Vandra på Färöarna

“So langt burtur, og tó so nær”.
Tystnad råder förutom enstaka fågelskrin som bryter igenom och havets vågor som slår upp skum mot gröna klippor.

Dramatiska vilda öar mitt i Atlanten där naturen bjuder på karga bergsformationer, rikt fågelliv och storslagna naturupplevelser. Fjärran Färöarna ligger mitt i mellan Norge, Island och Skottland som en enskild enklav i ett mäktigt hav. En resa till denna karga atlantiska ögrupp, mitt i Golfströmmen bjuder på natur-, och kulturupplevelser utöver det vanliga. En resa för dig som vill uppleva en genuin, orörd och autentisk destination. Färöarna är ett eldorado för den som vill kombinera vandringar med svindlande vyer mellan gräs och hav men samtidigt få en synnerligen speciell kulturupplevelse. Det är inte förvånande att National Geographics läsare röstat fram Färöarna som nr 1 på deras bästalista för 2015.

Läs vidare

De arton öarnas små bosättningar har trots sin modernitet ändå hållit hårt i traditionerna från den tid då öarna först beboddes. Efter att irländska munkar upptäckte öarna på 500-talet bosatte de sig här samt förde in får, norska jordbrukare flyttade sedan hit under 800-talet. Det färöiska språket är närmast släkt med isländska, sydvästnorska dialekter samt det utdöda språket norn, som talades på Shetlandsöarna. Sedan 1700-talet har Färöarna legat under danskt styre men sedan andra världskriget har man uppnått mer självstyre och är idag en autonom del av Danmark.  Ett välutvecklat vägnät och förhållandevis korta avstånd gör att vi hinner se och uppleva mycket under vår vistelse här.

Havet är aldrig längre bort än fem kilometer och dominerar färingarnas levnad. De salta vindarna har satt sin prägel på öarnas växtliv där höga träd inte existerar. Sjöar, mossar, det gröna gräshavet och en ofattbart rik flora av lavar och mossor möter vandraren på stigarna genom landskapet. Liksom de många fåglar som lever här under sommar och höst. Vandringarnas vyer med det mäktiga havet i horisonten, salta vindar, fåglar i fjärran och får som vita prickar i ett hav av gräs är sannerligen praktfull. Färggranna trästugor med gräsbelagda tak ramas in av böljande kullar och när dimman höljer sig över bygden skapas en närmast magisk känsla. Vi får en glimt av fiskarnas bitvis hårda liv där vädrets gudar är de som bestämmer dagen utkomst.

Dessa öar, alla med sin egen karaktär bjuder in till varierande vandring väl värd att upptäcka. Vi kommer att vandra på öarna Vagar, Eysturoy med Färöarnas högsta berg Slættaratindur samt Streymoy där Europas minsta huvudstad Tórshavn är belägen. I Tórshavn gör vi en guidad tur i de gamla kvarteren och har även egen tid att upptäcka staden. Fyra dagsvandringar om ca 5 – 10 km. En dag gör vi en längre vandring, ca 22 km under en toppbestigning upp till Färöarnas högsta berg Slættaratindur på 882 möh.

Sinnebilden av Färöarna för kanske fler än de fågelintresserade är den charmiga lunnefågeln som poserar med sin fångst i färgglada näbbar under sommarmånaderna. Under en båtutflykt till ön Mykines och en till Vestmanna fågelklippor försöker vi se dessa fascinerande fåglar högt uppe på branta, svarta klippor. Bekvämt boende på två olika mellanklasshotell på Vagar och Streymoy samt ett vackert beläget pensionat på Eysturoy.
Vädret på Färöarna är ett kapitel för sig. Det kan växla mycket snabbt, regn och dimma kan på kort tid förvandlas till strålande solsken. Vår erfarne skandinavisktalande vandringsguide är Per Hansen eller Edvard Joensen. De leder oss på stigarna och ger oss en inblick i kultur, traditioner och vardagsliv.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Per Hansen

Resans ciceron Edvard Joensen

Resans höjdpunkter

 • Natur- och kulturupplevelserna i en genuin, orörd miljö.
 • Vår guide Per/Edvard som berättar kunnigt om Färöarna och dess historia.
 • Båtutflykterna till Mykines och Vestmanna fågelklippor med möjlighet att se Lunnefågeln.

Reseprogram

 • Stockholm – via Köpenhamn - Vágar
  Dag 1

  Stockholm – via Köpenhamn - Vágar

  Morgonflyg via Köpenhamn till flygplatsen Vágar där vi landar mitt på dagen. Buss möter upp och tar oss till mellanklasshotellet Vágar som ligger precis intill flygplatsen där vi checkar in för de kommande två nätterna. Kaffe och kaka vid ankomst innan vi möter upp vår guide Per Hansen.

  Kl 16.00 är det dags för vår första vandring med Per/Edvard i denna leg endariska natur. Vi går från Miðvágur till Bøsdalafoss en tur som tar cirka 3 timmar, 5 km med en höjdskillnad på 70 meter. Vägen går förbi Färöarnas största sjö Vatnið. Denna mytomspunna sjö har många namn så som Leitisvatn och Sørvágsvatn men i folkmun är den mest känd som Vatnið som betyder vatten. Det sägs att sjön är förtrollad och att det finns stenandar (Huldu), troll och en varelse kallad Nix som kan skymtas här. Nix är en varelse som liknar en vacker häst som sägs bo i vattnet, vår guide delar med sig av några berättelser och sägner som är kopplade till platsen.

  Många fågelarter vistas här på sommaren och vi spejar på deras lek i vinden. Vi passerar också Trælanípan, namnet troligen från vikingatiden, en bergsvägg på 142 meter som skjuter ut ur havet och sträcker sig upp mot skyn. Väl framme vid Bøsdalafossur kan vi se ruiner och spår efter de brittiska soldater som befanns sig i Vágar under andra världskriget.

  Gemensam middag på hotellet.

  Dagens vandring är ca. 5 km, 3 timmar. +/- 70 höjdmeter. Läs vidare
 • Mykines – Fågelparadiset
  Dag 2

  Mykines – Fågelparadiset

  Efter frukost hämtar vi ut vårt lunchpaket och tar oss sedan ner till hamnen Sørvágur där färjan tar oss över till fågelparadiset Mykines, en färd på cirka 45 minuter. Under båtturen passerar vi förbi Tindholm och ön Vágar och njuter av de vackra vyerna som passerar. Under sommarhalvåret migrerar över tusentals sjöfåglar hit, såsom havssula, storlabb och sillgrissla men den mest eftertraktade av dem alla är nog Lunnefågeln med sin färgglada näbb. Mykines är känd som det mystiska ” fågelparadiset” och fick namnet efter det att den äventyrslystne sjöfarande irländska munken St. Brendan besökte denna övärld på 500-talet och beskrev två öar som "Fåröarna" och "Fågelparadiset”. På Mykines finns bara en liten bygd, belägen på båda sidor av den lilla älven med klassiska färöiska hus, som taget ur de nordiska sagorna. Dagens strapats består av att upptäcka denna idylliska bygd och härifrån vandrar vi sedan upp till den lilla ön Mykineshólmun som ligger på västra sidan av Mykines. Längst med vägen häckar lunnefåglarna och här har du chansen att komma relativt nära dessa clownliknande fåglar. En liten bro binder ihop ön med Mykines och leder oss över en 35 meter djup ravin. Längst ut på denna lilla ö finner vi den vita fyren strategiskt placerad, man blir hänförd av den vackra naturen och utsikten över de raukar som likt spjut skjuter upp ur havet.

  Vi ser också kolonier av havssulor som valt att bosätta sig på den västliga sidan av ön. Vi äter vår medtagna lunchbox på lämplig plats. Färjan tar oss tillbaka till hamnen på eftermiddagen där vår buss väntar för att ta oss tillbaka till vårt hotell, beräknad ankomst tid cirka 18.00. Gemensam middag på hotellet.

  Kortare vandring +/- 80 höjdmeter. Läs vidare
 • Vestmanna fågelklippor och havsgrottor
  Dag 3

  Vestmanna fågelklippor och havsgrottor

  Efter frukost packar vi in vårt bagage i bussen och åker från hotellet till Oyrabakka där vi går ombord på den båt som ska ta oss ut på den norra sidan av Vestmanna, en två timmars guidad tur där vi får se de omtalade fågelklipporna med tusentals sjöfåglar och de fascinerande havsgrottorna. Vi spanar på lunnefåglarna högt uppe på de branta, svarta klipporna eller sjöpapegojor som de också kallas på grund av deras utseende. Här kan vi även få se andra intressanta fåglar som storlabb och Sillgrissla. Varma kläder rekommenderas på båtturen.

  Tillbaka i Vestmanna äter vi vår medtagna lunchbox innan vi beger oss iväg på dagens sceniska vandring som tar oss till Hvalvik med vacker utsikt över bergen och flera fina utsiktspunkter på vägen. Vandringen är 10 km lång med en höjdskillnad på 385 meter och tar cirka 3 ½ - 4 timmar. Det finns flera berättelser som är knutna till denna vandringsled och vår guide underhåller oss längs vägen med de sägner som är kopplade till trakterna vi passerar. Vi passerar ett röse kallat Kellingarsteinur ”häxstenen” som är placerad ovanpå en större sten vars symbolik är tankeväckande, vi passerar förbi Eggjarmúla där det är en fantastisk utsikt över Saksunardalur, den längsta dalen i landet och avslutar turen vid floden Myllá. Bussen möter upp i Hvalvik och tar oss till Gjógv där vi checkar in på vårt vackert belägna pensionat Gjáargarður för de kommande tre nätterna. Gemensam middag på hotellet.

  Dagens vandring är cirka 10 km, 3,5 - 4 tim och +/- 385 höjdmeter. Läs vidare
 • Färöarnas högsta berg Slaettaratindur
  Dag 4

  Färöarnas högsta berg Slaettaratindur

  Dagens vandring går till det högsta berget på Färöarna; Slaettaratindur på 882 möh. En - till trots för höjdmetrarna  - relativt lättillgänglig bestigning från östra sidan av berget. Belöningen på toppen av berget är väl värd vandringen med vidsträckta vyer från Viðoy i norr hela vägen till Suðuroy i söder, en helt hänförande utsikt.  Vandringen utgår från hotellet och är ungefär 22 km lång och tar cirka 6 ½ timmar, men kan variera beroende på vilken väg man tar.  Vi äter vår medtagna lunchbox på lämplig plats under dagen. Gemensam middag på hotellet.

  Dagens vandring är cirka 22 km, 6,5 tim och +/- 882 höjdmeter. Läs vidare
 • Saksun – Tjornuvik – Gjógv
  Dag 5

  Saksun – Tjornuvik – Gjógv

  Efter frukost åker vi till den idylliska byn Saksun med dess storslagna natur.  Byn med dess 14 invånare ligger i en naturens amfiteater, omringad av höga berg högt över en tidvattenlagun med flera vattenfall. Dagens vandring utgår ifrån denna vackra by och målet för dagen är Tjornuvik. Tjornuvik är den nordligaste byn på ön Streymoy, omringad av berg med en strandremsa nedanför bykärnan varifrån man har utsikt mot klipporna "Risin og Kellingin". 1956 hittades en gravplats som bevisar att det bodde folk här redan på vikingatiden. Vi äter vår medtagna lunchbox på lämpligt ställe. Väll i Tjornuvik får vi en guidad tur i byn och avslutar med kaffe och kaka innan vi tar bussen tillbaka till Gjógv och vårt hotell. Dagens vandring är cirka 10 km med en höjdskillnad på 522 meter och tar cirka 3 ½ timmar. Gemensam middag på hotellet.  

  Dagens vandring är cirka 10 km, 3,5 tim och +/- 522 höjdmeter. Läs vidare
 • Europas minsta huvudstad Tórshavn
  Dag 6

  Europas minsta huvudstad Tórshavn

  Efter frukost har vi en stund att packa ihop vårt bagage och checka ut. Cirka kl. 11.00 hämtar bussen för en tur via bergen mot dagens destination, Europas minsta huvudstad. Tórshavn är en charmerande liten stad med hantverk av hög klass. Vi går en promenad genom de historiska delarna av staden och ser den lilla hamnen med kaféer och restauranger innan vi checkar in på vårt hotell Hafnia omkring 13.30. Dagen och kvällen ges det tid att upptäcka Tórshavn på egenhand. Det finns ett stort utbud av restauranger att välja på i Tórshavn, allt ifrån fisk, fermenterat kött till Suchi, men boka gärna bord i förväg då restaurangerna är små och har begränsat med plats.

  Stadsvandring Läs vidare
 • Tórshavn - Historiska byn Kirkjubøur
  Dag 7

  Tórshavn - Historiska byn Kirkjubøur

  Förmiddag och lunch på egenhand.

  Vid 13.00 möts vi upp för dagens vandring från Tórshavn till den historiska byn Kirkjubøur.

  En vandring på 7 km, cirka 2 ½ timme och väl framme passar vi på att ta en fika med kaffe och kaka i denna unika miljön. Vi får en guidad tur i den historiska byn Kirkjubøur för att uppleva den fantastiska stämning som råder här. Under 1000-talet kom kristendomen åter till vikingarnas öar där asatron var stark. Färingasagan från 1200-talet, som skrevs av en islänning, beskriver färingarnas liv och leverne samt förtäljer om starka motsättningar mellan dem som bekände sig till asatron och de kristna. Vid vackert belägna Kirkjubøur, längst inne i Hästfjorden, skapades Färöarnas katolska centrum med Olofskyrkan från 1200-talet och efter det att det blivit biskopssäte byggdes Magnuskatedralen som idag är aspirant till världsarvslistan. En gång bestod byn av ett femtiotal hus men många av dem blev bortspolade under en storm under sen medeltid. Biskopssätet är idag en familjesläktgård sedan 17 generationer tillbaka. Paturssonsgården är en av de mest kända och inflytelserika familjerna på Färöarna. Idag står Magnuskatedralen utan vare sig torn, fönster eller tak varför den är helt utelämnad till vädrets makter och planer finns på en övertäckning. Vi åker vidare till mikrobryggeriet Okkara, en av två bryggerier som finns på Färöarna. Trenden med god öl har nått även ut till dessa ensliga öar och vi gör en provsmakning och lär oss mera om detta hantverk samt njuter av den vackra omgivningen över ön Koltur som hägrar i fjärran. På kvällen äter vi en god trerätters avskedsmiddag tillsammans inne i staden och pratar om våra upplevelser under vår vecka på fascinerande Färöarna.

  Dagens vandring är cirka 7 km, 2,5 timme. Läs vidare
 • Hemresa via Köpenhamn
  Dag 8

  Hemresa via Köpenhamn

  Idag är det dags att ta farväl av Färöarna. Utcheckning på förmiddagen och avfärd mot flygplatsen för flyg till Stockholm via Köpenhamn. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  31 maj - 7 juni, 7 - 14 augusti

 • Pris från

  22.990:-

 • Enkelrumstillägg

  3.100:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Vagar, via Köpenhamn t/r inkl. flygavgifter
  - Busstransporter enligt program
  - Färja och båttur enligt program
  - Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell/pensionat
  - Sju frukostar
  - Fyra lunchboxar
  - Sex middagar
  - Tre fikastopp
  - Guidat besök med provsmakning på mikrobryggeri
  - Skandinavisktalande vandringsguide
  - Skatt

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en bergsvandring, gradering 3.

  Dag 1. Ca. 5 km, 3 tim och +/- 70 höjdmeter.
  Dag 2. Kortare vandring +/- 80 höjdmeter.
  Dag 3. Ca. 10 km, 3,5 - 4 tim och +/- 385 höjdmeter.
  Dag 4. Ca. 22. km, 6,5 tim och +/- 882 höjdmeter.
  Dag 5. Ca. 10 km, 3,5 tim och +/- 522 höjdmeter.
  Dag 6. Stadsvandring
  Dag 7. Ca. 7 km, 2,5 tim och +/- 130 höjdmeter.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor