Vandring på Orkney- & Shetlandsöarna

Två avlägsna öar i ett vilt Atlanten. Fornnordiska gravplatser och stencirklar. Vindpinade kustremsor med naturens under till utsikt. På dessa avlägsna men ändå så nära öar upplever vi en fantastisk blandning av kultur, historia och natur – storslagen i alla dess kategorier.

Läs vidare

Orkney ligger cirka 15 km norr om Skottlands fastland och består av över 70 små öar, varav många är obebodda. Här sträcker sig vida vyer utöver det dramatiska havet och vi andas frisk och klar vildmarksluft under våra vandringar. Vissa dagar har vi bara varandra, flyttfåglarnas sånger och vildmarkens brus till sällskap. Öns neolitiska arv gör sig påmint på många platser vi besöker, ”Heart of Neolithic Orkney” är en samling monument som är upptagna på Unescos världsarvslista och berättar historien om livet i denna avlägsna skärgård för ungefär 5000 år sedan. På Orkney bor vi på Merkister Hotel, cirka 15 minuter från öns huvudstad Kirkwall och precis bredvid sjön Harray. Hotellets restaurang, The Skerries restaurant, har vunnit pris för dess mat och här äter man med en härlig utsikt över det omslutande landskapet. 

Shetland. Här möter Skottland Skandinavien och Atlantens vågor slår samman med Nordsjöns. En mytomspunnen ögrupp 960 km utanför Skottland med över 100 öar varav endast 15 är bebodda. Neoliterna brukade jorden här redan 3000 före kristus och trots många fornnordiska monument finns idag lite information om livet från denna tid. 800 efter kristus invaderade vikingarna ögruppen som vid den tiden beboddes av Pikterna, folkslaget som dominerade de norra delarna av Skottland och som man inte vet så mycket om. Turister kommer till Shetland för den storslagna naturen, det rika fågellivet, den mycket kända shetlandsullen och kanske för att få en skymt av den riktiga shetlandsponnyn. På senare år har ytterligare en anledning tillkommit: 

Ann Cleeves, författaren till böckerna som sedan kom att filmatiseras och skapa serien ”Shetland”, väver samman öns historia och råa skönhet med spännande mordgåtor i mystiska byggnader och avlägsna byar. I serien förekommer flera gånger det hotell vi ska bo på, Spökhotellet Busta House. 

Följ med på en resa till öar som man kanske aldrig trodde att man skulle besöka. Fascineras av den häftiga naturen som nästan får dig att tro att du befinner dig på en annan planet. 

 • Pris
  29 990:-
 • Avresedatum
  2017-09-16
 • Reselängd

  9 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Besöket vid den forntida bosättningen Skara Brae
 • Vandring till den berömda Old man of Hoy
 • Det förhistoriska och fornnordiska Jarlshof

Reseprogram

 • Dag 1

  Sverige – Edinburgh

  Vi ankommer till Edinburgh mitt på dagen och möts då av vår licenserade Blue Badge guide och  buss som tar oss till Ibis Centre South Bridge Hotel  där vi ska bo en natt. Efter incheckning går vi en guidad tur i Edinburgh och äter sedan en gemensam välkomstmiddag på hotellet. 

  Läs vidare
 • Tid på egen hand - Orkney
  Dag 2

  Tid på egen hand - Orkney

  Förmiddag på egen hand innan vi mitt på dagen möter vår Blue Badge guide som tar oss till flygplatsen för flyg till Orkney tidig eftermiddag. Vid ankomst möter vår vandringsguide som kommer visa oss Orkney och Shetlands vilda öar de kommande dagarna. Transport till Merkister Hotell för inkvartering de kommande tre nätterna. 

  Övernattning och middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Brough of Birsay och Marwick Bay
  Dag 3

  Brough of Birsay och Marwick Bay

  Vid Orkneys huvudös nordvästra udde finns ön Brough of Birsay, en hög skifferstensklippa som endast kan besökas under cirka två timmar om dagen då ebben är som lägst. Ute på ön finns rester från vikingatiden och en fyrplats och om våren är klippan hem åt tusentals häckande fåglar. Under förmiddagens vandring har vi utsikt över denna klippa när vi rör oss mot Marwick Bay och The Loons.

  Högt ovanför klipporna vid Marwick Bay står ett stort torn som restes av Orkneyborna efter första världskriget, till ära av Lord Kitchener och hans besättning på HMS Hampshire. Skeppet sjönk den 5 juni 1916 och anledningen tros vara en mina utlagd av tyska ubåtar. Av hela besättningen på över 650 man var det bara 12 som överlevde.

  The Loons är det största våtområdet på Orkney och är ett Eldorado för fågelintresserade. Om hösten kan man bland annat se rovfåglar som blå kärrhök och jorduggla och kanske hör vi beckasinens karakteristiska läte. På vägen mot varmare och sydligare breddgrader tar också vadarfåglar ofta här en välbehövlig paus. 

  Dagens vandring är cirka 14 km, +/- 230 höjdmeter. Läs vidare
 • Dag 3

  Under sena eftermiddagen tar vi oss till Ring of Brodgar som ingår i världsarvet Heart of Neolithic Orkney. I den Stonehengeliknande stencirkelns mitt har det aldrig gjorts några ordentliga utgrävningar, varför man inte är helt säker på hur gammal monumentet är. Man tror dock att det restes runt 2500 före kristus och den är därmed äldre än Stonehenge och många andra historiska stencirklar i både Storbritannien och Europa. Cirkeln står på en höjd mellan de två sjöarna Stennes och Harray. 104 meter i diameter är det en av de största i Storbritannien, från början fanns där 60 stenpelare men idag finns endast 27 kvar. 

  I närheten finns Stones of Stenness, även den en av de äldsta stencirklarna i Storbritannien daterad till cirka 3200 före kristus. Stenarna här är mycket större än i Ring of Brodgar, den högsta cirka 6 meter hög. Man tror att det från början var meningen att 12 megaliter skulle resas men åtminstone en, möjligtvis två, av dessa restes aldrig. Den gamla gravhögen Maes Howe har man daterat till runt 2700 före kristus och även denna ingår i världsarvet Heart of Neolithic Orkney. Det är den största och mest imponerande av alla gravhögar på Orkney och man ser denna gräsbeklädda kulle från långt avstånd. Första utgrävningen här började 1861 och vi gör ett besök där vi får bekanta oss mer med historien kring denna förhistoriska plats. 

  Läs vidare
 • Skara Brae - Kustvandring
  Dag 4

  Skara Brae - Kustvandring

  Vi börjar dagen med ett besök på det som kallats Skottlands Pompeji; Skara Brae. Vintern år 1850 drev en storm in över Orkney, kombinationen av vindarna samt väldigt högt vatten gjorde att något började urskiljas uppe på kullen Skerrabra. Godsägaren, Sir William Watt of Skaill blev nyfiken och startade en utgrävning. År 1868 hade man grävt fram fyra stenhus, men arbetet övergavs tyvärr och låg orört fram till 1925. En annan storm drog nu in över området och förstörde lite av det som grävts fram nästan 60 år tidigare. Beslut tog att bygga en mur för att bevara resten av stenbyggnaderna och under arbetet med denna upptäcktes än mer förhistoriska byggnader runtomkring i området. Man har kommit fram till att de åtta husen som idag finns vid Skara Brae troligtvis var bebodda mellan cirka 3200 – 2500 före kristus. På grund av det skydd som stenhusen hade av sanden som täckte dem i mer än 4000 år, så är de otroligt väl bevarade. Alla hus har samma design, ett stort fyrkantigt rum med en eldstad, två sängar och en byrå. Förundras över byn där Orkneys första bofasta bodde och som är äldre än både Stonehenge och Egyptens pyramider.

  Efter besöket börjar vår vandring längs kusten och förbi de spektakulära Yesnabyklipporna. Vandringen avslutas sedan i utkanten av Stromness där vi möts av vår buss för transport tillbaka till hotellet.

  Dagens vandring är cirka 15,5 kilometer, cirka +/- 380 höjdmeter. . Läs vidare
 • Shetland – Sumburgh Head och Jarlshof
  Dag 5

  Shetland – Sumburgh Head och Jarlshof

  Vi ska idag lämna Orkney för att fortsätta vår resa till Shetlandsöarna. Planet går på förmiddagen och vi är framme runt lunchtid. Vid ankomst ska vi besöka Sumburgh Head, den sydligaste punkten på Shetlandsöarna. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Shetland och ön Fair Isle. Vi går ner till den arkeologiska platsen Jarlshof. Det var även här en storm som var orsaken till att udden avslöjade vad den hade i sin gömma. Bosättningar från flera olika tidsåldrar uppdagade sig och mellan 1897 och 1905 kom några av de mest framstående arkeologerna hit för att göra utgrävningar. De tidigaste bosättningarna här var neolitiska hus och det finns även byggnader från både brons- och järnåldern. 

  Efter vandringen till Jarlshof väntar vår transport för att ta oss genom ett fascinerande landskap till Busta House, känt från serien ”Shetland”. Här vi ska spendera de shetländska nätterna. Gemensam middag.

  Dagens vandring är cirka 3 km, +/- 60 höjdmeter. Läs vidare
 • Eshaness – Shetlands vulkan
  Dag 6

  Eshaness – Shetlands vulkan

  Halvön Eshaness bjuder en dramatisk kustlinje längs det vilda atlantvattnet. Det är hem åt en sedan länge slocknad vulkan och om det är en blåsig dag ser man hur vattnet skjuts upp genom blåshålen i området. Ute i havet ses raukar och trånga vikar och vi kommer fascineras av landskapet medan vi rundar halvön, har vi tur får vi även se sälar idag då de ofta kan ses lekandes i vattnet nedanför. Vi får lära oss om Shetlands arv på Tangwick Haa muséet som byggdes på 1600-talet för familjen Cheyne. Det blev museum på 1800-talet och berättar historien om Northmavine som är den nordligaste udden på Shetlands fastland. Gemensam middag på hotellet.

  Dagens vandring är cirka 14 km, +/- 320 höjdmeter. Läs vidare
 • Den röda granitens Muckle Roe
  Dag 7

  Den röda granitens Muckle Roe

  Muckle Roe betyder “Stor röd ö” och härstammar från skotska och fornnordiska. Det är en liten ö, cirka 4,8 km i diameter, som är förbunden med huvudön, Mainland, via en kort bro. På öns sydöstra udde bor dess invånare, cirka 130 stycken och de livnär sig mest på småskaligt jordbruk.

  Sten och klippor på ön är, som kanske redan förståtts, röd granit och här ska vi idag göra vår sista vandring på resan. Vi går förbi sjön Burki Waters vars kullar till öster är klädda i höstljung upp till toppen av South Ward, under första världskriget fanns det härifrån en telefonlina direkt till Busta House. Vi vandrar över en smal bro till den östra delen av en liten dal varifrån vi har en fin utsikt över uddarna vid North Ham. Förbi en liten strand kommer vi fram till South Ham, här har vi tur får vi förhoppningsvis se sälkolonin som brukar hålla till här.  

  Gemensam middag på hotellet.

  Dagens vandring är cirka 12,5 km, +/- 420 höjdmeter. Läs vidare
 • Shetland - Edinburgh
  Dag 8

  Shetland - Edinburgh

  På förmiddagen åker vi till Lerwick där tid finns att på egen hand upptäcka denna lilla stad innan vårt flyg går tillbaka till Edinburgh för en sista natt där. Vår Blue Badge guide möter oss på flygplatsen i Edinburgh och tar oss till Ibis Centre South Bridge Hotel där vi även serveras en avskedsmiddag.

  Läs vidare
 • Dag 9

  Hemresa

  Dags att lämna Skottland och dess dramatiska öar för vår färd tillbaka till Stockholm.

  Läs vidare

Mer om resan

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  9 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  16 - 24 sep

 • Pris från

  29.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.490:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Edinburgh t/r inkl flygavgifter
  - Flyg Edinburgh - Orkney - Shetland - Edinburgh
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Åtta nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Åtta frukostar
  - Åtta luncher

  - Åtta middagar
  - Engelsktalande licenserad Blue Badge guide i Edinburgh
  - Engelsktalande vandringsguide på Orkney och Shetland
  - Skatt 

 • Resans karaktär

  Vi kategoriserar resan i gradering, gradering 2 - 3

   

  Dag 2. Ca. 5 km
  Dag 3. Ca 14 km, +/- 230 höjdmeter
  Dag 4. Ca 14,5 km, +/- 320 höjdmeter
  Dag 5. Ca. 3 km +/- 60 höjdmeter
  Dag 6. Ca 14 km, +/- 320 höjdmeter
  Dag 7. Ca 12,5 km, +/- 420 höjdmeter

   

  Resan passar för den som har bra kondition med vana att vandra flera dagar i sträck då man vandrar i terräng med höjdskillnader. 

 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor