Olivvandring med Bippan Norberg

I november börjar oliverna mogna på sina träd, en värdefull frukt som skänker oss det rinnande guldet "Olivoljan". Oliven är en mycket viktigt ingrediens i medelhavskosten och är högt hyllad för sina hälsosamma egenskaper. Njutbara vandringar i härligt medelhavsklimat kombinerat med mat och läran om den fantastiska oliven är några av de upplevelser vi får vara med om under veckan i Albir.

Läs vidare

Tillsammans med vår guide Bippan Norberg, som flydde vinterkylan i Sverige och bosatte sig i Spanien för 29 år sedan, väntar en spännande vecka där hon tar oss till några av hennes smultronställen. Hon och hennes son Lomi ger oss en inblick i medelhavskulturen och livet i en spansk småstad.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Bippan Norberg

Resans höjdpunkter

 • Våra guider Bippan Norberg och sonen Lomi Szil som guidar oss med värme och kunnighet i området.
 • Njutbara strövtåg i härligt medelhavsklimat
 • Olivplockning tillsammans uppe i bergen

Reseprogram

 • Med kvällsflyg reser vi från höstmörkret i Stockholm till det varmare klimatet i Alicante provinsen. Direktflyg till Alicantes flygplats där vi möts av vår vandringsguide Bippan Norberg. Med buss tar hon oss vidare till Albir och hotell Riviera, ett litet familjeägt hotell precis vid havet. Resan tar cirka 1 timme. Ett härligt klimat på mellan 10 – 21 grader väntar oss under en vecka i spansk anda och härlig gemenskap. Välkomna!

  Läs vidare
 • Spanien är den största olivproducenten i världen och vi kommer att lära oss mer om denna frukt under veckan som kommer. Olivoljan, som också går under namnet det rinnande guldet, har stor betydelse i den spanska matkulturen. I en spansk familj går det åt mycket olja då det nästan enbart används olivolja i hushållen. Olivoljan anses vara en av anledningarna till den långa medellivslängden i Spanien. Den har dokumenterade hälsofördelar då den består av t.ex. antioxidanter och har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. 

  Den svarta och gröna oliven kommer från samma träd och det finns flera hundra olika sorter. Det är de gröna, omogna oliverna som ger den mest smakfulla och mest hållbara oljan. Att plocka oliver kallas att ”mjölka trädet” vilket vi får vara med om under en dag. Vid olivskörd lägger man ut nät under träden för att sedan mjölka det. Vi plockar oliver tillsammans och får se hur man framställer olivolja och alla får med sig sin egen olja hem från de oliver vi varit med och plockat. Vi gör även aromatiserade oljor avsedda för matlagning och massage smaksatt av citron, timjan, vitlök, rosmarin m.m. 

  Läs vidare
 • Den dagen vi plockar oliver i bergen har vi utsikt över topparna som är mellan 1200 och 1500 meter höga. Uppe i bergen besöker vi även olivpressar där vi ser hur bönderna kommer med sina små traktorer och vagnar fullastade med oliver. Vi får ta del av hela den historiska olivoljeprocessen; från begynnelsen med de gamla stenpressarna och espartogräskorgarna till dagens moderna oljetillverkning. Uppe i bergen tar vi oss en tur på små stigar, vandrar och ser på utsikterna. Vi ser tusenåriga träd som fortfarande är i full produktion. För att få 100 liter olja behövs ca 500 kg oliver. 

  Läs vidare
 • En dag besöker vi Altea, som ligger på gångavstånd längs med strandpromenaden, och är en mysig spansk småstad känd för sin charmiga gamla stadsdel. Vita hus klär kullarna vars topp kröns av kyrkan med sin blåvita kupol. Gamla staden har lyckats behålla sin genuina spanska charm med de smala gränderna, nästan helt fri från biltrafik. I Altea besöker vi den lokala matmarknaden. Här bågnar stånden av färska frukter och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar och lockar kunderna till just sitt stånd. Här kan vi begrunda och provsmaka oliver i olika storlekar och färger. Lokalborna fyller sina dra-maten och passar på att träffa vänner. Här är det lika viktigt att vara social som att handla mat.

  Läs vidare
 • Vi beger oss ut i naturen i Albirs omgivning och vandrar i lugn takt, både i odlingsdistrikten och uppe i bergen ca 5 – 14 km per dag. God grundkondition behövs för att få en bra reseupplevelse men vi går i lugnt takt och njuter av de vyer vi passerar. I slutet av november råder höst även här och uppe i bergen kanske vi får möjlighet att se träd i höstfärgernas prakt. Nere vid kusten märker man dock inte mycket av hösten, träden är alltid gröna. Mandarinerna börjar bli mogna och lyser orange mot den djupt gröna färgen i citrusträdens blad. Även en del apelsiner lyser på träden, även om de ännu inte är så söta och goda som de blir längre fram när de väl mognat. 

  Läs vidare
 • Vi besöker en marockansk restaurang där vi lär oss om deras matkultur. Araber och berber levde i södra Spanien i 800 år innan de förvisades på 1600-talet, så länge de inte valde att integrera sig i det katolska samhället och då fick stanna kvar. Delar av deras matkultur finns fortfarande kvar i det spanska köket, såsom användandet av kryddan kanel i maten. 

  På våra vandringar dukas det upp picknicklunch, ofta vegetarisk lagad mat med oliver, vitlök, mandel och olika grönsaker men även patéer, chorizo, spansk omelett och getost finns i utbudet.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  4 - 11 november

 • Pris från

  13.100:-

 • Enkelrumstillägg

  1.690:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Alicante t/r, flygskatter
  - Transfer flygplatsen – hotellet t/r
  - Sju nätter på enklare familjeägt hotell
  - Sju bufféfrukostar
  - Fyra trerätters måltider på restauranger inkl. vin
  - Fem picknickar
  - Fem dagars guidade utflykter
  - Bussresor
  - Svenska guider

 • Klimat

  Högsta medeltemperatur är 20 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 10 grader.
  Havets medeltemperatur är 18 grader.

 • Vandringsfakta:

  Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1. Promenaderna är 5-14 km i kuperad terräng. Någon dag kan större höjdskillnad förekomma. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor