Havsvandring i Montenegro med Dubrovnik

Vår vandring inleds med landet Montenegros gröna berg, slott, vinodlingar och världsarvet Kotor. Vi vandrar på gröna stigar ovan Kroatiens blånande sydkust och gör strövtåg i Dubrovniks gamla stad samt på ön Lopud i dess sköna arkipelag. En ledig dag mitt i resan. Vandra och njut av historiens vingslag ovan kust, fjord och ett glittrande Adriatiskt hav i historiens Montenegro och pärlan Dubrovnik med dess övärld.

Läs vidare

Montenegro är ett litet land av höga berg, sjöar, floder och en exklusiv havskust. Landet var det sista att lämna det forna Jugoslaviens konstellationer år 2006, men har en lång och rik historia. Vandringar ovan kustlinjen i Montenegros inland bjuder på möten med en vacker natur, havsvyer och historiska städer, såsom världsarvsstaden Kotor och forna kungliga huvudstaden Cetinje.

Södra Kroatien är frukten av ett vackert möte med det Adriatiska havets klara hav och inlandets gröna berg. Där öst möter väst ligger en underskön arkipelag med kustens städer, vackert strödda som mjukt rundade vita stenar. Det är lätt att förälska sig i södra Kroatien med dess storslagna pärla Dubrovnik, omringad av medeltida murar och fästningar som strålar med en evig skönhet. Promenerar man från den ena av stadens portar till den andra kommer man bokstavligen att vandra från romantik och gotik till högrenässans och barock. Hit sökte sig aristokratin för att under sommarmånaderna vila ut och njuta av staden, havet och kulturlivet. Utanför staden vimlar många kända vackra öar och vi kommer att vandra på en av dem.

Under vandringen leds vi av svensktalande vandringsguide alternativt engelsktalande vandringsguide och svensktalande översättare. Meddelas efter sommaren.

Vi bor på mellanklasshotell Marija 2 utanför historiska Kotor samt på trestjärnigt hotell strax utanför Dubrovniks stadskärna.    

 • Pris
  12 990:-
 • Avresedatum
  2017-09-16
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Iliana Mileta

Resans höjdpunkter

 • Kombinationen av vandring och kultur i två olika länder med grönklädda berg och glittrande hav.
 • Vandringsguiderna med stor kunskap om ländernas kultur och historia.

Reseprogram

 • Sverige – Dubrovnik – Montenegro
  Dag 1

  Sverige – Dubrovnik – Montenegro

  Vid ankomst till Dubrovnik mitt på dagen möter vår vandringsguide oss för att resa söderut mot Montenegros sköna landskap. Här bor vi de tre första nätterna på ett mellanklasshotell vid Kotorbukten, nära havet och 30 minuter till fots från Kotors historiska stadsdelar. Gemensam välkomstmiddag på restaurang nära hotellet. 

  Läs vidare
 • Vrmacberget och världsarvet Kotor
  Dag 2

  Vrmacberget och världsarvet Kotor

  Dagen inleds med buss till Gornja Lastva där vi går en kort promenad på cirka 15 minuter för att se byns gamla kyrkor. Vår vandring börjar genom skogslandskap och tar oss till byn  G. Bogdasici varifrån vi fortsätter på det gröna berget och njuter av floran och vyerna över Tivatbukten. Delar av vandringen går på vackert stenlagda småvägar och stigar som anlades av kungariket Österrike-Ungern och vi kommer  upp till Vrmacs borg – ett befästningsverk som gjordes under 1800-talet – en imponerande men översiggiven plats med vackra vyer över bukten och bergsområdets toppar. Vi äter en picknicklunch under dagen. Under eftermiddagen väntar ett kulturellt besök i världsarvstaden Kotor där vi gör en stadsvandring över kullerstenslagda gator med historiskt intressanta byggnader och här får vi även lite tid på egen hand innan vi promenerar längs strandpromenaden tillbaka till Dobrota. Gemensam middag på lokal restaurang nära hotellet.

  Dagens vandring är cirka 7,5 km, 3,5 timmar inklusive picknick. Höjdskillnad + 180 meter. Vi är tillbaka på hotellet sen eftermiddag/tidig kväll.

  Dagens vandring är cirka 7,5 km, 3,5 timmar inklusive picknick. Höjdskillnad + 180 meter. Vi är tillbaka på hotellet sen eftermiddag/tidig kväll. Läs vidare
 • Lovcen nationalpark & kungliga Cetinje
  Dag 3

  Lovcen nationalpark & kungliga Cetinje

  Bland Montenegros många naturskatter finns Lovcen, ett bergsområde ovan landets kustlinje. Vi hämtar vår picknicklunch vid bergshyddan Kod Pere na Bukovicu på cirka 1000 meters höjd och börjar sedan vår vandring genom ett varierat bergslandskap till den näst högsta toppen i området, Jezerski Peak (1.657 m.ö.h). Längs stigarna har vi en fantastisk utsikt över Kotorbukten och vi stannar på någon fin plats på vägen och äter vår medhavda picknicklunch. På toppen har vi en fantastisk utsikt över Lovcen Nationalpark och här finns även montenegrinska kungens och poetens Petar II Petrović Njegoš mausoleum, vilket vi besöker. Efter besöket tar vi bussen till 1400-talsstaden Cetinje. Under Petar II Petrović Njegoš styre och ända fram till tiden mellan världskrigen blomstrade staden och hans nya kungliga residens Biljarda tillhör en av de stora sevärdheterna tillsammans med teatern, kyrkan Vlaška, byggd 1450, konsulaten och klostret. 

  Här finns flera sevärda och färgstarka palats som en gång var konsulat för de stora europeiska nationerna under den tid då staden var landets första huvudstad från 1878. Här finns flera sevärda och färgstarka palats som en gång var konsulat för de stora europeiska nationerna under den tid då staden var landets första huvudstad från 1878. Vi gör ett gemensamt besök till det kungliga palatset innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell. Gemensam middag i gamla staden i Kotor.

  Dagens vandring är cirka 5 km, 5 timmar med en höjdskillnad på +/- ca. 600 meter. Stigarna består av en blandning mellan gamla karavanvägar med småsten och jord samt bergsstigar. Läs vidare
 • Orjenbergen och Dubrovnik
  Dag 4

  Orjenbergen och Dubrovnik

  Med bagaget i bussen är det tid att säga farväl till Montenegro med vår sista vandring här, ovan Herceg Novi stad på Orjenbergen, en del av den Dinariska bergskedjan, vars högsta punkt är 1.894 möh. Från bergslederna bland dinarisk tall, olika arter ek och bok har vi fantastiska vyer över tre länders kustlinjer, Montenegro, Bosnien och Kroatien samt Albaniens berg i fjärran. Gemensam lunch under dagen.  Du kan välja att följa med på en bestigning av toppen Grab. Sen eftermiddag ankommer vi till Dubrovnik och checkar in på vårt trestjärniga hotell strax utanför staden. Gemensam middag på lokal restaurang. 

  Idag vandrar vi cirka 6 km, 2 timmar med en höjdskillnad på +/- 340 meter. Väljer man att följa med på bestigning av toppen Grab är det ytterligare cirka 4 km, 2 timmar och höjdskillnad +/- 200 meter. Läs vidare
 • Dubrovnik
  Dag 5

  Dubrovnik

  Dagen inleds med en lokalbussfärd till Dubrovnik för en intressant stadsguidning från Pile den västra porten till gamla stan. Resten av dagen är till eget förfogande och det finns många optionella aktiviteter som vår vandringsguide kan ge exempel på, ex att besöka och vandra på Dubrovniks stadsmurar eller vandra till Srdjberget ovan Dubrovnik för vykortsvyer över staden.Lockar havet kan du simma och slappa på den gröna ön Lokrum, 10 minuters resa med båt från Gamla stan, eller paddla kajak runt Dubrovniks stadsmurar. Gemensam middag på lokal restaurang i Gamla stan. 

  Läs vidare
 • “Ronald Brown Memorial Pathway” – Strazisce peak & Cavtat
  Dag 6

  “Ronald Brown Memorial Pathway” – Strazisce peak & Cavtat

  Idag tar vi oss till byn Gornji Obod där vi kommer börja vår vandring mot toppen Strazisce på 701 m.ö.h. Vi går längs ”Ronald Brown Memorial Pathway”, stigen är uppkallad till minne av den tragiska flygolycka då Ronald Brown, USAs handelsminister vid tiden, tillsammans med sitt team omkom när planet kraschade in i bergsväggen. På vår väg upp mot minnesplatsen har vi fina vyer över de mäktiga bergen i Dubrovnikregionen. När vi har vilat på toppen en stund fortsätter vi ned till byn Jasenice och fortsätter till Ljuta för en härlig lokal lunch. 

  Under eftermiddagen beger vi oss till Cavtat, en charmig kuststad med anor från grekisk tid. Underlaget idag är en gammal militär vandringstig med steniga bergsstigar där det är skönt att avlasta med vandringsstavar. Gemensam middag. 

  Dagens vandring är cirka 9 km, 4 timmar med en höjdskillnad på cirka +640/-200 meter. Läs vidare
 • Elaphitiöarnas Lopud
  Dag 7

  Elaphitiöarnas Lopud

  Transport till Dubrovniks hamn och färja till Lopud, en av öarna i Dubrovniks arkipelag, Elaphiti. En skön och avslappnad dag när vi strövar runt bland öns lugna bukter, gröna fält och gamla kyrkor. Vi gör en cirkulär vandring runt ön längs en smal stig som går genom pinjeskog och på en sten- och jordväg längs havet, passerandes gamla kyrkor och befästningar. Höjdskillnad är 100 meter. Picknicklunch under dagen. Retur till hotellet där vi äter en gemensam middag på kvällen. 

  Vandringen idag är cirka 7 km, 2,5 timme med en höjdskillnad på +/- 100 meter. Läs vidare
 • Dubrovnik – Stockholm
  Dag 8

  Dubrovnik – Stockholm

  Efter frukost väntar transport till flygplatsen och hemresan till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  16 - 23 september

 • Pris från

  12.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1.990:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg från Stockholm – Dubrovnik t/r inkl. flygavgifter
  - Transporter omnämnda i programmet
  - Sju nätter på mellanklasshotell del i dubbelrum
  - Sju frukostar
  - Fem luncher
  - Sju middagar
  - Lokalbussbiljett i Dubrovnik dag fem
  - Svensktalande vandringsguide alternativt engelsktalande vandringsguide och svensktalande översättare.
  - Skatt 

 • Klimat

  Vårresor
  Högsta medeltemperatur 20 grader.
  Lägsta medeltemperatur 11 grader.
  Havets medeltemperatur 16-18 grader.

  Höstresor
  Högsta medeltemperatur 24 grader.
  Lägsta medeltemperatur 15 grader.
  Havets medeltemperatur 24 grader.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2-3
  Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar och ett fåtal partier rullgrus) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.

   

  Dag 2. Ca. 3,5 timmar, 7,5 km, +180 höjdmeter
  Dag 3. Ca. 5 timmar, 5 km, +/-600 höjdmeter.
  Dag 4. Ca. 2 timmar, 6 km. +/- 340 höjdmeter
  Dag 5. Stadsvandring
  Dag 6. Ca. 4 timmar, 9 km. +640/- 200 höjdmeter
  Dag 7. Ca. 2,5 timmar, 7 km. +/- 100 höjdmeter

   

  Observera att tiderna som anges är exklusive pauser och kulturella besök. 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-09-16
 • Hemkomst
 • 2017-09-23
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 12 990:-
 • Boka resa