Al Andalus

Det soldränkta Andalusien erbjuder en enorm kulturskatt. Exotiska palmer, färgsprakande bougainvillea och doften av apelsinblommor hör det andalusiska landskapet till, liksom vitkalkade hus, målat kakel, moriska kulturskatter och grönskande patior. Vi bor tre nätter i underbara Sevilla vid Guadalquivirfloden, en av resans höjdpunkter. Spaniens sydligaste del, Andalusien, har ett brokigt förflutet med inflytande från många kulturer. Spåren kan ses än idag i byggnader, stadsplaner, inredningar och inte minst hos befolkningen. Morernas sägenomspunna Alhambra i Granada och den magnifika Mezquitan i Córdoba är ett par av höjdpunkterna under resan, - kryddat med klassisk flamenco, det bästa ur det lokala köket samt havets städer Sanlucar och Picassos Málaga.

Läs vidare

Andalusien har sitt ursprung i det forntida kungariket Tartessos. Fenicierna var här, liksom kartager, romare, vandaler och västgoter. År 711 kom området under arabiskt välde och med Córdoba som centrum upplevde Andalusien en blomstringstid. Från och med 1200-talet trängdes araberna tillbaka för att slutligen besegras när spanjorerna intog Granada 1492. Samma år upptäcktes Amerika och därmed inleddes en period av välstånd i Sevilla, vars handelshus – Casa de Contratación – hade monopol på all handel med den nya världen. Även om det arabiska inflytandet vid sidan av det kristna är särskilt påfallande, har även judar och romer bidragit till områdets mångfacetterade egenart. Vi bor tre nätter i sköna Sevilla med katedralen och kungaborgen El Alcázar. Den fascinerande staden längs navigerbara Guadalquivirfloden med andalusiska palats och kaféer längs strandpromenaden är en av höjdpunkterna på resan. Andalusien är också känt för sina många soldagar och sitt milda Medelhavsklimat – våren kommer tidigt och det brukar vara behagligt varmt långt in på hösten. Exotiska palmer, färgsprakande bougainvillea och doften av apelsinblom, ”azahar” hör det andalusiska landskapet till, liksom vitkalkade hus, målat kakel och grönskande patior. Vår kunniga ciceron Catherine Urwitz berättar initierat om historia, kultur och dagens Andalusien. Catherine har handplockat våra hotell utifrån deras utmärkta läge nära historiska stadskärnor, samt noggrant valt restauranger samt menyer, som ger oss ytterligare en dimension av regionen.

Vår kunniga ciceron i Catherine Urwitz berättar initierat om historia, kultur och dagens Andalusien och Spanien.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Catherine Urwitz

Resans höjdpunkter

 • Catherine Urwitz kunnande, berättarglädje och utvalda spanska måltider
 • Lilla sköna Sanlucar de Barrameda och lunchen vid havet
 • Sevillas historiska kvarter och morernas Alhambra & Generalife
 • Den "nya" konst och kulturstaden i Spanien - Picassos Malaga vid havet

Reseprogram

 • Stockholm – Málaga – Granada
  Dag 1

  Stockholm – Málaga – Granada

  Vi flyger under dagen från Stockholm och ankommer till Málaga. Här möter vår ciceron oss med buss för vidare färd till Granada. Vi bor två nätter på det fyrstjärniga hotellet NH Collection Victoria, mitt i Granadas historiska centrum. Gemensam tapasmiddag.

  Läs vidare
 • Alhambra - Generalife
  Dag 2

  Alhambra - Generalife

  Förmiddagen ägnas åt Alhambra, ett oöverträffat exempel på den moriska byggnadskonstens förfinade estetik. Här balanseras sol och skugga, vatten och grönska, kakel och trä till en utsökt helhet och vi njuter av harmonin i byggnaderna och de vackra utblickarna över det omgivande landskapet. Vi beundrar Granadas berömda trädgårdar vid besöket i Generalife, sommarpalatset med sina grönskande terrasser och vattenträdgårdar. Vi har möjlighet att äta trevlig lunch, på egen hand, nära Alhambra. Dagen avslutas med gemensam middag och en kvällspromenad i de medeltida judiska kvarteren.

  Läs vidare
 • Granadas katedral – Córdoba - Sevilla
  Dag 3

  Granadas katedral – Córdoba - Sevilla

  Dagen inleds med en stadspromenad i kvarteren runt katedralen, en av Spaniens förnämsta renässansbyggnader. Katedralen har en mästerlig barockfasad och är även berömd för Capilla Real, där kung Ferdinand II och drottning Isabella I har sitt mausoleum. Nu har tiden kommit att lämna Granada för att resa till Córdoba.  I den välbevarade gamla stadsdelen i Córdoba finns en säregen blandning av kulturer och religioner sida vid sida. Här ligger Mezquitan – den magnifika moskén sammanbyggd med den kristna katedralen – och strax intill de judiska kvarteren med synagogan. Det judiska inflytandet i staden var stort under kalifatet, särskilt beträffande ekonomi, vetenskap och kultur. Efter en riktigt fin, gemensam lunch i Córdoba beger vi oss sedan till Sevilla. Med buss gör Catherine en kortare guidad panoramatur genom de gamla delarna av denna förtjusande stad, innan vi tar in på vårt perfekt belägna hotell Inglaterra (mars) eller hotell Fernando III (okt) för tre nätter. På kvällen går vi på klassisk flamenco. 

  Läs vidare
 • Sevillas gamla stad
  Dag 4

  Sevillas gamla stad

  Idag promenerar vi runt i vackra Sevilla. Här ser vi fasaden på katedralen – Europas tredje största. Intill finner vi Giralda, klocktornet som från början var en minaret. I charmerande Barrio de Santa Cruz, tidigare de judiska kvarteren som på 1600-talet beboddes av Sevillas överklass, kan man vandra runt och uppleva blomsterfyllda patios och torg med palmer och apelsinträd. Vi ser kungaborgen El Alcázar, dekorerad efter mönster från Alhambra i Granada, som trots senare ombyggnader är ett av de bästa exemplen på mudéjarstilen. Deras vackra trädgårdar är också en höjdpunkt innan vår rundvandring här avrundas. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och på kvällen samlas vi för gemensam middag.

  Läs vidare
 • Sanlúcar de Barrameda vid havet
  Dag 5

  Sanlúcar de Barrameda vid havet

  Dagens utflykt går till den förtjusande lilla orten Sanlúcar de Barrameda, belägen där floden Guadalquivir mynnar ut i Atlanten. Härifrån avseglade Columbus på sin tredje resa till Amerika och härifrån utgick Magellan för att segla jorden runt. Byns välstånd har sin grund i framställningen av manzanilla, en torr, ljus och lätt sherry. Vi njuter av byns trevliga saluhall, en spännande upplevelse i traditionell miljö.I Sanlúcar finns flera små fina adelspalats, där de ursprungliga ägarfamiljerna ännu bor kvar. Hertigarna av Medina Sidonia var mäktiga och inflytelserika handelsmän och pirater under 1300- och 1500-talen. Deras palats är ett av Sanlúcars många sevärdheter från en svunnen storhetstid. Det första palatset från 1100-talet byggdes över en morisk byggnad men dagens vita skönhet är ett renässansverk prisat för sina vackra proportioner och eleganta linjer av de mest inflytelserika i hela Spanien. Palatset rymmer antika möbler och konstverk av kända spanska konstnärer som Goya och Zurbarán. Doften av rosmarin och timjan sprider sig i trädgården och från en av salarna bjuds en betagande utsikt över Atlanten. Nu väntar oss nyfångad fisk under en lunch nära havet, innan vi återvänder till Sevilla. Kvällen till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Det nya Malaga
  Dag 6

  Det nya Malaga

  Idag lämnar vi den ljuva staden med sjöfararhistorian för att ta oss till Medelhavets pärla – den omsusade och efterfrågade konststaden Malaga där Pablo Picasso föddes för sista natten i Andalusien. Här bor vi utmärkt på fyrstjärniga Room Mate Larios mitt på den exklusiva gågatan med samma namn.

  El Mercado Central är stadens ljuvliga saluhall. Här får vi se vad Málagaborna lägger i sina korgar inför helgens måltider. Färsk fisk och härliga skaldjur till rimliga priser. Tomater som smakar som tomater ska smaka. Oliver, korvar, ostar...  frukt och kryddor. Kanske något gott att ta med hem? I närheten ligger en fin järnaffär där man kan fynda glas, knivar eller tapastallrikar.

  Det mycket uppskattade Picassomuséet med sina 233 verk, speglar artistens sagolika karriär från 1892 till 1972. Sonsonen Bernard Picasso med fru Christine följde den store konstnärens önskan om att skapa ett museum i sin hemstad. De skänkte hjärtat av denna uppmärksammade samling. Här upplever vi Picassos brytning med konventioner och hans kreativa utveckling till fullfjädrad världsartist. En samling som ger insikt i artisten vars konstnärskap skapade navet som västerländsk 1900-tals konst utvecklades runt.  Muséet öppnades 2003 i Palacio Buenavista, en renässansbyggnad med Mudéjarinfluenser. resten av eftermiddagen är till eget bruk, kanske lockar Calle Larios butiker, den härliga strandpromenaden eller en tur till morernas trädgårdar på El Alcazaba?!

  På kvällen samlas vi för en fin avskedsmiddag.

  Läs vidare
 • Málaga – Stockholm
  Dag 7

  Málaga – Stockholm

  Efter frukost väntar hemresans inledande färd mot flygplatsen med buss. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  6-12 mars

 • Pris från

  16 390:-

 • Enkelrumstillägg

  3 390:- 

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Málaga t/r inkl. flygavgifter
  - Sex nätter på angivna bra mellanklass och fyrstjärniga hotell eller likvärdiga
  - Sex frukostbufféer
  - Två luncher med måltidsdryck
  - Fyra middagar med måltidsdryck
  - Bussresor, entréer och visningar enligt program
  - Engelsktalande lokalguider
  - Svensk ciceron
  - Skatt 

 • Tips och råd

  Resan kräver god kondition med stadspromenader på ojämnt underlag.

  EU-medborgare som fyllt 65 år kan ibland få reducerat pris på entréer, ta därför med ditt pass.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Privat sällskap möjligt
  Om ni är en familj eller grupp på minst tio deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.
 • Resevillkor