Vandring i Portugal

För naturälskare är mars en perfekt månad att besöka Algarvekusten i Portugal. Vårblommorna färgar det sagolika landskapet i olika färger och solen kastar sina strålar över klipporna rakt ned i det djupblå havet. Välkommen till en orörd plats bland blomster och fågelkvitter under solen!

Läs vidare

I södra Portugal finner vi den natursköna Algarvekusten. Denna 16 mil långa kustremsa bjuder på gyllene sandstränder, dramatiska klippformationer som gömmer turkosglittrande badvikar, små fiskebyar och grönskande vandringsmöjligheter. Klimatet här är behagligt året om och tack vare Atlantens bris blir det sällan för varmt under sommarmånaderna.  

Regionens historia går långt tillbaka i tiden och har varit under styre av många olika folkgrupper. Under 700-talet tog morerna över och regionen döptes till Al-Gharb, de stannade ända fram till 1100-talet och fick ett avgörande inflytande på regionen, arvet efter dem syns tydligt på många platser.  Under kung Afonso III:s styre erövrades Algarve år 1249 och han var sedan den första monark att kalla sig “Kung av Portugal och Algarve”. En stor expansion av området skedde under 1400-talet när Henrik Sjöfararen började göra sina upptäcksresor härifrån. Han grundade navigationsskolan i Sagres och var också mannen bakom viktiga handelsplatser i området.   

Vi bor på 4-stjärniga hotell Albergaria Marina Rio i den historiska staden Lagos. De flesta av lokalinvånarna lever här av fiske och lantbruk och stadskärnan utgörs av smala gränder och husfasader som smyckas av färgglatt kakel och blomsterarrangemang. Längs den östra sidan av Lagos ligger den gyllene stranden Maia Preia. Styr man istället kosan till väst om älvmynningen finner man små turkosa badvikar omringade av dramatiska sandstensklippor. 

Gastronomin är i Algarve en riktigt höjdare för fisk- och skaldjurälskaren, olika typer av havsrätter serveras på de flesta restauranger. Den speciella rätten Cataplana – en fisk- och skaldjursgryta – är kännetecknande för Portugal och den ångkokas i en speciell koppargryta. De lokala bakverken “Dom Rodrigos” och “Morgados” smakar av kanel och lagas med honung, fikon och mandel. De räknas som delikatesser och kan lämpligen avnjutas tillsammans med det lokala starkvinet Moscatel. 

Vi strövar längs okända stigar, tittar på olika arter av orkidéer, njuter av vårens nyutslagna blommor och den friska Algarveluften. Vår engelsktalande guide, Dr. Julie Statham, har bott här sedan 1998 och anordnat vandringsresor för att visa de allra vackraste delarna av området. Hon är författare till guideboken “Walking in the Algarve” och är speciellt intresserad av bevarande och miljöskydd.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Julie Statham

Resans höjdpunkter

 • Den fantastiska naturen med omgivande berg och klippor
 • Vårblommorna, varav några arter endast finns på Algarvekusten
 • Vandringen i Cape St. Vincent Natural Park

Reseprogram

 • Dag 1

  Ankomst Faro - Lagos

  Vi landar på flygplatsen i Faro på förmiddagen. Vår guide Julie möter med buss som tar oss till Lagos och vårt hotell den kommande veckan. När vi har installerat oss på rummen tar Julie med oss ut för en stadsrundtur i Lagos då vi också äter en lätt gemensam lunch. Lagos ligger vid floden Bensafrim och är inramad av branta klippor, det finns ett mysigt hamnområde och härliga stränder. Staden har anor sedan 2000 före kristus, då den var känd som Lacobriga, den har varit hem för Fenicier, Kartager, Romare och Morer som alla attraherades av stadens läge och dess hamn som betydde mycket för områdets kommunikationer vilket i sin tur betydde mer makt. Under 1400-talet var staden centrum för upptäcksresor i Portugal under pådrivning av Henrik Sjöfarare, som etablerade viktiga handelsplatser runt om i regionen och inte minst i Lagos. Man kan se många statyer av sjöfarare och upptäcksresande runtomkring i staden och många gator hänvisar till upptäcksresorna. På 1500-talet byggdes en mur runt Lagos gamla stad för att skydda mot angrepp, denna omger fortfarande de blomdekorerade kvarterens charmiga gator, torgen och 1755 förstördes många av Lagos historiska skatter av den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin, men det finns trots detta många monument att besöka, originalkyrkor från 1300- och 1400-talet har byggts upp igen. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag.kyrkorna.

  Läs vidare
 • The Budens Wetland - Salema
  Dag 2

  The Budens Wetland - Salema

  En kort busstur bort ligger våtmarksområdet The Budens. Vår vandring börjar längs kustlinjens kalkstensklippor som bjuder på vackra vyer när solen kastar sina strålar över Atlantens blå vatten och de omgivande klipporna. Vi vandrar ner mot The Budens Wetlands och fortsätter längs kusten till den lilla fiskebyn Salema. Längs vår väg njuter vi av vårens blommor, som till exempel olika arter av orkidéer och cistrosor. Under vår och höst samlas många olika fågelarter här under sin flytt, kanske får vi se häger, vråk och buskskvätta, en dag med färgsprakande blomster till ljudet av fåglarnas vårsång! Vi passerar medeltida fort och ruiner och ser ut över undangömda turkosa vikar och glittrande sand. Framme i Salema kan vi njuta av en eftermiddagsdrink vid havet. Picknicklunch under dagen och gemensam middag på kvällen.

  Dagens vandring är cirka 10 km. Läs vidare
 • The Serra de Monchique
  Dag 3

  The Serra de Monchique

  Serra de Monchique är en lummig bergskedja som separerar Algarve från Alentejo. Här bjuds helt andra omgivningar än kustlinjen med frodig grön vegetation, krokiga vägar och små vitkalkade hus. Vi går längs vägar och områden klädda med olika arter av ek, eucalyptus, apelsin-, citron- och körsbärsträd. Vandringen tar oss ned till en bördig dal där lokalbefolkningen praktiserar småskaligt jordbruk med traditionella metoder. Här är det som att vandra tillbaka i tiden! Vi besöker en lokal producent där vi ska få provsmaka honung, mandelkaka och drycken Medronho som görs på vilda jordgubbar vilka växer i bergen häromkring.

   

  På eftermiddagen besöker vi den lilla charmiga orten Caldas de Monchique. Här utnyttjade romarna det naturliga källvatten som finns i området och byggde termalbad. Dessa bad sades ha helande krafter och var väl besökta av Portugals tidiga kungligheter. Picknicklunch under dagen och gemensam middag på kvällen.

  Dagens vandring är cirka 9 km. Läs vidare
 • Dag på egen hand
  Dag 4

  Dag på egen hand

  Idag finns tid att på egen hand upptäcka de vackra omgivningarna omkring Lagos. För den som vill se Algarve från vattnet finns båtturer till exempel längs Ponta de Piedade kustlinje. Här har havet och vädrets makter format sandstensklipporna till tunnlar och grottor som bildar ett slags naturliga labyrinter på blänkande klart, turkost vatten. Det finns också båtturer för de som vill åka ut och spana efter delfiner. Kanske vill någon göra ett besök i den imponerande S:t Antonio kyrkan som på grund av sina förgyllda barockarbeten kallas “den gyllene kyrkan”. Den ligger på bergstoppen S:t Sebastian och härifrån ges härliga panoramavyer över Algarve.   

  Läs vidare
 • Esteveira Nature Reserve
  Dag 5

  Esteveira Nature Reserve

  Idag styr vi bussen västerut och stannar till i den gamla moriska staden Aljezur för ett besök. Staden är uppdelad i två delar vilka skiljs av floden som rinner här. I den gamla delen av staden går huvudgatan längs med floden och flera små caféer finns på vardera sida av bron, om man vill så finns här lite tid för att köpa kaffe! Vi besöker den lokala marknaden innan vi fortsätter med buss ungefär 15 minuter till Esteviera Nature Reserve, beläget högt uppe på klipporna. Reservatet består av sanddyner som är hem åt många sällsynta växter som till exempel föregångaren till den vanligt odlade Lejongap. Från reservatet har vi betagande vyer över havet och klippformationerna som omger det. Vi stannar i den lilla staden Odeceixe där vi får tid att äta lunch på egen hand. Gemensam middag på kvällen. 

  Dagens vandring är cirka 7,5 km. Läs vidare
 • Floderna Odelouca & Arade – den moriska huvudstaden Silves
  Dag 6

  Floderna Odelouca & Arade – den moriska huvudstaden Silves

  Efter frukost kör vi till byn Vale de Lama för att börja dagens vandring runt “Ilha do Rosario”. Dess namn hänvisar till en kalkstenshöjd som omges av två floder, Odelouca och Aradefloden. När det är lågvatten kan många olika arter av vadarfåglar ses här. Vi följer en gammal levada ovanför floderna på gamla grusvägar och även idag njuter vi av vad den portugisiska våren har att bjuda på i blomsterväg, till exempel orkidéerna Bi-ofrys och borstnycklar. Längs vägen, med vy över bergskedjan Monchique i fjärran, växer Johannesbröd, Mandelträd, Olivträd och Japansk mispel och i de lite mer fuktiga områdena kan vi se Scilla Peruviana och Vintergröna. Efter vår vandring besöker vi den historiska staden Silves vid Aradefloden. Silves var Algarves huvudstad under morernas styre och var en viktig inkörsport till Algarves inland. Idag är floden dock för igenslammad för att stora fartyg ska kunna ta sig fram. 

  Det första man ser när man närmar sig Silves är slottet Castelo de Silves och katedralen Sé de Silves eftersom de ligger uppe på en kulle över staden. Slottet är det bäst bevarade av alla på Algarvekusten och katedralen är en av Algarves få kvarvarande gotiska byggnader med gamla gravar. Vi går en tur i staden då vi utifrån ser slottet med sina 11 torn och stemurar. Picknicklunch under dagen och gemensam middag på kvällen. 

  Dagens vandring är cirka 8 km. Läs vidare
 • Världens ände
  Dag 7

  Världens ände

  Idag kör vi åter igen till västkusten men idag kommer höga, mörka och böljande klippor omge oss. Vår vandring går genom grönlummig skog genom vilken vi kan få skymtar av det kristallglittrande havet och vid våra fötter kröns marken av bland annat stenfrön och orkidéer. Vi kommer ut på stranden varifrån vi har fantastiska vyer och här vandrar vi med Atlantens böljande blå och den friska luften som följeslagare. Efter vandringen besöker vi Cape St Vincent, Europas sydvästligaste ände och känt redan under antiken, för romarna som “världens ände”. Med sina branta klippor och raukar har det varit en källa till myter och legender och genom historien har det i närheten av udden skett många sjöslag. 

  År 1846 byggdes här ett fyrtorn som idag är den näst kraftigaste ljusanordningen bland Europas fyrar. Picknicklunch under dagen och gemensam avskedsmiddag på kvällen. 

  Dagens vandring är cirka 8 km. Läs vidare
 • Dag 8

  Hemresa

  Efter frukost är det dags att säga adjö till Algarve för vårt förmiddagsflyg hem till Sverige. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  18 - 25 mars

 • Pris från

  14 990:-

 • Enkelrumstillägg

  1 790:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Faro t/r inklusive flygskatter
  - Sju nätter på 4-stjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Sju frukostar
  - Fem luncher
  - Sex middagar
  - Transfers och entréer enligt program
  - Engelsk vandringsguide Dr Julie Statham
  - Skatter.

 • Vandringens karaktär

  Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1

   

  Dag 1. Stadsvandring
  Dag 2. Cirka 10 km.
  Dag 3. Cirka 9 km.
  Dag 4. Dag på egen hand
  Dag 5. Ca. 7,5 km
  Dag 6. Ca. 8 km
  Dag 7. Ca. 8 km 


  Vi varvar kortare och länge vandringar med kulturströvtåg i städer. Grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Landskapet är flackt utan större höjdskillnader men kan vara påfrestande på knän och leder på grund av sin längd – du bör vara van vid att promenera längre sträckor under flera dagar i sträck.  Därför använder du med fördel skor med dämpande sulor samt kanske vandringsstavar för att avlasta knän och leder.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor