Herresäten och palladianism i Skottland

Ljuvliga augusti bjuder in till att sätta på sig bästa sommarhatten för en resa till Skottlands sommarvackra nejder. Vi lär känna renässansarkitekten Andrea Palladios inflytande runt Edinburgh och Glasgow samt ståtliga herrehus i georgiansk och edwardiansk stil. På begäran från tidigare resenärer till Palladianismens England gör vi en helt unik resa till Skottland med samma tema. Vi reser med fil dr Göran Alm, Sveriges kanske mest kunnige om Palladio samt Blue Badge guiden John Rasmussen vars specialområde just är de blånande bergens bygd, Skottland. Under vår resa får vi njuta av praktfulla herresäten, höra om färgstarka historiska skeenden, njuta av sommarens vyer samt bo bekvämt på Dalmahoy, byggt i en anda av brittisk palladianism. Skottlands säregna landskap i kombination med italiensk villaarkitektur är en fascinerande upplevelse. I 1700-talets Skottland växte ett stort intresse fram inom aristokratin för Italiens villaarkitektur och då i synnerhet villor uppförda efter ritningar av 1500-talsarkitekten Andrea Palladio. En skottsk arkitektfamilj blev under 1700-talet ledande i hela Storbritannien för en massiv våg av palladianska ideal. Det var William Adam och hans söner Robert och James. Veckan i Skottland ägnas åt det klassiska Edinburgh och besök på några av landets mer betydande 1700-talsslott. Palladianism är enkelt uttryckt en designfilosofi baserad på Andrea Palladios böcker och byggnader. Denne verkade på 1500-talet med att försöka återskapa stil och proportioner av antikens storslagna byggnadsverk, då Palladio var mycket inspirerad av den romerska arkitekten Vitruvius. Stilen fascinerade och imponerade på de kungligheter och adelsmän som besökte Italien under 1600- och 1700-talens Grand Tour-resor och därför spreds Palladios idéer och filosofi genom Europa, i synnerhet till Storbritannien. Grace, nedtonade fasaddekorationer och bruket av klassiska mått, mycket av det är rena imitationer av Palladios byggnadsverk. Den senare edwardianska arkitekturen speglar en solskensepok i landet, en tid av fred och framtidshopp. Många vände sig emot viktoriansk stil för att åter vända blicken mot neoklassisicm och renässans.

Läs vidare

Georgiansk arkitektur är den anglosaxiska neoklassiska stil som rådde under de fyra första Hannoverkungarna i England mellan 1714 och 1830, samt återuppstånden som neogeorgiansk under tidigt 1900-tal. Husen varierar i stil men har en förkärlek för symmetri och balans med proportioner baserade på Antikens ideal, såsom renässansen. Det innebär att palladianismen ses i mångt och mycket, ibland i kombination med den engelsktalande världens variant av den europeiska rokokon. Från mitten av 1760-talet regerade neoklassiska arkitekter med Robert Adam i spetsen. Arvtagare till Inigo Jones, lord Burlington, Colen Campbell, William Kent med flera. Edinburgh har en stor del av denna arkitektur kvar i stadskärnan och som då anpassats till den nya tidens mindre storleksideal. På landsbygden placerades palladioinspirerade herresäten i grandiosa landskap, med proportioner för att se imponerande ut på håll. I Skottland bodde arkitektfamiljen Adam som skulle göra stort avtryck över hela landet. John Adam föddes 1721 som den äldste sonen till arkitekt William Adam. Han var storebror till den sedermere mer kände arkitekten Robert Adam och de arbetade fram till 1760 då Roberts talang gjorde att John istället satsade på affärsverksamhet. Men 1750 ritade John Adam Hopetoun House efter att fadern inlett arbetet på 1940-talet och 1754 ritade han delar av Arniston House västra flygel. Robert Adams verk har vi följt i England och därför blir det extra spännande att se hans verk i sitt eget hemland.

Vår ciceron är fil dr Göran Alm, Sveriges kanske främste expert på Palladio. Göran har lett resor till Palladios hemregion Veneto i Italien under 20 års tid och har även under lång tid kunnat studera Palladios efterföljare i Storbritannien. Vår kunniga skandinavisktalande Blue Badge guide är John Rasmussen som även lotsar oss genom skotsk historia, seder och bruk, efter ett liv i landet. Vårt boende är på det historiska herresätet från 1725, numera fyrstjärnigt hotell, Dalmahoy Hotel & Country Club, bra beläget för resans program. Hotellet har pool, en omskriven Afternoon Tea, fri Wifi i de allmänna utrymmena och rummen är väl utrustade för en behaglig vistelse. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Göran Alm

Resans höjdpunkter

 • Ciceronen Göran Alm, Sveriges kanske främste expert på Palladio
 • Familjen Adams verk i Skottland - Robert Adam en av de absolut viktigaste och mest inflytelserika arkitekterna i Storbritanniens historia
 • Boendet på Dalmahoy
 • Culzean Castle vid havet

Reseprogram

 • Edinburgh - Dalmahoy Country House
  Dag 1

  Edinburgh - Dalmahoy Country House

  Vi ankommer Edinburgh under dagen och installerar oss på Dalmahoy Hotel and Country Club. Slottet Dalmahoy uppfördes 1720-talet av arkitekten William Adam för den yngsta sonen till greven av Stair. Dalmahoy köptes sedan av familjen Douglas 1760 och marken som det står på ägs fortfarande av familjen, den 22:e greven av Morton. Skotska drottningen Mary Stuart var en besökare på slottet men då hon blev fängslad i Loch Leven castle blev den, i henne betuttade, George Douglas bannlyst för att ha planerat hennes fritagning. Dennes bror William hjälpte henne istället och kastade slottets nycklar i sjön. På 1800-talet torrlades sjön och nycklarna återfanns, presenterades till Douglasfamiljen, den 22:e greven av Morton. som fortfarande äger området.  Gemensam middag på hotellet. 

  Läs vidare
 • Spektakulära Gosford House – Arniston & Hopetoun House
  Dag 2

  Spektakulära Gosford House – Arniston & Hopetoun House

  Gosford House är säte för greve Wemyss, beläget söder om Firth of Forth. Idag är markerna kring huset plats för några av de mest kända skotska golfbanorna, men för oss är det magnifika neoklassiska herresätet pärlan i ostronet. Huset var ett av de sista stora uppdragen för Robert Adam men huset färdigställdes åtta år efter arkitektens död år 1800. Gosford anses som ett av Robert Adams mästerverk från hans senare period och vi njuter av såväl exteriören som interiören där många anser att Marmorhallen överträffar förväntningarna som den imponerande exteriören skapar. Den färdigställdes 1891 av William Young och är tre våningar hög, med en magnifik dubbeltrappa. Den omfattande eldstaden, alabasterpelarna och den vackra stuckaturen speglar den tionde grevens starka förkärlek för italiensk konst. De palladioinspirerande fönstren är kvarlevor av Adams originalarbete.

  Läs vidare
 • De efterkommande grevarna i släkten förstörde mycket av Adams verk men 1890 återuppbyggdes det till sin forna glans av William Young. Gosford har endast varit öppet för allmänheten sedan 2010 och besökarna beundrar dess marmorhall som överträffar exteriörens prakt med sina fina proportioner, tre våningar högt med en monumental dubbel trappa som leder upp till släktens tavelgalleri. Prakten och materialvalen avspeglar tydligt grevens passion för det italienska medan de venetianska fönstren är Robert Adams ursprungliga palladiska ideal. I den fina parken finns familjens fenomenala mausoleum i pyramidform och ett curlinghus.

  Läs vidare
 • Härifrån styr vi mot Arniston House vars ägor en gång ägdes av tempelriddarorden innan George Dundas med fru Katherine Oliphant köpte marken från kronan 1571. Tornhuset stod på plats och är idag infogad i dagens byggnad. På 1700-talet var familjen Dundas en av de mäktigaste familjerna i Skottland och de bor fortfarande i huset. Den förste laird of Dundas, Robert gav i uppdrag åt arkitekt William Adam att rita det nu återuppbyggda huset. Arbetet inleddes 1726 och slutfördes av sonen John Adam 1750. 

  Läs vidare
 • Vi guidas av familjen och får höra den spännande historien om hur arkitekt John Adams hus helt förstördes av torröta på 50-talet och hur man idag har återuppbyggt allt i sin forna glans med hjälp av medel från Historical Scotland. John Adams arbetsrum och middagssalong är återuppförda i sin forna glans och det äldre, fina ekrummet med porträttsamling och fin atmosfär. I hallen ser vi magnifik stuckatur skapad av Joseph Enzer och i William Adams bibliotek finns nu en omfattande samling keramik inklusive Meissen och Sevres porslin samt Bealby-glas. De rogivande trädgårdarna bjuder på uråldriga bokar och ekar i tillägg till de vidsträckta vyerna. Vi äter en lätt lunch på plats. 

  Läs vidare
 • Under eftermiddagen väntar ytterligare ett imponerande herresäte i form av Hopetoun House. Ett förstklassigt statsmannahem i utkanterna av Edinburgh. Det imponerande panoramat i form av husets fasader skapades av William Bruce, men ändrades och utvidgades av William Adam till ett av de finaste 1700talshusen i riket. Interiörena har varit i stort sett oförändrade över en 300-årsperiod och ståtar med den georgianska erans elegans, dekorerade med utsökta finsnickerier från tiden, målningar, gobelänger och urverk. Sniderier, förgyllningar och gipsdekorationer fullbordar bilden. Man har även på ett fint sätt omvandlat Adams stallar till tesalong. Under kvällen reser vi tillbaka till Dalmahoy för en stunds vila innan middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Manderston – Mellerstain Houses
  Dag 3

  Manderston – Mellerstain Houses

  Manderston House, återuppfört och färdigställt 1905, är kanske ett av de finaste exemplen på ett edwardianskt herrehus i Skottland. Byggt åt sir James Miller som valt arkitekt John Kinross från 1890 och där inga budgetbegränsningar fanns. Rikedomarna kom från faderns handel i hampa och sill med Ryssland. Sir James fru var högvälborna Eveline Curzon som växt upp på Robert Adams Kedleston Hall. Manderston är ett utsökt exempel på geiorgiansk stil., dess underbara interiörer och mixen av elegant stucko och de smakfulla dekorationerna i varje rum. Den formella trädgården förtjänar även ett omnämnande. 

  Läs vidare
 • Trots den relativa sett sparsmakade dekorationen imponeras man ändå av världens enda silverklädda trappa, magnifika stallar i ädelträ, kakel, marmor och polerad mässing från 1895 omnämnda som förmodligen de finaste i världen av magasinet ”Horse & Hound”. Dessutom ett mejeri i marmor från sju länder samt rymliga tjänstefolkutrymmen, de sk downstairs. Den ovala entréen har dekoration hämtad från sir James fader som arbetade som köpman och diplomat i St Petersburg på 1850-talet.   Manderston har den största privata samlingen av en halvädelsten kallad Blue John, som endast återfinns i Derbyshire. Middagssalongen i mahogny härbärgerar 24 Chippendale-stolar, en man som samarbetade mycket väl med Robert Adam och som Kinross inspirerades storligen av. Eldstaden och dess dekorationer är nästan en kopia av de i Kedleston Hall. Eftersom huset ofta förs fram som en perfekt illustration över livet ”downstairs & upstairs” i den brittiska samhällsordningen är det intressant att känna till att hissen installerades först 1960 och innan dess fick alla tjänare bära upp såväl kol som mat och bordsdekoration i tjänstefolkets trappa. Sir James och Lady Miller hade 22 tjänare och idag tas huset omhand av tre deltidsarbetade damer.  Idag residerar lord Palmer med familj här, lorden är ättling till Sir James Miller.  

  Läs vidare
 • Vi äter en lätt lunch på Manderston innan vi fortsätter under vår odyssé till ytterligare ett smakfullt residens.Mellerstain räknas som ett av Skottlands finaste georgianska hus och många menar att detta är ett av de finaste arbeten som Robert Adam gjort, påbörjat 1725. Interiören är spektakulär med innertaken som är bevarade i de ursprungliga färgerna som Adam beställde. Biblioteket är mästerligt inrett i klassisk stil och färg med detaljerat stuckaturarebete och en marmorbyst av Roubiliac. Man ståtar även med en superb samling konstverk av van Dyck, Gainsborough, Aikman och Ramsay, vacker tidsenligt möblemang, porslin och broderier. Den italienska terrasserade trädgården planerades 1910 av sir Reginald Blomfied med perspektivpanoraman när man stiger ned genom rosenträdgården mot en välskött gräsmatta och en konstgjord sjö. Vi återvänder till hotellet för en eftermiddag till eget bruk. Gemensam middag på hotellet under kvällen.

  Läs vidare
 • Edinburghs skatter
  Dag 4

  Edinburghs skatter

  Idag väntar en härlig promenaddag i Skottlands kanske vackraste stad, så idag bör man ta på sig de allra mest bekväma skorna för att strosa från den ena mästerliga fasaden till den andra. Vi planerar att besöka Signet Library, Edinburghs ”New Town” och Charlotte Square. Då gamla stan i Edinburgh överbefolkades sent 1600-tal, inleddes planer på att skapa en helt ny  fashionabel stadsdel, New Town. En arkitekttävling inleddes 1766 för att få fram en stad vars design skulle reflektera Upplysningstiden och undvika att stadens bättre bemedlade invånare lämnade Edinburgh för London, samt locka tillbaka de som redan lämnat. Vinnare blev 26-årige James Craig.  Byggnationen i flera steg mellan 1760-talet till 1830-talet var då den största i världen och entusiasterna kallade staden ”Nordens Aten”. De två torgen St Andrews och Charlotte (då namngiven St George) symboliserade unionen mellan Skottland och England. På Charlotte square ligger Georgian House som vi besöker för att få en inblick i livet för en handelsman i landets näst mest viktiga handelsstad efter London. Georgian House är en del av Robert Adams mästerverk av stadsdesign – Charlotte square från 1796. Vi besöker även en annan georgiansk byggnad Signet Library vars restaurang är ett mästerverk i nyklassisk byggnation. Carlton Hill är en av Edinburghs mest älskade kullar och härifrån har man en magnifik utsikt över Edinburgh castle, Holyrood, Princes street med mera. Byggnaden på toppen, tänkt som en kopia av Atens akropolis påbörjade byggas 1822 av William Playfair som ett monument över de som hade dött i Napoleonkrigen. När kassan sinade avslutades arbetet innan det blev färdigt och kallades då Edinburghs skam.  Drottning Elizabeths officiella residens i Skottland är det forna Augustinerklostret Holyroodhouse som grundlades 1128 enligt legender. När Edinburgh erkändes som Skottlands huvudstad flyttade kungarna ned från den vindpinade slottsklippan och gjorde sitt hem här på Holyroodhouse. Beläget vid ena änden av the Royal Mile förknippas slottet med Skottlands turbulenta förflutna, där bl a olyckliga Maria Stuart residerade 1561-1567. Det var drottning Victoria som efter att ha anskaffat Balmoral Castle som sommarhus återförde traditionen att kungligheterna skulle bo på Holyroodhouse.  Drottning Elizabeth II tar emot statsbesök och tar itu med sina ceremoniella sysslor här under sin sedvanliga vecka i slutet av juni - början av juli. Lunch på egen hand och när vi avrundar dagen med retur tidig eftermiddag till Dalmahoy kan man kontemplera dagens upplevelser på hotellet innan gemensam middag.

  Läs vidare
 • Mästerverket Culzean Castle
  Dag 5

  Mästerverket Culzean Castle

  Idag väntar en två och en halv timmes lång men vacker färd mot Skottlands västkust där ett av Robert Adams mest fascinerande och utsökta herresäten ligger precis vid havet. Beläget på en dramatisk klippavsats med vyer över Firth of Clyde, har slottet associerats med familjen Kennedy sedan 1300-talet men som sedan byggdes om av Robert Adam mellan 1777 och 1792. Hans mästerverk anses vara den ovala trappen och den fina samlingen tavlor och möbler. General Eisenhower fick en våning i slottet att disponera livet ut som erkänsla för hans insatser under kriget. Vi avrundar besöket med en lätt sopplunch på slottets restaurang.  Efter en retur till hotellet samlas vi strax till en gemensam avskedsmiddag.

  Läs vidare
 • Edinburgh - Stockholm
  Dag 6

  Edinburgh - Stockholm

  Under morgonen väntar avresa från hotellet för att flyga hem från Edinburgh. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  10 - 15 augusti

 • Pris från

  23.990:-

 • Enkelrumstillägg

  6.690:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Edinburgh - Stockholm, flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Fem nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt Country Househotell
  - Fem frukostbufféer

  - Tre lätta luncher på herrgårdskaféer
  - Fem trerättersmiddagar på hotellet
  - Skandinavisktalande Blue Badge-guide

  - Svensk ciceron

 • Tips och råd

  Resan kräver god kondition där du kan stå och gå på ojämnt underlag under promenader med trappor och höjdskillnader.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor