Vandring i Wales

Norra Wales är en magisk plats som måste upplevas. Hänförande natur med karga kuster, hisnande berg, pittoreska byar och keltiskt arv erbjuder en stor variation av både natur- och kulturupplevelser. Vandra längs kusten, i lummig skog, i berg och vid trolska sjöar. Välkommen till Stolta Wales!

Detta är en resa för dig som vill komma bort från staden och ut i naturen – vilken är något alldeles speciellt här i Wales. Landskapet trollbinder med sina höga berg och dess bergssjöar. Det keltiska arvet gör sig ständigt påmint i de byar vi passerar och längs de vägar vi vandrar medan vår guide berättar om gamla legender och historier från det förflutna som uppstått i omgivningen.

Läs vidare

På denna vandringsresa upplever vi en fantastisk variation av natur. Vi vandrar i magiska berg och beundrar det mäktiga och högsta berget i England och Wales,  Snowdon. Vi går genom skog och följer floden som leder ner till vattenfallet Swallow Falls och vi besöker kalkstensudden Great Orme, slottet Conwy Castle och Angleseys vackra omgivningar. 

Vandringarna är mellan 8-13 km per dag. Det förekommer höjdskillnader, varför vi rekommenderar att man har hela knän och leder för att få ut maximalt av denna vandring. Det är att föredra att ha med sig stavar eftersom det underlättar i den kuperade terrängen.

Vi bor på Craflwyn Hall mitt i det mytiska landskapet i Snowdonia National park. Huset är från 1800-talet och ligger i den lilla dalen Nan Gwynant vid foten av Snowdon. Idag ägs det av National trust och totalrenoverades 2004 till sin forna glans. Här finns 21 sovrum, tre lounger och en restaurangdel. 

Med oss under veckan har vi våra engelsktalande vandringsguider. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Variationen av naturupplevelser; ängar, berg, hav, skog och små städer.
 • Vandringen upp till toppen av Snowdon och dess utsikt.
 • Den charmerande byn Betws-y-Coed och skogsvandring i dess omgivning

Reseprogram

 • Sverige - Manchester - HFH Snowdon Craflwyn Hall
  Dag 1

  Sverige - Manchester - HFH Snowdon Craflwyn Hall

  Eftermiddagsflyg till Manchester där vi landar tidig kväll. Vi möts av vår chaufför som kommer ta oss till Snowdonia National Park och veckans boende i vackra omgivningar. Här möts vi av våra guider Mr Dai Rowlands och Mr Kevin Hall. 

  Läs vidare
 • Beddgelert - hjärtat av Snowdonia
  Dag 2

  Beddgelert - hjärtat av Snowdonia

  Dagens vandring är av lite lättare slag. Vi kommer att gå från Rhyd Ddu och följa en väg som slingrar sig förbi sjöar och skogspartier. Bergen Snowdon, Moel Hebog och Nantlle Ridge är ständiga följeslagare och omgivningarna här är betagande. Framme i Beddgelert finns lite tid på egen hand att strosa runt i denna charmiga by omgiven av myter och sagor och som på våren står i full blom. Byn är känd för rhododendron som växer på sluttningarna runtomkring och kanske seglar fiskgjusar i ovan. 

  En liten promenad söderut från byn ligger den historiska platsen ”Gelert´s Grave”. Enligt legenden ligger här hunden Gelert som var Prins Llewelyn den Store av Norra Wales, trogna följeslagare. En dag gav sig prinsen ut på jakt, av oförklarlig anledning utan sin hund. Vid återkomsten kom så Gelert lyckligt springande mot prinsen…täckt av blod. Inte förvånande blev prinsen orolig och sprang genast för att titta till sin son men fann en tom vagga, sängkläder och golv färgat av blod. Fadern satte svärdet i sin hunds sida, i tron om att Gelert var skyldig till arvingens död, men i samma stund som hunden skall för sista gången, hördes ett barns skrik. Barnet var oskadat och bredvid en stor varg som Gelert hade skyddat barnet mot. Prinsens ånger tillät honom aldrig mer att le och detta sägs vara platsen där han begravde sin Gelert.  

  Vi går tillbaka till Craflwyn Hall där vi har lite tid innan vi ska åka till Betws-y-coed för gemensam 3-rätters middag på en mysig pub.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, cirka 300 höjdmeter upp/ned. Läs vidare
 • Bergssjön Llyn Idwal till Capel Curig
  Dag 3

  Bergssjön Llyn Idwal till Capel Curig

  Idag åker vi till Wales Visitors Center för en vandring runt bergssjön Llyn Idwal, omgiven av bergstopparna Y Garn på 947 m ö.h. och Glyder Fawr på sina 999 m ö.h. Sjön är döpt efter Idwal, sonen till en av Wales forntida Prinsar. Det sägs att han blev mördad genom att dränkas i sjön och på grund av detta tragiska öde flyger det inga fåglar över den. Passa på att förundras över de klippor som finns vid Devils Kitchen, känt som Twll Du som betyder svart hål. 

  När vi gått runt denna mytomspunna sjö fortsätter vi ner till byn Capel Curig innan vi är tillbaka på Craflwyn Hall där vi äter gemensam middag. 

  Dagens vandring är cirka 11 km, cirka 210 höjdmeter upp/ned. Läs vidare
 • Llandudno – The Great Orme – Bodnant Gardens & Bodnant food hall
  Dag 4

  Llandudno – The Great Orme – Bodnant Gardens & Bodnant food hall

  Idag åker vi till den lilla viktorianska badorten Llandudno med dess strandpromenad och pir. Härifrån njuter vi av en vandring upp på Great Orme. Vid denna kalkstensudde, med en väldigt intressant historia, har man från toppen en fantastisk utsikt över Llandudno, Snowdonia nationalpark, ön Anglesey och det irländska havet, helt klart värt ett besök. På vägen upp kan vi se en fästning och en begravningskammare från järnåldern. Denna dag njuter vi av utsikten, fåglarna och de fantastiska kalkstensälskande blommorna. Vi vandrar den gamla munkleden ner från toppen av udden.

  Läs vidare
 • Dag 4

  På vägen tillbaka besöker vi Bodnant Gardens, Wales kanske mest kända trädgård. Merparten av den omfattande trädgården lades ut av Henry Davis Pochin från 1874 till 1895. Bodnant Hall från slutet av 1700-talet bebos än idag av lord Aberconway vars familj har en mycket aktiv roll i trädgårdsskötseln på uppdrag av National Trust. Den tudelade trädgården ståtar med ravinplanteringar, vackra rhododendron och azalearabatter som förgyller början av maj, medan den berömda gullregnsarkaden ännu bara står i knopp och Snowdon ståtar i bakgrunden. 

  Vi besöker även Bodnant food hall, en gammal gård från 1700-talet som idag har en gårdsbutik där vi kan handla lokala produkter från Wales så som ost, marmelad, kex, kryddor vin, öl och mycket mer. 

  Gemensam middag på Craflwyn Hall.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, cirka 210 meter upp/ned. Läs vidare
 • Charmerande Betws-y-Coed & skogsvandring vid glittrande vatten
  Dag 5

  Charmerande Betws-y-Coed & skogsvandring vid glittrande vatten

  Betws-y-Coed är en charmerande liten by vid floden Lluqwy. Vandringen går genom den lummiga skogen Gwydyr till den avlånga naturliga sjön Llyn Parc på 200 meters höjd över havet. I sjöns södra ände fanns det tidigare en bly- och zinkgruva och sjöns utflöde går genom resterna av detta maskineri innan den flyter samman med floden Conwy. På grund av detta är blyhalten i sjön hög vilket gör att det inte finns någon fisk i den. 

  Vi går vidare och når det vackra vattenfallet Swallow Falls inramat av grönskande, höga träd. Vi passerar en dalgång längs floden och njuter av det förtrollande landskapet innan det är dags att åka tillbaka till Craflwyn Hall.

  På kvällen äter vi en gemensam middag på Craflwyn Hall och om vi vill får vi lyssna på Benji Birdman som kommer och pratar om fågellivet i Snowdonia.

  Dagens vandring är cirka 13 km, cirka 470 höjdmeter upp/ned. Läs vidare
 • Snowdon - Wales högsta berg
  Dag 6

  Snowdon - Wales högsta berg

  Idag väntar ett riktigt äventyr när vi ska bestiga Wales och Englands högsta berg – Snowdon. Vi börjar vår vandring ganska högt upp vid Pen y Pass varifrån vi har en fantastisk utsikt över området omkring oss. Vi ska gå den väg som anses vara den lättaste upp för berget, på väl utstakade leder, även om det är brant på vissa ställen. Vi har hela tiden Snowdons magnifika utsikt som följeslagare. Växt- och djurlivet är rikt, här växer  bland annat den sällsynta Snowdonliljan som endast finns på en handfull platser i världen. I skyn kan man bland annat skåda fiskgjuse, ormvråk, duvhök, blå kärrhök och sparvhök. 

  Berget Snowdon sägs vara gravplats åt jätten Rhita Gawr, vars namn är kymriska för ”röd jätte”. Legenden säger att Rhita skröt om antalet män han hade dödat genom att bära deras skägg. Jätten utmanade Kung Arthur i strid men förlorade. Kungen beordrade sina män att lägga stenar över kroppen, vilket skulle bli Gwydffa Rhita, kymriska för Snowdon. 

  Gemensam middag på Craflwyn Hall.

  Dagens vandring är ca. 12 km, cirka 890 meter upp/ned. Läs vidare
 • Anglesey - Newborough Forest - Llanddwyn Island
  Dag 7

  Anglesey - Newborough Forest - Llanddwyn Island

  Efter frukost på hotellet tar vi bussen och beger oss söderut mot ön Anglesey. Idag ska vi vandra längs med branta klippor med snår och gul ärttörne. Har vi tur kanske vi kan få span på säl och tumlare. Vi kan se vackra berg, havsvalv och andra formationer i klipporna där vi vandrar längs vattnet. Vi kommer fram till den mysiga byn Newborough där vi fortsätter vår vandring längs stranden till Llanddwyn Island, som egentligen är mer av en halvö än en ö. Fåglarna sjunger här sina sånger till ett blomstrande landskap med små stränder och vikar. På ön växer bland annat Stinknäva, Käringtand, Trift, Engelsk Klockhyacint och Strandvallmo och fåglar som finns i området inkluderar toppskarv, roskarlar, snäppor som pickar efter mat i leran och jorden och tärnor som spanar efter fisk i vikarna. 

  Vi återkommer till Craflwyn Hall och äter en gemensam avskedsmiddag. 

  Dagens vandring är cirka 13 km med 100 meter upp/ned. Läs vidare
 • Conwy - Hemresa
  Dag 8

  Conwy - Hemresa

  Idag är det dags att säga hejdå till Snowdonia National Park. Vi checkar ut från Craflwyn Hall och beger oss mot Conwy. Här finns den storslagna medeltidsborgen Conwy Castle, med sin cirka 1 km långa stadsmur med inte mindre än 22 vaktande torn är det den intressantaste av Edward I:s många borgar i Wales. Vi får en guidad tur i staden och slottet av en Blue Badge guide och sedan äter vi en gemensam lunch på restaurang innan vi beger oss mot flygplatsen och vårt kvällsflyg tillbaka till Stockholm. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  28 april - 5 maj 2017

 • Pris från

  16.990:-

 • Enkelrumstillägg

  890:-

 • I priset ingår

  - Stockholm – Manchester t/r inkl. flygavgifter
  - Inträden och transporter enligt program
  - Sju nätter på HFH Snowdon Craflwyn Hall, del i dubbelrum
  - Sju frukostar
  - Sex picknickluncher
  - En lunch på restaurang
  - Sju middagar
  - Engelsktalande vandringsguider
  - Skatter 

 • Klimat

  Högsta medeltemperatur är 16 grader
  Lägsta medeltemperatur är 5 grader

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan i gradering, gradering 2 - 3

   

  Dag 2. 9,5 km, +/- 300 höjdmeter
  Dag 3. 11 km, +/- 210 höjdmeter
  Dag 4. 9,5 km, +/- 210 höjdmeter
  Dag 5. 13 km +/- 470 höjdmeter
  Dag 6. 12 km, +/- 890 höjdmeter
  Dag 7. 13 km, +/- 100 höjdmeter

   

  Resan passar för den som har bra kondition med vana att vandra flera dagar i sträck då man vandrar i terräng med höjdskillnader. 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor