Andalusien med Smak och Känsla

Följ med trädgårdsmästare Lars Krantz och reseledare Catherine Urwitz till ett urval av Andalusiens vackraste och mest intressanta platser. Med näsa för bara det bästa upplever vi tillsammans hissnande landskap, ljuvliga trädgårdar, mäktiga monument och smakliga måltider. Allt kryddat med en dramatisk och fascinerande historia. En speciell resa komponerad för alla dina sinnen. Vi börjar i det gröna Malaga, staden vid havet och fortsätter till det vackra Granada med sitt smycke Alhambra på höjden. Vi vandrar i gröna dalar mellan vita byar i Alpujarras, besöker Cordoba med den väldiga moskén och de intima patiogårdarna. Vidare till det livliga Sevilla innan vi rundar av i Ronda. Noggrant utvalda andalusiska måltider och bekvämt boende på bra mellanklasshotell centralt belägna i vackra Granada, Sevilla och Ronda.

Läs vidare

En sensuell resa för alla sinnen liksom den som morerna gjorde för 800 år sedan.  Paradiset på jorden var utgångspunkten när morer och araber byggde sina palats och trädgårdar på Granadas sluttningar. Mellan de arkitektoniska och historiska höjdpunkterna njuter vi Medelhavets klassiska odlingslandskap med grödor som apelsiner, vindruvor och oliver.

Våra kunniga och inspirerande ciceroner är Lars Krantz, skapare av Rosendals Trädgård på Djurgården och numera drivkraft på Wij Trädgårdar i Ockelbo, tillsammans med omtyckta Catherine Urwitz, bosatt i Spanien i 35 år. Catherine har valt ut våra uppskattade andalusiska måltider, noga komponerade för att spegla regionens matglädje och fina gastronomi. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Catherine Urwitz

Resans ciceron Lars Krantz

Resans höjdpunkter

 • Lars Krantz guidning för alla sinnen
 • Alhambra och Generalife
 • Ravinens Ronda
 • Strövtåget i Alpujarras bland dofter och blomsterprakt

Reseprogram

 • Malagas grönska – historiska Granada
  Dag 1

  Malagas grönska – historiska Granada

  Lars Krantz och Catherine Urwitz möter upp med buss vid Malagas flygplats på förmiddagen. På vägen in till Malaga bekantar vi oss med den pånyttfödda staden innan vi skakar av oss resdammet  och tar en kort promenad genom medelhavsgrönskan i parken La Alameda. Vår första gemensamma lunch avnjuter vi på stranden. Behöver vi säga att det blir smaker ifrån havet blandat med havsluft och havsglitter. Efter tidig morgon, lång resa och en god lunch är det dags för en siestalik och vilsam busstur genom bördiga dalgångar mot nästa mål, Granada dit vi anländer sen eftermiddag. Vårt Hotel NH Collection ligger centralt med allt som kan locka inom gångavstånd.  Efter att vi landat och installerat oss väntar middag på hotellet. Det blir tapas och Rioja ikväll.

  Läs vidare
 • Alhambra – Generalife – Albayzin
  Dag 2

  Alhambra – Generalife – Albayzin

  Bussen tar oss upp mot en av hela resans höjdpunkter. Mötet med palatset Alhambra och trädgårdarna Generalife. Vår eminente guide möter upp och för oss bokstavligen in i paradiset. Här bakom murarna tronar en medeltida värld komponerad av trädgårdar, arkitektur, vattenkonster, dekorationer och utsikter i sin mest fulländade form. Det är här, då som nu, vi finner inspiration till ett vackert och sinnligt liv.

  Väl ute ur paradiset väntar ännu ett, Generalifes trädgårdar som likt en ädelsten hänger på de uppodlade sluttningarna. Om trädgårdskonsten sprungit ur en aldrig sinande källa så är det här den finns. Porlande vattenlekar, målande blommor och luften fylld av apelsinblommans doft.

  Läs vidare
 • En stund på egen hand för att smälta intryck och äta lunch innan vi under sen eftermiddag tar en gemensam promenad  mot stadsdelen Albayzin och ett besök i det privata huset Carmen de los Cipreses. Här bakom höga murar finner vi åter alla delar för ett behagligt och stillsamt liv till vardags och till fest. Bara så mycket mer tillgängligt i sin mindre skala.

  Promenaden går vidare upp mot Plaza San Nicolas, med Granadas vackraste utsikt där vi för den här gången tar farväl av Alhambra med Sierra Nevadas snöklädda toppar i bakgrunden. En gemensam middag på restaurang rundar av denna innehållsrika dag.

  Läs vidare
 • Alpujarras vid foten av Sierra Nevada
  Dag 3

  Alpujarras vid foten av Sierra Nevada

  Med bussen gör vi en lång dags utfärd till det dramatiska landskapet Alpujarras. En gång kallad den ”hemlighetsfulla trädgården”, en djup dalgång, dit morer drog sig in och levde många generationer efter att de blivit utkörda ur Granada. Överallt ser vi spår av deras gamla odlingskultur. Vi klättrar upp mot  små vita byar som just nu ligger inbäddade i försommarens moln av körsbärsblom.

  Här möter gamla vänner upp och leder oss på bekväma vandringsstigar bland vilda örter och kryddor. Högt däruppe svävar kejsarörnen medan biätarens vackra fjäderskrud fascinerar. Utsikterna är bedövande med Afrika långt där borta i fjärran.

  Efter vandringen bjuder våra vänner på en lokalt inspirerad lantlunch i deras ett tusen år gamla berberhus omgiven av mandel- och valnötsträd. Med renade sinnen återvänder vi till Granada och en kväll på egen hand.

  Läs vidare
 • Cordobas patior och La Mezquita
  Dag 4

  Cordobas patior och La Mezquita

  Tidig avfärd med riktning Cordoba. Landskapet längs vägen präglas av oliver, oliver och åter oliver. Som att färdas genom en park av knotiga träd i grågröna toner. Här och där med avbrott av vingårdar medan slättlandets marker redan tecknar späda linjer av nysådda solrosor. Sommaren är ännu ung.

  Väl framme i Cordoba tar vi en promenad i gamla stan med sikte på bl.a. de små patio-gårdar som gömmer sig bakom varje fasad. Blomstersmyckade och välvårdade gårdar in i minsta detalj för att behaga den jury som ska utse årets vackraste patio i staden. En eftertraktad  utmärkelse som väcker ett enormt engagemang av omsorg och kärlek hos husens ägare. Resultaten kan vi bara njuta av !

  Med vår guide lämnar vi staden bakom oss och träder in i den stämningsfulla moskén, La Mezquita.

  Den väldiga skalan, de rytmiska raderna med pelare krönta av kapitälen och de dubbla valven lämnar ingen oberörd. Som om arkitekturen uttrycker en stiliserad bild av öknens livfulla oaser med pelare som palmstammar och luftiga valv som palmernas bladverk. Där utanför fortsätter pelarraderna i rader av apelsinträd planterade i ett system av kanaler och dammar. Öknens folk, vattenbrukare av rang har varit här. Någon har kallat denna moskégård för västerlandets första trädgård. Det känns !

  Extraordinär tapaslunch på trivsam bodega innan färden fortsätter mot Sevilla. Väl framme bekantar vi oss med staden och installerar oss på centralt belägna hotell Fernando III. Kväll och middag på egen hand. Vår stadsdel myllrar av restauranger och barer för alla önskemål.

  Läs vidare
 • Sevillas skatter
  Dag 5

  Sevillas skatter

  Vår kunnige lokalguide hämtar upp och leder oss genom staden till de kungliga palatsen, El Alcazar. Väl inne beundrar vi den speciella arkitekturen, de prunkande trädgårdarna och inte minst mötet dem i mellan. Mötet mellan ute och inne som karaktäriserar detta mästerliga byggnadsverk.

  Efter att ha upplevt palatsets gyllene salar och gröna rum ger vi oss ut i staden för att med vår guide insupa atmosfären av trånga gränder och intima torg i den vita stadsdelen El Barrio de Santa Cruz.

  Eftermiddagen ägnas åt egna strövtåg i den vänliga och generösa staden. Det är bara att välja bland shopping gator, parker, saluhallar eller varför inte ett besök till keramikkvarteren på andra sidan floden.

  På kvällen samlas vi igen för att dela med oss av upplevelser och äta gemensam middag på  restaurang. 

  Läs vidare
 • Ravinernas och vinets Ronda
  Dag 6

  Ravinernas och vinets Ronda

  Tidig avfärd ifrån Sevilla och ännu en tur genom böljande landskap mot den lilla staden Ronda.

  Odlingslandskapets grödor lockar till frågor och fördjupning. Inte minst gäller det vinet och vi stannar till vid en av de mest välmående i distriktet, vingården Chinchilla. Vi hör om arbetet, druvsorterna och om processen fram till de ädla dryckerna.  Naturligtvis ges vi tillfälle att pröva vinerna som gården producerar. En och annan flaska får kanske följa med på den vidare resan ?

  När vi anlänt den lilla staden Ronda installerar vi oss på Hotel Reina Victoria innan vi gör en promenad genom staden.  Stadsparken med sin hissnande utsikt, den vackra tjurfäktningsarenan och de djupa ravinerna är bara några av anledningarna till att Ronda är så uppskattat. 

  På kvällen avskedsmiddag på ytterligare en utvald restaurang . 

  Läs vidare
 • Ronda - Malaga- Stockholm
  Dag 7

  Ronda - Malaga- Stockholm

  Avresedag med sikte på flygplatsen i Malaga.  På vägen mellan Ronda och Malaga stannar vi upp och knackar på i ett privat hem med en mycket speciell och personlig trädgård.

  Färden går vidare och innan vi i god tid anländer flygplatsen hinner vi också med en resumé av de dagar vi upplevt tillsammans. Och vilka dagar !

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  19 - 25 april

 • Pris från

  17.990:-

 • Enkelrumstillägg

  3.960:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Málaga t/r inkl flygavgifter

  - Bussresor, entréer och visningar enligt program
  - Sex nätter på mellanklass- och fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  - Sex frukostbufféer
  - En lätt lunch vid havet
  - Två luncher med vin/vatten
  - En lätt tapasmiddag med vin/vatten
  - Tre middagar med vin/vatten
  - Lokala engelsktalande assistenter
  - Svenska ciceroner
  - Skatt

 • Tips och råd

  Resan kräver god kondition med stadspromenader på ojämnt underlag. 
  EU-medborgare som fyllt 65 år kan ibland få reducerat pris på entréer, ta därför med ditt pass.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor