Rosornas England - med Allt om Trädgård

Ingen blomma förknippas så starkt med England som rosen – och här finns en oerhörd mångfald av rosenträdgårdar som är i sitt yppersta flor under juni månad. Prunkande skira stänglar bland nickande doftande rosor i regnbågens alla färger. Det är svårt att inte gripas av stämningen av ljuv men förgänglig romantik i Rosornas England. En ros är en ros är en ros… och under juni blommar de i sällskap med försommarens alla ljuvliga växter. Världens främsta rosenplantskola, David Austin Roses är ett så hett eftertraktat besöksmål att denna månad oftast är fullbokad minst ett år innan avresa. Vi inleder resan i Shropshire runt Shrewsbury med höjdpunkter som Wollerton Old Hall och besöket på David Austins plantskola och visningsträdgård.

Läs vidare

Fortsättningsvis bor vi i Stratford-upon-Avon där vi utforskar härliga rosenträdgårdar i Gloucestershire och Oxfordshire samt avrundar med kända rosenträdgården Mottisfont Abbey. 

På resan till England är vår ciceron kunniga rosenexperten Christina Högardh-Ihr, som skrivit flera böcker om rosor och till vardags arbetar på Flora Linnea i Helsingborg. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm
  Köpenhamn 

 • Tema

Resans ciceron Christina Högardh-Ihr

Resans höjdpunkter

 • Christinas stora kunskaper om rosor, dess historia och dofter
 • David Austin Roses
 • Mixen av privata trädgårdar och Nationalsamlingen av rosor på Mottisfont.

Reseprogram

 • Manchester – Shropshire – Shrewsbury
  Dag 1

  Manchester – Shropshire – Shrewsbury

  Vi ankommer Manchester under förmiddagen. Eftersom vi gör vårt första besök direkt rekommenderar vi dig att äta något på flygplatsen eller ombord på flyget.

  Efter drygt en och en halv timmes färd landar vi mitt i ljuvlig engelsk sommartid. Wollerton Old Hall är en privat och mycket personlig trädgård innehållande små, slutna rum. Bakom varje mur i vackert tegel, runt hörnet om geometriskt formade häckar eller genom varje utsiktspunkt, väntar en överraskning. 

  Läs vidare
 • Ljuvliga blomsterrabatter, massor av rosor, många vattenspeglar, fågelsång och underbar stillhet väntar besökaren som går in genom grinden på Wollerton Old Hall. Besöket avslutas med Afternoon Tea i trädgårdens Tea room, te/kaffe med två minisandwiches, en scones med sylt, grädde och jordgubbar. Vi fortsätter till vårt hotell, mellanklasshotellet Premier Inn Shrewsbury Town Centre, bra beläget i den trevliga stadens centrum längs floden Servern. Vi äter en gemensam middag på en restaurang, utanför hotellet.

  Läs vidare
 • David Austin Roses
  Dag 2

  David Austin Roses

  David Austin är världens just nu mest kända rosförädlare. Hans historia är intressant och färgstark, plantskolan är rosälskarens Mecka med sina rosor som kombinerar  gammaldags charm och doft med kontinuerlig blomning till hösten. På en farm i lantliga Shropshire startade David Austin, för ca 50 år sedan, rosenförädling av högsta klass. Här möter oss mer än 700 olika sorters rosor i rosenträdgården och vi får på nära håll uppleva, njuta och dofta på Austinrosor i sitt rätta element. Under juni månad blommar dessutom ett stort antal gammaldags buskrosor, ramblers- och klätterrosor, samt, i en nyligen anlagd trädgård, vilda rosarter från hela världen. Besöket avslutas med lunch och shopping i det populära te & shoppingcentret. På eftermiddagen promenerar vi och de som önskar shoppar i vackra Shrewsbury, en medeltida stad med hög trivselatmosfär, härliga butiker och många trevliga restauranger. Middag på egen hand.

  Läs vidare
 • Snowshill Manor – Broadway - Kiftsgaterosen
  Dag 3

  Snowshill Manor – Broadway - Kiftsgaterosen

  Med bagaget i bussen lämnar vi Shrewsbury för resan söderut mot Snowshill Manor i Gloucestershire. En underbar trädgård beläget på en höjd med fantastisk utsikt över Cotswolds typiska landskap. Huset har anor från 1400-talet men den vackert terrasserade trädgården anlades i början av 1900-talet av en antikvitetssamlare och trädgårdsälskare, Charles Wade. Han anlitade den kända Arts & Crafts arkitekten M. H. Baillie-Scott för att designa trädgårdens form och fyllde den själv med de växter han älskade. Såklart finns här många rosor!

  Läs vidare
 • När det är dags för lunchpaus tar vi en timmes paus i den fina lilla Cotswoldsbyn Broadway, kanske mest känd för sitt Arts & Crafts torn – men även som en av de mest bildsköna engelska byarna i landskapet med anor från romartiden. Här finns många fina designbutiker och små restauranger där man kan köpa lunch på egen hand.

  Läs vidare
 • Kiftsgate Court garden är vårt nästa besök. Här har tre generationer av passionerade kvinnor skapat en Arts & Craftsträdgård med fantastiska rabatter och härliga trädgårdsrum, såsom en ljuvlig vit nedsänkt trädgård och en modern vattenträdgård. Heather Muir var den dam som ändrade trädgården från den formella stil som gällde 1920 till en inspirationens trädgård. Till sin hjälp hade hon den livslånga vännen Lawrence Johnston. Heathers trädgård växte organiskt under tio år, allteftersom inspiration gav nya idéer snarare än genom noggranna skisser. Detta har gett trädgården en mer feminin framtoning till skillnad från Johnstons skapelser. Moderna och historiska rosor som Apotekarrosor ger en närmast själsbedövande väldoft i rosenträdgården. 

  Läs vidare
 • Men den domineras av den berömda rambler-rosen Rosa Filipes ”Kiftsgate”, som är Englands största och täcker tre träd. Den brukar ha sitt främsta flor ett par veckor senare i början av juli men redan nu kan vi njuta av dess ”grandeur” med fräscht krispiga knoppar.  

  Under kvällen kommer vi fram till vårt enkla men trevligt belägna mellanklasshotell Premier Inn Stratford-upon-Avon Waterways i William Shakespeares stad Stratford-upon-Avon, för de installerar oss för de avslutande två nätterna. Gemensam middag på vårt hotell.

  Läs vidare
 • Elegans i privata trädgårdar
  Dag 4

  Elegans i privata trädgårdar

  Bourton House Garden är en elegant och prisbelönt trädgård med breda perenn- och rosenrabatter, stiliga topiaries – formklippta buskar, buxbomsparterrer och även en del exotiska växter. En upphöjd lång rabatt avslutar trädgården och längs en smal gång i dess övre del får man utblick över både hus, trädgård och det mjukt, böljande landskapet runt omkring. Här finner man landskapsarkitektur på hög nivå!

  Vi tar en dryg timmes lunchpaus på egen hand i den ljuvliga Moreton-in-Marsh, som hämtad ur serien Midsomer Murders.

  Läs vidare
 • Nu ska vi besöka Pettifers Garden, en uppmärksammad, privat trädgård skapad av Gina Price som började anlägga trädgården 1984. Rosor var till en början hennes stora intresse men under åren har trädgårdens rabatter även fyllt med gräs och perenner. Här sker underbara möten mellan olika växter och formerna och ljuset gör platsen magisk. Vi får möjlighet att träffa Gina själv och höra henne berätta om sin trädgård. Retur till hotellet och gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Mottisfont Abbey – hemresa
  Dag 5

  Mottisfont Abbey – hemresa

  Idag väntar den sista kända rosenträdgården, drygt två timmars resa söder om Stratford-upon-Avon. Vårt mål är Mottisfont Abbey. Mottisfont grundlades som ett kloster för Augustinerorden 1201 av William Briwere, hovtjänsteman åt fyra Plantagenetkungar. Kanonerna saluterade de som vandrade längs denna del av en pilgrimsled mot Winchesters katedral. Här stannade man för att ära klostrets relik, Johannes Döparens finger. Idag är man mest känd för trädgården, muséet och det vackra läget vid floden Test.

  Läs vidare
 • Varje år i juni samlas besökare från hela världen för att njuta av Mottisfonts underbara rosensamling av gammaldags rosor, the National Collection består av över 500 varieteter i den muromgärdade trädgården. Rosorna tronar ovan täta perennaplanteringar och ljuvliga vita fingerborgsblommor. Skapad på 70-talet av Graham Stuart Thomas, en av 1900-talets mest betydelsefulla brittiska trädgårdspersonligheter. Han designade en trädgård som kombinerade rosor med perenner som kunde ge blomning säsongen igenom. 

  Läs vidare
 • Den första rosenträdgården bjuder på ramblers och klätterrosor som ramas in av klippa buxbomshäckar. Klematis förlänger blomningen. 

  Lunch håller vi gemensamt i den historiska staden Winchester. Här har vi tid att strosa runt ett litet slag och kanske njuta av den stora katedralen - världens längsta medeltida. Här begravdes kung Knut och hans drottning och sedermera lades Jane Austen till sista vilan här.

  Vidareresa till Heathrow för hemresan. 

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm
  Köpenhamn 

 • Avresor/Datum

  11 - 15 juni

 • Pris från

  17.990:-

   

  Prenumeranter på Allt om Trädgård har 1.000:- rabatt på resans pris.

 • Enkelrumstillägg

  3.290:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm via Köpenhamn/London Heathrow – Stockholm, eller direkt  Köpenhamn – London t/r, flygavgifter.
  - Transporter och entréer enligt program

  - Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell

  - Fyra engelska frukostar

  - Två luncher

  - Tre middagar

  - En Afternoon Tea

  - Svensk ciceron.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor