Opera i Valencia & Barcelona

En härlig operaupplevelse på Valencias moderna operahus Palau de les Arts Reina Sofia som bjuder på Sofia Coppolas version av Verdis älskade ”La Traviata” med Placido Domingo i rollen som Germont. Arkitekturen i de två städerna är en annan höjdpunkt på resan med Calatravas magnifika moderna stadsdel i Valencia medan Barcelona bjuder på en sällsam blandning av arkitekturstilar med gotik, jugend och än mer modernt i operaform. I den ljuvliga vårens ankomst besöker vi Spaniens medelhavskust för att uppleva två operahus. Uppe i bergen ovan städerna blommar enstaka mandelträd och längs kustvägen begynner mimosa och ginst sin gyllene blomning då våren varit som normal och salta vårvindar smeker två magnifika städer. Den världsberömde neofuturistiske arkitekten Santiago Calatrava kommer från Valencia och precis liksom Gaudí i Barcelona på sin tid, fick Calatrava fritt spelrum när det gällde att skapa det nya operahuset och Valencias nya vetenskapliga stad, ”Ciudad de las Artes y Ciencias”, som arkitekturintresserade vallfärdat till allt sedan dess.

Läs vidare

Såsom ett strandat fartyg ligger den väldiga operabyggnaden färdig, i det som tidigare var floden Turias fåra och som en fortsättning följer byggnaderna som utgör den nya staden. Calatravas arkitektur blir till futuristiska skulpturer i landskapet omgivna av parker och vattenspel. Det är härligt att spatsera i den 320 meter långa botaniska promenaden L´Umbracle med skuggande spaljéer och omväxlande planteringar.

När Valencia stod för värdskapet under America Cup år 2007 ville man visa upp en dynamisk och attraktiv stadsbild, vilket medförde att även hamnområdet omvandlades drastiskt. Men i Valencias gamla stadsdel njuter vi även av arvet från romare, västgoter, araber och kristna. Monumenten avlöser varandra och för den trädgårdsintresserade är den Botaniska Parken värt ett besök. Ett spännande besök i familjen Borgias hem i Gandía väntar oss också.

Vi inleder dock i Barcelona - den älskade staden vid havet, som lockar på flertalet sätt i sina många skepnader, vilket gör att man gärna återvänder år efter år för att njuta av staden. Vi upplever ett Barcelona fyllt med Gaudí, visning av vackra Unesco världsarvet Palau de la Musica och klassiska operahuset Teatre del Liceu med en modern opera som skakar om. I stadsbilden möter vi den store arkitekten Gaudí, vars Parc Güell, Casa Mila och La Sagrada Familia saknar motstycke. 

Liksom alltid på en resa med vår ciceron Catherine Urwitz med över 35 år i Spanien, är maten i centrum och vi kommer att njuta av många fina spanska måltider. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell, bra belägna i Barcelona och Valencia. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Catherine Urwitz

Resans höjdpunkter

 • Placido Domingo i La Traviata på Palau de les Arts Reina Sofia i Valencia
 • Vår cicerons handplockade gastronomiska program
 • Konst och arkitektur genom flera århundraden i två spännande hamnstäder
 • Familjen Borgias Gandía vid havet

Reseprogram

 • Stockholm – Barcelona
  Dag 1

  Stockholm – Barcelona

  Avresa tidig kväll från Stockholm med mycket sen ankomst till Barcelona. Efter en kort bussfärd in till centrum installerar vi oss på bekvämt, fyrstjärnigt boende på gammaldags charmfulla, hotel Colón, med trivsamma sparsmakat inredda rum. Från takterrassen njuter man av Santa Eulaliakatedralen, ”La Seu”, och hotellet har gångavstånd från operahuset. Vi befinner oss i Barri Gòtic, vars plats haft en basilika sedan 300-talet efter Kristi födelse och katedralens gotiska konstruktion inleddes 1298 men slutfördes 1460 och den gotiska fasaden så sent som 1889. Klostret är från 1300-talet och på innergården skall det alltid finnas 13 gäss, där varje gås representerar ett år i stadens skyddshelgon, martyren Sankta Eulalias liv. 

  Läs vidare
 • Antoni Gaudis Barcelona
  Dag 2

  Antoni Gaudis Barcelona

  I Barcelonas stadsbild möter vi Gaudí, stadens store arkitekt, surrealisten som skapade byggnader som saknar sin like och i mångt och mycket kommit att symbolisera det fria, kreativa klimatet i Barcelona. Naturligtvis förundras vi av Gaudís Sagrada Familia och Park Güell. Sagrada Familia kan verkligen sägas vara den sista av de stora katedralerna i gotikens anda. Med byggstart år 1882 är den över 130 år senare ännu inte helt färdigställd, exempelvis är endast åtta av de sjutton planerade tornen uppförda. Gaudí ägnade en stor del av sitt liv åt denna byggnad och arbetet har fortsatt efter hans död.

  Entreprenören Eusebio Güell gav i uppdrag till Gaudí att skapa en egendom som i mångt och mycket liknade en engelsk park med bostäder. Gaudí respekterade karobträden och oliverna som redan växte här och designade även system för att samla vatten i denna torra miljö. Vi fascineras av Park Güells fantastiska byggnader i en grön spansk parkmiljö. Här har Gaudí skapat fantastiska organiskt formade torn och parkbänkar som ringlar i form av drakar nedför sluttningarna, allt klätt med mosaik av oregelbundna kakelbitar.

  Vi promenerar till Barcelonas härliga saluhall där många små delikatessbutiker även serverar smakrika smårätter. Därför ska vi äta en fin lunch här. Eftermiddagen till eget bruk.

  Läs vidare
 • La Pedrera – Palau Musica – Operakväll på Liceu
  Dag 3

  La Pedrera – Palau Musica – Operakväll på Liceu

  Gaudís spännande Casa Milà kallas även La Pedrera, vilket är husets ironiska smeknamn eftersom fasaden skall liknas vid ett stenbrott. Innergården, vinden och takterrassen med sina suggestiva projektioner och hologram kompletterar La Pedreras våningar. Huset färdigställdes 1906 till 1912 åt industrialisten Pere Milà och hans fru den rika arvtagerskan Rosario Segimon i Artells.

  Efter den guidade turen har du tid för egna äventyr i Barcelona. Eftermiddagen inleds med en guidad tur av den sagolika jugendbyggnaden Palau de la Musica Catalana, som är ett av de vackraste exemplen på den katalanska modernismen från början av 1900-talet. Både exteriören och interiören är rikt dekorerade och det blåskimrande glastaket i konsertsalen är oerhört vackert. Vi får en kunnig guidning på engelska och nära Palau väntar sedan dagens tidiga middag.

  Vi promenerar från vårt hotell till Barcelonas stolthet Gran Teatre del Liceu för en modern opera av Luca Francesconi. 

  Kl 20.00. Den italienske kompositören och professorn i komposition Luca Francesconi har skapat en mycket speciell opera i Quartett för Milano La Scala 2011, där en av de totalt fyra produktionerna spelats på Malmö operan förra året, kanske för att Francesconi arbetade på Malmö Musikhögskola under sex år?!

  Scenografin för denna produktion skapades av Alex Ollé, känd från den kontroversiella katalanska teatergruppen La Fura dels Baus och består av en enorm låda, tolv meter över scenen, i vilken de två cyniska  huvudpersonerna sitter utelämnade åt varandra. Videor spelar upp den omkringliggande världens kaos eftersom det tredje världskriget rasar utanför. ”Quartett” baseras på en text av Heiner Müller som inspirerades av Choderlos de Lactoses ”Les liaisons dangereuses”. Den har beskrivits som en multimediaerfarenhet med förinspelad kör och orkester samt i detta fall även Liceus orkester. Enaktsoperan med tretton stycken är en timme och tjugo minuter lång. Francesconi har själv sagt ”riskera inte att komma, om du inte är förberedd på att ifrågasätta vem du själv är och vad du gör. Detta är en våldsam, hädande opera baserad på människans grymmaste natur. De två huvudpersonerna på scen är cynismen personifierad och har svurit att aldrig älska igen.” Mezzosopranen Allison Cook och baritonen Robin Adams gestaltar det instängda paret på Liceus scen.

  Vi promenerar tillbaka till vårt hotell efter operan.

  Läs vidare
 • Kataloniens vindistrikt – Valencia – Operakväll på Palau de les Arts
  Dag 4

  Kataloniens vindistrikt – Valencia – Operakväll på Palau de les Arts

  Drygt en timmes tur söder om Barcelona ligger en liten, mycket kompetent vingård, Mas Comtal, som ägs av familjen Mila. Vi befinner oss i Penedés, den region där den moderna spanska vinodlarkonsten föddes. Här ser vi hur produktionen går till då man gör det vita mousserande vinet Cava och deras eftertraktade, prisbelönta vin. Vi gör en provsmakning och om vädret tillåter tar vi en titt på vinrankorna. Lunch dukas upp i byn för att prova traktens kök. Efter det kan det passa bra med en siesta ombord på bussen som tar oss de tre timmarna söderut längs kusten till Valencia.

  Väl framme i Valencia checkar vi in för tre nätter på fyrstjärniga Ayre Astoria Hotel, belägen i den historiska stadskärnan med gångavstånd till stadens främsta monument.

   

  Kl 20.00. Kvällens föreställning av Verdis ”La Traviata” i tre akter är en omskriven skapelse av den kända filmregissören Sofia Coppola där Placido Domingo sjunger rollen som den bekymrade fadern Germont. Alfredo gestaltas av Placidos protegé, den mexikanske tenoren Arturo Chacón-Cruz som vann Placidos egen talangtävling Operalia 2005 och som mest gör roller på den amerikanska kontinenten men även på europeiska operascener. Stjärnsopranen Marina Rebeka hyllas för sina tolkningar av Violetta på operavärldens största scener och nu förgyller hon även vår föreställning i Valencia. 

  Läs vidare
 • Valencias skatter
  Dag 5

  Valencias skatter

  En härlig promenaddag med Valencias skatter väntar oss idag. Vår engelsktalande guide och Catherine tar oss runt i den gamla stadsdelen. Valencias berömda marknad är känd som Spaniens bästa och här kan man förlora sig lång tid bland allt från frukt, grönt, delikatesser till allsköns varor. Stadens katedral är byggd på historisk mark där en tidig förkristen kyrka byggdes på 500-talet, på vilken en morisk moské är byggd och 1292 påbörjades dagens gotiska kyrka. Katedralens oavslutade torn, Miguelete, stammar från slutet av 1300-talet och den starke kan ta sig upp för få en oslagbar utsikt över staden.    

  Lonja de la Seda är den gamla sidenbörsen som byggdes mellan 1482 och 1548 i sengotik. Lonja består av tre byggnader samt den muromgärdade apelsinträdgården och är idag ett Unesco världsarv. Sala de Contratación, där handelsavtal utarbetades, är rikt dekorerat med vackert vridna pelare. 

  Stilen på de yngre byggnaderna från 1400-talet inspirerades av arkitekten Guillem Sagreras arbete på börsen i Palma de Mallorca 1448. De senare århundraden användes börsen inte längre till att enbart reglera matoljemarknaden utan främst till sidenimporten därav dagens namn.

   

  Under eftermiddagen väntar en panoramatur med buss till spektakulära Ciudad de Artes y Ciencias, som skapades av konstnären och ingenjören Santiago Calatrava tillsammans med spanjoren Felix Candela. En helt ny stadsdel i Valencia som idag är Europas största kulturcenter med en hel rad futuristiska och helt remarkabla byggnader, skapade 1998 - 2009.

  De mest kända är, förutom operahuset som färdigställdes 2005 som det sista i projektet även om flera byggnader tillkommit sedan dess, vetenskapsmuséet som ser ut som ett valskelett, Umbracle, ögonformade Hemisfèric med en uppskattad skulpturpark och ett av världens största akvarium. Retur till vårt hotell.

  Läs vidare
 • Gandía vid Costa del Azahar - apelsinblomdoftens kust
  Dag 6

  Gandía vid Costa del Azahar - apelsinblomdoftens kust

  Provinsen Valencias näst största stad är Madridbornas hemliga, älskade semesterort Gandía, ca en timmes färd söder om Valencia. Under 1400- och 1500-tal var detta ett mycket betydelsefullt kommersiellt och kulturellt centrum med sockerrörshandeln som största intäktskälla. Här styrde familjen Borgia, den infamösa adelsfamiljen från Aragonien, vars medlemmar Francis, Cesare och Lucrezia är bland de mest kända, förutom påvarna Callixtus III och Alexander IV. Den sistnämndes styre präglades av misstankar om otrohet, tjuveri, giftmord och incest. Vilket har gett upphov till 2000-talsserien ”The Borgias” med Jeremy Irons som den skrupellöse Rodrigo Borgia, alias påve Alexander IV.  Palacio Ducal var familjens Borgias högsäte från 1485 till 1832 och var i början ett befäst hem i gotisk stil. Därför är det svindlande att tänka sig att detta hem varit ett betydelsefullt huvudsäte under historiens gång, den som såg såväl spanska kungar ena landet, brutalt avhysa judar och sedan morer, som upplevde tiden från upptäckten av Amerika till dess att dess länder frigjorde sig från spanskt herravälde. Från den humanistiska eran till motreformationen, från sengotik till barock, från den Gyllene eran i katalansk litteratur till dess att katalanska språket bannlystes. Tyvärr länsades palatsets innehåll av dess efterföljande ägare i familjen Osuna, men vi njuter av de vackra salarna och känner historiens vingslag. Höjdpunkterna är hertiginnans salar där sankt Francis Borgia föddes, hans privata kapell, det Gyllene galleriet, i valenciansk barock med bladguldbelagda dekorationer, trompe l´oueil-effekter och ett magnifikt kakelgolv i fem olika salar. Retur till Valencia.       

  Läs vidare
 • Dag 7

  Valencia - Barcelona – Sverige

  Efter frukost är det dags att styra kosan norrut mot Barcelona under en ca tre timmar lång resa för att nå dess flygplats för hemresan mot Stockholm dit ankomst beräknas under kvällen.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  20 - 26 februari

 • Pris från

  18.990:-

 • Enkelrumstillägg

  3.690:-
  Dubbelrum till enskilt bruk

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Barcelona t/r inkl flygavgifter
  - Bussresor, entréer och visningar enligt program
  - Sex nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  - Sex frukostbufféer
  - Tre luncher med måltidsdryck
  - En vinprovning
  Två middagar med måltidsdryck
  - Två operabiljetter (i bra kategori på parkett, kostnad 230 euro)
  - Engelsktalande lokalguide enligt program
  - Svensk ciceron
  - Skatt

  Vissa muséer har fribiljett eller reducerat pris för den som har fyllt 65. Ta med ditt pass/körkort.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor