Havsvandring på Sardinien

Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Vi vandrar, lagar mat och fiskar vid klarblått hav i Monicas Johanssons hemland! Nu firar vi vinskördens tid på en fin gård!

Skördetid på Sardernas Ö! Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det klarblå havet lockar från slutet maj till oktober. Vår ciceron Monica Johansson, som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är så mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver ”det vanliga Italien”. Vårt boende är i vackra Alghero med en bildskön medeltida stadskärna. Vår resa tillsammans kommer att innehålla rejäla havsvandringar och sköna bad vid undersköna stränder, men även matlagning och vinskördebestyr i en makalös natur. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö!

Läs vidare

Våra ciceroner Monica och Giovanni, som är bosatta på Sardinien vill bjuda på en varierad resa, där vi tillsammans får uppleva ”det genuina Sardinien” – fascinerande historia, särpräglad kultur med egna traditioner, spännande mat och dryck och en vidunderlig natur. Giovanni är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna, medan Monica vill introducera er till samhälle och kultur.

I oktober har livet på ön gått in i en lugnare lunk. Vi gör flera härliga havsvandringar mitt i den doftande och grönskande medelhavsmacchian. Medelhavet bjuder på ett fortfarande skönt hav och inbjuder till sköna bad. Oktober bjuder på ett varierat program där vi varvar lättare till mellansvåra vandringar med sardisk matlagning på en agriturismo. En av dagarna gör vi en tur med en äkta fiskeskuta till ön Asinara, idag en natur- och marinskyddad Nationalpark, med bad, lätt vandring och lunch på det som fiskarna Carlo och Gennaro får upp i sitt nät. En av årstidernas höjdpunkter är vinskörden som vi får delta i tillsammans med en sardisk familj. 

 • Pris
  16 990:-
 • Avresedatum
  2017-10-05
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Monica Johansson

Resans ciceron Giovanni Masala

Resans höjdpunkter

 • Att vi får delta och uppleva oktobers vinskörd och matlagningskursen på en agriturismo.
 • De vita glimmande karstudden Capo Caccias omgivningar och rejäla vandringar vid havsviken Portoferro
 • Vandringar och upplevelser i liten grupp om max 16 personer
 • Att vi bor på samma hotell under resan, trevliga mellanklasshotellet Angedras.

Reseprogram

 • Stockholm – Olbia, Sardinien
  Dag 1

  Stockholm – Olbia, Sardinien

  Under eftermiddagen går flyget via Frankfurt till Olbia på Sardinien. Vid ankomst möter Monica och Giovanni vid flygplatsen för resan till Alghero. På bussen ges en första introduktion till öns historia och kultur. Under vår färd från Olbia till Alghero, (ca 2 timmar) gör vi även en stopp i den lilla byn Oschiri för kvällsmat.  På kvällen installera vi oss på vårt trevliga mellanklasshotell Hotell Angedras, beläget i ett lugnt område i närheten av havspromenaden ”Lungomare” och med ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel.

  Läs vidare
 • Porto Contebukten - Monte Doglia
  Dag 2

  Porto Contebukten - Monte Doglia

  Vi gör en mycket panoramisk vandringstur upp på berget Monte Doglia, 437 möh, med sköna havsvyer mot Capo Caccia och den klippiga kusten i regionen Nurra norrut och Alghero söderöver, såväl som de grönskande slätterna och vinodlingarna i inlandet. Under turen stannar vi för att äta en god picknicklunch. Vi avslutar turen, om vädret tillåter med möjlighet till bad vid den sköna havsviken Le Bombarde. 

  På kvällen går vi ut tillsammans i Alghero för en god bit mat. 

  Måltider: Picknicklunch och middag i Alghero

  Vandring: cirka 12 km, 4 - 5 timmar, på huvudsakligen grusbelagd landsväg, inga branta uppförs- eller nedförsbackar. Läs vidare
 • Medeltida Alghero – strövtåg vid havet
  Dag 3

  Medeltida Alghero – strövtåg vid havet

  Vi inleder dagen med stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebott sedan förhistorisk tid under den s k Ozierikulturen, 5000 år f Kr och Nuraghecivilisationen från 1.500 f Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt 1102, av de genovesiska härskarna, familjen Doria, som regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500-talet fick staden status som kunglig stad -  Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700-talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare.

  Efter rundturen tar vi en lokalbuss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en första, lätt havsvandring tillsammans på ca 4 km och vårt underlag är mestadels sand och skogsstig. Vi avslutar vår första, lätta vandring med picknicklunch. Den som önskar kan ta sig ett dopp innan vår chartrade buss kör oss tillbaka till hotellet. 

  Under dagen äter vi en gemensam picknicklunch. 

  Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig. Läs vidare
 • En smak av Sardinien – Eftermiddagsvandring vid havet
  Dag 4

  En smak av Sardinien – Eftermiddagsvandring vid havet

  Idag väntar en smak av Sardinien, men först ett guidat besök vid de arkeologiska bronsålderslämningarna som är så typiska för Sardinien – de cirkelformade nuragerna, som det finns ca 7000 stycken av på ön. 

  Vi reser sedan vidare mot kusten och ”Porto Palma”, strax norr om den numera nedlagda silvergruvan ”Argentiera” och här blir det lagom att duka upp lunchen. Därefter tar vi en härlig promenad om cirka 7 kilometer på stenig stig och landsväg med en vidunderlig utsikt över dramatiska klippformationer och ett fantastiskt hav och känner de aromatiska dofterna av medelhavsmacchian.  Eftermiddagen/kvällen är vikt för sardisk matlagning på en agriturismo i området Nurra. Vi avslutar med att avsmaka traktens vin och det vi själva tillagat.

  Vandringen går på stenig och sandig väg, underlaget kan vara lite ojämnt, och kuperat. Det finns alternativ för den som föredrar att ta det lugnt vid stranden, eller gå på landsvägen istället för att ge sig ut i på åsnestigarna. 

  Måltider: Picknicklunch och middag som vi delvis själva tillagat på agriturismo

  Läs vidare
 • Nurra, Portoferro - Porticciolo
  Dag 5

  Nurra, Portoferro - Porticciolo

  Idag väntar undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra, känd för sitt lantbruk och vida vyer över ett vackert landskap. En vacker vandring går längs kustlinjen från havsviken Portoferro, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor fulla av skrevor och raviner. Området bjuder på macchia med ginst och cistusros, lentisk och jordgubbsträd som kantar vår stig upptrampad av getter och herdar. Under dagen äter vi picknicklunch. Vid slutet av vandringen, vid den vilda havsviken Porticciolo finns möjlighet till bad, och den medelsvåra vandringen tar ca 4 timmar på ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur. 

  På kvällen samlas vi  i lobbyn för gemensam promenad till gamla sta’n och lätt kvällsmål på en vinbar där vi får prova ett par olika sorters vin, charkuterier och ostar från Sardinien.  

  Måltider: Picknicklunch och vinprovning med lättare kvällsmål

  Idag vandrar vi cirka 8 km, 4 timmar på ett ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur med höjdskillnader. Läs vidare
 • Vinskörd - sköna Capo Caccia
  Dag 6

  Vinskörd - sköna Capo Caccia

  På morgonen reser vi till en familjeägd vingård där dottern i familjen, Anna Maria väntar på oss, för att få hjälp med årets vinskörd. Efter rundvandring bland vinrankor och olivträd sätts vi i arbete. Under kunnig arbetsledning av Anna Maria och hennes medarbetare får vi veta allt som är värt att veta om vinodling. Vi slår oss sedan ned och äter lunch tillsammans med familjen, och övriga anställda, precis som i gamla tider.  

  Efter lunch reser vi så ut mot Porto Contebukten som ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande uddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus, man har även fört in den vita åsnan från ön Asinara för att rädda denna unika art. Vi tar en skön promenad längs havet, och möjlighet kommer att ges till bad om vädret tillåter. 

  Måltider: Lunch på vingården

  Lätt vandring på grov stenväg och landsväg cirka 1 ½ timma. Bekväma skor, badkläder och badlakan. Läs vidare
 • Naturreservatet Asinara
  Dag 7

  Naturreservatet Asinara

  En knapp timma nordväst om Alghero hittar vi den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara. Här framställdes salt, och ett omfattande fiske bedrevs, framförallt av tonfisk. Stintino är idag mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare. Vi tar en kort morgonpromenad i Stintino, och kliver sedan på bussen för vidare färd mot hamnen. Där väntar en äkta gammal fiskeskuta bemannad av våra vänner Carlo och Gennaro. Vi styr mot den före detta fängelseön Asinara. Idag åtnjuter både ön och havet runtomkring skydd som Nationalpark. På vägen stannar vi för att vittja näten. Väl framme vid Asinara utforskar vi området kring Cala Reale, gammalt residens för den italienska kungafamiljen av Savoja och får oss en lätt promenad på sandstig och grusväg. När vi återvänder till skutan, styr vi till en skyddad badvik där vi äter och badar från båten  Tidig kväll, efter en härlig dag på havet, anländer vi sedan Stintino för hemfärd till Alghero. 

  Måltider: Fisklunch som tillagats av vår egen skeppare och kock!

  Lätt vandring på sandstig och grusväg cirka 1 ½ timma. Läs vidare
 • Alghero - Olbia – Sverige – Arrivederci!
  Dag 8

  Alghero - Olbia – Sverige – Arrivederci!

  Oktobers sena flyg innebär en ledig förmiddag som kan komponeras enligt eget tycke och smak i Alghero med omnejd. Monica och Giovanni kommer att kunna ge tips om vad som finns att se och göra. Efter sen lunch på egen hand reser vi mot flygplatsen i Olbia.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  8 - 15 oktober

 • Pris från

  16.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.390:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Olbia t/r, via Frankfurt
  - Flygavgifter
  - Buss-, lokalbuss-, och båttransporter enligt program
  - Sju nätter del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
  - Sju frukostar
  - Ett lättare kvällsmål vid ankomst 

  - Fyra hemlagade picknickluncher

  - En fisklunch i samband med båtturen

  - Ett lättare kvällsmål med plockmat i samband med vinprovning

  - En gemensam middag i Alghero

  - En lunch på vingård

  - En lunch eller middag i samband med matlagningsaktivitet

  - Traktens vin till alla gemensamma måltider
  - Svensk vandringsguide 

  - Engelsktalande vandringsguide/chaufför

  - Skatt. 

 • Ingår ej i priset

  Ny turistskatt i Alghero.
  I Italien har regionerna fått införa en s k turistskatt och detta införs undan för undan där regionstyret beslutar sig för att införa det. På Sardinien gäller detta nu och det ligger utanför resans pris. Ca en euro per person och per dag betalas in till hotellet vid incheckning eller

  utcheckning. 

 • Klimat

  Högsta medeltemperatur är 23 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 14 grader.
  Havets medeltemperatur är 21 grader.

  Ta med badkläder och egen handduk för resans alla badmöjligheter!

   

  Under oktoberresan hamnar vi rakt in i den fina vinskörden på Sardinien med unik möjlighet att få vara med på en gård i vinskördens vardag!

 • Tips och råd

  Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem. Badkläder samt en egen handduk behövs under de flesta av dagarna eftersom bad görs då vädret tillåter.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2


  Dag 2. 4 - 5 tim, 12 km, moderata höjdskillnader
  Dag 3. Stadspromenad + lätt havsvandring ca 4 km.
  Dag 4. 7 km, 4 tim, kuperad natur.
  Dag 5. Drygt 4 tim, 8 km, höjdskillnader.
  Dag 6. Lätt vandring på grov stenväg och landsväg  cirka 1 ½ timme.
  Dag 7. Lätt vandring på sandstig och grusväg cirka 1 ½ timme.

   

  Vi varvar ett fåtal kortare vandringar med rejäla vandringar. Du behöver ha vana att vandra på stundtals hårt, ojämnt och ibland lite rörligt, stenigt underlag flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord och flera dagar innebär de höjdskillnader upp och ned av moderat slag. Vi rekommenderar att avlasta knän och leder med vandringsstavar.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-05
 • Hemkomst
 • 2017-10-12
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 16 990:-
 • Boka resa