Opera i den magiska staden Prag

Medeltid, barock och jugendstil – musik, litteratur och kultur – vetenskap, opera och öl. Njut av den mystiska skönheten i staden vid Moldau. Promenera längs Karlsbron och besök Café Louvre – både Einsteins och Kafkas stamhak.

Prag är en sagostad, en leende pärla mitt i Europa. När solen går ner bakom Pragborgen, tänds belysningen på katedraltorn och palatsfasader och ett gyllene sken från de små gatlyktorna lyser upp de trånga gränderna – då förnimmer man det magiska Prag.

Läs vidare

Prag har också med sina tre operahus långa traditioner som musikstad. Konserter ges ständigt, förutom i Rudolfinum även i palats och kyrkor. Mozart var en regelbunden besökare i Prag och det var här, på Ständernas Teater (Stavovsketeatern) som han komponerade och själv dirigerade uruppförandet av sin ”Don Giovanni” som vi får tillfälle att avnjuta i just detta praktfulla operahus. På Nationalteatern väntar oss Puccinis ”Madama Butterfly”. Prag bestod ända fram till 1784 av fyra olika städer vid Moldaus stränder, var och en med sin speciella karaktär: Pragborgen, Gamla staden, Judiska staden och Lillsidan. Vi utforskar tillsammans de olika stadsdelarna och provar öl med vår svensktalande licensierade guide Carl Rüster.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Carl Rüster

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna på Ständernas teater & Nationalteatern.
 • Besöket i Lobkowiczpalatset.
 • Besöket i Strahovklostret.

Reseprogram

 • Stockholm – Prag
  Dag 1

  Stockholm – Prag

  Avresa från Arlanda till Prag på förmiddagen. På flygplatsen möter vår ciceron och tar oss med buss till fyrstjärniga Hotel Embassy Prague, beläget i den gamla stadskärnan. Vistelsen inleds med en promenad i den Gamla staden vars äldsta bebyggelse daterar sig tillbaka till 1000-talet. Runt stadens torg grupperar sig karaktärsfulla och pietetsfullt restaurerade byggnader från olika epoker. I och med promenaden får vi en känsla av staden samt var hotellet är beläget i förhållande till stadens sevärdheter. Vi äter en gemensam traditionell sopplunch med en tjeckisk öl till om så önskas. Tid på egenhand innan vi samlas igen för en välkomstmiddag på en restaurang nära hotellet.

  Läs vidare
 • Ständernas teater - Lobkowiczpalatset - ”Don Giovanni”
  Dag 2

  Ständernas teater - Lobkowiczpalatset - ”Don Giovanni”

  Under förmiddagen får vi en visning av Ständernas teater (Stavovskéteatern), varefter vi avslutar med ett besök i Lobkowicz Palatset där Lobkowicz-familjen har en stor samling historiska artefakter och intressanta föremål att titta på. Samlingarna är helt unika i Europa och familjens osannolika öde berättas under turen i deras palats som är valt till Prags bästa museum. Familjen Lobkowicz är en av de största kulturmecenater och var finansiärer åt både Mozart och Beethoven som dessutom dedikerade sin ”femma” till greve Lobkowicz. Resten av dagen är till fritt förfogande. Promenad avstånd från hotellet till kvällen föreställning på ständernas teater.Den 29 Oktober, år 1787 hade uppsättningen ”Don Giovanni” sin världspremiär på Ständernas Teater och blev en stor succé. I århundraden har operan spelats i samma byggnad som uruppförandet där tonsättaren själv var dirigent. 

  Don Giovanni är lockande och frånstötande på samma gång, en personlighet vars skrupelfria ärlighet hänsynslöst lever ut sina drifter och tillfredsställer sina önskningar. De som möter honom, sätts i ett oundvikligt dilemma: man kan inte leva med Giovanni, men inte heller utan honom. Wolfgang Amadeus Mozarts opera spelar ut konflikten mellan förnuft och passion, samhällets lagar och individuell frihet. Don Giovanni har inspirerat tänkare från Lord Byron till Kierkegaard och anses vara det mest inflytelserika musikdramat före Wagner. 

  Njut av Mozarts ”Don Giovanni” på Ständernas Teater, en av Prags största kulturella skatter. 

  Läs vidare
 • Pragborgen – Middag med ölprovning
  Dag 3

  Pragborgen – Middag med ölprovning

  Efter frukosten på hotellet väntar Carl med buss för att ta oss till den stora Pragborgen från 800-talet. Innanför slottsmurarna ryms både palats, kyrkor och kloster. Vi besöker Strahovklostret, varifrån svenskarna en gång rövade med sig Silverbibeln. Efter besök i den mäktiga Sankt Vituskatedralen från 1300-talet avslutas rundvandringen med Kungapalatset, som var säte för de böhmiska härskarna. Via Guldgränden, där Franz Kafka hade sin skrivarlya, vandrar vi tillsammans ut ur borgområdet. Gemensam lättare lunch under dagen. Vi tar spårvagnen tillbaka till hotellet och på kvällen väntar en gemensam middag med öl provning.

  Läs vidare
 • Klementinum – ”Madama Butterfly”
  Dag 4

  Klementinum – ”Madama Butterfly”

  Förmiddagen börjar med ett besök på biblioteket Klementinum, framröstad till ett av världens vackraste bibliotek. Här ligger även de astronomiska torn varifrån Prag sedan 1800-talet har mätt de genomsnittliga temperaturerna. Efter besöket kommer vi att göra en båttur genom Prags centrum med start under Karlsbron och vidare till Lillsidan på andra sidan Karlsbron. Under resan kommer vi att få något att dricka och ett litet mellanmål. Vi får under båtturen se slottet och Gamla stan från vattnet. Efteråt har vi möjlighet att besöka Karlsbrons museum. Resten av eftermiddagen är till fritt förfogande för att kunna uppleva ”den gyllene staden” på egen hand. Vi samlas igen på kvällen för gemensam transfer till Nationalteatern där vi får uppleva Giacomo Puccinis operaklassiker ”Madama Butterfly”. Operan handlar om Cio-Cio San, kallad Butterfly, som försakar sin familj, sin tro och sin kultur för att gifta sig med den amerikanske löjtnanten Pinkerton. En av operavärldens mest populära och spelade verk. Njut av en dramatisk kärlekshistoria i tre akter i musikaliskledning av Martin Leginus. Gemensam transfer tillbaka till hotellet.

  Läs vidare
 • Dag 5

  Prag – Stockholm

  Vi har förmiddagen och lunch fri för egna aktiviteter. På eftermiddagen beger vi oss till flygplatsen för avresa från Prag till Arlanda med ankomst på kvällen. 

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  26 - 30 april

 • Pris från

  10.490:-

 • Enkelrumstillägg

  2.190:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Prag t/r, flygavgifter
  - Entréer, visningar och transporter enligt program
  - Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Fyra frukostar
  - Två luncher
  - Två middagar varav en med ölprovning
  - Två operabiljetter
  - En båttur
  - Svensktalande ciceron
  - Skatt

 • Tips och råd

  För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Observera att vår ciceron ej är delaktig på musikföreställningarna.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor