Italienska rivieran - Nordic Walking

Evert Taube har fångat något av Rivierans magi: ”Må var och en upptäcka sin Riviera! Rivieran är så rik, så mångskiftande ifråga om natur, människor, städer, byar, fiskelägen, underbara parker, lundar, ängar, blommor, att hittills två människor aldrig upplevt detta sagolika sjölandskap på ett och samma sätt...”

Läs vidare

Med sina härliga långsträckta sandstränder är Italienska Rivieran lämpad för stavgång (Nordic Walking), en effektiv och samtidigt skonsam träningsform. Med rätt teknik tränar du flera stora muskelgrupper, samtidigt som hjärtat får jobba lite extra. Stavgång har många fördelar framför vanliga promenader och löpning, då den är mer skonsam för knä och rygg. Dessutom använder man fler muskelgrupper än vid löpning, framförallt är det muskler i ben, mage, rygg, armar och bröst som får arbeta. Belastningen på musklerna fördelas jämnt, så risken för obehag och smärta blir mindre än vid till exempel löpning. Stavgång ger därför effektiv konditionsträning för den som inte vill eller kan jogga eller styrketräna på andra sätt. Efter en introduktionslektion på stranden kan man sedan ge sig ut på promenader i mera kuperad terräng som de liguriska kullarna erbjuder i mångfald.

Under åtta dagar bor vi på trevliga mellanklasshotellet Hotel Ligure i Alassio, med utmärkt läge precis vid havet, i hjärtat av Alassio. Från den närbelägna piren ser man strandpromenaden, charmiga och oregelbundna hus i medelhavsfärger och grannstaden Laigueglia, som för många skandinaver är känt genom den närliggande byn Colla Micheri, där Thor Heyerdahl fann en fristad mellan sina intressanta upptäcktsfärder världen över. I Alassios rådhuspark finns palmer, pinjer och kunglig magnolia. Intill parken finns "Il Muretto di Alassio" - Alassios lilla mur - med keramikplattor som berättar om stadens historia och kända personer som besökt staden.  Ingrid Perfetti är ciceron och vår instruktör/guide för Nordic Walking är engelsktalande Luca Patelli.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Ingrid Perfetti

Resans ciceron Luca Patelli

Resans höjdpunkter

 • Stavgång till Thor Heyerdahls by Colla Micheri och på Via Julia Augusta.
 • Boendet på Hotel Ligure med härlig havsutsikt.
 • Matlagningskurs med lunch på Agriturismo i dalgången Val Nervia.

Reseprogram

 • Stockholm – Nice – Alassio
  Dag 1

  Stockholm – Nice – Alassio

  Vi flyger från Stockholm till Nice. Vid ankomst möter vår ciceron Ingrid Perfetti oss med buss. Vi stannar för att äta en välkomstlunch vid Cours Saleya, nära den kända strandpromenaden i Nice. Tidig kväll anländer vi till Alassio, där vi tar in på hotellet och äter middag.  

  Läs vidare
 • Introduktion till stavgång
  Dag 2

  Introduktion till stavgång

  Förmiddagen ägnas åt introduktion till stavgång, Nordic Walking, på stranden i Alassio under ledning av Luca Patelli, som förklarar hur man bäst utnyttjar fördelen med stavgång.
  Eftermiddagen till fritt förfogande och på kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Stavgång romarvägen Alassio – Albenga
  Dag 3

  Stavgång romarvägen Alassio – Albenga

  Dagens promenad erbjuder möjligheten att trampa på samma stenar som lades år 12 fKr, då den romerske kejsaren Augustus lät bygga en väg genom Ligurien till Vardalen vid Nice, Via Julia Augusta. Vägen börjar vid den port, som Cecil Roberts kallade för “Paradisets Port” vid kyrkan S.Croce ovanför hamnen i Alassio. Vägen slingrar sig genom den typiska medelhavsvegetationen, “la macchia” och i klart väder kan man se bergen ner mot den toskanska kusten och ön Corsica.

  Promenaden avslutas med en gemensam pizzalunch i Albenga och sedan tar vi lokalbussen tillbaka till Alassio. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Matlagningskurs och Dolceacqua
  Dag 4

  Matlagningskurs och Dolceacqua

  Efter frukost hämtar buss för en spännande dag med lektion i italiensk matlagningskonst med en ung kock, som tillsammans med sin familj driver en Agriturismo i dalgången Val Nervia. Den mat vi lagar till blir vår lunch, under vilken vi får smaka det liguriska rödvinet Rossesse di Dolceacqua. Innan vi återvänder till Alassio stannar vi till i Dolceacqua för att se den medeltida bron, Il Ponte Vecchio, över floden Neria; ett omtyckt motiv av Monet som även målade av det gamla kastellet, Castello dei Doria, högst upp på kullen ovanför byn.  Claude Monet gjorde sitt första besök på Rivieran 1883 tillsammans med Renoir. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Förmiddagsmarknad i Alassio - Stavgång
  Dag 5

  Förmiddagsmarknad i Alassio - Stavgång

  Lördag är marknadsdag i Alassio och det är ett nöje att promenera runt bland marknadsstånden, som erbjuder allt från kläder, skinnvaror och tyger till blommor, grönsaker och frukt. Här handlar husmödrarna grönsaker, frukt och vad man behöver för det dagliga hushållet och blomsterodlarna säljer sina blommor. 

  Efter lunch på egen hand möter Luca upp vid hotellet för nya äventyr med stavgång. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Pieve di Teco
  Dag 6

  Pieve di Teco

  Vi åker utmed via Aurelia längs den liguriska kusten till Imperia och tar oss därefter in bland de mjuka gröna kullarna till en liten medeltida plats, där man verkligen känner att tiden stått stilla, Pieve di Teco. Under 1400-talsarkader finns gamla bodar och affärer och den mäktiga kyrkan tycks alldeles för stor. Efter besöket följer vi en dalgång ner mot Albengaslätten, där man odlar grönsaker, blommor och kryddväxter. Vid den här årstiden börjar persikoträden blomma på Albengaslätten. 

  ”Det började med att den levantinska dagsbrisen hejdades vid Capo Verde Ligure och drogs till väders med en jordhet luftström som byggde stackmoln över persikodalen Albenga. Molnen tornades opp som en alpkedja och sträckte ut sig i riktning mot Korsika. Man fick ett bestämt intryck av att Mont Blanc hade flyttat ut till Tyrrenska sjön. Månen gick opp och överströdde havet med silver. Snart nådde detta silversken även luftalperna över Albengas persikodal. Men det vet ju alla, att sådant kan inte beskrivas…” Så skrev Evert Taube ur ”Najadernas gränd” -  ”Ligurianatt utan like”.

  Vi intar en lantlunch med liguriska specialiteter på en trattoria i Cisano sul Neva där Carlo Barsotti ofta är gäst. Han är en av förgrundsgestalterna i Slow food-rörelsen och har skrivit boken “Ät och njut med Slow Food”. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Stavgång till Thor Heyerdahls by Colla Micheri
  Dag 7

  Stavgång till Thor Heyerdahls by Colla Micheri

  Ovanför Alassios grannstad Laigueglia ligger den lilla byn Colla Micheri. Här bodde under ett flertal år Thor Heyerdahl.  Den antika kärnan ligger runt den lilla kyrkan, Chiesa di S. SebastianoNär Heyerdahl fick frågan hur det kom sig att han valde just Italien svarade han: ”Ni italienare, förstår inte hur lyckliga Ni kan vara. Ta t.ex. klimatet, ja hela miljön, det var i första hand klimatet som förde mig hit”.

  ”För 30 år sedan delade jag min tid mellan Norge och tropikerna, två motsatta världar och jag tillhörde dem båda; var och en av dem gav mig något viktigt, men när jag vistades på ena stället fick jag avstå från något som det andra kunde ge mig.  När jag var i Norge saknade jag solen men när jag var i södern saknade jag blommorna, bergen och den nordliga vinden. När jag sökte ett ställe där jag kunde finna båda delarna, blev det Medelhavet: Spanien, Frankrike, Grekland, Nordafrika. Jag har rest runt dessa kuster i åratal och sett fantastiska platser. Många gånger har jag tänkt: ”Detta är vad jag söker”, men efter någon dag var jag åter på resande fot”. På våren 1958 kom Thor Heyerdahl till Ligurien och kontaktade en taxichaufför, som körde honom till Colla Micheri, en antik ”borgo” ovanför Laigueglia. Heyerdahl berättade att: ”taxichauffören hade studerat honom under alla gemensamma utflykter, han förstod mig och han tyckte om oss, som italinerare i allmänt gör. På den tiden gick vägen inte ända fram till byn utan vi fick gå sista biten.  Jag tvekade, men taxichauffören tog den minsta flickan på ryggen och vi vandrade vidare”. 

  ”Här uppifrån såg jag de gamla husen, ruiner täckta med murgröna, skogsklädda dalgångar och bakom de snöklädda alptopparna. Då tänkte jag ”detta är Norge”. Men det räckte med att vända sig mot havet för att se sandstranden, palmerna och känna den saltmättade luften. Då sa jag: ”äntligen har jag funnit den plats, där jag vill slå mig ner”.

  Vi äter en picknick lunch under utflykten. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Alassio - Nice - Stockholm
  Dag 8

  Alassio - Nice - Stockholm

  Under morgonen väntar avresa till Nice flygplats för flyg till Stockholm. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  14-21 mars

 • Pris från

  13 950:- 

 • Enkelrumstillägg

  1 450:-

 • I priset ingår

  - Flygresa Stockholm – Nice t/r inkl. flygavgifter
  - Bussresor
  - Entréer och visningar enligt program
  - Sju övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbel
  - Sju frukostar
  - Två luncher
  - En picknicklunch
  - En matlagningskurs inkl. lunch
  - Sju middagar exklusive måltidsdryck
  - Svensktalande ciceron
  - Engelsktalande instruktör/guide
  - Skatt 

 • Logi

  Vi har flera rumstyper på hotellet vars historiska byggnad gör att alla rum ligger åt olika håll, mot piazzan, staden, mot intilliggande byggnader, mot havet i olika grad med mera. Observera att många rum inte har balkong.

 • Tips och råd

  Lästips inför resan:
  Cecil Roberts ”Paradisets port”, 1956, Wahlström & Widstrand (bibliotek)

  Annie Hawes ”Vårt hus i Ligurien", 2001, Forum (finns i handel)

   

  Observera! De senaste åren har de italienska kommunerna tillåtits besluta om att införa en turistskatt som varierar beroende på vilken standard hotellet har och hur länge man stannar. Idag är det endast de större städerna som infört den med max 5 euro per natt som betalas direkt till hotellet. Eftersom det inte finns någon tidsplan när den ev införs så ligger skatten utanför resans pris. Det är inte heller alla kommuner som väljer att införa skatten. 


  Observera även att Italienska staten har helt tagit bort den tidigare gällande fria entrén för EU-medborgare fyllda 65 år, på statliga muséer. Alla fyllda 25 år betalar därmed numera fullt entrépris. 

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1

   

  Fyra dagar gör vi längre eller kortare promenader, tid finns även att på egen hand strosa runt i Alassio eller längs med stränderna. Resan lämpar sig för den vane vardagspromeneraren, grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. 

  Vandringsstavar för Nordic walking behövs för dagarna med stavgång. 

   

  Dag 2. Ca 2 timmar, introduktion till Nordic Walking.
  Dag 3. Ca 2 timmar, uppföljning till gårdagens introduktion.
  Dag 5. Ca 5 timmar inkl. lunchpaus, 8 km, +/- ca 200 höjdmeter.
  Dag 7. Ca 4 timmar, 10 km, +/- 200 höjdmeter.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Privat sällskap möjligt
  Om ni är en familj eller grupp på minst tio deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.
 • Resevillkor