Sinnenas Barcelona med Lars Krantz

Upplev Barcelona med våra omtyckta ciceroner Lars och Catherine – en resa för Seniora Läkare bland konst – kultur – blomdoft och moderna trädgårdsrum. Men även om du inte tillhör Seniora läkare så är du välkommen!

Tänk att möta den spirande våren i Barcelona. En stad så rik på både kultur och natur med sitt sköna läge där mellan bergen och havet. Fascinerande historia blandas med det moderna i en lustfylld mix. Här har konstnärer som Gaudí och Miró bidragit till stadens själ genom helt unika avtryck. Lägg därtill maten med pinfärska råvaror ifrån både hav och land. På vår resa fokuserar vi på trädgårdar men passar också på att uppleva annat som gör ett besök i Barcelona så givande som möjligt. Med utflykter tar vi med det vackra katalanska odlingslandskapet, medeltida städer och inte minst delar av Costa Brava, den vilda kusten.

Läs vidare

Detta är bokstavligen en sinnlig resa i tid och gröna rum.Fyllda med inspiration och nya idéer möter vi sedan ännu en vår hemma i den egna täppan. Välkomna!

Vi trivs på bekvämt boende på bra beläget mellanklasshotell samt noggrant utvalda katalanska måltider. Våra ciceroner är omtyckte och kunnige Lars Krantz, trädgårdsmästare och kreativ ledare på Wij trädgårdar i Ockelbo samt rosade Catherine Urwitz, Spanienexpert bosatt sedan 35 år i Spanien.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn. Göteborg via Sverige eller Tyskland - som bokas in efter förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Catherine Urwitz

Resans ciceron Lars Krantz

Resans höjdpunkter

 • Lars Krantz kunnighet och betraktelser
 • Catherine Urwitz Spanienkunskaper och handplockade måltider
 • Trädgårdarnas variation från tradition till modernism
 • Costa Brava och Gerona

Reseprogram

 • Sverige – Barcelona - Parc Güell
  Dag 1

  Sverige – Barcelona - Parc Güell

  Lars Krantz och Catherine Urwitz, er ciceron och reseledare möter upp vid ankomsten till Barcelona. Vår buss tar oss direkt till den första av resans höjdpunkter.

  Parc Guëll, en unik park där skaparen Gaudí väver ihop arkitektur, landskap och växtlighet till en komposition med just det ”växande” som utgångspunkt och tema. Det hänger inte bara på blommor och blad när en verklig mästare skapar en park. Från den berömda terrassen får vi en fantastisk vy över staden med havet i fonden.

  Fantasin flödar bland Gaudís torn och parkbänkar som i form av drakar ringlar sig nedför sluttningarna, allt klätt i färgglad mosaik och oregelbundna kakelbitar.

  Då vi har installerat oss på vårt centralt belägna hotell tar vi en promenad till vår trevliga restaurang för välkomstmiddag. 

  Läs vidare
 • Moderna parker – Gaudís mästerverk
  Dag 2

  Moderna parker – Gaudís mästerverk

  Buss hämtar oss vid hotellet 09.30 för en dag i den inspirerande staden. Först besöker vi några offentliga parker som vuxit fram ur en våg av stadsförnyelse i området Diagonal Mar. Här har gamla och slitna kvarter fått lämna plats för modern form, ljus, vatten och grönska.

  Vi fortsätter i Gaudís fotspår och upplever hans fascinerande byggnad Casa Mila eller La Pedrera som den också kallas. Ett signum för hela Barcelona som en glittrande ädelsten i stadskvarteren.

  Lunch väntar i den doftande saluhallen La Boqueria. Kanske den finaste i hela världen? En stunds botaniserande bland varorna och stånden innan bussen tar oss vidare på temat Gaudí. Nu är det Sagrada Familia som väntar. Den osannolika katedralen som sakta reser sig mot himlen. En dag ska byggnadsverket fullbordas och stå färdig på den välbesökta ”byggplatsen”. Resten av dagen samt kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Miró – kaktusextravaganza
  Dag 3

  Miró – kaktusextravaganza

  Med buss tar vi oss genom staden ner mot havet och det grönskande berget Montjuich. Ett besök i den historiska botaniska trädgården där vi upplever charmen i en lantlig katalansk byggnad med tillhörande trädgård. Vidare mot den moderna botaniska trädgården och en vandring bland växter ifrån världens alla delar. Tänk att man kan vara växt på så många olika sätt.

  Läs vidare
 • Joan Miró Fundació är en lysande vit byggnad på berget Montjuïch´s sluttningar med vidsträckt vy över staden. Som ett bevis på sitt starka band med hemstaden donerade konstnären Joan Miró en betydande samling till museet. Det var i Barcelona han hade sin första utställning år 1918 med verk i fauvistisk stil.

  En visit på Mirómuseet, för titt på egen hand innan vi fortsätter till ännu en av många utsiktsplatser med vyer över stad och hav. Här äter vi en lätt lunch som betalas av var och en. På sluttningarna ner mot hamnen och havet klättrar ännu en trädgård som för oss nordbor är av det mer exotiska slaget. Här växer kaktusar med gester och former man aldrig kunnat ana, än mindre fått uppleva. En spännande växtvärld som trots utsatthet och extrem torka ändå kan bjuda på en så vacker blomning.

  Tillbaka till hotellet för att smälta intryck, en stunds vila innan vi äter en gemensam middag.

  Det blir tapas ikväll! 

  Läs vidare
 • La Costa Brava - Gerona
  Dag 4

  La Costa Brava - Gerona

  Med bussen lämnar vi staden och styr norrut längs den dramatiska kusten Costa Brava. Efter en dryg timme det första stoppet för att avnjuta den botaniska trädgården Mar Mutra i Blanes. Trädgården med sitt rika och överdådiga sortiment bokstavligen hänger ut över klipporna som störtar ner i havet. Här möts det lilla som spirar ur jorden med det stora och oändliga i havets horisont. Nästa lilla stad längs kusten är Lloret del Mar där vi besöker parken Santa Clotilde. En underskön park i grönt med en finstämd balans mellan rörelse och form. Blå agapanthus i mängder fyller sluttningarna som vänder sig mot det lika så blå havet. En park som redan vid första mötet blev en av mina absoluta favoriter.

  Efter kustvandringen fortsätter vi färden in i landet mot Gerona, en av Kataloniens äldsta städer. Lunchen äter vi i den gamla stadskärnan innan vi följer vår lokalguide på en promenad genom stadsdelen La Juderia med alla sina vackra byggnader ifrån medeltiden. Under sen eftermiddag återvänder vi till Barcelona och tillbringar kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Historisk mark vid havet
  Dag 5

  Historisk mark vid havet

  Vi börjar dagen med vandring i de härliga kvarteren kring den gamla stadsdelen Born. Ibland trånga gränder och små torg upptäcker vi det ena efter det andra. Stadsodlingar, saluhall, spännande butiker och den fascinerande kyrkan Santa Maria del Mar. Kyrkan som i folkmun kallas ”Katedralen vid Havet” utgör ett stort motiv i den av Ildefonso Falcones historiska roman med samma namn. Varför inte läsa den som en förberedelse till resan?

  Vi äter lunch tillsammans innan vi skiljs och tillbringar eftermiddag och kväll på egen hand. Ett besök på stadens Picasso-museum alldeles i närheten kan rekommenderas. Picasso växte upp i staden och Barcelona betydde mycket för hans konstnärliga utveckling.

  Läs vidare
 • Eleganta Pedralbes trädgårdsrum
  Dag 6

  Eleganta Pedralbes trädgårdsrum

  Vår buss tar oss upp till de eleganta kvarteren i stadsdelen Pedralbes.

  Vi knackar på porten och stiger in i det gamla klostret El Monasterio. Stillhet, ro, och läkande växter möter oss i trädgården med den porlande källan i mitten. Här har nunnor i den ”inre” trädgården vårdat växter, ceremonier och traditioner sedan medeltiden. Det känns!

  Vi botaniserar i det rika sortimentet av läkeväxter innan vi kliver ut ur paradiset för att strax kliva in i ett annat. Färden går vidare till trädgården Cervantes med ett stort sortiment av rosor i alla dess former.  Mångfalden bland rosor tycks vara oändlig. Med rosdoften fotfarande kvar i våra näsor väntar nästa höjdpunkt.

  Läs vidare
 • Villa Andrea, den berömde arkitekten Oscar Tusquets privata villa och trädgård som öppnas exklusivt för oss. En modern trädgård i liten skala med tydliga rötter och influenser i regionens traditioner och historia. Inspirerande inte minst för våra egna ambitioner med trädgårdarna där hemma.

  Lunch och eftermiddag på egen hand innan vi åter träffas och äter gemensam avskedsmiddag på kvällen.

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 7

  Hemresa

  Tidig avresa kl 05.45 med picknickfrukost på bussen inför hemresan.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn. Göteborg via Sverige eller Tyskland - som bokas in efter förfrågan.

 • Avresor/Datum

  8 - 14 april

 • Pris från

  21.990:-

 • Enkelrumstillägg

  4 590:-

  Dubbelrum till enskilt bruk

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm eller Köpenhamn – Barcelona t/r inkl flygavgifter alternativt Göteborg via Tyskland.
  - Transporter enligt program
  - Sex nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Sex frukostbufféer (fem frukostbufféer och ett enklare frukostpaket för Stockholmsresenärer)
  - Tre luncher med måltidsdryck
  - En tapasmiddag
  - Två middagar med måltidsdryck

  - Entréer och visningar enligt program

  - Svensk ciceron

  - Skatt

   

  Vissa muséer har fribiljett eller reducerat pris för den som har fyllt 65. Ta med ditt pass/körkort.

 • Tips och råd

  Lästips: Ildefonso Falcones bok "Katedralen vid havet".

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor