Vandring på Malta

I hjärtat av medelhavet, söder om Italien och norr om Libyen ligger den maltesiska arkipelagen tillika Europas sydligaste stat. Vi upptäcker dess två största öar, Malta och Gozo, under en härlig vandringsvecka i mars.

Läs vidare

Malta är en av Europas mikrostater och dess yta är mindre än en fjärdedel av Öland. Landet blev självständigt år 1964 men efter 150 år av brittiskt styre är engelskan ännu ett av de officiella språken, tillsammans med maltesiska. Med dess långa varma somrar och milda vintrar, dess kristallklara vatten, vackra natur och spännande kultur är det ett perfekt resmål året om. Ögruppen består av tre öar; Malta, Gozo och Comino och under veckan besöker vi två av dem, Malta och Gozo. Medan Malta är landets kulturella, kommersiella och administrativa centrum så står Gozo för den lantliga delen. Ön känntecknas av fiske, turism, hantverk och jordbruk. Comino är till stora delar obebodd. 

På grund av sitt strategiska läge mitt ute i medelhavet så har Malta under historien varit ett attraktivt mål för erövrare och handelsmän och på ön finns spår efter dem alla. Megaliter, medeltida fängelser, feniciernas vattencisterner och befästningar byggda av Malterserriddarna. “The Victoria lines” är muren som upprättades under britternas styre för att skydda mot angrepp utanför och den delar fortfarande Malta i en sydlig och en nordlig del. I städerna gifter sig smala och slingrande gator med renässanskatedraler och barockpalats. Stora prunkande trädgårdar samsas med Medelhavets glittrande blå där snorkling och dykning är populära aktiviteter. 

Under vår vecka upptäcker vi stora delar av Malta, har en vandringsdag på Gozo samt en ledig dag då vi kan välja att kanske återvända till denna fridfulla pärla för egna strövtåg. På stigarna leds vi av engelsktalande vandringsguide samt svensktalande översättare.

 • Pris
  16 490:-
 • Avresedatum
  2018-03-16
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Att få se flera olika delar av Malta
 • Majjistral natur- och historiepark
 • Den lilla ön Gozo

Reseprogram

 • Ankomst Malta - Valletta
  Dag 1

  Ankomst Malta - Valletta

  Morgonflyg från Arlanda och ankomst till Malta runt lunch. Här möts vi av våra guider samt buss som kommer ta oss till Maltas huvudstad, Valletta, för lunch och en kort stadsrundtur.

  Efter den turkiska belägringen år 1565 byggde Johanniterordens ledare, den franske stormästaren Jean Parisot de la Valette denna barockhuvudstad. Valletta kallas även Palatsens stad och dess arv inom arkeologi, historia, arkitektur och konst är mycket rikt. Efter lunch besöker vi St. Johns katedralen, en av de mest praktfulla av Barockkyrkor i hela världen. Kyrkan byggdes mellan år 1573 – 1578 av Riddarna av Johanniterorden, som även gav Malta ett av dess största kännetecken: det åttauddiga malteserkorset. Johanniterorden styrde ön under 250 år och ingen annan tidsepok har lämnat så mycket spår efter sig. Runtom på de maltesiska öarna finner man fort, bastioner, vakttorn, akvedukter, kyrkor och katedraler som andas deras närvaro. De lämnade också efter sig ett rikt arv i form av konst, möbler, silversmide och skulpturer. 

  Från katedralen går vi till en av Vallettas mest kända trädgrådar, Upper Barakka Gardens, här har vi en fin utsikt över hela hamnområdet och tre landtungor som är sammanvuxna med varandra. Dessa kallas för The Three Cities vilka består av Vittoriosa, Cospicua och Senglea. 

  Runt kl 16.30 lämnar vi Valletta och åker mot vårt boende på The Pergola Hotel i Mellieha, på den norra delen av ön. Incheckning och sedan sedan lite egen tid innan vi samlas igen kl 19.00 för färd till kvällens middagsresturang och en gemensam välkomstmiddag. 

  Läs vidare
 • Bahrija – Golden Bay
  Dag 2

  Bahrija – Golden Bay

  På Maltas västra sida ligger den lilla byn Baħrija, mitt ute på landsbygden. Härifrån går vi norrut och passerar den glittrande lilla viken Fomm Ir-Rih, en av de mest omtycka stränderna på Malta dit snorklare och dykare gärna åker. Här ser vi delar av “The Victoria Lines”, en försvarsmur som byggdes av britterna under 29 år (1870 – 1899) under ockupationen. Den delar Malta i en nord och en sydlig del och går 12 km från Kuncizzjoni i väst till Madliena i öst. Från början kallades den för Nordvästfronten men döptes år 1897 om till The Victoria Lines, detta för att fira drottning Victorias diamantjubileum.  

  Vandringen fortsätter genom betesmarker med vildblommor och till slut är vi framme vid en klipptopp där vi har en fantastisk utsikt över viken Gneja och den vackra Golden Bay. Transfer tillbaka till hotellet och resten av kvällen på egen hand. 

  Dagens vandring är ungefär 10 km, 5 - 6 timmar. Picknicklunch under dagen. Läs vidare
 • Kalypsoön Gozo
  Dag 3

  Kalypsoön Gozo

  Cirka 6 kilometer nordväst om Malta ligger den lilla gröna ön Gozo. Det är den näst största ön i  den maltesiska arkipelagen och känt för dess lantliga miljö, fina stränder och sin orörda natur. Ön är ungefär en tredjedel så stor som Malta och betydligt mindre trafikerad. Här råder ett stilla lugn och från hjärtat av små byar tornar små barockkyrkor i skyn och i den gröna naturen sprider sig små lantgårdar ut som prickar. Ibland kallas ön för Kalypsoön då den är motsvarigheten till ön Ogyia i Homeros Odyssén. Här höll nymfen Kalypso den grekiske hjälten Odysseus som kärleksfånge i hela sju år.

  Maltas regering har satt upp en vision om att göra Gozo till en eko-ö. Projektet räknas vara implementerat till år 2020 och syftar till att skydda Gozos miljö, den sociala samanhållningen samt att bevara öns rika kulturella arv. Nya sätt utvecklas för att ta till vara på regnet som faller öven den relativt torra ön och man arbetar även för at hålla både land och hav rent samt stödjer utveckling inom förnybar energi och en energibesparande infrastruktur. Målet är en hållbar utveckling där inkomstkällor som turism ska ge så små miljömässiga spår som möjligt och därför satsas mycket på hälsoturism samt eko- och agroturism.

  Läs vidare
 • Vi tar färjan över från Cirkewwa på Malta till Mgarr på Gozoen tur på cirka 20 – 30 minuter. Vandringen börjar sedan i utkanten av Victoria, Gozos huvudstad, och vi går genom grönskande landskap och njuter av den fridfulla landsbygden. På den vilda norra kusten når vi ett stort system av saliner vilka är huggna ur kalksten. Salinerna är 350 år gamla och sträcker sig hela tre kilometer längs kusten. Här arbetar några av öns invånare med produktionen av havssalt och arbetet har ärvts inom vissa familjer genom flera generationer. 

  När vi återkommer till Malta har vi resten av kvällen på egen hand.

  Dagens vandring är cirka 11 km, 5 – 6 timmar. Picknicklunch under dagen. Läs vidare
 • Mnajdra & Hagar Qim - Dingli
  Dag 4

  Mnajdra & Hagar Qim - Dingli

  Idag njuter vi av Maltas kanske vackraste kuststräcka. Den börjar vid de förhistoriska tempelkomplexen Mnajdra and Hagar Qim. Hagar Qims 6 megalitiska tempelbyggnader togs upp på Unescos världsarvslista år 1980 och komplexen uppfördes troligen under Bronsåldern. Man började göra utgrävningar redan år 1839 och många av de fynd man har hittat finns på National Museum of Archeology i Valletta. Härifrån går vi ned till havsnivå och vandrar längs kusten tills vi når den pittoreska lilla bukten Ghar Lapsi. Vandringen fortsätter inåt land och vi kommer till ännu en bosättning från Bronsåldern med små forna kapell. Härifrån har vi fina utsikter över Filfla, en liten och obebodd ö som tillsammans med grannön Filfoletta, är de mest sydliga delarna av nationen Malta. 

  Vandringen avslutas i Dingli, en liten stad på sydvästra kusten av Malta med cirka 3300 invånare. På sina 300 meter över havet ligger den på den högsta delen av Malta. Här äter vi lunch på en lokal restaurang.

  På kvällen blir vi hämtade för att åka till Don Berto Restaurant där det serveras gemensam middag.

  Dagens vandring är cirka 12 km, 6 timmar. Läs vidare
 • Dag på egen hand
  Dag 5

  Dag på egen hand

  Dag på egen hand för att upptäcka mer av Malta. Kanske vill någon ta sig tillbaka till Valletta för  en dag i staden. Är man trädgårdsintresserad kan man ta sig till staden Attard och Villa Bologna, en imponerande 1700-talsvilla i klassisk barockstil omgiven av en av Maltas vackraste trädgårdar. Fastigheten är omgiven av höga kalkstensmurar och på 1800-talet ärvdes villan av  Lord Strickland som senare blev Maltas premiärminister. Idag bor hans sonson Gerald de Trafford där med sin familj. Fastigheten ligger på 8 hektar och här promenerar man bland fontäner, dammar, pergolor täckta av vinrankor, citrusodlingar och grönsaksträdgårdar. 

  Det är också enkelt att ta sig tillbaka till Gozo om man känner att man vill upptäcka mer av Kalypsoön. 

  Läs vidare
 • Majjistral natur- och historiepark – Popeye Village
  Dag 6

  Majjistral natur- och historiepark – Popeye Village

  Färden går till stranden i Golden Bay. Härifrån går vi lite kortare vandring längs kusten genom  Majjistral Natur- och historiepark. Parken ingår i EU nätverket Natura 2000 som skapades för att hejda utrotningen av djur och växter och förhindra att deras livsmiljöer förstörs. Det finns över 430 olika växtarter i parken och några av dem är extremt ovanliga. Det växer bland annat 10 olika arter av orkidé och 18 arter som är endemiska för Malta. Under vår vandring längs kusten har vi fantastiska panoramautsikter i ett stilla landskap. 

  foto: www.majjistral.org Läs vidare
 • Dag 6

  Vi kommer fram till en annan park, Popeye Village, som byggdes år 1980 som en kuliss till Disney Filmen “Popeye” med Robin Williams i huvudrollen som Karl Alfred. Denna kulörta lilla by ligger i en glittrande bukt och fungerar idag som ett “open air” museum och park för barnfamiljer. Vi äter vår medhavda picknicklunch och hämtas sedan för transfer tillbaka till hotellet.

  Eftermiddag och kväll på egen hand. 

  Dagens vandring är cirka 5 – 6 km. 3 timmar. Läs vidare
 • Birzebbugia - Zurrieq
  Dag 7

  Birzebbugia - Zurrieq

  På södra Malta ligger det övergivna brittiska fortet Benghisa omgivet av dramatiska klippor. Innan dagens vandring finns möjlighet att besöka Għar Ħasan grottan som ligger på klippornas kant. Vandringen går härifrån inåt land och vi går igen genom lugn natur och fridfulla landskap, förbi det medeltida kapellet tal-Bakkari, tills vi kommer till Blue Grotto. Namnet kommer från en brittisk soldat som kom till området och tyckte att det liknande Grotta Azzurra på Capri och förtjänade därför samma namn. Det är en populär turistattraktion för besökare och speciellt dykare. Här spelades delar av filmen Troja in år 2004.  För de som vill finns det möjlighet att ta en båttur runt grottan (ingår inte i resans pris) om vädret tillåter. 

  På kvällen åker vi till den gamla huvudstaden Mdina, vi får en kort guidad tur i staden då vi bland annat går till den gamla bastionen för att njuta av utsikten. Efter stadspromenaden serveras gemensam avslutningsmiddag på restaurang. 

  Dagens vandring är circa 10 km, 6 – 7 timmar. Picknicklunch under dagen. Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 8

  Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och åker sedan till flygplatsen för resa tillbaka till Sverige.  

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  16 - 23 mars

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Malta t/r inklusive flygskatter
  - Sju nätter på 4-stjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Sju frukostar
  - Två luncher på lokal restaurang
  - Fyra picknickluncher
  - Tre middagar
  - Engelsktalande vandringsguide
  - Svenktalande översättare
  - Skatter

 • Klimat

  Medeltemperatur för Malta i Mars:

  Högsta medeltemperatur 18 grader

  Lägsta medeltemperatur 14 grader 

   

  Observera att mornar och kvällar kan vara kallare.

 • Tips och råd

  Observera att en hotellskatt om max 5 euro per person tillkommer, detta måste betalas direkt till hotellet vid incheckning.

 • Vandringens karaktär

  Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2

   

  Dag 1. Stadsvandring
  Dag 2. Cirka 10 km
  Dag 3. Cirka 11 km.
  Dag 4. Cirka 12 km
  Dag 5. Dag på egen hand
  Dag 6. Ca 5 - 6 km
  Dag 7. Ca 10 km


  Vi varvar kortare och länge vandringar med kulturströvtåg i städer. Grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Landskapet är flackt utan större höjdskillnader men kan vara påfrestande på knän och leder på grund av sin längd – du bör vara van vid att promenera längre sträckor under flera dagar i sträck.  Därför använder du med fördel skor med dämpande sulor samt kanske vandringsstavar för att avlasta knän och leder.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2018-03-16
 • Hemkomst
 • 2018-03-23
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 16 490:-
 • Boka resa