Kamelior och världsarv i Spanien

Den sköna kamelian fördes med portugisiska sjömän från Östern till den gröna västkusten i Spanien och pilgrimsregionen Galicien. Här finns mer än 8.000 varianter av kamelia i Galiciens historiska palatsträdgårdar. En resa hit ger dig en unik djupdykning i en av Spaniens minst besökta regioner – en vacker, frodig och romantisk region som under slutet av februari till mars månad bjuder på kaskader av färg bakom skyddande murar. Vi njuter av regionens trädgårdsskatter bland praktfulla herrehus, kameliadungar i romantisk, elegant dekadens och välordnade botaniska trädgårdar. Galicierna själva menar att de är av keltiskt ursprung, har ett eget språk – gallego, och under medeltiden var regionen ett självständigt kungarike. Härifrån avseglade den spanska armadan 1588 för att invadera England. Året därpå slogs armadan helt i spillror av såväl sir Francis Drakes flotta som av felnavigation. Regionen har genom historien varit isolerad från resterande Spanien med en mycket speciell musiktradition. Eftersom regionen genom tiderna varit en fattig jordbruks- och fiskebaserad ekonomi, utvandrade många galicier till dagens Argentina och Buenos Aires omnämns skämtsamt som Galiciens största stad. General Franco kom från Galicien och talade gallego men införde trots det förbud att tala språket och andra regionstypiska särdrag för att sudda ut Spaniens regionala skillnader. Idag blomstrar såväl kulturlivet som de speciella särarterna i regionen och man är mycket stolt över sitt historiska arv. Pazos är benämningen på de förnäma galiciska lantgårdar som uppfördes för prominenta familjer främst under 1500-talet då regionen blomstrade.

Läs vidare

Författarinnan och markisinnan de Casa Valdes beskriver Galiciens pazos på följande vis;  ”Galiciens trädgårdar, hur märkligt det än kan låta, är vinterträdgårdar som bäst besöks under moln och i dimma. Det är då de exploderar av färg i scenerier av extraordinär blomning. Under februari månad börjar kamelior och mimosa blomma. Galiciens pazos är utsökt vackra och det är omöjligt för mig att tala om dem utan att bli nostalgisk”.  Vi bor trevligt på mellanklasshotell i Vigo och Santiago de Compostela i Spanien. Vår kunniga och omtyckta trädgårdsciceron är Gunnel Carlson.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Gunnel Carlson

Resans höjdpunkter

 • Kameliornas tid i trädgårdarna
 • Santiago de Compostela - Unesco världsarvsstaden
 • Gunnel Carlsons kunskaper
 • Boenden i de historiska stadsdelarna

Reseprogram

 • Dag 1

  Stockholm – Madrid – Vigo

  Under eftermiddagen reser vi från Stockholm till Madrid och därifrån vidare till Vigo, Galiciens främsta hamnstad med ca 300.000 invånare. Vi ankommer sen kväll och checkar direkt in på vårt fyrstjärniga hotell Ciudad de Vigo, trevligt belägen i Alamedaparken och bara några minuter till köpgatorna, för två nätters boende.

  Läs vidare
 • Dag 2

  Vigos skatter - Pontevedra

  Draperad på sluttningarna ned mot Verdugofloden i Vigo ligger feodalherren Pedro Madrugas hem från 1100-talet, Castelo Soutomaior, omgiven av prisbelönta grönskande trädgårdar. Den älskade platsen med slottet, trädgården med sina vackra 800 år gamla kastanjeträd, frukt och grönsaksträdgård och inte minst kameliasamlingen bidrar till populariteten. Från murarna ser du långt ut över havet, mot Cíesöarna och flodmynningen som kryllar av musselodlingar. Tiotusentals hus klättrar på kullens sluttningar från stranden och ger Vigo sitt smeknamn Galiciens San Francisco. Den botaniska parken skapades på 1800-talet och innehåller 442 kamelior av 25 arter, de flesta japanska kamelior varav flera är bland de allra först planterade i landet.

   

  Vidarefärd till Galiciens huvudstad Pontevedra. Här är kamelian allestädes närvarande, i botaniska trädgårdar, torg och vid hotell. Vi strosar i den gamla staden som fick sina stadspapper av kung Ferdinand II år 1169, men låg längs en romersk väg och dess namn under den tiden var Ad duos Pontes. Pontevedras stora betydelse som fiske och sjöfararcentrum minskade under 1500-talet då Santiago de Compostela fick allt större inflytande och när flodens utflöde slammade igen var stadens öde beseglat. Lunchpaus på egen hand i staden.

  Utanför Pontevedra ligger lantgården Pazo de Lourizán från 1800-talet. Kullen som ligger jämte huset har 500 arter träd och buskar och omnämns som en av landets absolut mest romantiska parker. Herrehuset byggdes i fransk herrgårdsstil och kameliorna är prisbelönta.

   

  Vid Arousaflodens utlopp finns ett av tre officiella herresäten i regionen, Pazo de Rubians. Herresätets huvudbyggnad färdigställdes på 1400-talet och trehundra år senare gjordes trädgården. 1850 donerade hertigen de Caminha sina kamelior hit och flera av träden är prisbelönta. I den elva hektar stora trädgården finns även omfångsrika eukalyptusträd, oliver och magnolior. Buxbom ramar in geometriska blomsterrabatter i fransk stil, skuggade av sekvojor och kamferträd. Pazo Rubians trädgård och vinkällare avrundar dagen innan vi reser tillbaka till Vigo för gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Dag 3

  Cambados pazos

  Med bagaget i bussen färdas vi till Pazo Quinteiro da Cruz och vid dagens slut installerar vi oss på mellanklasshotell i den vackra pilgrimsstaden Santiago de Compostela för tre nätter.

  Den lilla byn Cambados kallas Albariñovinets huvudstad - det karaktärstarka vita vinet som så många spanjorer älskar. Här ligger Pazo Quinteira da Cruz, ett herrehus i nyklassiscism från 1790, omgiven av en omskriven samling kamelior med 5.000 träd av 72 arter. Men även sexhundra arter träd och buskar från fem kontinenter. Åren 1975 – 1980 restaurerades den gamla trädgården till sin forna prakt med labyrint och kameliahäck, omgiven av vinodlingar samt tebuskar, som ju är en form av kamelia. Lunch på egen hand under dagen och visning av Pazo da Saleta under eftermiddagen.

  Platsens mytomspunna kapell samt kameliaängen lockade det engelska paret Gimson som köpte platsen 1968. Deras intention var att skapa ett två hektar stort trädgårdsparadis och med hjälp av landskapsarkitekt Brenda Colvin planterade de ek, eukalyptus, rhododendron och mängder av buskar från flera kontinenter. Men deras passion gällde i synnerhet kameliorna som de tävlade med i spanska trädgårdstävlingar.  Vi installerar oss för tre nätter på vårt lilla fyrstjärniga hotell Virxe da Cerca i Santiago de Compostelas historiska kvarter nära matmarknaden och 1300-talsklostret Belvís. Gemensam middag.

  Läs vidare
 • Dag 4

  Pazo de Oca & Ribadulla

  Den kungliga trädgården vid Pazo de Oca är en av regionens äldsta med fantastiska fontäner, vattenblänk och planteringar som givit den smeknamn som Galiciens Versailles och Nordens Generalife. Pazo de Oca älskas av poeter som drömskt deklamerar om kamelior skira som spets, lättjefullt simmande ankor i dammarna och oklanderligt glatt röda kamelior som hänger på grenarna. Oca kombinerar verkligen det praktiska med det vackra i engelsk-fransk trädgårdsstil. En harmoni mellan fritt växande träd och formklippta buskar. Ett nätverk av små kanaler och två dammar pryder 1700-talsträdgården vars layout är i stort sett oförändrad sedan 1743, då den förändrades från att ha varit en fruktträdgård till en barockinspirerad trädgård med dammar, fontäner och statyer med örtagård. 1920 restaurerades trädgården till sin forna barockprakt och idag sköts den av en stiftelse. Tusen fontänrör förser oss med ett vattensorl som minner om forna tiders tvättfontäner där Galiciens kvinnor fick gå och som fortfarande finns kvar i avlägsna byar. för att tvätta. Vissa kamelior har växt upp över åtta meter och andra har trimmats som paraplyer. Här finns Europas äldsta kamelior, spridda över hela trädgården och naturliga botaniska höjdpunkter men här finns fler imponerande träd och Alice i Underlandet-inspirerade monster i formklippt buxbom.

  Kameliorna på Pazo of Santa Cruz de Ribadulla, ser ut som om de vore omsorgsfullt insvepta i cellofanliknande dimma vilket är så typiskt i denna region. När Moder Natur tog över spred sig kameliorna vilt utanför trädgårdens strikta ramar och bildade små skogar precis som i hemlandet Japan. Omgivna av mumlande vattenfall och rasslande löv, återuppstår kameliornas blomstring varje vinter. På 1800-talet utökade ägaren Juan Armada trädgården med sin kameliasamling, olivträd, magnolior, buxbom, australiensisk bräken, japansk ceder, tulpanpopplar och ett ensamt apelsinträd som minner om det citrusplantage som platsen en gång var känd för.  

  Vi ägnar eftermiddagen åt att strosa runt i Santiago de Compostela, världsarvet som kröns av den väldiga romanska katedralen som började byggas 1075. Den byggdes på platsen för att ära Jakob, en av Jesus lärjungar vars martyrdöd ägde rum år 43 i Jerusalem. Hans kropp fördes av kristna till Galicien och där begravdes den på den plats där katedralen idag är belägen. Hans reliker ligger i katedralen. Dagens imponerande byggnadsverk har även delar från renässans, fasaden från 1750 i barock och nyklassisicm. Det tillhörande klostret är i gotisk stil. Överallt ser du pilgrimsmusslans skal – den som visar pilgrimen vägen mot Santiago men även till de sovplatser som erbjuds pilgrimen. Kamelians viktiga ställning syns inte bara i dess framträdande roll i många trädgårdar utan även på det faktum att blomman karvas in på pilgrimsstavarna.

  Kvällens finalmiddag äger rum på den världsberömda paradoren i Santiago de Compostela, som räknas som ett av världens absolut äldsta hotell. Ursprungligen ett sjukhus stammar byggnaden från 1499 och här bor mängder av pilgrimer som färdats till fots under en månads tid från Franska Pyrenéerna till den helige aposteln Jakobs stad. 

  Läs vidare
 • Dag 5

  Pazo de Mariñán - Alameda

  Efter en längre bussresa möter vi Pazo de Mariñán, belägen vid en stilla flytande flod. Vid entrén välkomnas vi av bananträd, indisk valnöt och enorma eukalyuptusträd. Trädgårdens inre domineras av två rader av träd, gran och kamelior, geometriskt formade buxbomsparterrer och en romantisk trädgård flankerad av magnifik svart bambu. Mariñán färdigställdes på 1700-talet av trädgårdsdesigner Martin Thiebe som anlade många herrgårdsträdgårdar vid den tiden. Här finns flerstammade, historiska kamelior – en gång planterade för att ge trädgården färg, doft och liv under vårvintern. 

  Vi återvänder till Santiago de Compostela för ett besök i Alameda, den åtta hektar stora trädgårdsparken där ett av de tre olika områdena med spatserstigar tillägnades dåtidens tre olika sociala klasser, skuggade av citrus, palmer och banan. Eva Perón donerade en araukauria efter ett besök 1947. Här finns 66 arter japansk kamelia och du kan även njuta av de fantastiska vyerna över katedralens rikt dekorerade fasader. Gemensam middag på vårt hotell.

  Läs vidare
 • Dag 6

  Santiago de Compostela – Madrid – Stockholm

  Tidig morgon får vi ett frukostpaket med oss inför hemresan till Stockholm via Madrid.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  23 - 28 februari

 • Pris från

  17 990:- 

 • Enkelrumstillägg

  2 150:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Vigo via Madrid, Santiago de Compostela – Stockholm via Madrid.
  - Flygavgifter

  - Transporter, entréer och visningar enligt program

  - Fyra frukostbufféer

  - Ett enkelt frukostpaket

  - Fyra middagar inklusive viss dryck

  - Svensk trädgårdsciceron

  - Engelsktalande lokalguide

  - Skatter

 • Tips och råd

  Du behöver ha goda leder och normal grundkondition för en fin reseupplevelse. Regnskydd och skor med bra tålighet mot väta rekommenderas med tanke på Atlantkustens snabba väderombyten. 

  Lägsta medeltemperatur: 6-7 grader
  Högsta medeltemperatur: 14-16 grader

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor