Blommande Berlin med Potsdam & IGA

Tysklands parker och trädgårdar är något utöver det vanliga och en omhuldad nationsskatt. Parklandskap, botaniska trädgårdar och Karl Foersters perenner lockar i njutbara augusti.
Välkommen på en resa gjord på uppdrag av Riksförbundet Svensk Trädgård för dess medlemmar! Det är med stor glädje som vi kan presentera en väldigt intressant och fin resa till det spännande Berlin med gröna Potsdam samt en heldag på den väldiga IGA-utställningen som 2017 har temat ”Ett Hav av Färger”. Vi njuter av trädgårdsstaden Berlin med dess historia, privata trädgårdspärlor och arvet från en av världens mest kända trädgårdsdesigner Karl Foerster. Så här i högsommartid njuter vi av spännande bladformer och såväl starka färger hos dagliljor och rudbeckior som svala gröna och blåa nyanser hos mängder av funkior samt sirligt svajande gräs och tåtlar. Här väntar mängder av spännande kombinationer för såväl svala skuggrabatter som tropiskt heta planteringar i varma färger.

Läs vidare

I år ståtar Berlin med Tysklands spektakulära och storslagna Internationella Trädgårdsutställning IGA, som enligt tradition hållits vart tionde år. Men eftersom man önskar hålla ett större tidsavstånd till Hollands fina Floriade så beslutade man att hålla IGA vart sjunde år med start 2017. Vår svensktalande guide är bosatt i Tyskland sedan många år, där hon har lett trädgårdsresor och kulturresor. Bekvämt boende på stadshotell av mellanklasstandard. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • En dag på IGA - med temat "Ett Hav av Färger"
 • Mötet med privata trädgårdsägare
 • Karl Försters arv

Reseprogram

 • Berlin – Stadsrundtur – Trädgård
  Dag 1

  Berlin – Stadsrundtur – Trädgård

  Vår svensktalande tysklandsbaserade guide möter gruppen på Berlin Tegel. Hon har erfarenhet av trädgårdsgrupper samt arbetar som översättare sedan många år.

  Vi delar upp oss i två mindre grupper för att kunna nå en fin familjeträdgård vars gröna paradis på över 3500 kvadratmeter har utvecklats under 30 år av Marianne och hennes man. 

  Läs vidare
 • Trädgården blommar hela året om och nu i augusti är det flox, de remonterande rosorna, dagliljor, klematis och funkior som står på praktplats. Vi får en kopp kaffe/te och kaka.

  Läs vidare
 • Under en kortare panoramastadstur lär vi känna dagens Berlin och därefter checkar vi in på mellanklasshotell Golden Tulip Hamburg nära ett av stadens centrum, ett KaDeWe och parken med zoo. Gemensam middag avrundar stadsrundturen innan vi checkar in på vårt hotell.

  Läs vidare
 • Privata trädgårdar i Berlins gröna utkanter
  Dag 2

  Privata trädgårdar i Berlins gröna utkanter

  Idag väntar två trädgårdar som under många år haft öppet under Berlins öppna trädgårdars program. Hos Jana finner du en 2200 kvadratmeter stor trädgård i tydlig medelhavsinspirerad stil. Entrén flankeras av en närmast bisarr tall, en ljuvligt doftande lavendelbädd, vackra krukodlade växter och skuggplanteringar. Formella planteringar av bok och idegran ramar in hortensiaplanteringar. I blickfånget har vi en rondellplantering inramad av bok som vissa år innehåller ettåriga plantor, andra år grönsaker –som tillsammans med vin frodas på spaljéer mot värmealstrande tegelmurar. Paret har ofta plantor till försäljning. De två hundarna är mycket vana vid besökare. 


  Läs vidare
 • När vi färdas vidare till paret Kroll väntar kaffe och kaka samt deras fina hemträdgård med buxbom, fruktträd, rhododendron och natursten som ramverk kring perenner och rosor. Höjdskillnaderna ger deras trädgård en speciell atmosfär. Även här kan du finna småplantor av trädgårdens växter till salu. Vid femtiden på eftermiddagen är vi tillbaka till Berlin med resten av dagen till eget förfogande. 

  Läs vidare
 • Sjöar och grönska i Potsdam
  Dag 3

  Sjöar och grönska i Potsdam

  För älskaren av funkia eller hosta som den ju också kallas, är det roligt att se Jochens visningsträdgård och plantskolan med flera fina sorter. Vi kommer även att göra en djupdykning i den omsusade plantmannen och designern Karl Foerster, Tysklands store man inom trädgård. Han levde 1874 – 1970 och grundade en plantskola för härdiga perenner i Bornim 1912, över 100 år sedan.

  Läs vidare
 • Den vilda trädgården var startpunkt för såväl Gertrude Jekyll och Karl Foersters arbete, men medan den berömda Jekyll fokuserade på färgkoordinerade och arbetsintensiva perennaplanteringar, så valde Foerster att koncentrera sig på den vilda trädgårdens konstform, förmodligen var det därför som det dröjde ända till 1990-talet förrän Foersters idéer slog igenom i Storbritannien. En extraordinär man som nådde stor internationell framgång helt i strid med dåtidens borgerliga ideal om trädgården där utblommade växter ersattes av nya blommande växter. 

  Läs vidare
 • Foerster ansåg att varje planta var en individ och han odlade inte bara fram fina perenner, utan skapade den moderna trädgårdsdesignen som fokuserade på ett samspel mellan utseende, färg och doft i varje säsong, med perenner och lökväxter. Han introducerade även gräs, vildblommor och bräknar från hela världen i sin trädgårdsdesign med perfekt koordinerad växthöjd. Hans trädgård är liten och det som först kommer i blickfånget är den nedsänkta trädgården som är i stark kontrast med exempelvis Sissinghurst, vilken gjordes samtida men som för många framstår som så mycket mer modern.

  Läs vidare
 • Även om den nedsänkta trädgården med sina perenner och gräs är den berömda, så behöver man även uppmärksamma Steingarten, stenparti-trädgården med oregelbundna former, skuggtåliga små perenner, bräken och gräs. En stil som borde vara på väg tillbaka efter sin storhetstid på 30-talet.  Man förstår att Foerster älskade sitt arbete och han lär ha sagt att ”när jag kommer tillbaka till jorden, vill jag bli trädgårdsmästare ännu en gång, och efter det ännu en gång. För detta liv var alldeles för stort för att räckas under ett människoliv”.

  Läs vidare
 • Den liberale Foersters framgångsrika karriär som skribent, föreläsare och radioman satte käppar i hjulet för honom under nazisternas styre men han lyckades stå emot kraven på att endast sälja inhemska, tyska plantor och anställde, med risk för sitt liv, motståndsmän och judar på sin plantskola. Till slut blev risken för upptäckt så stor att han valde att bli medlem i partiet 1940 för att lugna misstankarna. Han arbetade ständigt med att omdesigna och omplantera sin trädgård i samverkan med andra. På 30-talet skapades terrasserna i den sjunkna trädgården och på 60-, samt 80-talen omarbetades layouten av de olika trädgårdsrummen. 

  Läs vidare
 • 2001 fick trädgården skydd som ett trädgårdsmonument, i anslutning till den finns även en plantskola som säljer många av Foersters över 350 framodlade perenner och gräs, såsom nästan sjuttio arter riddarsporre. Även under DDR-tiden fortsatte Foerster att arbeta men efter hans död 1970 förföll plantskolan. Hans dotter Mariannes kämpade för att upprätthålla sin fars goda rykte och renommé men det var först 1990 då Tyskland enades, som en restaurering kunde ske vilken blev färdig 2001.

  Läs vidare
 • Freundschaftsinsel ligger i hjärtat av Potsdam omgiven av ett vackert vattenlandskap. Den blev populär 1937 efter det att Foerster skapat små trädgårdar för föreläsningar, uppträdanden och utställningar med mer än 1.000 olika perenner och i vattendammen planterades över 250 varianter av iris. Promenadvägarna går under gamla mullbärsträd, popplar och bokträd mot perennplanteringar.

  Läs vidare
 • Kung Fredrik den store önskade sig att odla plommon, fikon och vin vid sin tröskel och lät designa en terrassering i Sanssouciparken 1744. Då han slogs av den underbara utsikten lät han dessutom uppföra ett sommarresidens i hans egen föredragna rokokostil med tillhörande landskapspark, med fontäner, de sicilianska och nordiska trädgårdarna, falska ruiner, blomsterrabatter och fruktträdgård. Han älskade överdådig vattenkonst. Fredrik IV lade sedan till orangeri, romerska bad och Charlottenhof. Idag är slottet och dess område en del av världsarvet i Potsdam Berlin. Vi äter gemensam lunch under dagen och återvänder till vårt hotell för en kväll på egen hand.

  Läs vidare
 • IGA - tusen tankar och idéer
  Dag 4

  IGA - tusen tankar och idéer

  Idag reser vi till området där man håller IGA. Här kommer vi att spendera hela dagen och efter en tre timmar lång guidad tur, blir det tre-fyra timmar ytterligare på egen hand för lunch och egna strövtåg.

  Här möter traditionellt modernt inom landskapsdesign och typiskt regionala stilar möter internationella. Inom avdelningen Världens trädgårdar har en engelsk landskapsdesign lagts till stadens sedan tidigare nio trädgårdsrum, den orientaliska, kristna, Karl Foerster, labyrinten och en renässansträdgård. Kända landskapsarkitekter från nio länder, med allt från Australien, Kina, Thailand till Libanon och Brasilien, Chile samt Sydafrika har bidragit med innovativa trädgårdar om vardera 380 kvadratmeter. 

  Läs vidare
 • Vi får idéer om nya spännande konstellationer där biträdgården möter strandträdgården. Hur man på ett fint sätt kan kombinera köksträdgården med den dekorativa trädgården och hur vi kanske kan gå från temporära urban gardening-projekt till en permanent förändring. Man utlovar inspiration för såväl den erfarne trädgårdsdesignern till den glada amatören.

  Utställningar i blomsterhallen, den tropiska hallen och flera utomhusträdgårdar med perenner, annueller, buskar och gräs täcker 1900 kvadratmeter med bl a ett gräsbälte, rosor i alla dess former. 

  Läs vidare
 • I dess närhet presenteras de senaste trenderna inom krukodlade växter och blomsterbäddkomposition där bl a blommande buskar och vedartade perenner som hortensia, hibiskus och klematis kombineras med fruktträd. Klassiska trädgårdar som dahliasamlingen blommar vackert när vi besöker Berlin. Trädgårdsmarknaden med regionala produkter hålls i närheten av utställningsområdet. 

   

  Under tidig kväll är vi tillbaka till hotellet. Gemensam middag.

  Läs vidare
 • Fri tid - Rosor - Hemresa
  Dag 5

  Fri tid - Rosor - Hemresa

  Förmiddagen till eget bruk till utcheckning och lunchpaus på egen hand.

  Med bagaget i bussen inleder vi hemresan via ett sista trädgårdsbesök hos Rosemary vars trädgård fortfarande har de sista remonterande rosorna i blom av de fyrtio som hon och hennes man sköter. Flyg från Berlin Tegel till Stockholm under kvällen.    

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  4 - 8 augusti

 • Pris från

  14.990:-


  Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år har 1.000:- rabatt på resans pris.

 • Enkelrumstillägg

  1.350 :-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Berlin t/r inklusive flygavgifter

  - Transporter, entréer och visningar enligt program

  - Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell

  - Fyra frukostbufféer

  - En lunch

  - Två kaffe med kaka

  - Två middagar

  - Svensktalande guide

  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor