Opera & konst i Barcelona

Vi har fått ett väldigt begränsat antal platser på den fina operan ”Andrea Chenier” när titelrollen gestaltas av världens idag mest eftertraktade operasolist – karismatiske Jonas Kaufmann. En operaupplevelse utöver det ordinära väntar således i havets stad under spirande vår! Vi komponerar resan kring operan samt Barcelonas surrealistiska mästare Gaudí och Dalí med utflykter till Girona och Figueres. En visning av Palau Musica förgyller även vistelsen. I den ljuvliga vårens ankomst besöker vi Spaniens medelhavskust för att uppleva musik, arkitektur och konst. Uppe i bergen ovan städerna blommar enstaka mandelträd och längs kustvägen begynner mimosa och ginst sin gyllene blomning då våren varit som normal. Salta vårvindar smeker en magnifik stad. Barcelona – Kataloniens stolta huvudstad och Spaniens andra stad – har en speciell framtoning som avviker från det gängse spanska. Läget vid Medelhavet har medfört att impulserna utifrån varit många och inflytandet från olika kulturer är påtagligt. Här frodas egenheterna som skapat katalanernas egna språk, traditioner och öppna sinne för influenser utifrån – så länge de inte kommer från Madrid…

Läs vidare

Regionens öppenhet har varit grogrund för nyskapande konstnärer som Picasso, Miró och Tàpies. Dalí, surrealismens kanske mest spektakuläre konstnär, verkade i närbelägna Figueres.I Barcelonas stadsbild möter vi Gaudí, stadens store arkitekt, surrealisten som skapade byggnader som saknar sin like och i mångt och mycket kommit att symbolisera det fria, kreativa klimatet i Barcelona. Naturligtvis förundras vi av Gaudís Sagrada Familia och Park Güell. La Sagrada Familia kan sägas vara den sista av de stora katedralerna i gotikens anda. Vi upplever ett Barcelona fyllt med Gaudí, visning av vackra Unesco världsarvet Palau de la Musica och klassiska operahuset Teatre del Liceu med en exklusiv operaupplevelse.   Liksom alltid på en resa med vår ciceron Catherine Urwitz är maten i centrum och vi kommer att njuta av många fina spanska måltider. 

Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Hotel Colon, vackert och centralt beläget i Barcelona, Spanien . 

 • Pris
  18 990:-
 • Avresedatum
  2018-03-12
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm

 • Tema

Resans ciceron Catherine Urwitz

Resans höjdpunkter

 • Jonas Kaufmann som Andrea Chenier
 • Visningen av Palau Musica och Barcelonas olika stadsdelar med Gaudí i förgrunden.
 • Besöken i Dalís Figueres och historiska Girona

Reseprogram

 • Stockholm – Barcelona
  Dag 1

  Stockholm – Barcelona

  Avresa tidig kväll från Stockholm med mycket sen ankomst till Barcelona. Efter en kort bussfärd in till centrum installerar vi oss på bekvämt, fyrstjärnigt boende på gammaldags charmfulla hotell Colón, med trivsamma sparsmakat inredda rum. Från takterrassen njuter man av Santa Eulaliakatedralen, ”La Seu”, och hotellet har gångavstånd från operahuset. Vi befinner oss i Barri Gòtic, vars plats haft en basilika sedan 300-talet efter Kristi födelse och katedralens gotiska konstruktion inleddes 1298 men slutfördes 1460 och den gotiska fasaden så sent som 1889. Klostret är från 1300-talet och på innergården skall det alltid finnas 13 gäss, där varje gås representerar ett år i stadens skyddshelgon, martyren Sankta Eulalias liv. 

  Läs vidare
 • Diagonal del Mar - Antoni Gaudi
  Dag 2

  Diagonal del Mar - Antoni Gaudi

  Guidad busstur inleder dagen med Barcelonas nya och spännande stadsdel Diagonal del Mar. Men i Barcelonas stadsbild möter vi förstås främst Gaudí, stadens store arkitekt, surrealisten som skapade byggnader som saknar sin like och i mångt och mycket kommit att symbolisera det fria, kreativa klimatet i Barcelona. Vi förundras av hans två klenoder Park Güell och Sagrada Familia, som verkligen kan sägas vara den sista av de stora katedralerna i gotikens anda. Med byggstart år 1882 är den över 130 år senare ännu inte helt färdigställd, exempelvis är endast åtta av de sjutton planerade tornen uppförda. Gaudí ägnade en stor del av sitt liv åt denna byggnad och arbetet har fortsatt efter hans död. Entreprenören Eusebio Güell gav i uppdrag till Gaudí att skapa en egendom som i mångt och mycket liknade en engelsk park med bostäder. Gaudí respekterade karobträden och oliverna som redan växte här och designade även system för att samla vatten i denna torra miljö. Vi fascineras av Park Güells fantastiska byggnader i en grön spansk parkmiljö. Här har Gaudí skapat fantastiska organiskt formade torn och parkbänkar som ringlar i form av drakar nedför sluttningarna, allt klätt med mosaik av oregelbundna kakelbitar. Resten av eftermiddagen och kvällen är till eget bruk.

  Läs vidare
 • Katalanska pärlor i Dalís Figueres & Girona
  Dag 3

  Katalanska pärlor i Dalís Figueres & Girona

  Idag väntar en tur till Figueres där Salvador Dalí föddes 1904 och där han 1974 skapade sitt Teatro Museo Dalí i en gammal teater som delvis förstördes under inbördeskriget. Dalís teatermuseum beskrivs som hans sista och världens största surrealistiska konstverk. Här rör vi oss i Dalís värld från hans första konstnärliga erfarenheter till surrealism och hans passion för vetenskapen, från ungdom till ålderdom. Hans främsta konstverk, installationer och juveler möter besökaren liksom verk av de konstnärer, som Dalí själv uppskattade, såsom Antoni Pitxot, Evarist Vallès, El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Gerard Dou och Bouguereau. Härifrån v’nder vi tillbaka till det vackra lilla smycket Girona för en intressant stadspromenad med katedralen och de fina historiska, judiska kvarteren. Vi äter lunch här och kanske lockar stadens berömda glass?

  Läs vidare
 • Picassomuseet – Palau Musica – Operakväll ”Andrea Chenier” på Liceu
  Dag 4

  Picassomuseet – Palau Musica – Operakväll ”Andrea Chenier” på Liceu

  De gotiska kvarteren är härliga för promenader och vi skall njuta av de fina kvarterens höjdpunkter – såsom Picassos museum i staden. Den Malagafödde konstnärssonen bodde i Barcelona under sina formbara yngre år från 14 års ålder till dryga 20. Här studerade han konst på Llotja Fine Arts under en händelserik och fantastisk era i stadens historia, precis då staden med industrialismen tog rejäl fart. Det öppna och progressiva klimatet gav även en skjuts åt konstens i en anda av gränslöshet, som skapade nya sätt att måla på. Under Barcelonatiden skapade Picasso i sin melankoliska Blå period och hans museum innehåller över 3.000 alster med många av dennes motiv ur stadens gatuliv i blå färger men även sviten Las Meninas från 1958. Man kan se Barcelonas Picassomuseum som presenterande den unge konstnären i vardande – innan han blev den störste av 1900-talets konstnärer. För Picasso var Barcelona platsen där allt började – platsen där han förstod hur långt han kunde gå och han skänkte själv många av de tusentals konstverk som finns här. Han gav sin vän och personlige sekreterare Jaume Sabartés i uppdrag att öppna ett Picassomuseum här – men då det öppnade 1963 fick det inte bära konstnärens namn på grund av dennes motsättningar mot Franco och hette följaktligen Sabartés Collection. Härifrån promenerar vi för att få en guidad tur av den sagolika jugendbyggnaden Palau de la Musica Catalana, som är ett av de vackraste exemplen på den katalanska modernismen från början av 1900-talet. Både exteriören och interiören är rikt dekorerade och det blåskimrande glastaket i konsertsalen är oerhört vackert. Vi får en kunnig guidning på engelska.

  Läs vidare
 • Under kvällen promenerar vi från vårt hotell till Barcelonas stolthet Gran Teatre del Liceu för Umberto Giordanos opera ”Andrea Chenier” med Jonas Kaufmann i titelrollen och ett, även i övrigt, imponerande artistuppbåd såsom Sondra Radvanovsky som adelsdamen Maddalena och Carlos Alvarez som Carlo Gérard.   Kl 20.30. Umberto Giordanos vackra opera verismo handlar om poeten Andrea Chénier och tjänaren Carlo Gérard, som båda älskar båda samma kvinna - den unga adelsdamen Maddalena de Coigny. När Maddalena förlorar allt i den franska revolutionen erbjuder Chénier henne sitt skydd vilket väcker svartsjuka hos tjänaren Gérard, nu en mäktig tjänsteman. Han ser till att Chénier arresteras under terrorregimen och Maddalena vädjar desperat om nåd till Gérard. Giordano sågs som ett av de nya italienska stjärnskotten efter premiären på La Scala den 28 mars 1896. Giordano vävde skickligt in skiftande musikgenrer för att skapa en lokal färg på sina verk. Librettot inspirerades av den franske poeten Chéniers öde, som avrättades bara tre dagar innan Robespierres egen hädanfärd. Operan hyllas för huvudrollens lyriska tenorstil som accentueras i dennes aria ”Come un bel di di maggio” men det finns gott om rörande stycken utöver denna. Vi promenerar tillbaka till vårt hotell efter operan.

  Läs vidare
 • Barcelona - Stockholm
  Dag 5

  Barcelona - Stockholm

  Efter en lugn förmiddag är dags att styra kosan mot Barcelonas flygplats för hemresa mot Stockholm med ankomst under kvällen

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm

 • Avresor/Datum

  12 - 16 mars

 • Pris från

  18.990:-

 • Enkelrumstillägg

  3.990:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Barcelona t/r inkl flygavgifter
  - Transporter, entréer och visningar enligt program
  - Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Fyra frukostbufféer
  - Tre luncher med vin/vatten
  - En middag med vin/vatten

  - En operabiljett i kategori 2 el 3 (kostnad 350€)

  - Lokala, licensierade, engelsktalande guider
  - Svensk ciceron

  - Skatt.

   

  Vissa muséer har fribiljett eller reducerat pris för den som har fyllt 65. Ta med ditt pass/körkort.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2018-03-12
 • Hemkomst
 • 2018-03-16
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 18 990:-
 • Boka resa