Havsvandring längs Sorrentohalvön

Ljuvliga Sorrentohalvöns klippkanter vetter mot Sirenernas öar där legenden förtäljer att Odysseus hölls fången av magisk kärlek.

Sköna vandringar förbi citrus och vinlundar vid berg mot klarblå fond. Färgernas Sorrento ligger på en magisk halvö med doftande citronodlingar, gröna vingårdar, små vita byar, gyllene vakttorn och branta klippor. Sorrentohalvön omvälvs av ett magiskt skimmer för oss nordbor alltsedan adelsmännens Grand Tour. Ädlingar och kulturpersonligheter som Byron, Goethe, Wagner, Ibsen och Nietzsche har alla tjusats av Sorrento med omnejd – Terra Nova. Här förtäljer legender om grekiska skepp som seglade med Odysseus surrad kring masten för att undkomma sirenernas dödligt farliga skönsång. Längs kusten transporterade romerska fraktfartyg förnödenheter till de praktfulla villorna längs kusten på Herkulaneum. Saracenernas svarta skepp som anföll kusten under flera omgångar gjorde att Sorrentoborna byggde flera försvarstorn längs hela Sorrentohalvöns kuster.

Läs vidare

Branta klippor leder till undangömda stränder med klart vatten i det marina protektoratet Punta della Campanella. De branta klipporna skiftar i färg under solens gång över himlavalvet. Här vandrar vi fem dagar och i tillägg finns en ledig dag till egna upptäckter. Kanske lockar ön Capri eller ett besök till Pompejis utgrävningsområde? Vi är glada att åter kunna presentera en del av Kampanien som vi har älskat alltsedan vi började med våra Amalfikustvandringar år 2006. 

Under dagarna bär vi en lätt dagspackning, ditt huvudbagage tas omhand. Tillsammans med vår omtyckta svenska ciceron - Anna Rudh Meo, vandrar vi i ett lugnt tempo, även om den kuperade terrängen och de många trappstegen gör att vi får god användning av stadiga vandringskängor, bra grundkondition och avlastande stavar.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Anna Rudh Meo

Resans höjdpunkter

 • Gudarnas stig med den fantastiska utsikten.
 • Glasskola hos en av de allra bästa glassmakarna på Sorrentohalvön.
 • Besök på agriturismo med provsmakningsmeny.
 • Boende centralt i Sorrento med närhet till butiker och restauranger.

Reseprogram

 • Stockholm - Rom – Sorrento
  Dag 1

  Stockholm - Rom – Sorrento

  På eftermiddagen ankommer vi direkt till Rom från Stockholm. Vi möts av vår svensktalande vandringsguide och gör en drygt 3,5 timmars lång bussfärd ned till Sorrento och vårt fyrstjärniga hotell Ascot Sorrento nära Piazza Tasso som kommer vara vårt hem för de kommande fem nätterna. På vägen gör vi ett stopp för att sträcka på benen och för möjlighet att köpa något litet att äta på vägen ned. Hotellet ligger i hjärtat av Sorrento med gångavstånd till det mesta som staden har att erbjuda. Alla rum har balkong och hotellet har pool och ett härligt soldäck med vacker utsikt över kusten. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på hotellet.

  Läs vidare
 • Drottning Johannas led - Glasskola
  Dag 2

  Drottning Johannas led - Glasskola

  Leden Regina Giovanna slingrar från Sorrento längs små gränder, gator och hemliga bakvägar på upptäcktsfärd längs havet och Sorrentohalvöns dofter. En relativt enkel vandring till ruinerna av den romerska villan vid havet – drottning Johannas villa. Villa Regina Giovanna ligger på en höjd ovan Sorrento och här blickar man ut över hav, bukter och ruinerna av en romersk villa, som bevisar att Sorrentos milda klimat och livgivande havsvindar var attraktiva för besökare redan under antiken. Namnet har villan fått då Joan d´Anjou, Neapels drottning, semestrade här 1371-1435. Den skandalomsusade drottningen sades bada här naken tillsammans med sina unga älskare. Villan heter egentligen Villa Pollio Felice och stammar från det första århundradet innan Jesu födelse. Här kan spår från ett romerskt bevattningssystem och terrassodlingar skönjas. Efter en brant trappa längs berget ligger en fin badlagun naturligt avskild från havet. Vandring ca 5 – 6 km, 3,5 timme. Möjlighet finns att stanna och bada.

  Nu väntar en liten glasskola hos en av de allra bästa glassmakarna på Sorrentohalvön. Ägaren själv lär gruppen några av de hemliga knepen för att göra riktigt god glass. Vi lär oss naturligtvis att göra italiensk glass med regionens berömda citrus. Glasskolan avslutas sedan med en stor glasscoupe med 5 valfria smaker och ett glas citronsorbet smaksatt med prosecco. Därefter gör vi en liten introduktion av Sorrento som avslutas med egna strövtåg i staden om så önskas. Middag på egenhand.

  Läs vidare
 • Sant’Agnello – Ostprovning – Pizzaskola
  Dag 3

  Sant’Agnello – Ostprovning – Pizzaskola

  Idag väntar en härlig dag där vi promenerar från Sorrento till systerorten Sant’Agnello där vi besöker en osttillverkare och får provsmaka deras produkter. Vi fortsätter promenaden till en gård där vi en lite guidad tur runt ägorna och vi får se mer av deras odlingar. Så mycket som möjligt som serveras här kommer från gårdens egna råvaror eller är närodlat i största möjliga mån. Sen vankas pizzaskola med den charmiga värdinnan och alla får delta praktiskt. Gemensam lunch på de vi tillagat tillsammans. Innan vi beger oss tillbaka till hotellet går vi till den fina citruslunden Il Pizzo med fantastisk utsikt över kusten, med massa färgglad frukt och fantastiska dofterna. Här spelades scener ur ”Love is all you need” in med Pierce Brosnan och Susanne Bier. Middag på egenhand.

  Läs vidare
 • Sentiero degli Dei
  Dag 4

  Sentiero degli Dei

  För många är denna dag sinnebilden för området och en riktig höjdpunkt! Gudarnas stig är en vandring om ca 6 km, 3–4 timmar längs en smal och stenig stig med medelhavsmacchia och ekskog, vinlundar och kastanjedungar. Stigarna lades ut av bönder och herdar och var de enda landvägar till byarna i området tills man byggde vägarna i början av 1900-talet.  Vidsträckta vyer över havet väntar dig, där öarna i fjärran ligger som sovande sirener och små byar liksom svävar i luften på klippkanterna. Många delar av vandringen sker via långa, ofta stenbelagda, trappor genom olivlundar och vinodlingar som leder oss till den lilla vackra byn Nocelle. Under dagen äter vi vårt medtagna lunchpaket. Bra att packa med ordentligt med vatten för dagens vandring. Retur till Sorrento och middag på egenhand.

  Läs vidare
 • Ledig dag!
  Dag 5

  Ledig dag!

  Efter frukost ges en ledig dag att upptäcka Sorrento på egen hand. Strosa runt i kvarteren, ta en fika på ett av de trevliga kaféerna eller utforska butikerna. Möjlighet att ta pendeltåget till Pompeji och ta en guidad visning av ruinerna (inträde 13 euro per person tillkommer), vår guide tillhandahåller tågbiljetter. Naturligtvis kan vår guide hjälpa till med andra tips och idéer om så önskas. Middag på egenhand på kvällen.

  Läs vidare
 • Massa Lubrense – Besök på Agriturismo med provsmakning
  Dag 6

  Massa Lubrense – Besök på Agriturismo med provsmakning

  Efter frukost packar vi in vårt bagage i bussen och beger oss till vårt trevliga mellanklasshotell Piccolo Paradiso i Massa Lubrense där vi kommer bo de resterande två dagarna. Massa Lubrense ligger en dryg mil från Sorrento och är en ännu relativt oupptäckt pärla på denna vackra kust med underbar utsikt över havet. Här finns frodig natur, bergskedjan Monti Lattari och små fina stränder att upptäcka längs med kusten. Vi lämnar bagaget på hotellet och beger oss omedelbart ut till fots från hotellet till Massa Lubrense centrum, en promenad på ca 1 km i uppförslutning. Från bykärnan tar vi av på en vandringsled mot byn Schiazzano, en vandring om ca 4 km. Målet för vår vandring är den familjeägda agriturismo där vi njuter av en heldag med strövtåg längs områdets småstigar där vi upptäcker säsongens fruktträd, vin och biodlingar. Vi får lära oss mera om hur arbetet går till praktiskt på gården vid t.ex. citronproduktionen och hur man framställer olivolja. Besöket fortsätter sedan ner till familjens vinkällare där vi får en introduktion till hur man tillverkar vin. Avrundningsvis provsmakar vi gårdens olika produkter under en fin gemensam lunch. Vi vandrar tillbaka till hotellet där vi checkar in och installerar oss på våra rum. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

  Läs vidare
 • Baia di Ieranto
  Dag 7

  Baia di Ieranto

  Idag väntar en vacker vandring i landskapet kring den marina nationalparken Punta Campanella vid Sorrentohalvöns spets. Målet på dagens vandring är stenstranden Ieranto som enligt befolkningen tveklöst är en av de vackraste i området med utsikt över Punta Campanella och Faraglioni-klipporna vid Capri. Buktens namn Ieranto kommer från grekiskans ”Ieros” som betyder heligt och i detta område fanns en gång i tiden en helgedom tillägnad gudinnan Athena. Lokalbefolkningen säger att man än idag kan känna en mystik vilandes över nejden. Vandringen börjar från hotellet upp till Massa Lubrense centrum där vi tar lokalbussen till torget i Nerano. Härifrån vandrar vi sedan ut på naturstigar där vi kan skymta Galliöarna i fjärran. Vi passerar den vackra utsiktsplatsen vid Villa Rosa som bjuder på en spektakulär vy över det blåskimrande havet. En utsikt som inspirerat många, bland dem författaren Norman Douglas som skrev sin berömda bok ”Siren Land - A Celebration of Life in Southern Italy” publicerad år 1911 och nyutgiven år 2010. Härifrån bär stigen nedåt omgiven av medelhavsmacchian. Ovan oss ser vi ljust glimmande kalkstensklippor och Monte San Costanzo med dess vita kyrka. Framför oss tronar bergsformationen ”Tre Pizzi” upp, som ser ut som en stor rovfågel utformad i berget. Naturskyddsområdet har gott om häckande rovfåglar så man förstår namnets ursprung. Väl framme passar de som vågar på ett avsvalkande dopp i det kristallklara vattnet innan vi äter vårt medhavda lunchpaket.

  Mellankrävande vandring med höjdskillnad på ca 250 meter, runt 6 km. Middag på egenhand.

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 8

  Hemresa

  Efter frukost väntar avresa från hotellet tillbaka till flygplatsen i Rom. Vi gör ett stopp för att sträcka på benen och för möjlighet att köpa något på vägen upp. Ankomst till Stockholm på kvällen.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  26 april - 3 maj

 • Pris från

  14.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1 890:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Rom t/r 

  - Flygavgifter

  - Transporter enligt program

  - Sju nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum

  - Svensk vandringsguide

  - Sju frukostar

  - Två middagar
  - Två lunchpaket. 

  - Glasskola med avsmakning av resultatet.
  - Ostprovning
  - Pizzaskola med lunch på det tillagade
  - Avsmakningslunch på agriturismo
  - Skatt

 • Klimat

  April - Maj;
  Högsta medeltemperatur är 18 - 22 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 8 - 12 grader.
  Havets temperatur är 15 - 19 grader.

 • Tips och råd

  Observera! Under 2012 har de italienska kommunerna kunnat införa en turistskatt som varierar beroende på vilken standard hotellet har och hur länge man stannar. Idag är det såväl större städer som kuststräckor och öar som infört den med max 4 euro per natt som betalas direkt till hotellet. Eftersom det inte finns någon tidsplan när den ev införs så ligger skatten utanför resans pris. Det är inte heller alla kommuner som väljer att införa skatten.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2

   

  Dag 2. 5 - 6 km, 3,5 tim.

  Dag 3. ca 10 km inkl, strövtåg bland citruslundarna
  Dag 4. 8 km, 4 tim +650/-650 meter Stentrappor ned och upp ca 700 steg en väg.
  Dag 6. 9 km, +275 / -390 höjdmeter.
  Dag 7. 7 km. 3 - 4 tim. +/-250 höjdmeter.

   

  God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna har sträckvis stora höjdskillnader, mestadels på stigar med grus och trampad jord, steniga trappsteg och en del höjdskillnader från strand upp på Sorrentohalvön. Du behöver ha vana att vandra på stundtals hårt, ojämnt och ibland lite rörligt, stenigt underlag flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vi rekommenderar att avlasta knän och leder med vandringsstavar. Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem. Badkläder samt en egen handduk behövs under flera dagar eftersom bad görs då vädret tillåter.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor