Medelhavsnjutningar

Börja våren under en glittrande spansk vårsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker samt en hel del ledig tid för att bara få vara – en lång siesta!

Kom närmare de lokala vanorna. Prova den mediterranska maten. Njut av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i Spanien. Under den här resan har vi många olika teman; Medelhavet, olivoljan, vinet, maten, vyerna och promenaderna.

Läs vidare

Vi bor i Altea, en liten charmig stad på Spaniens östra kust. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här då utsikten verkligen bjuder in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små trånga gränderna. Fortfarande finns här ett aktivt konstnärs-och hantverksliv. Stranden är full av vita, runda stenar och tack vare att det inte är en sandstrand blev det ingen turistinvasion här på 70-talet. Staden har lyckats behålla sin ursprungliga karaktär och är fortfarande ett fiske- och jordbrukssamhälle, även om nu turismen är den viktigaste inkomstkällan. Altea är mest känt för sin charmiga gamla stad med sina vita hus klättrar upp på en kulle som krönts högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol.

Vi bor på hotell San Miguel som ligger precis vid havet och är mycket enkelt, men med fin familjär stämning. Hotellet drivs av föräldrarna och sonen Pepe, och det har funnits i familjensägor i flera generationer. Förutom hotellet sysslar de också med odling. De har egna oliv- och apelsinodlingar så juicen på morgonen är färskpressad från deras egna apelsiner och olivoljan pressad från deras egna oliver. Vissa av rummen är lite slitna men det centala läget, den familjära atmosfären och dess havsutsikt är varför vi valt just detta hotell. Då det ligger precis vid havet kan vi från hotellet se soluppgången med hela sitt färgspel.

För att ta hand om oss lite extra denna vecka börjar dagarna med ett pass rörelseövningar, liknande chi gong, så vi mjukar upp och sträcker på oss innan dagens utflykt. Några eftermiddagar har vi Feldenkraisövningar, som genom enkla naturliga rörelser lär hjärnan hur kroppen fungerar optimalt. 

Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Vi går på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi mötta av vår kock Emilia Moratinos som bjuder på picknicklunch, en fröjd av smaker. För den som vill finns det möjlighet att de lediga kvällarna äta middagen på hotellet eller besöka någon av de närliggande restaurangerna. I Altea stad finns också många restauranger att välja mellan.

På våra utflykter strövar vi ca 6 - 14 km i lugn takt med många stopp till att dofta, provsmaka, fotografera och få lära oss mer om natur och kultur. En resa inte bara för klimatets och naturens skull, utan också för att komma nära det spanska livet, få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Det är några njutningens dagar där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare. Våra svensktalande guider Bippan Norberg och Lomi Szil, mor och son, har bott i Spanien i 30 år och berättar om hur det är att bo där. De tar med oss på utflykter in i sin värld. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  10 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Bippan Norberg

Resans ciceron Lomi Szil

Resans ciceron Emilia Moratinos

Resans höjdpunkter

 • Strövtågen bland apelsinblom samt frukt- och vinodlingar
 • Att få se "det riktiga" Spanien tillsammans med vår mycket uppskattade Bippan Norberg och hennes son Lomi.
 • Lediga dagar för att själv bestämma aktivitet.
 • 10 dagar vid medelhavet

Reseprogram

 • Stockholm - Altea
  Dag 1.

  Stockholm - Altea

  Sent ankomst till Alicante flygplats där vi mötts upp av våra guider Bippan och Lomi. När vi packat in vårt bagage i bussen börjar färden mot den lilla staden Altea där vi kommer bo under denna njutningsfulla resa. På bussen får vi höra om landets historia och sedvänjor.
  Efter en timme är vi framme och kan installera oss på vårt hotell där vi kryper i säng direkt.

  Läs vidare
 • Odlingsdistriken i Altea
  Dag 2.

  Odlingsdistriken i Altea

  Vi vaknar till soluppgången över havet, äter en rejäl frukost, gör chi gong på stranden innan vi ger oss ut på vår första promenad som går i riktning mot odlingsdistrikten. Här får vi känna doften av apelsinblom, se kontrasten mellan de orange frukterna och de mörkgröna bladen, och se att vissa träd både blommar och har frukt samtidigt! Vi plockar varsin apelsin från trädet som vi smakar på. Vi ser också andra fruktträd, palmer och blommor. Vi får en introduktion till landskapet och hur och vad man odlar. Våra guider tar fram lokala produkter ur sina ryggsäckar som de bjuder oss på och till lunch dukar vår spanska medhjälpare Emilia upp en picknicklunch som vi avnjuter i det fria. Tillbaka på hotellet i Altea har vi en stunds vila innan vi äter en gemensam middag på hotellet där vi får prova deras omtalade Paella.

  Läs vidare
 • Palmernas Elche - Trädgården Huerto de la Cura
  Dag 3.

  Palmernas Elche - Trädgården Huerto de la Cura

  Idag tar vi buss till staden Elche, som är känd för sin ”Palmeral”, Europas största palmskog
  eller palmoas, som tillhör Unescos världsarv. Även om ursprunget är från förhistorisk tid var det under den arabiska tiden som palmträdgårdarna nådde sin största prakt. När muslimerna erövrade den Iberiska halvön, förde de med sig denna typ av dadelpalm som vi idag kan se här. Idag finns det 200 000 palmer i Elche och vi ser palmträdgårdarna och dess unika bevattningssystem som är ärvt från AlAndalus. Vissa palmer är flera hundra år gamla, vi ser den smala stammen stiga högt upp i luften för att sedan förgyllas av trädkronan högst där uppe. Förutom dadlarna är även palmbladen en industri i Elche och vi får se exempel på det. Vi äter på restaurang i staden innan vi besöker Huerto del Cura, en konstnärligt anlagd trädgård med bland annat den ”Imperiska palmen” med sina många stammar. Buss tillbaka till Altea.

  Läs vidare
 • Olivträdets produkter och det rinnande guldet
  Dag 4.

  Olivträdets produkter och det rinnande guldet

  Idag åker vi buss upp i bergen till ca 500 m.ö.h, till den lilla byn Guadalest. Här, högst upp på klippan, ligger borgen som har anor från 700-talet. Bergen runt omkring är 1200-1500 meter höga och har spännande formationer. Här ser vi odlingsterraser och bevattningsystem, också de från den moriska tiden. Runt omkring oss växer olivträden som just ska blomma och vi får lära oss hur man skördar oliverna och hur de pressas samt hur de gamla olivpressarna såg ut förr i tiden. Vi vandrar bland odlingsterraserna, det går lite upp och ner, och här doftar det av örter som timjan och rosmarin. Lomi, som bor i trakten, berättar om hur och vad man odlar, bevattningssystemet m.m. Vår picknick äter vi i det gröna och vi får provsmaka milda och starka oliver i svart, brunt och grönt samt olika oljor, milda, peppriga och aromatiska. Mätta och belåtna åker vi buss tillbaka till Altea.

  Läs vidare
 • Dag på egen hand (Marknadsdag)
  Dag 5.

  Dag på egen hand (Marknadsdag)

  Idag är det liv och rörelse i staden då det är marknadsdag i Altea. Stånden bågnar av frukt och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar ut vad de har för produkter och lokalborna går med sina shoppingvagnar ”dramaten” och gör sin veckohandling. De tar också tillfället i akt att träffa bekanta och stannar och prata en stund. På ett annat ställe i staden hittar vi prylmarknaden med allt från kläder, väskor till verktyg och paellaformar.  På kvällen tittar vi tillsammans på en utställning om den lokala festen ”Morerna och de kristna” innan ni ger er ut på staden för att botanisera bland de många restaurangerna.

  Läs vidare
 • Vinet, det röda och det söta
  Dag 6.

  Vinet, det röda och det söta

  Idag blir vi hämtade med buss som tar oss till utgångspunkten för vår vandring, Jalóndalen.
  Vi strövar bland vinodlingarna. De knotiga stammarna som på vintern verkar helt döda har
  börjat få blad som spirar i grönt. Det finns många olika sorters vindruvor men mest odlas här
  moskatelldruvan, vilken ger det söta mistelavinet som vi naturligtvis provar på. I Spanien ingår vin som en naturlig del i måltider, och vi besöker en bodega för att provsmaka. Vi äter picknick tillsammans och efter en dag fylld av upplevelser återvänder vi till hotellet för en avslappnande kväll.

  Läs vidare
 • Dag på egen hand
  Dag 7.

  Dag på egen hand

  Några kanske vill vandra längs med stranden utanför hotellet och plocka vackra stenar, eller kanske få massage. Kanske lockar en promenad till fyren eller fiskehamnen kanke är av intresse, när båtarna kommer in med sin fångst vid 17-tiden på eftermiddagen. Eller varför inte bara sitter på ett fik och titta på folklivet! Det finns mycket att göra och upptäcka i och runt omkring Altea. På kvällen möts vi upp för att äta en gemensam middag.

  Läs vidare
 • Frukternas dag
  Dag 8.

  Frukternas dag

  Idag ger vi oss iväg med buss till Callosa där vi börjar med att provsmaka honung, som pytsas upp i burkar från stora tunnor. Sedan vandrar vi ut bland fruktodlingarna där det doftar starkt av citrusblom. Kanske har ni aldrig sett så många citronträd på en gång! Här växer också den japanska mispeln, som börjar mogna gul på de gröna träden. Kanske är några så mogna så att vi kan få smaka. Här växer även avokadoträdet med sin frukt. Vi kommer fram till en bod som säljer lokala matvaror och här blir det provsmakning. De som vill kan handla med sig lokalproducerade varor hem (se till att ni har plats i resväskan, risken är att ni vill köpa med er hem diverse ät- och drickbara produkter) efter det äter vi en picknick med ännu mera nya smaker. De som vill utnyttja den sista dagen till en längre vandring över stock och sten följer med på några timmars vandring till, medan det andra åker direkt till Chirles där det finns möjlighet att gå en kort promenad för att se byn. I Chirles möts vi sedan upp för att äta en trerätters måltid på restaurang i spansk lunchtid, vid 15-tiden. Buss tillbaka till Altea och vila på hotellet efter en upplevelserik dag.

  Läs vidare
 • Dag på egen hand
  Dag 9.

  Dag på egen hand

  Fri dag för egna upptäckter i Altea, eller besöka någon av de närliggande orterna. På kvällen har vi vår avskedsmiddag på en restaurang i Altea.

  Läs vidare
 • TId på egen hand - hemresa
  Dag 10.

  TId på egen hand - hemresa

  Förmiddagen på egen hand för några sista timmar av medelhavsnjutningar. Solkyssta och med många fina minnen reser vi idag tillbaka till Sverige med förhoppning om en antågande vår.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  10 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  21 - 30 april

 • Pris från

  13.490:-

 • Enkelrumstillägg

  1.290:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Alicante t/r inkl. flygavgifter
  - Transfer flygplatsen – hotellet t/r
  - Nio nätter på enklare familjeägt hotell, del i dubbelrum
  - Alla buss- och transporter enligt program
  - Nio frukostar
  - Fem måltider på restaurang inkl. vin
  - Fyra picknickluncher
  - Fem utflyktsdagar
  - Vinprovning
  - Feldenkraiskurs
  - Två svensktalande guider
  - Skatt

 • Klimat

  Högsta medeltemperatur under mitten av april är 20 grader och lägsta medeltemperatur 10 grader. Havets medeltemperatur är 15 grader. 

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en blandning mellan kultur- och strövtågsresa, gradering 1. Läs mer om vår graderingsskala på vår hemsida. Vi går 6 - 14 km i kuperad terräng. Någon dag kan större höjdskillnad förekomma. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor