Opera i Göteborg och Oslo - En resa för SvD accent

Årets operahändelse! På Göteborgsoperan har vi glädjen att få uppleva premiären av ”Idomeneo”. Oslos operahus med sin fantastiska akustik bjuder på Brittens "War Requiem".

Läs vidare

På kort tid har Göteborgsoperan fått rykte som ett av Europas vassaste operahus med fantasifulla uppsättningar och duktiga sångare. Wolfgang Amadeus Mozarts ”Idomeneo” är en opera som handlar om att skapa en ny ordning – men att acceptera det nya och ta farväl av det gamla är alltid förknippat med smärta. I hans genombrottsverk från 1781, börjar vi verkligen se Mozart, den musikaliska dramatikern. Musiken är dynamisk och djärv. Regissör är Graham Vick och tillsammans med Paul Brown som står för scenografi och kostymdesign skapas en storslagen uppsättning. I huvudrollen som Idomeneo hör vi brittiska tenoren Paul Nilon. Ett internationellt renommerat sångarlag med Luciano Botelho, Ida Falk Winland och Ingela Brimberg i spetsen. Laurence Cummings är dirigent. 

Vid Oslofjordens vatten ligger den snövita pärlan i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Det fascinerande Operahuset är en av Norges största kultursatsningar på flera hundra år och den nydanande arkitekturen står Snøhetta för, arkitektbyrån som även skapade det nya biblioteket i Alexandria. Resans andra föreställning är Benjamin Brittens mästerverk ”War Requiem” under ledning av Calixto Bieito. Operan är en tydlig protest mot terror och förstörelsen av krig. En stor kör, barnkör, kammarorkestern, symfoniorkestern och tre framstående solister utför denna kraftfulla musikaliska uppmaning till fred. War Requiem skrevs för att markera nyöppningen av Coventry Cathedral 1962. Tillsammans med 4000 bostäder, hade domkyrkan bombats i småbitar år 1940. I denna produktion, blir huvudbyggnaden en katedral i färd med att rekonstrueras. Här möter vi tre duktiga sångare: moldaviska sopranen Natalia Tanasii, norska barytonen Yngve Søberg och amerikanska tenoren Evan Leroy Johnson. Lothar Koenigs dirigerar.

Ett besök på den legendariska restaurangen Sjömagasinet väntar och här njuter vi av en välkomponerad måltid. Ulf Wagner som tagit över Sjömagasinet och med Gustav Trägårdh, Årets kock 2010 serverar de vällagad mat, med omsorg in i minsta detalj. Ulf Wagner har tidigare erfarenhet från fantastiska restauranger som Grythyttan, Park Avenue, Göstas, Fiskekrogen, The Place, Basement med flera. De två sistnämnda har fått stjärna i Guide Michelin.

Resan inkluderar även besök på Ibsenmuseet i Oslo. Vår ciceron är Niklas Lindblad, känd musikkonnässör från radio och TV.

Foto Göteborgsoperan: Ingmar Jernberg

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  3 dagar

 • Tema

Resans ciceron Niklas Lindblad

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen "Idomeneo" på Göteborgsoperan
 • Operaföreställningen "War Requiem" på Oslooperan
 • Lunchen på Sjömagasinet i Göteborg

Reseprogram

 • Sjömagasinet – ”Idomeneo”
  Dag 1

  Sjömagasinet – ”Idomeneo”

  På morgonen finns vår färdledare vid ”runda ringen” på Stockholms Centralstation för att dela ut färdhandlingar. Vid lunchtid är vi framme i Göteborg och går den korta sträckan till vårt hotell, Scandic Europa. 

  Vi njuter av en välkomponerad lunch på Sjömagasinet. En klassisk meny med smaker som både känns igen och överraskar. På kvällen är det dags för ”Idomeneo”. 

  Foto Sjömagasinet: Lee Kearnes

  Läs vidare
 • ”War Requiem”
  Dag 2

  ”War Requiem”

  Efter frukost på hotellet hämtar buss för avfärd mot Oslo. På vägen stannar vi till i Strömstad där vi äter en gemensam lunch. Vi ankommer till Oslo och checkar in på Thon Hotel Opera, ett modernt hotell med gångavstånd till Operan. Efter kvällens föreställning samlas vi för en tvårätters middag med ett glas vin i operans trevliga restaurang.

  Läs vidare
 • Ibsenmuseet – Hemresa
  Dag 3

  Ibsenmuseet – Hemresa

  På morgonen promenerar vi över till operahuset där vi får en guidad visning. Vi har lite tid till fritt förfogande innan buss hämtar oss vid hotellet kl. 14.00. Vi åker till Ibsenmuseet där vi får en visning. Henrik Ibsens hem på Arbins gate 1, där han bodde de sista 11 åren av sitt liv, utgör kärnan i Ibsenmuseet. Lägenheten tar oss tillbaka till Ibsens tid med poetens egna möbler och inventarier, ursprungliga färger och inredning. Bussen tar oss sedan till flygplatsen för återresa till Stockholm.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  3 dagar

 • Avresor/Datum

  24 september

 • Pris från

  9 450:-

 • Enkelrumstillägg

  1250:-

 • I priset ingår

  -Resa med snabbtåg Stockholm-Göteborg

  -Flygresa Oslo-Arlanda

  -Bussresor enligt program

  -Två övernattningar på hotell, del i dubbelrum

  -Två frukostar

  -Två luncher

  -En middag
  -Två operabiljetter

  -Visning och entréer enligt programmet

  -Ciceron

  -Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resevillkor