nog med vatten för att försörja öns alla invånare – varför det blev heligt. Tyvärr vältes trädet under en storm på 1600-talet, det tog ett tag men till slut, år 1949, ersattes det med ett nytt träd på exakt samma plats. Gemensam lunch på lokal restaurang. 

  Tidig kväll är det dags att lämna El Hierro och åka tillbaka till Teneriffa för en sista natt. Vi checkar in på Hotel Laguna Nivaria igen och äter sedan en  gemensam avslutningsmiddag på en restaurang i närheten. 

  Dagens vandring är cirka 9 km, 2,5 timmar effektiv vandringstid och cirka +150/-600 höjdmeter. Läs vidare
 • Teneriffa - Stockholm
  Dag 8

  Teneriffa - Stockholm

  Med en resväska full av minnen och ben som stärkts av Teneriffas och El Hierros fantastiska natur tar vi oss tidig morgon till flygplatsen för resa hem till Sverige. Vi får med en picknickfrukost från hotellet.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  5 - 12 november

 • Pris från

  16.290:-

 • Enkelrumstillägg

  2.390:-

 • I priset ingår
  - Flyg Stockholm – Teneriffa t/r

  - Flyg Teneriffa – El Hierro t/r
  - Flygavgifter och skatter
  - Transporter, visningar och entréer enligt programmet
  - Fyra nätter på 4-stjärnigt hotell i La Laguna
  - Tre nätter på medelklasshotell på El Hierro
  - Sju frukostar
  - Fyra luncher varav tre picknickluncher och en på lokal restaurang
  - Tre middagar
  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Klimat

  Medeltemperatur på Teneriffa i november:

  Högsta medeltemperatur 22 grader
  Lägsta medeltemperatur 15 grader

  Medeltemperatur på El Hierro i november:
  Högsta medeltemperatur 23 grader
  Lägsta medeltemperatur 18 grader

   

  Observera att det kan vara kallare under morgnarna de dagarna vi vandrar på högre höjder.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2. Väl ingånga vandringskängor som går upp över vristen rekommenderas. 

  Dag 2. ca. 6,5 km, 4 timmar och +/-350 höjdmeter.
  Dag 3. ca. 8 km, 3,5 timmar och +/-150 höjdmeter.
  Dag 4. ca. 3 km, 1 timmes vandring
  Dag 5. ca. 10 km, 4 timmar och +500/-200 höjdmeter.
  Dag 6. ca. 9 km, 3,5 timmar  +100/-800 höjdmeter.
  Dag 7. ca. 9 km, 2,5 och cirka +150/-600 höjdmeter.

   

  Tid anges i effektiv vandringstid. 

   

  God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna har sträckvis stora höjdskillnader, mestadels på stigar med grus och trampad jord, steniga trappsteg och en del höjdskillnader. Du behöver ha vana att vandra på stundtals hårt, ojämnt och ibland lite rörligt, stenigt underlag flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vi rekommenderar att avlasta knän och leder med vandringsstavar. Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem.

 • observera

  Vi behöver ert fulla namn enligt passet samt passnummer för bokning av flyg mellan Teneriffa och El Hierro.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-11-05
 • Hemkomst
 • 2017-11-12
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 16 290:-
 • Boka resa