Operasafari i Tjeckien och Slovakien - En resa för SvD accent

Tjeckien och Slovakien gick skilda vägar 1993 under vänskapliga former och nu är vackra städer som Prag, Telč, Mikulov och Bratislava, synnerligen ”inne” i Europa. Tillsammans med våra uppskattade ciceroner njuter vi av vinprovning, förnämliga operahus, ljuvlig arkitektur från renässans och barock samt intressant gastronomi längs floderna Donau, Morava och Moldau.

Dagens Tjeckien och Slovakien är två länder som skildes åt i samförstånd 1993, två historiskt intressanta länder med mäktiga flodlandskap i Europas kulturella hjärta. Vi gläds åt resan som går genom delar av gamla Tjeckoslovakien, unionen som förenade slovaker och tjecker under 75 år efter första världskrigets slut. Här reser vi i kulturens, historiens och musikens värld mellan två historiska pärlor till städer. Från vykortsvackra Bratislava vid Donau till skönheten Prag vid Moldau, via vackert belägna vinstaden Mikulov, kulturstaden Brno och Unescovärldsarvet Telč vid Morava.

Läs vidare

Tjeckoslovakien var en parlamentarisk demokrati som fogade samman två länder som visserligen hade liknande språk men helt olika religiösa, kulturella och sociala traditioner. Inte minst tack vare historien där tjeckerna lytt under österrikarna medan slovakernas herrar var ungrarna. Gemensamt var en önskan om att bli självständiga. Fram till Andra världskriget var landet den enda demokratin i centrala/östra Europa och efter tiden i östblocket ledde Sammetsrevolutionen 1989 till Vaclav Havels presidentskap och de första fria valen sedan 1946. 1993 blev Tjeckien och Slovakien två suveräna stater. För oss svenskar är Tjeckien mer känt, tack vare vackra Prag. 
Slovakien är landet med de vackra bergsscenariorna från Tatrabergen och trevliga byar, där häst med vagn fortfarande är ett föredraget fordon. Gemensamt för båda länderna är kärleken till musiken och såväl Prag som Bratislava har flera operahus och musikinstitutioner. 
Bekvämt boende på bra mellanklasshotell i Bratislava, Brno och Prag. Vi provar regionens gastronomi tillsammans med en vinprovning och en ölprovning. Vår svensktalande guide Carl Rüster lotsar oss genom ländernas spännande historia. Vår musikaliske ciceron är Niklas Lindblad, känd musikkonnässör från radio och TV.

 • Pris
  16 590:-
 • Avresedatum
  2017-10-12
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Carl Rüster

Resans ciceron Niklas Lindblad

Resans höjdpunkter

 • De tre operorna på tre olika operahus
 • De vackra historiska städerna Telc och Mikulov
 • Att vi besöker fyra olika storstäder Bratislava, Brno och Prag
 • Variationen i landskapet och vår svensktalande cicerons sätt att förmedla Slovakiens och Tjeckiens särdrag

Reseprogram

 • Stockholm – Wien - Bratislava
  Dag 1

  Stockholm – Wien - Bratislava

  Avresa på förmiddagen från Stockholm till Wien. Vid ankomst väntar buss för avresa till pärlan vid Donau (63 km). Här bor vi på centralt belägna fyrstjärniga Art hotel William. Vi äter en trerättersmiddag på hotellet. Slovakiens Bratislava genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud. Stadens stadsbild är karaktäriserad av medeltida torn och stora 1900-talsbyggnader och kännetecknas också av de många barockpalatsen. Få vet att staden en gång hette Pressburg och var en av de viktigaste städerna i kejsardömet Österrike-Ungern.
  Läs vidare
 • Bratislavas skatter – Operakväll ”Il Trittico”
  Dag 2

  Bratislavas skatter – Operakväll ”Il Trittico”

  Efter frukost gör vi tillsammans med en lokal guide en stadsrundtur i de centrala delarna av Bratislava. Inledningsvis upptäcker vi det nya vibrerande moderna Bratislava från slottshöjden Slavin. Vi ser den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd 1452. Spiran svävar 85 meter högt och dominerar stadsbilden. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet. I de vackra historiska delarna av staden upplever vi Ärkebiskoparnas ljust, skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. I dess mest kända sal Spegelsalen undertecknades fredsavtalet Napoleons Frankrike och Österrike 1805 efter slaget vid Austerlitz. Vi avslutar vid de moderna Eurovea-kvarteren. Lunch på egen hand under turen.

  Bratislava ståtar med två operahus. Gamla operahuset uppfördes 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan, i stadens gamla hjärta – precis i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén - publiken är nyrakad och nyklädd och skiner likaså. Här intar Bratislavaborna sprudlande Hubertusvin i pausen. Kl 19.00. På Bratislavas vackra gamla operahus ser vi Puccinis ”Il Trittico”. Kontraster kan sammanfatta kvällens tre enaktsoperor ”Il Tabarro”, ”Suor Angelica” och ”Gianni Schicchi” som bjuder på både dramatik, tragik och komik.

  Operan inleds med dramat ”Il Tabarro”. Tillvaron är dyster och dimman ligger tät över floden Seine i början av 1900-talet där en pråm är på väg till Rouen med varor. Pråmens ägare Michele misstänker att hustrun Giorgetta har en älskare bland arbetarna på pråmen och när han förstått att det är den fattige Luigi, tvingar han fram dennes erkännande för att sedan strypa honom. Giorgetta som hört bråket, kommer upp och finner Michele vilken hon ber värma henne i sin kappa, som förr. Han slår upp den och avslöjar hennes älskares lik.

  Under den andra akten njuter vi av ”Suor Angelica”, denna tragiska opera berättar historien om hur Angelica blir isolerad i ett kloster strax efter att hennes utomäktenskapliga son föds. Hon bär denna skamfyllda hemlighet i många år tills dess att hon får ett oväntat och skräckinjagande besök. Operan skrevs år 1918 och är helt unik då alla roller spelas av kvinnor. Frågor väcks om hedersvåld, maktstrukturer och sorg, allt ställt mot en aldrig sviktande moderskärlek.

  Föreställningen avslutas med det frustande vitala och komiska i Puccinis näst sista opera, komedin "Gianni Schicci", där släkt och anhöriga till en avliden försöker ändra ett testamente till sin fördel. Det lyckas och den störste rufflaren får lejonparten, men då alla varit inblandade kan ingen beklaga sig. Retur till vårt hotell efter kvällens föreställning.

  Läs vidare
 • Bratislava - vinets Mikulov – Brno - Operakväll "The Devil and Kate"
  Dag 3

  Bratislava - vinets Mikulov – Brno - Operakväll "The Devil and Kate"

  Idag lämnar vi Slovakien och Bratislava för en resa ut i landsbygden mot Tjeckiens berömda landskap Mähren och landets vinhuvudstad, Mikulov. En bildskön liten stad i sydvästra Tjeckiens vindistrikt. Under det trettioåriga kriget slog svenskarnas styrkor paus här och ryktena säger att det indirekt blev en orsak till att de aldrig lyckades inta Wien. I stadens slotts vinkällare finns än i dag en av Centraleuropas största vintunnor, fem meter hög, sex meter bred och lång, med plats för 100.000 liter vin. När svenskarna slog läger var den fylld, när de sent omsider lämnade var den tömd…

  Vi gör en promenad i den fina lilla staden samt gör som Gustav II Adolfs soldater, provar vin – på en av Tjeckiens främsta vingårdar Sonberg som grundades 2003 av unga entusiastiska oenologer. Det vackra sydmähriska landskapet kring Popice har dock producerat viner sedan 1200-talet och från 1500-talet har området exporterat viner till såväl det böhmiska hovet som sedermera till kejsarinnan Maria Theresias hov i Wien. Denna vinregion gränsar söderut mot Niederösterreich och Wien. Ägorna karaktäriseras av lössjord och kalk, vilket skapar en tydlig karaktär – ”terroir”, för druvorna Riesling, Traminer och Sauvignon. Den moderna vingården produceras mestadels vita viner men även en röd Merlot och dess prisbelönta Rieslingviner har en fin blandning av druvor från såväl 25 åriga vinstockar som nya.  Sydmähren är känt för sina grönsaks- och fruktodlingar med inlagda gurkor som delikatess.

  Gemensam lunch före ankomst till industri- och studentstaden Brno, som kanske är mest känd för sin experimentella arkitektur i början av 1900-talet och vårt hotell för en natt är fyrstjärniga Hotel Grand Brno belägen i Brnos pittoreska gamla stadskärna. Vi befinner oss inte långt från Spilberk-kullen med slottet och den berömda gotiska St Peter & Paul-katedralen från 1300-talet, som skadades svårt under den svenska belägringen 1643. Det gamla operahuset Reduta, idag balettscen, uppfördes under 1700-talet och en bit längre bort finner du Mahenteatern där stadens son Leoš Janáčeks operor hade världspremiärer, idag är det stadens teaterscen. 

  Då man öppnade Brnos nya operahus 1965 var den Tjeckoslovakiens mest moderna och tekniskt bäst utrustade. Här ser vi Dvoraks sagoopera ”The Devil and Kate” som är en av de få tjeckiska operor där handlingen inte rör sig om kärlek. Operan hade premiär den 23 november 1899 på Nationalteatern i Prag. Den blev snabbt populär i hemlandet på grund av sina många folkloristiska motiv. Promenad tillbaka till hotellet.

  Läs vidare
 • Världsarvsstäderna Telč och Prag
  Dag 4

  Världsarvsstäderna Telč och Prag

  Telč grundades på 1200-talet som ett kungligt fort vid vattnet längs de livliga handelsvägarna mellan Böhmen, Mähren och Österrike på floden Morava, en biflod till Donau. Staden byggdes upp av Hradec-styret då italienska arkitekter transformerade det gotiska fortet till ett magnifikt renässansslott under 1600-talet, liksom det unika torget och dess arkader. Dessutom byggde jesuiterna en kyrka 1667 enligt ritningar av Domenico Orsi. Eftersom staden till stora delar bevarades i sitt renässansskick under barocken och under senare epoker, så togs Telč upp på Unescos världsarvslista 1992. Det är svårt att finna något mer romantiskt än denna stad som hämtad ur en HC Andersen saga, med det romantiska slottet, kristallklara guldfiskdammar i en engelsk park. Vi gör en stadspromenad samt äter en trevlig lunch innan det är dags att ta vägen norrut till Prag.

   

  Vi ankommer sen eftermiddag till fyrstjärniga hotell Ramada, bra beläget med promenadavstånd till Wencelastorget, gamla stan med den berömda klockan. Prag är en sagostad, en leende pärla mitt i Europa. Här har historiska personligheter som Einstein, Kafka och Mozart spenderat sejourer.  Staden bestod ända fram till 1784 av fyra olika städer vid Moldaus stränder, var och en med sin speciella karaktär: Pragborgen, Gamla staden, Judiska staden och Lillsidan. Vandra genom medeltid, barock, mannierism och jugend. Guldgränden där Kafka hade sin skrivarlya och Café Louvre som var Einsteins och Kafkas stamhak. När solen går ner bakom Pragborgen, tänds belysningen på katedraltorn och palatsfasader och ett gyllene sken från de små gatlyktorna lyser upp de trånga gränderna – då förnimmer man det magiska Prag. Gemensam middag och ölprovning på en traditionell restaurang.

  Läs vidare
 • Prag – den magiska staden - operakväll ”Don Giovanni”
  Dag 5

  Prag – den magiska staden - operakväll ”Don Giovanni”

  Efter frukost tar vi en buss till Pragborgen för en vacker promenad genom slottsområdet vidare över Karlsbron och in i gamla stans trånga gränder. Den nästan 500 meter långa 1300-talsbron kantas av barockstatyer och kännetecknas av ett myllrande folkliv. Det var till brons västra fäste, men inte längre, som svenskarna kom under trettioåriga kriget. Gemensam lunch och sedan promenad tillbaka till hotellet. Efter en stunds vila är det dags att avnjuta en opera på Ständernas Teater. Prag har med sina tre operahus långa traditioner som musikstad. Konserter ges ständigt, i palats och kyrkor. Mozart var en regelbunden besökare i Prag och det var här, på Ständernas Teater (Stavovsketeatern) som han komponerade och själv dirigerade uruppförandet av sin "Don Giovanni" som vi får tillfälle att avnjuta i just detta praktfulla operahus.

  Den 29 Oktober, år 1787 hade uppsättningen ”Don Giovanni” sin världspremiär på Ständernas Teater och blev en stor succé. I århundraden har operan spelats i samma byggnad som uruppförandet där tonsättaren själv var dirigent. Don Giovanni är lockande och frånstötande på samma gång, en personlighet vars skrupelfria ärlighet hänsynslöst lever ut sina drifter och tillfredsställer sina önskningar. De som möter honom, sätts i ett oundvikligt dilemma: man kan inte leva med Giovanni, men inte heller utan honom. Wolfgang Amadeus Mozarts opera spelar ut konflikten mellan förnuft och passion, samhällets lagar och individuell frihet. Don Giovanni har inspirerat tänkare från Lord Byron till Kierkegaard och anses vara det mest inflytelserika musikdramat före Wagner. Vi njuter av musiken och återvänder efter operan till vårt hotell.

  Läs vidare
 • Prag - Stockholm
  Dag 6

  Prag - Stockholm

  Efter frukost beger vi oss till Prags flygplats för hemresa via Wien till Stockholm.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  12 - 17 oktober

 • Pris från

  16.590:-

 • Enkelrumstillägg

  2.390:-

 • I priset ingår

  - Flygresa Stockholm – Wien, Prag – Stockholm via Wien, flygavgifter.

  - Entréer, visningar och transporter enligt program

  - Fem nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum

  - Fem frukostar

  - Tre luncher

  - Två middagar

  - En vinprovning

  - En ölprovning

  - Tre operor

  - Svensktalande ciceron

  - Skatt

 • Ingår ej i priset

   

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-12
 • Hemkomst
 • 2017-10-17
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 16 590:-
 • Boka resa