Vandra på Irland

Den gröna ön som är känd för sina böljande gröna kullar där svarta, grå och vita får lyser som prickar vid en ständigt föränderlig horisont. Snöra på vandringskängorna och hänge dig åt Irlands vackra landskap mitt i sköna maj. Våra vandringar går i områden i grevskapet Galway och i landskapet som kallas Irlands trädgård, Wicklow.

Läs vidare

Under denna resa får vi lära känna Irland till fots. Den intensiva växtligheten, de mäktiga naturscenerierna med berg som stupar brant ner i Atlanten och böljande hedar med maj månads växtlighet och fågelsång följer oss under veckan. 

Resan börjar i provinsen Galway. På Irlands vindpinade västkust ligger här bland annat nationalparken Connemara med dess råa och vilda skönhet. De mytiska Aranöarna ligger en kort båttur härifrån och här domineras landskapet av dramatiska kalkstensklippor, övergivna stränder och historiska stenfort, som Dún Aonghusa. Resans andra halva spenderar vi i Irlands trädgård – Wicklow. Här bjuder landskapet på sjöar, berg och skog och vi vandrar till några av landets vackraste platser. I Glendalough njuter vi av stillheten och de glittrande sjöarna och vandrar leden som av många anses vara den vackraste längs hela Wicklow Way.  Följ med på en vandringsresa till två delar av Irland som visar naturens storslagenhet. På stigarna leds vi av vår engelsktalande och mycket erfarna vandringsguide Noel Maguire.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Noel Maguire

Resans höjdpunkter

 • Turen ut till Aran Islands med hisnande natur och medeltidsslott
 • Magnifika Cliffs of Moher
 • Natursköna Wicklow med Glendalough

Reseprogram

 • Dublin - Clifden
  Dag 1

  Dublin - Clifden

  Morgonflyg till Dublin där vår guide möter i ankomsthallen. När vi hämtat vårt bagage och gått ombord på bussen börjar vår resa till Clifden i grevskapet Galway på Irlands västkust.

  På vägen stannar vi vid Kilbeggan Whiskey Distillery. Distilleriet är grundat år 1757 vilket gör det till det äldsta licensierade whisky destilleriet på Irland. En guidad tur visar hur tillverkningen av whisky gick till förr i tiden, 90% av den gamla utrustningen har blivit restaurerad och används fortfarande i det dagliga arbetet. Vi lär oss om processen från säd till färdig dryck och guidas genom historien och arbetsvillkoren för de som arbetade här förr. Turen avslutas såklart med ett smakprov av äkta, irländsk Whisky! Vi äter en tvårätters lunch tillsammans innan vi fortsätter mot Connemara. 

  I den lilla pittoreska byn Clifden checkar vi in på Foyles Hotel, en perfekt utgångspunkt för de vandringar vi ska göra de kommande dagarna. Ikväll äter vi en gemensam välkomstmiddag på hotellet och bekantar oss med varandra. 

  Dagens vandring är ca. 5 km, 3 timmar. +/- 70 höjdmeter. Läs vidare
 • Connemara National Park – Kylemore Abbey
  Dag 2

  Connemara National Park – Kylemore Abbey

  Dagen börjar i Connemara National Park med en vandring över kullarna vid Kylemore Estate. Vår vandring går längs stigar som vandrades redan under 1800-talet när Kylemore Abbey byggdes och vi får lära oss om Connemara och Kyle mores historia. Landskapet runt oss är som inget annat, här ligger glittrande sjöar strödda i ett grönt dramatiskt landskap vars berg reser sig magnifikt i skyn. Vi vandrar genom en gammal ekskog och har härlig utsikt över Kylemore Valley, Connemaras berg och sjöar och ser ända ut till Atlantens böljande blå. Vi befinner oss långt från stadens myller i en härligt frisk luft. 

  Under dagen äter vi en picknicklunch som vi har med oss. 

  Efter morgonens vandring ska vi besöka det berömda Kylemore Abbey, det monastiska kloster som var hem till nunnor av Benediktinerorden. Nunnorna kom hit år 1920 efter att deras kloster i Ypres, Belgien, blivit förstört under första världskriget. Under tiden av förföljelse på Irland öppnade nunnorna en internatskola för flickor och började samtidigt restaurera klostret, den viktorianska kyrkan och den muromgärdade trädgården till sin forna glans. Idag bor det inga nunnor i klostret men under vårt besök får vi höra den spännande och tragiska historian om hur de kom dit och deras liv på klostret.

  Vi tar oss tillbaka till vårt hotell efter en fantastisk dag ute i naturen. Resten av kvällen är på egen hand. 

  Dagens vandring är cirka 7 km, tre timmar med en stigning på cirka 300 höjdmeter. Läs vidare
 • Aran Islands
  Dag 3

  Aran Islands

  Efter frukost beger vi oss med buss och färja på en heldagstur till Aranöarnas största ö, Inis Mor. Denna ögrupp ligger i hjärtat av Galway Bay och erbjuder besökaren en inblick i ett traditionellt irländskt levnadssätt som knappast existerar numera på andra platser i landet. Här talas fortfarande iriska som första språk. Trots att öarna är små till ytan har de mycket att erbjuda: hisnande natur, ruiner från tidig kristen tid, medeltidsslott, forntida stenfort, sandstränder, unik flora och fauna samt en rik folklore som öborna är stolta att berätta om. Den råa skönhet som öarna erbjuder gör att besökande naturälskare återvänder gång efter gång.

  Vi vandrar från färjan till öns centrum, Kilronan, och medan vi introduceras till öns historia, kultur och vardagsliv vandrar vi ut i det vilda landskapet. Vi passerar källan St. Ciarán’s från 500 före Kristus och går längs många av de under som naturen har skapat. Från den karga kalkstenen som  formades under istiden och kustlinjens dramatiska klippor, till Poll na bPeis, en pool som skapats av naturens krafter och ligger under klipporna vid Dun Aonghus. Låt dig förtrollas av denna ö och dess magiska natur!

  Vi äter en gemensam lunch på The American Bar under dagen och tar sedan färjan tillbaka till fastlandet. Resten av kvällen på egen hand. 

  Dagens vandring är ca. 7 km, 3 timmar. Läs vidare
 • The Burren - Cliffs of Moher
  Dag 4

  The Burren - Cliffs of Moher

  Söder om Galway ligger det unika området som kallas ”The Burren”, ett område där glaciärer och erosioner skapat ett nästan månlikt landskap. Området har fått sitt namn från det gaeliska ordet ”boireann” som betyder just stenigt landskap. Få träd växer här men däremot finns en örtrik, exotisk flora och området är ett eldorado för botanister från april till augusti då blommor färgar det strama landskapet med alla färgerna från paletten. Parken är hem till en rad däggdjur, många av dem nattlevande men under dagen kan bland annat hare och räv ses om man har tur. Här lever också hermelin och skogsmård och i områdets små grottor lever den utrotningshotade dvärghästskonäsan, en art av fladdermus i familjen hästskonäsor. I det karga landskapet ses även getter betandes på soliga dagar, medan de under mindre soliga dagar söker skydd i skogen. I skyn kan bland annat korp, pilgrimsfalk, tornfalk och stenfalk observeras. 

  Vi går längs kalkstensklippor genom skogsmark med ek, ask och hassel. På vägen passerar vi ett oratorium, en grotta och en helig brunn. Efter vår vandring kommer vi fram till området där sandsten och skiffersten skapar det dramatiska Cliffs of Moher. Här stannar vi och äter en gemensam lunch.  

  Magnifika Cliffs of Moher är en av Irlands mest besökta platser. Beläget på västkusten i länet Clare sträcker klipporna ut sig i åtta km och på de högsta platserna är det 214 meter ner till havet. Här finns också ett modernt informationscentrum, Atlantic Edge, som förmedlar historien kring Cliffs of Moher. Centret är uppbyggt i fyra olika delar; hav, sten, natur och människa, i var och en av dessa delar presenteras varierande information om klipporna. 

  Vi återvänder till Clifden och resten av dagen är till eget förfogande.

  Vandringen i the Burren, fram till Cliffs of Moher, är cirka 2,5 km, 1,5 timme. Läs vidare
 • Slieve Bloom - Wicklow
  Dag 5

  Slieve Bloom - Wicklow

  Efter frukost säger vi adjö till Galway och ska idag ta oss till Wicklow. På vägen stannar vi i regionen Slieve Bloom vars landskap fylls av skogar, mossar av en typ som bara hittas på Irland och gömda dalar. Området tilltalar verkligen sinnet för den natur- och arkeologi intresserade.

  År 2007 anlade man här en serie vandringsleder som går genom lummiga skogar, flodbankar, och gamla vägar och stigar. Vi vandrar här från Kinnitty Forest Trailhead och njuter av naturen omkring oss. Vi kommer tillbaka till punkten där vi startade och äter en picknicklunch tillsammans. 

  När vi kommer fram till Wicklow checkar vi in på trestjärniga Wilton Hotel där vi sedan äter en gemensam trerätters middag. 

  Vandring cirka 4 km, 1,5 timme. Läs vidare
 • Glendalough
  Dag 6

  Glendalough

  Efter frukost åker vi till Glendalough där vi ska börja dagen på besökscentret och lära oss om detta historiska område. Glendalough ligger i Wicklow och blev känt av Sankt Kevin som kom hit på 500-talet när han sökte efter en plats att slå sig ned på i lugn och ro. Han grundade ett kloster här och detta lockade till sig tusentals besökare. Senare grundades här även en skola som attraherade tusentals studenter från Europa. S:t Kevin dog år 618, 120 år gammal, men klostret står fortfarande kvar.  

  Det mest kända landmärket i området är det runda tornet, som reser sig cirka 33 meter upp och byggdes för nästan 1000 år sedan av munkarna på Sankt Kevins kloster. År 1876 var man tvungen att byta ut taket då det hade träffats av blixten. Ursprungligen byggdes det som ett klocktorn och en plats att fly till när klostret attackerades. I området finns många stenkors och kyrkor att se och de ligger här i ett magiskt dalområde med fantastiska vyer. 

  Vi äter en gemensam lunch på Lynams of Laragh Pub innan det är dags för dagens vandring. Leden “The White Route” tar oss genom några av de mest spektakulära områdena i Wicklow. Vi går upp och förbi vattenfallet Poulanass innan vi kommer ut vid strandpromenaden. En 600 steg lång trätrappa tar oss upp till en plats där vi har fantastisk utsikt över en stor sjö – värt vartenda steg upp.  Vi fortsätter vår vandring och går förbi en mosse innan vi kommer fram till den pittoreska lilla Glenealo Valley, hem till en stor hjord renar. Vi vandrar ner till Glendalough Valley igen. 

  Dagens vandring är cirka 9 km, 3 - 4 timmar, + cirka 380 höjdmeter. Läs vidare
 • Wicklows vackraste väg
  Dag 7

  Wicklows vackraste väg

  Etappen Enniskerry - Roundwood är bland många ansedd som höjdpunkten längs vandringsleden Wicklow Way. Dagens vandring är lite tuffare, dock i ett storslaget landskap som är en riktig fest för ögonen. Det är lite brantare uppför på vissa ställen längs vägen men vi tar det i lugn takt. Vi kommer fram till toppen av White Hill där vi stannar för picknicklunch. När vi har tagit igen oss lite börjar vi vandra nedåt och har fantastisk utsikt över Lough Tay, en liten glittrande sjö omgiven av mäktiga berg.  Det här området är det mest fotograferade i hela Wicklow och delar av det tillhör familjen Guiness. Vissa tycker att sjön, med sin vita sand i dess norra ände, ser ut som ”A Pint of Guiness”.  

  Dagens vandring är cirka 17 km, cirka 4 – 6 timmar. +/- 450 - 600 höjdmeter. Läs vidare
 • Dublin - Sverige
  Dag 8

  Dublin - Sverige

  Det är idag dags att säga hejdå till Irland och vår vandringsvecka i dess sköna landskap. Flyget går på morgonen och vi är framme i Stockholm igen runt lunch. 

  “SLAN ABHAILE” – Safe home in Gaelic.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  16 - 23 maj

 • Pris från

  15.890:-

 • Enkelrumstillägg

  1.590:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Dublin t/r inkl. flygavgifter
  - Alla transporter, visningar och entréer enligt program
  - Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
  - Sju frukostar
  - Fyra picknickluncher
  - Tre luncher på restaurang/café
  - Tre middagar
  - Engelsktalande vandringsguide
  - Skatt

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en vandring gradering 2.

  Dag 2. Cirka, 7 km, 3 timmar, +/- 300 höjdmeter.
  Dag 3. Cirka 7 km, 3 timmar.
  Dag 4. Ca. 2,5 km, 1,5 timme, från the Burren till Cliffs of Moher
  Dag 5. Ca. 4 km, 1,5 timme.
  Dag 6. Ca. 9 km, 3 - 4 timmar, +/- 380 höjdmeter.
  Dag 7. Cirka 17 km, 4 - 6 timmar, +/- 450 - 600 höjdmeter 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor