Mallorca med Smak och Känsla

Res med Riksförbundet Svensk Trädgård och trädgårdsmästare Lars Krantz och reseledare Catherine Urwitz till några av de verkliga guldkornen på denna vackra och intressanta ö. Det är inte för inte som Mallorca åter blivit ett av de mest uppskattade resmålen i Europa. Årets mest spännande nyhet!

En ö med ljuvligt klimat, fascinerande historia och en inspirerande kultur. Då inte minst en odlings- och matkultur för oss att njuta av. Och så naturen med det turkosblå vattnet som ifrån alla håll famnar det dramatiska landskapet med allt ifrån hissnande berg till flacka slätter. Lägg därtill möten med många intressanta människor och en resa till Mallorca blir till en verklig upplevelse.

Läs vidare

Legenden berättar att sirenen Circe lockade sjömän i fördärv längs den taggiga kustlinje, där fenicier och romare byggde odlingsterrasser för vin och andra grödor. Först på 1600-talet blev de länge självstyrande öarna en del av Spanien och mallorkinerna är stolta över sitt arv där fjorton invaderande kulturer var och en gett ön dess färg, form och exotiska framtoning.  Från det fattiga 1900-talet till 2000-talet som en av Spaniens mest välbärgade regioner med stor satsning på kultur i olika former. Genom historien har celebriteter som Frederic Chopin, Georg Sand, Agatha Christie bott periodvis på ön och idag frotterar sig skådespelare, sportstjärnor och prominenta företagsledare sig på öns exklusivare mötesplatser. 
Vi bor på fyrstjärniga hotell Almudaina i Palma de Mallorca nära stadens katedral. Catherine och Lars har plockat russinen ur kakan såväl i upplevelser som de gemensamma måltiderna ur den malllorkinska gastronomin.

 • Pris
  20 990:-
 • Avresedatum
  2017-10-01
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm 

 • Tema

Resans ciceron Lars Krantz

Resans ciceron Catherine Urwitz

Resans höjdpunkter

 • Luncherna i hav och berg
 • Trädgården Son Muda och de tre vännernas trädgårdar
 • Alfabia och citrusfrukternas Sollér
 • Mallorcas mindre besökta skatter och möten med entusiasmerande trädgårdsmänniskor

Reseprogram

 • Stockholm - Palma
  Dag 1

  Stockholm - Palma

  När vi landat i Palma på förmiddagen möter Lars och Catherine upp med buss. Vi installerar oss på hotellet som är beläget i ett lugnt område med promenadavstånd till stadens katedral och centrala delar. Tillsammans bekantar vi oss med några av Palmas mest lockande delar såsom kungens, en gång privata, trädgård S´Hort del Rei. En komposition av vattenkonster, sinnliga växter och  intressanta skulpturer i en av många arabiskt inspirerade platser på vår resa. Vi skiljs en stund för lunch och strövtåg i eget tempo. Vår första kväll inleds som sig bör i Palma. En gemensam drink på den legendariska baren Cubas takterrass med utblickar över hela hamnen och den magiskt upplysta katedralen mot den mörka kvällshimlen. Kvällen är mild och ljum när vi på en av hamnens fiskrestauranger avnjuter vår välkomstmiddag. Det är havet som utgör temat på menyn ikväll.

  Läs vidare
 • El Alfábia – Sollér - Biniagual
  Dag 2

  El Alfábia – Sollér - Biniagual

  Bussen hämtar upp  vid hotellet och styr oss mot dagens första mål. Den underbara trädgården  Alfábia vid berget Tramuntanas fot. Som kontrast till de torra omgivningarna stiger vi in i den grönskande oasen med obegränsad tillgång på det friska grundvattnet som flödar ur bergsluttningarnas källor. Sedan 1200-talet har denna pärla samlat på sig många motiv och många stilar. Med grund i det genuint arabiska vandrar vi genom renässansen, barocken för att till slut insupa romantiken i den engelska delen. Och tänk, intill denna dag ägs anläggningen av samma familj som när det begav sig för nästan 700 år sedan. 

  Läs vidare
 • Uppfriskade av trädgårdsturen tar vi oss via en tunnel rakt igenom berget till Sollér-dalen på andra sidan. Här möter den trevliga lilla staden och en hel dalgång ägnad åt citrusfrukter. 
  Apelsiner, grapefrukt och citroner odlade på terrasser sammanvävda av livgivande bevattningssystem. Här vandrar vi bland träden och smakar på odlingarnas produkter. Det sägs att de är de bästa i landet. Och vi håller med. Turen går vidare till vingården Biniagual invid lilla staden Binissalem. Vår värd tar emot och vi äter en lätt tapaslunch bland vinrankorna. Vi smakar av gårdens viner och tar del av den omsorgsfulla processen ifrån odlad druva till ädla drycker. Vi  besöker också den lilla byn som är belägen mitt i vinlandskapet. En by som efter att den blivit övergiven fått ett nytt liv genom smakfull renovering in i varje detalj. Inte minst har husen berikats med utsökta trädgårdar skapade av framstående trädgårdsmästare och formgivare. En alldeles sann saga i absolut världsklass ! 
  Kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Östra Mallorcas okända paradis
  Dag 3

  Östra Mallorcas okända paradis

  Idag går färden österut mot landskapet kring staden Felanitx. På slingrande grusvägar letar vi oss ut på landsbygden och fram till porten som leder in till Son Muda, ett privat hem och en trädgårdsanläggning utöver det vanliga.  Vi hälsas välkomna till Helene och hennes man i deras exotiska och originella paradis. Helene är en ofta anlitad trädgårdsdesigner och använder sin egen trädgård som lite av en  experimentverkstad  för växter, idéer och uppslag. Resultatet av skaparglädjen blir helt unikt och lämnar ingen oberörd.  

  Läs vidare
 • När solen står som högst tar vi oss ned till kusten och fiskebyn Porto Colom för gemensam lunch och strövtåg på kajen. Kanske växlar vi några ord med fiskarna och passar oss för att snava på deras redskap. Det klara vattnet lockar och ett dopp blir möjligt för den badsugne. Efter kontakten med havet och dess frukter väntar ännu en hägring i det torra landskapet. Innanför höga grindar uppenbarar sig Can Estelle, en generös trädgård i privat ägo. Vi är hemma hos värdparet och tar del av drömmarna kring deras älskade trädgård. Det är drömmar som aldrig tycks sina och entusiasmen är påtaglig när vi visas runt och får höra om problem och möjligheter med att vara trädgårdsodlare i ett klimat som Mallorcas. Återfärd till Palma och kvällen till eget bruk. 

  Läs vidare
 • Andratx privata trädgårdar och havet
  Dag 4

  Andratx privata trädgårdar och havet

  Idag styr bussen västerut mot Andratx där Sally möter upp och stolt visar sin klättrande trädgård med vida utblickar över byn och den skyddade dalgången. Sally har sedan länge engagerat sig för medelhavsträdgårdarnas utveckling inom ramen för den lokala trädgårdsföreningen. Hennes gedigna kunskaper visar sig tydligt i den prunkande växtligheten trots brist på vatten och jordmån i de branta sluttningarna.Vi rullar vidare nedför backen och knackar på hos nästa fantast och trädgårdsälskare, tillika Sallys goda vän. Här nere i dalens lägre delar skapar det skyddade läget, den rikare jordmånen och tillgången på vatten en helt annan stämning. En trädgård där komposten vårdas lika ömt som rosrabatterna. Det gillar vi ! 

  Alldeles i närheten ännu en havsvik där lunchen väntar i den lilla byn Sant Elm. Tänk att det smakar så mycket bättre när lunchen kryddas med havsglitter.Efter lunch ett besök i ytterligare en privat, magnifik trädgårdsanläggning bland olivodlingar och örtrika ängar. Ett grönt mästerverk där kontrasten mellan den hårt tuktade och den friväxande vegetationen förstärker hela upplevelsen. Minst sagt imponerande. Kvällen på egen hand i Palma.

  Läs vidare
 • Palmas skatter
  Dag 5

  Palmas skatter

  Efter frukost tar vi en promenad för att botanisera bland det finaste som Palma kan bjuda. Vad sägs om  den obeskrivliga katedralen, de gamla arabiska baden, några grönskande patiogårdar och så själva höjdpunkten för alla matälskare,  den sinnliga saluhallen med hela utbudet av råvaror ifrån när och fjärran.Här skiljs vi för egna upptäcktsfärder längs shoppinggator och restaurangkvarter. Under kvällen är vi åter tillsammans för avskedsmiddag och trevligt umgänge

  Läs vidare
 • Mallorca - Sverige
  Dag 6

  Mallorca - Sverige

  Under dagen väntar hemresa från Mallorcas flygplats till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm 

 • Avresor/Datum

  1 - 6 oktober

 • Pris från

  20 990:-

  Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård har 1.000:- rabatt på resan. 

 • Enkelrumstillägg

  3 790:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Palma de Mallorca t/r
  - Flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Fem nätter på mellnklasshotell, del i dubbelrum

  - Fem frukostar

  - Tre luncher
  - Två middagar

  - Svenska ciceroner

  - Engelsktalande trädgårdsägare

  - Skatt

 • Tips och råd

  En trädgårdsresa innebär långa, långsamma promenader på ojämnt och varierande underlag. Goda leder och en normal grundkondition är viktigt för en fin reseupplevelse.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-01
 • Hemkomst
 • 2017-10-06
 • Platser kvar
 • 1 plats kvar
 • Priser fr.
 • 20 990:-
 • Boka resa