Bergsvandring i Transsylvanien

Bergsvandring med hisnande naturupplevelser och varma kulturmöten. Dina engelsktalande rumänska vandringsguider Lucian leder dig på en vandring till det gamla Rumänien - ett land med stort kulturarv och magnifik natur.

I skogklädda Karpaternas utlöpare Piatra Craiului och Bugecibergen går vandringsleder genom ett ålderdomligt landskap där potatisen fortfarande plockas för hand, höet slås med lie och den biologiska mångfalden fortfarande är rik. Här värnar bergsbefolkningen om de naturresurser som finns kring dem, herdarna ystar sin ost uppe bland bergen i deras små stugor för att när allt är klart frakta ner den i stora packfickor till häst. I skogarna strövar björn och varg, här är livet enkelt och tufft för fåraherdarna som vallar sina får på gammalt vis över det böljande landskapet i bergen med hjälp av sina hundar.

Läs vidare

Vi vandrar genom blommande, vilda ängar, på stigar förbi gårdar, kanske möter vi en häst och vagn. Vi vandrar genom löv, tall och pinjeskog på upptrampade herdestigar och njuter av den varierade naturen. Vi vandrar fem dagar mellan 10 – 15 km med kuperad terräng och belöningen är i form av en vidunderlig utsikt över bergen och dalen med dess olika nyanser av grönt som bredder ut sig nedanför våra fötter. Vi bor på familjeägda pensionat, en fjällstation och hemma hos en familj där frun i huset Marioara bjuder oss på middag, hennes specialitet fyllda paprikor där råvarorna hämtas från deras egna odlingar. Vi får också ta del av det rika kulturarv som finns och vi gör en stadspromenad i den charmiga staden Brasov med besök i Dracula slottet Bran. Vår vandringsledare, engelsktalande vandringsguiden Lucian älskar de höga silvergrå bergen, alpinängarna och de vida nejderna. Han ledsagar oss med sitt positiva och vänliga sätt genom ett okänt vandringsland från förr, trots belägenheten mitt i EU. Det är som att göra en resa tillbaka i tiden, ca 60 år, en resa som bjuder in till varma möten med lokalbefolkningen och lämnar en med minnen för livet. Resan kräver mycket god kondition och vana att gå i berg under flera dagar i rad.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Lucian Clinciu

Resans höjdpunkter

 • Mötet med lokalbefolkningen och boende hos en lokalfamilj.
 • Små grupper på max 16 personer.
 • Att vandra i en miljö som tagen 60 år tillbaka i tiden.

Reseprogram

 • Avresa & ankomst till Sachsarnas land
  Dag 1

  Avresa & ankomst till Sachsarnas land

  Direktflyg från Stockholm till Bukarest med ankomst sen kväll. Vi möts av vår rumänske guide som tar oss till vårt hotell nära flygplatsen för en god natts sömn. 

  Läs vidare
 • Bukarest - Peles - Moeciu de Sus
  Dag 2

  Bukarest - Peles - Moeciu de Sus

  Efter frukost på hotellet möts vi av vår rumänske guide för att påbörja vår resa norrut genom Prahovadalen mot vår slutdestination, bergsbyn Moeciu de Sus. Vid vintersportorten Sinaia  ligger ett vackert slott med spiror och utsökta detaljer, Peles omgivet av vacker skog högt uppe i Karpaterna. Slottet har överdådiga konstskatter och byggdes i tysk nyrenässansstil under slutet av 1800-talet. En stor samling antika vapen och ett veritabelt sammelsurium av olika konststilar; barock, renässans, rokoko blandat med moriska, osmanska och indiska inslag ger slottet ett mycket spännande uttryck. Vi stannar till här för en bensträckare och tar en kort promenad för att beundrar slottet som känns som det är direkt taget ur en Bröderna Grimm saga. Vi fortsätter vår färd genom bergslandskapet mot vår slutdestination den vackra byn Moeciu de Sus på 800 meters höjd, en resa på ca 1, 5 timme. Moeciudalen kombinerar gammalt jordbruk med skidåkningsmöjligheter på vintern.

   

  Pensionat Rodica är enkelt men mycket hemtrevligt och här bor vi en natt för våra upptäcktsfärder i de dramatiska Bucegibergen. Vi installerar oss på rummen och äter en gemensam buffélunch innan vi ger oss ut på en lättare vandring för att börja upptäcka den lilla byn.

   

  Vi vandrar genom den lilla byn Moeciu de Sus med sina små alphus, vinterns fårhus och höstackar längs Moecelufloden som rinner genom dalen. Fåraherdarna tar upp sina och grannarnas djur till alpängarna ungefär i maj månad, "när lövträden vid alpängarna fått grönt flor". Vi följer en av deras leder genom blandskog med bland annat bok, pinje och tall och det är inte ovanligt att vi får se spår efter björn, varg och lodjur på träd eller mark då jorden är regnvåt.

   

  På kvällen väntar en gemensam trerätters middag på pensionatet bestående av traditionell rumänsk mat. Inför morgondagens vandringar delar vi upp bagaget för att ta med det vi behöver inför en natts övernattning på enkelt bergspensionat. 

  Idag är vandringen ca. 2 timmar Läs vidare
 • Alpängar, bergspass & kloster
  Dag 3

  Alpängar, bergspass & kloster

  Idag väntar åter de sceniska Bucegibergen med en rutt som slutar vid den enkla bergshyttan Cabana Salvamont. Dagens vandring leder oss mot Bangaleasadalen uppför en moderat sluttande bergssida. Målet är Gutanului alpäng på ca 1459 meters höjd som öppnar sig som en oas i skogslandskapet. Härifrån blickar du ut över Piatra Crauiluibergen, Gauradalen och om vädret är klart skådar du landskapet Brans små byar. Vi vandrar vidare under bergstopparna på ca 1900 m.ö.h. längs en herdestig för att komma till Strungapasset som kallas Vindarnas port av lokalbefolkningen. När vädret är gynnsamt är det mäktigt att skåda bergsmassiven på båda sidor om oss. På vägen ned mot vårt boende på ett enkelt men funktionellt alphärbärge på ca 1500 meter över havet, passerar vi nära ett fåraherdehägn.  Under sommarmånaderna uppe i bergen mjölkar fåraherdarna sina får, ystar olika sorters ost beroende på säsong och bete samt säljer osten. Förtjänsten delas sedan mellan ägare och herdar. När betet är bättre på annan plats så flyttar de sina hjordar mellan de olika hägnen. Har vi tur så finner vi dem här för att kunna ta del av deras egna och deras tuffa vallhundars hårda liv. Vi beger oss sedan ner till det bergspensionat där vi kommer bo för natten. Här delar vi upp oss i de olika flerbäddsrum som finns och turas om att duscha och göra oss fräscha inför kvällens gemensamma middag där vi testar på en typisk bergspensionatsmiddag.

  Under dagen vandrar vi ca 5 - 6 timmar med intressanta stopp under vägen (ca 10 km). Total höjdskillnad under dagen ca +900/-400 meter. Läs vidare
 • Från Strungapasset till Sirnea
  Dag 4

  Från Strungapasset till Sirnea

  Dagen börjar med ett besök i Ialomiteigrottans kända ortodoxa kloster som är byggt precis vid ingången av de kilometerlånga grottsystemen. Efter besöket kan den som önskar slå sig ner vid den lilla butik som ligger i närheten och njuta av något att dricka innan vi fortsätter dagen med att vandra upp mot Strungapasset. Vi viker av från passet mot Bangaleasadalen och styr så åter kosan mot Moeciu de Sus som vi når efter ca sex timmars vandring. Härifrån tar vi oss med minibuss över till den lilla bergsbyn Sirnea som ligger mycket vackert längs vägen över Rucar-Bran rutten.  Här har byns familjer byggt till övervåningar eller extra rum i anslutning till sina egna hem för att kunna inkvartera vandrare och vintersportsidkare. Familjerna lever på jordbruk och håller ofta kor, får och hästar i detta vackra odlingslandskap med de karaktäristiska plommonträden och höstackarna. Fru Marioara Calaican och hennes grannar har rum åt oss på hennes övervåning och gör välsmakande, rustika middagar. Vi får ta del av deras dagliga liv med osttillverkning och djurskötsel under vår vistelse hos henne.

  Dagens etapp på ca 10 - 12 km tar ca 6 timmar inklusive stopp. Höjdskillnad +600-800/-1100 meter. Läs vidare
 • Vandring mellan bergsbyar
  Dag 5

  Vandring mellan bergsbyar

  Från Sirnea går vi genom byn mot ängarna utanför bebyggelsen. Här ligger små bodar, sk hodai, byggda både som förvaringsplats och säkra natthärbärgen för herdar,  får och andra djur. Till varje liten gård, ofta byggda i traditionell stil, hör en eller flera höstackar som skall ge djuren mat över vintern. Vi går längs kostigar över ängder som på försommaren bjuder på rikt fågelliv och mängder av orkidéer och gentiana. Beroende på årstid ser vi häst och vagnskjutsar som far upp till alpinängarnas fårhägn med redskap och förnödenheter eller bymännen som sköter sina potatisåkrar eller slår höet med lie. Vi får kanske tid till ett stopp på den enkla puben i byn Magura. Byn Pestera är en genuin och traditionell liten by där husen är byggda längs den gruslagda huvudgatan och du kan bland annat förtjusas av vackert skötta små trädgårdar innanför trästaket.

  Dessa bergsbyar befinner sig i dalgångar mellan de imponerande bergsmassiven Bucegi, där vi vandrat och Piatra Craiului som vi är på väg till. På de högsta, ljusa kalkstenstopparna ligger snön kvar till juni och här lever Europas största populationer av stora rovdjur, såsom de drygt 5000 brunbjörnarna, 3000 vargar och 2000 lodjur. 

  Efter ca 5 - 6 timmars vandring kommer vi ned i en sänka genom gammal furuskog och fortsätter till Zarnesti, en livlig liten ort vid foten av Piatra Craiului, ett av de vackraste bergsområdena i landet. Vi inkvarteras på det hemtrevliga pensionatet Mosorel som drivs av gladlynta Mimi och hennes dotter. Här får vi tillfälle att möta en av de kunniga projektdeltagarna som under 10 års tid forskade kring Karpaternas rovdjursstammar i projektet Carpathian Large Carnivore Project. Han är idag bl a involverad i björnforskning samt WWF´s projekt i Donaudeltat. Vi avnjuter sedan Mimis kokkonst och kanske lockar ett glas av hennes ”tsuika”, plommonbrännvinet som framställdes i stor skala på kommunisterans kooperativ.

  Idag vandrar vi ca.6 timmar (ca. 15 km) med en höjdskillnad på +300-400/-500-600 meter. Läs vidare
 • Kulturdag i sachsarnas Brasov & Draculas slott Bran
  Dag 6

  Kulturdag i sachsarnas Brasov & Draculas slott Bran

  Under morgonen blir vi upphämtade med buss för att färdas på en slingrande väg upp till Rumäniens mest kända skidanläggning, Poiana Brasov. Här kommer vi börja dagens vandring ned mot den gamla staden Brasov. Från utkanten av orten går vi i ungefär en och en halv timme, genom skog och mark till dess vi når den mytomspunna platsen Solomon´s Rocks. Här omges vi av två berg och det är lätt att förstå att platsen har en rad olika legender omkring sig. En av dessa legender säger att Solomon var en ungersk kung som dödade sin egne bror. Solomons mor kastade en förbannelse över honom: nästa gång han blev sedd av en vanlig stadsbo skulle han omedelbart dö. I förhoppning att kunna bryta förbannelsen red kungen till ett berg nära Brasov utan att bli sedd av någon. Plötsligt fick han syn på en fåraherde med sina får och fick bråttom att gömma sig. I brådskan blev hästen dock rädd och ramlade ned i en avgrund med kungen på ryggen. Det sägs att detta fall orsakade berget att brytas i två och att det är dessa klippor som nu omger oss.

  När vi gått igenom Solomons´s Rocks väntar en intressant kulturdag i Brasov. När hotet från den ottomanska expansionen blev allt starkare under 1400-talet påbörjade Brasovborna att förstärka sin stad med mäktiga bastioner och murar. Ett skrå ansvarade för försvaret av var sin bastion eller del av försvarsmurarna och en del av dem finns fortfarande kvar. Under den gamla onda tiden attackerades staden och bastionen av bl.a. tatarer, turkar och prins Vlad Tepes, d.v.s. västerlandets greve Dracula under ett par tillfällen. Scheikvarteren i historiska Brasov var, under den tid då sachsarna styrde Brasov, det område där den rumänska befolkningen fick bo, utanför sachsarnas stadsmurar. Här ligger den ortodoxa kyrkan St Nicholas, färdigställd under 1300-talets mitt och den första rumänskspråkiga skolan. Vi har möjlighet att stanna till för en kaffe på det lilla kaféet utanför kyrkan och äter sedan lunch på det gamla torget. Vi fortsätter att utforska en del av Brasovs gamla stadskärnas magnifika kulturskatter till fots och besöker även stadens mest kända landmärke den Svarta Kyrkan (Biserica Neagra), vars profil skjuter upp som dolkar mot himlen. Den byggdes under nästan ett sekel mellan 1385 och 1477 och namnet har den fått efter de sotiga väggarna kyrkan fick under en brand då österrikarna ockuperade staden 1689.

  På eftermiddagen väntar en intressant historia när vi tar oss mot den lilla staden Bran, strategiskt belägen i ena änden av bergsrutten över det vackra bergspasset Bran-Rucar. Passet utgjorde huvudvägen in i grannregionen Valakien. Sachsarna byggde ett befäst slott här i slutet av 1300-talet för att skydda denna viktiga handelsrutt. Beläget på en höjd, 60 meter höga Dietrichs klippa, reser det sig med sina tinnar och torn mot skyn draperat i den mörka barrskogen och de höga, ogästvänliga bergen runtom. Man förstår att det varit lätt att plantera myten om att Greve Dracula, dvs Vlad Tepes, bott här, trots att det ju är en falsk sådan. På sin höjd har han ockuperat slottet. Vid slottet finns det små stånd där de säljer allehanda souvenirer och här kan man passa på att köpa med sig ett litet minne hem. Åter tillbaka på pensionatet äter vi en gemensam middag.

  Läs vidare
 • Genom blandskog till fåraherdarnas ängar
  Dag 7

  Genom blandskog till fåraherdarnas ängar

  Vi möts upp av häst och vagn utanför vårt pensionat som kommer ta oss genom byn till starten av dagens vandring. Vi börjar med att vandra längs med den vackra Zarnestiravinen som är hem för fåglar, gemsbock, flera arter bräckor och edelweiss. Här spelades filmen "Back to Cold Mountain" in.  När vi tar oss upp från ca 700 meter över havet längs stigar som används av fåraherdarna rör vi oss genom lövskog, främst bok. På vägen genom skogen har vi möjlighet att lära oss mer om skogens invånare och vi passerar små bäckar samt träd där björn rispat barken. Genom barrskogen kommer vi så småningom ut på de stora, öppna, blomstrande ängarna närmast de kala bergstopparna. Här håller fåraherdarna sina får från maj till september månad. Har vi tur möter vi dem häruppe – antingen på Curmaturaängen eller Zanoagaängen på 1300 meters höjd. De mjölkar sina djur som de gjort i urminnes tider och i den enkla hyttan tillreder de och förvarar osten. På härbärget Cabana Curmatura har vi möjlighet att ta en paus innan vi fortsätter mot Micatoppen på 1816 möh. Genom barrskogen kommer vi upp till bergsryggen mot Mica, här hjälps vi åt vid två platser att passera smala passager, 2 – 3 meter långa, med hjälp av järnbeslagna linor som vi håller oss i. Vi vandrar förbi ett kors som rests för att hylla första världskrigets soldater och når toppen, hela tiden med vidsträckta vyer över ängderna nedanför Piatra Craiului och topparna på Bucegi. Från Mica leder stigen nedåt mot den vackra Zanoagaängen.
  På Zanoaga är det skönt att sätta sig bland blommorna i gräset och skåda ut över kalkstensklipporna runt ängen, den övergivna fåraherdehyttan, mörkgröna granar och pinje samt de slänter långt nedanför oss som ibland besöks av skygga vildsvin. Steglitser, ringtrast och korp håller oss sällskap. Nu går den vidare färden nedåt genom lövskog till den grusväg som vi startade dagens vandring från för ca 8 timmar sedan. Här väntar häst och vagn för att föra oss till pensionatet Mosorel, om man vill kan man ge lite dricks till hästförarna. På kvällen äter vi en trevlig avskedsmiddag tillsammans på pensionatet.

  Vandringens längd är ca. 12 - 14 km, ca. 8 timmar, höjdskillnad ca. +1100/-1100 meter. Läs vidare
 • Bukarest - Hemresa
  Dag 8

  Bukarest - Hemresa

  Efter frukost packar vi in vårt bagage i bussen och påbörjar vår resa mot Rumäniens huvudstad Bukarest och en kortare stadsrundtur . Huvudgatan, och således den mest populära, är Victorei Street. Många av byggnaderna längs gatan har ett starkt franskt avtryck vilket har gett staden namnet ”Lilla Paris”. Vi gör ett stop för att se Revolutionstorget och Cretulescu kyrkan från början av 1700-talet innan vi går ombord på bussen för att ta oss ut till flygplatsen och vårt eftermiddagsflyg hem till Sverige. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  4 - 11 juli

 • Pris från

  11.090:-

 • Enkelrumstillägg

  790:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Bukarest, flygavgifter
  - Fyra nätter på mellanklasspensionat i del i dubbelrum med privat dusch/WC
  - En natt på enklare bergshyttepensionat i flerbäddsrum.
  - En natt på ovanvåningen av ett privat hem med delad dusch/W
  - En natt på trestjärnigt hotell i Bukarest
  - Sju frukostar
  - Sex picknickluncher
  - Sju middagar
  - Transporter enligt program
  - Kunniga engelsktalande guider
  - Välkomstpaket med information och karta
  - Föredrag av engelsktalande rovdjursexpert
  - Skatt

 • Klimat

  Högsta medeltemperatur är 28 grader.

  Lägsta medeltemperatur är 16 grader.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en bergsvandring, gradering 3

  Dag 2. Ca. 7 tim (12 - 15 km) och 800 - 1000 höjdmeter.
  Dag 3. Ca. 5 - 6 tim (10 km) och +900/-400 höjdmeter.
  Dag 4. Ca. 6 tim (10 - 12 km) och +600 - 800/- 1100 höjdmeter.
  Dag 5. Ca. 6 tim (15 km) och +300 - 400/- 500 - 600 höjdmeter

  Dag 6. Ca. 2 tim vandring + stadsvandring.
  Dag 7. Ca. 8 tim (12 - 14 km) och +1100/- 1100 höjdmeter.

   

   

  Vandringsdagarna är långa och innebär ibland ansträngande höjdskillnader. God kondition och vana att vandra i berg erfordras för att få bäst behållning av resan.
  Resan är eko-certifierad i Rumänien som hållbart resande.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor