Arts & Crafts Deluxe

En färgstark resa i de spännande tidevarv då William Morris satte stilen på poesi, arkitektur, textilier och trädgårdar under 1800-talet.

Välkommen på en spännande och unik resa i mångkonstnären William Morris spår. Vi reser från London till Oxford och The Cotswolds med Chipping Campden för att njuta av den stilsäkra och formstarka design som följde William Morris idéer inom såväl arkitektur, formgivning och design som trädgård. Viktorianen Morris verkade under 1800-talets andra hälft då han satte sprudlande färg och form på alla konstarter – bild, formgivning, arkitektur och berättarkonst. Morris drevs av idealet att alla skulle ha tillgång till konsten inte enbart en välbärgad elit och han var medlem i det prerafaelitiska brödraskapet, som inspirerades av uttryck från medeltid och tidigrenässans, men med existensens allvar. Därför tog han initiativ till rörelsen Arts & Crafts som var stor såväl inom konst, som inom hantverk och trädgård. Rörelsen tog avstånd från massproduktion och förespråkade istället lantlig idyll och vackra användbara föremål. Morris ideal påverkade en rad konstnärer och arkitekter över hela Europa, inte minst våra egna Ellen Key, Carl och Karin Larsson samt bidrog till jugendstilens frammarsch.

Läs vidare

William Morris etablerade sig vid 35 års ålder som en av de allra mest firade viktorianska poeterna och hade han inte haft ett sådant förakt för monarkin, så hade det kanske varit han och inte Tennyson som varit Storbritanniens främste poet. Det var under tiden på Red House under körsbärsträd och solrosor som Morris först utvecklade sin design av tapeter som Trellis, Daisy och Fruit. De nästkommande trettio åren designade han mer än 50 tapeter, 40 möbeltyger förutom en mängd andra mönster för textilier, broderier och mattor. Allt skulle göras för hand och utifrån sina observationer i den egna trädgården, kontrasterna mellan ängsrummet och häckraderna. Morris var även en hängiven aktivist och revolutionär, ofta före sin tid. Han agerade mot miljöförstöring och nedskräpning av luft och vattendrag, men han var även socialist och influerad av såväl Marx idéer som anarkismen. År 1890, mot slutet av sitt liv, skrev Morris den berömda framtidsromanen ”News from Nowhere” där han uttrycker sina framtidshopp om en bättre värld, något som inspirerade kommande Labour politiker, som Clement Atlee och Tony Blair.Resan i hans spår inleds i London med omgivningar för att se Red House och Standen. Vi far vidare upp till Oxford där Morris studerade på Exeter College och pittoreska Chipping Campden där flera fina herresäten väntar även under vår resa med omtyckta och kunniga ciceron Elisabeth Svalin Gunnarsson, med stort engagemang för Arts & Crafts. Vårt boende i England är på fyrstjärniga Grange Holborn i London samt på vackra fyrstjärniga hotellet The Manor House i historiska lilla The Cotswolds-pärlan byn Moreton-in-Marsh som fullkomligt andas Arts & Crafts på ett vis som bara är möjligt i Storbritannien. 

 • Pris
  17 990:-
 • Avresedatum
  2017-09-16
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Resa i Morris spår med likasinnade
 • Red House
 • Hidcote Manor
 • Moreton-in-Marsh

Reseprogram

 • Stockholm – London - Standen - Red House
  Dag 1

  Stockholm – London - Standen - Red House

  Tidig morgon beger vi oss västerut till London och på flygplatsen möter vi upp vår buss för att direkt ge oss ut i William Morris värld - en engelsk viktoriansk konstnär, poet och politisk aktivist. Som kreativ verkställare av drömmar var Morris mycket produktiv efter att ha övergett en karriär som arkitekt efter sina studier på Exeter College i Oxford. Förutom tapeter och möbeltyger designade han möbler, glasfönster och bokomslag.  Inledningsvis väntar Standen House & Gardens som skapades för den välbärgade advokatfamiljen Beale i Arts & Craftsstil. Här ser vi en imponerande samling keramik, tavlor, textilier och möbler med design från Morris & co, De Morgan och WAS Benson. Trädgårdarna skapades av trädgårdsamatören Margaret Beale i början av 1900-talet bland annat genom äventyrliga plantjägarresor till Japan varifrån många av de imponerande lönnarna kommer ifrån. En vid den tiden oerhört exotisk trädgård som idag återskapas med hjälp av hennes dagbok.
  Lunch på egen hand under dagen.

  Hur rött var egentligen Red House? Ett romantiskt konstens palats uppfört i Bexleyheath åt William Morris inför hans giftermål. Kanske var det i sprakande nytt orangerött som verkligen stod ut mot den övriga byns matt potatisbruna och rödbruna fasader? För designern Morris skulle rött ha en speciell mening – såsom rödhakens röda bröst, rosens intensiva röda – eller läckert scharlakansrött som hos det vilda smultronet eller de stolta korstågsriddarnas rockar.  William Morris var endast 25 år gammal när idéerna först tog form som arkitektpraktikant tillsammans med den briljante Philip Webb, en av de viktorianska arkitekterna. De planerade Red House med två vänner under en långsam båttur på Seine. Här skulle Morris, sonen till en framgångsrik stadsmäklare, bo som gift med den exotiskt sköna Jane Burden, dotter till en stalldräng, i ett hus som kunde klara av att matcha och förgylla detta okonventionella äktenskap. En uppenbarelse i underlig blandning av rått, modernt och medeltida historiskt, byggt i ”chevaleresk 1200-talsstil som hämtad från sagan om riddarna kring det Runda bordet, av den renässansföraktande Morris. Mycket sevärt är den fantastiska integrationen av hus och trädgård där jasmin, kaprifol, rosor och passionsblomma klättrar på huset. Morris med sina gröna fingrar hade stor kunskap om växters potential och trädgårdstekniker vilket man kan se i böljande gräs, solrosor och höstrudbeckia. Trädgården är indelad i fyrkanter som i sig skapar en stor fyrkant och idag restaureras den till forna dagars glans. Incheckning på fyrstjärniga Hotel Grange Holborn och ca tio minuters promenad till vår gemensamma middagsrestaurang.

  Läs vidare
 • William Morris Gallery
  Dag 2

  William Morris Gallery

  Buss från vårt hotell till William Morris Gallery. Det enda museum i Storbritannien som är dedikerat åt Arts & Crafts och åt denne mångfacetterade man, som beskrevs av sin livsmedikus som en man vars livsverk motsvarade tio människors. Muséet utnämndes till årets museum efter en omfattande ansiktslyftning 2013 och består av fler gallerier som arrangerats tematiskt samt tidsenligt med internationellt betydande samlingar av Morris och prerafaeliterna. Textilier, möbler, keramik, målningar och design samt en del av Morris personliga ägodelar. Galleriets souvenirshop erbjuder halsdukar och andra små minnen av William Morris design. Här passar Morris bevingade ord; ”Ha ingenting i ditt hem som inte är användbart eller vackert.”

  Både eftermiddag och kväll är till eget förfogande. Den som är extra intresserad av Arts & Crafts kan göra ett besök å Victoria & Albert Museum. British Museum ligger inte heller långt bort.

  För den som vill äta passande rekommenderar vi att boka bord på The Black Friar, som byggdes 1875 på platsen av ett medeltida dominikanermunkkloster. Dess interiör är helt och hållet omgjord i Arts & Craftsstil.

  Läs vidare
 • Dag 3

  Oxford – Chippen Campden – Moreton-in-Marsh

  Dagen inleds med avresa norrut mot vackra och traditionstyngda Oxford. Här studerade William Morris på Exeter College, den fjärde äldsta skolan av Oxfords universitet som grundades 1314 av biskopen av Exeter. Här lärde han även känna Burne-Jones och bildade gruppen The Brotherhood. På Exeter studerade även andra celebriteter som J.R.R. Tolkien, Edward Burne Jones, sir Roger Bannister och Philip Pullman vars boks filmatisering ”Guldkompassen” spelades in på området, liksom avsnitt av Inspector Morse och 2008 års version av Brideshead Revisited gjorde. Vi gör en liten promenad i staden samt har tid för lunch på egen hand – kanske lockar den kända puben The Red Lion eller något annat oxfordianskt vattenhål.

  Läs vidare
 • Dag 3

  Därefter reser vi till förtrollande Chipping Campden och Court Barn är ett litet Arts & Crafts galleri, som är uppbyggt för att ära C R Ashbees gärning med att bevara hantverket och skapa starka hantverksskrån genom en hantverksskola.

  Hela The Cotswolds blev en viktig replipunkt för Arts & Crafts-rörelsen med hantverkskolonier och inspirerande landskap och byar. Här hade många medlemmar bostad eller semesterhus och hela området bara är och andas Arts & Crafts.
  Vi kommer strax till grannbyn Moreton-in-Marsh där vårt fina hotell The Manor House är beläget. Här bor vi tre nätter. Vi ankommer och checkar in på våra rum under sen eftermiddag. Kvällen till eget bruk.

  Läs vidare
 • Broadway - Hidcote - Snowshill
  Dag 4

  Broadway - Hidcote - Snowshill

  Kulturstaden Broadway bjuder in till Gordon Russell Museum och dess fina samling Arts & Crafts-inspirerade möblemang. Entreprenören Gordon Russell var en pionjär inom design med många strängar på sin lyra, möbeldesigner, finsnickare samt skapare av fin kalligrafi. Vi kikar in i museet innan vi fortsätter till Broadway Tower, en märklig skapelse underbart placerad i landskapet för vidsträckta vyer över ett kulligt landskap.

  Den kände 1700-tals landskapsdesignern Capability Brown och James Wyatt ritade ett torn såsom en dramatisk utkikspost längs en förhistorisk handelsrutt, 1798.  Detta ”saxiska torn” blev ett excentriskt sammelsurium av arkitektoniska detaljer som små torn, vattenkastare och balkonger. Genom århundradena inspirerade Broadway Tower och hit kom även William Morris. Under sin vistelse i tornet så påbörjade Morris sin kampanj för att bevara landets historiska monument och andra prerafaelitiska konstnärer som Rossetti och Burne-Jones var även de flitiga besökare.  

  Läs vidare
 • Dag 4

  Hidcote Manor var hem till den amerikanskfödde majoren Lawrence Johnstone, släkt till två av USAs presidentfruar och född i en mycket förmögen aktiemäklarfamilj från Baltimore. Han var en plantjägare och talangfull trädgårdsskapare som genom växtexpeditioner kunde samla sällsynta och exotiska växter till sin trädgård. Hidcote är en Arts & Crafts-trädgård som bjuder på labyrintliknande struktur med smala trädgårdsgångar som leder in till hemliga trädgårdsrum, svepande vyer och blomster i starka färger. En perfekt plats för inspiration till din egen trädgård. Lunch på egen hand under dagen.

  Charles Wade var det man på Astrid Lindgrenvis skulle kunna kalla sakletare. Hans många vackra ting har samlats på herrskapshuset och prästbostaden på Snowshill som nu ligger under National Trust. Trädgårdens motto är ljus och skugga där många hemliga rum har skapats med hjälp av murar. Ett Tudorhus med 1700-talsfasad och en Arts & Crafts trädgård där skaparna Charles Wade och Baillie Scott, i beundran för medeltida Englands hantverkskunnande, gjorde en serie muromgärdade trädgårdar med prydnader och fantasifull plantering. Många av ornamenten är målade i Wade-blå – en mjukt puderblå nyans som harmoniserar med Cotswoldstenen och de blå/lila blomsterplanteringar som går som ett tema genom hela trädgården. Retur till Moreton och kvällen till eget bruk.

  Läs vidare
 • Wightwick Manor - Owlpen Manor
  Dag 5

  Wightwick Manor - Owlpen Manor

  Wightwick Manor är ett av få överlevande exempel på hus som byggdes och möblerades helt under inflytande av Arts & Craftsrörelsen.  Herrehuset byggdes åt Manderfamiljen som var mycket framgångsrika industrialister, av Edward Ould i två faser 1887 och 1893. Familjens hus speglar livet under drottning Victorias tidevarv och har influerats stort av William Morris med ett flertal av hans original tapeter och tyg, De Morgankakel, Kempe-glas och pre-rafaelitisk konst. Trädgårdarna och de olika kringliggande byggnaderna är likaså väldigt sevärda. 

  Lunch på egen hand under dagen.

  Tudorgodset Owlpen Manor ersätter Rodmarton Manor som är stängt för reparationer. Owlpen är ett historisk herrehus som stammar från 1200-talet men som återuppbyggdes under Tudoreran, under åren 1400-1600. Under 1800-talet blev Owlpen en ikon för Arts & Craftsrörelsen. I ett brev till William Morris hyllade poeten Algernon Charles Swinburne huset som ett ojämförligt paradis på jorden, sovandes som ett Törnrosaslott orört av tiden. Idag ägs och bebos Owlpen Manor av sir Nicholas och lady Karin Mander med familj och sedan 70-talet har de reparerat egendomen, återskapat de formella trädgården från Stuarttiden samt fört dit familjens Arts & Crafts samling. 

  Retur till Moreton och eftermiddagen på egen hand. Vi äter en avskedsmiddag på hotellet.

  Läs vidare
 • Dag 6

  Kelmscott Manor – Hemresa

  Herrehuset Kelmscott ligger i den lilla romantiska byn med samma namn och var familjen William Morris sommarhem under många år. Huset är från 1570-talet och byggt i traktens sten samt inrett med Morris himmelssäng, hans möbler, tapeter och textilier. I byns kyrka ligger Morris begravd.

  Den poetiska trädgården med ett gammalt duvslag är liten men vacker och hela stället är en ikon för Arts & Crafts-älskare, varför vi är glada att avsluta vår resa här. I trädgården finns många ålderstigna träd bl a ett mullbärsträd, en fruktträdgård och en vacker förträdgård med uppstammade rosor.  Vi fortsätter till Gatwick för flygresan hem.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm

 • Avresor/Datum

  16 -21 september

 • Pris från

  17.990:-

  Kursdeltagare på Senioruniversitetet Stockholms kurs "Arts & Craftsrörelsen - idéer och uttryck i England och Sverige", har 1.000:- rabatt.  

 • Enkelrumstillägg

  5.490:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – London Gatwick - Stockholm t/r

  - Flygavgifter
  - Transporter enligt program

  - Entréer och visningar enligt program

  - Fem nätter del i dubbelrum  på fyrstjärniga hotell

  - Fem engelska frukostar

  - Två middagar
  - Svensk ciceron

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-09-16
 • Hemkomst
 • 2017-09-21
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 17 990:-
 • Boka resa