Mandelblomsvandring

Våra klassiska Bippan-vandringar i den ljuva mandelblommens tid! Vi bor i Altea och strövar längs med stränder, genom apelsinlundar, på små stigar och uppe i de närliggande bergen. I januari/februari slår mandelblommen ut på bar kvist och backarna fylls med vita och rosa blommande träd. Guadalestdalens tusentals mandelträd ger en vacker kontrast till de evigt gröna olivträden. Vi bor på Hostal San Miguel i Altea, en charmig spansk småstad vid havet, där man förutom de organiserade vandringarna också har tid att på egen hand strosa i gränderna i gamla stan eller vid havet. Hotellet ligger precis vid havet och är enkelt med familjär stämning. Vår vandringsguide Bippan Norberg har bott i trakten i snart 30år och visar på den här resan, tillsammans med sin son Lomi, några av sina smultronställen. Med värme får hon alla att känna sig välkomna och hon ger oss en inblick i hur livet kan vara när man som svensk flyttar och bosätter sig i en liten stad vid medelhavet.

27/1 - 3/2 Strövtåg bland mandelblom (gradering 1)


3 - 10/2 Mandelblomsvandring (gradering 2)

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Bippan Norberg

Resans ciceron Lomi Szil

Resans ciceron Emilia Moratinos

Resans höjdpunkter

 • Våra vandringsguider Bippan Norberg och sonen Lomi Szil som med värme och kunnighet visar oss sitt Spanien
 • Vandringarna i naturen som är omgiven av mandelblom, hav och berg
 • De lokala picknickluncherna som dukas upp på någon vacker plats i naturen

Reseprogram

 • Altea

  Altea

  Vi bor i Altea, en spansk småstad vid havet på Costa Blanca-kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här då utsikten verkligen bjuder in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små trånga gränderna. 

  Läs vidare
 • Boendet

  Boendet

  Vi bor på hotell San Miguel som ligger precis vid havet. Hotellet är enkelt men med fin familjär stämning och det drivs av föräldrarna och de två bröderna, Alex och Pepe. Det har länge varit i familjens ägo och förutom att driva hotellet sysslar de även med odling. De har egna oliv- och apelsinodlingar så juicen på morgonen är färskpressad från deras egna apelsiner och olivoljan pressad från deras egna oliver. Rummen kan variera i utseende men den familjära atmosfären och det centrala läget i Altea och precis vid havet är varför vi valt just detta hotell.

  Läs vidare
 • Resans upplägg

  Resans upplägg

  Vi strövar längs med Medelhavets stränder, genom lundar med mandelblom och på små stigar uppe i de närliggande bergen där det doftar av timjan och rosmarin. Längs vår väg ser vi mandelträd, palmer, johannesbrödsträd och många andra medelhavsväxter. Vi besöker den kända byn Guadalest med sin tusenåriga moriska borg. Från muren som omger borgen blickar vi ut över det intensivt turkosa vatten som finns i dammen nedanför. Vi stannar upp och njuter av den vackra utsikten innan vi vandrar bort från folkvimlet och ut till stillheten, där vi bara hör bina som surrar i mandelträden.

  På någon vacker plats dukar vår populära kock Emilia upp lokala läckerheter såsom oliver, tomater, fårost, mandlar, färska grönsaker, chorizo och mycket mer. Vissa dagar går vi på restaurang tillsammans för att prova på det lokala köket. Andra kvällar får ni botanisera på egen hand bland det stora utbudet som finns i Altea.

  Läs vidare
 • En dag tar vi ledigt från vandrandet och har möjligheten att utforska den mysiga staden Altea på egen hand. Strosa runt i de gamla kvarteren, kika i butikerna eller besök marknaden där lokalbefolkningen möts och inhandlar veckans frukt och grönsaker. Passa på att ta en massage eller gå ner till stranden och känn på vattnet. Promenera längs med strandpromenaden och ät en glass eller hitta en trevlig restaurang till lunchen. Bippan ställer gärna upp och ger tips och idéer utifrån era önskemål.

  Läs vidare
 • Vi vandrar mellan 8-15 km per dag beroende på vilken avgång man vill delta på. Längd och tempot försöker vi anpassa efter deltagarna.  I en grupp är det alltid stora variationer i vandringskonditionen, vi får anpassa oss till varandra. Då vi har två vandringsguider kan vi dock ibland dela upp oss i olika grupper, beroende på svårighetsgrad.

  Läs vidare
 • Vår vandringsciceron

  Vår vandringsciceron

  Vår vandringsguide Bippan Norberg har i snart 30 år bott i trakten och visar, tillsammans med sin son Lomi några av sina smultronställen. På ett omhändertagande och inbjudande sätt tar de oss runt i sina hemtrakter. De ger oss en inblick i hur det är att som svensk flytta till en liten stad vid Medelhavet. Många av våra resenärer som tidigare besökt Spanien på egen hand berättar att genom Bippans och Lomis berättelser har de för första gången fått inblick i det vanliga spanska livet, att det känns som om de varit i Spanien för första gången.

  Läs vidare
 • Strövtåg bland mandelblom 27/1 - 3/2

  Vi har två avgångar på denna resa varav den ena är en lättare variant för er som vill gå i lugnare tempo, så kallat strövtåg.  På denna avgång förekommer inte lika mycket höjdskillnader men man bör vara van vid långa promenader. Vandringarnas längd är ca 8-12 km per dag.

  Läs vidare
 • Mandelblomsvandring 3 - 10/2

  Denna avgång är anpassar för den vana vandraren som föredrar att gå längre sträckor med höjdskillnad. Vandringarnas längd är ca 10-15 km per dag.

   

  För att få bästa reseupplevelse på bägge resorna krävs god grundkondition och hela knän. Oavsett avgång förekommer stenigt underlag och kuperad terräng. Bra vandringskängor är starkt rekommenderat.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  27 jan - 3 feb (strövtåg)

  3 - 10 feb feb (vandring)

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm - Alicante t/r inkl. flygavgifter
  - Transfer flygplatsen - hotellet t/r
  - Sju övernattningar, del i dubbelrum
  - Sju frukostar
  - Fem picknickluncher
  - Fyra måltider inkl vin/vatten
  - Fem guidade vandringar
  - Bussresor
  - Svenska vandringsguider

 • Klimat

  Medeltemperatur under början/mitten av februari;

  Högsta medeltemperatur är 17 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 6 grader.
  Havets medeltemperatur är 14 grader.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan den 27/1 - 3/2 som ett strövtåg, gradering 1. Resan passar för den som har tämligen bra kondition då man vandrar i terräng och någon dag kan större höjdskillnader förekomma. Vi vandrar ca 8-15 km/dag. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. 

   

  Vi kategoriserar resan den 3 - 10/2 som en vandring, gradering 2. Vi går 10-15 km/dag i terräng med höjdskillnader på några hundra meter. Bra knän är en förutsättning. Vi går ibland på asfalt men mest på grusvägar och steniga, ojämna stigar, det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs. 

   

  På båda resorna är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat. Ibland delar vi upp oss i olika grupper, beroende på svårighetsgrad, där några vandrar en lättare väg. 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor