Slovenien och Kroatien med Trieste

Tre förnäma kulturländer! Från de Juliska alperna mot Postojnagrottorna och Ljubljana i Slovenien, böljar vår resa vidare in i den kroatiska kustens gröna hjärta Istrien, Opatija och tillbaka in mot den ljuvliga slovenska kuststräckans historiska Piran. Resan avrundas med en upplevelse av Trieste och Miramare slott vid den friuliska kusten.

Läs vidare

Slovenien är faktiskt vårt närmaste resmål vid Medelhavet avståndsmässigt sett. Och här är det sedan korta avstånd till allt sevärt; högresta Alperna, klara havsstränder och gemytliga städer. Det är märkligt att ett så litet land som Slovenien kan rymma en sådan mångfald av kontraster. I norr skjuter en flik av Alperna in med en fantastisk vinterterräng – här har du hemligheten bakom landets slalomstjärnor och backhoppare. I öster finns floddalarna med pittoreska städer och grönskande vinodlingar. Och i söder ligger smultronstället med 47 km havsstrand och några av Medelhavets vackraste små kuststäder, såsom Piran. 

Närheten till Italien och Kroatien samt en lång gemensam historia med Venedig och Österrike har satt sin prägel på slovenerna. Resultatet är Medelhavets livsglädje parad med kultiverad charm. 

Även om man inte är speleolog blir man lätt fascinerad av Sloveniens underjordiska värld. Landet har mer än 6000 grottor, bland annat Europas mest besökta i Postojna.Följ med på resa genom tre förnäma kulturländer med otroligt varierad natur från kust till berg till kust! Det är spännande och givande att kombinera Slovenien med historiens Friulien och Kroatiens bördiga och vackra kulliga landskap Istrien med dess övärld. 

Tillsammans med vår omtyckta svensktalande ciceron Irena Vretenar gör vi en intressant odyssé som leder oss från Sloveniens inland vidare ut på kusten med Kroatiens städer vid Kvarnerbukten och tillbaka in i Sloveniens lilla kustremsa samt till sist ett par höjdpunkter längs den friuliska kusten i Italien.

Förutom Irena leds vi även av engelsktalande lokala licensierade guider under en spännande resa mellan tre länder. Bekvämt boende på mellanklasshotell under resans gång.

 • Pris
  16 190:-
 • Avresedatum
  2017-09-26
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Irena Vretenar

Resans höjdpunkter

 • Ljubljanas gamla stadsdel och charmfulla Motovun i Istriens tryffelrike
 • Alplandskapet kring Bled, Bohinj och Kranjska Gora
 • De berömda kalkstensgrottorna i Postojna
 • Medelhavsstäderna från Krk, Opatija, Piran och Trieste

Reseprogram

 • Venedig – Kranjska Gora – Bled
  Dag 1

  Venedig – Kranjska Gora – Bled

  Efter en ankomst mitt på dagen väntar vår svensktalande ciceron och guide Irena för att eskortera oss med buss genom Norditalien till färgernas Slovenien där vi möter en vacker landsbygd och tar oss upp i höga bergstrakter för att möta det sällsamma blå ljuset kring romantiska Bledsjön. Färden norrut genom italienska föralperna och städerna Gemona och Tarvisio leder mot gränsen till Slovenien och till Kranjska Gora, alporten som fostrat Sloveniens många duktiga skidåkare och som var en av Ingemar Stenmarks absoluta favoritdestinationer.Här finns tid att strosa runt och insupa atmosfären samt kanske ta en uppiggande kopp kaffe. I ett ljuvligt alpint landskap färdas vi vidare till Bled som domineras av sjön med samma namn. Vi ankommer till vårt mellanklasshotell Hotell Savica för två nätter vid sjön i vackra omgivningar. Gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Sagolandskapet i Bled & Bohinj
  Dag 2

  Sagolandskapet i Bled & Bohinj

  De Juliska alperna är ett majestätiskt alpområde med Sloveniens högsta topp Triglav. Bled beskrivs ofta som den alpina regionens pärla med sin smaragdgröna sjö och den vackra kyrkan belägen på en ö mitt i sjön helt omgärdade av imponerande kalkstensberg. Vi besöker det medeltida slottet från 1000-talet på en klippa ovanför sjön och beundrar den makalösa utsikten. Vi fortsätter till Bohinj beläget i ett skyddat bergsområde runt Bohinjsjön. Området är skyddsklassat och ett Unesco biosfärområde tack vare sin genuina arkitektur, de grönskande omgivningarna med gran, bok, lärkträd och ask kring de magiskt blå sjöarna där grå alptoppar speglas. Vi gör en båttur och besöker den romansk-gotiska kyrkan Sveti Janez från 1100-talet vars fina fresker är mycket uppskattade.  Retur till Bled för gemensam middag och övernattning.  

  Läs vidare
 • Bled – Ljubljana – Kroatiens Toscana
  Dag 3

  Bled – Ljubljana – Kroatiens Toscana

  Efter frukost väntar färden mot Sloveniens charmanta huvudstad Ljubljana. En historisk stad som varit omnämnd som stad sedan före 1100-talet. Legenden talar såväl om Jason och Argonauternas kamp mot en drake i träskområdet som idag är staden, som att staden sedan medeltiden varit tillägnad Sankt Göran, därav stadsvapnet med en drake. Såsom varandes en av Europas minsta huvudstäder kan staden liknas vid ett Prag i miniatyr.  Namnet på Sloveniens huvudstad betyder nästan som det låter på svenska: ”den ljuva, den älskliga” och är en lagom liten metropol med borgen uppe på sitt berg, ån med sitt grönskimrande vatten och ett charmerande centrum med byggnader i sirlig barock och renässans som sprider ut sig på vardera kanten av ån. Här strosar vi runt under kunnig ledning av en engelsktalande licensierad guide. Vi får lite tid för egna strövtåg och lunch innan vi färdas vidare mot det tredje landet under resan – Kroatien och dess grönskande hjärta av vin- och olivodlingar, Istrien. 

  På Istrienhalvön bor vi på Hotel Admiral i Opatija, som var Jugoslaviens viktigaste turistort och främst kännetecknas av det sena 1800-talets eleganta badhotell och villor. Många kungligheter gästade i slutet av 1800-talet staden, också vår egen Oscar II.  Ostkusten påminner om den franska Rivieran med samma prunkande växtlighet och samma atmosfär av den gamla regimen och förra sekelskiftet. Vi installerar oss på vårt hotell för tre nätter samt äter en gemensam middag.

  Läs vidare
 • Medeltida Motovun - Istriens tryffel - Opatija
  Dag 4

  Medeltida Motovun - Istriens tryffel - Opatija

  Under morgonen väntar ett besök i den medeltida staden Motovun, spektakulärt vackert belägen på en hög höjd ovan floden Mirna. Medeltida Motovun byggdes ovan den antika staden Kastelijer och här härskade biskopen i Porec under 900- 1000-talet. Venetianarna erövrade området 1278 och Motovuns stadsmurar är fortfarande intakta. Den berömda stadsplanen har varit avbildad på flera kroatiska sedlar och här finner du element ur romansk, gotisk och renässansarkitektur.  Sankt Stefans kyrka är byggd i början av 1600-talet i senrenässansstil, förmodligen baserad på Andrea Palladios sketcher.  

  Nedanför staden breder vinodlingar ut sig och efter en intressant stadspromenad väntar Istriens natur i ett landskap rikt på skogarnas svarta guld, tryffeln som smaksätter allt från pastejer till pastasåser. 

  Vi reser ut till en lantgård för att möta familjen Karlic som är tryffeljägare sedan flera generationer. Här väntar en god lunch baserad på tryffel samt lokala viner på Istriens speciella druvor. Vi får se hur familjens tryffelhundar arbetar i skogen när det är tryffeljakt. Retur till hotellet. Resten av kvällen på egen hand. 

  Läs vidare
 • Ön Krk med vinstaden Vrbnik
  Dag 5

  Ön Krk med vinstaden Vrbnik

  Det okända Istriens skatter väntar under en dag i det kroatiska skärgårdslandskapet. Vi färdas genom Rijeka, Kvarnerbuktens viktigaste hamnstad under 1800- och 1900-talen, över bron till ön Krk.  Kvarnerbuktens gröna öar är en naturskatt med genuina små byar, grön pinjeskog, hamlade ekskogar samt ett betydande fågelliv. En av de största Adriatiska öarna heter Krk med drygt 19.000 invånare och dess historia sträcker sig bakåt i tiden från romersk tid. Bebyggelsen minner om de ca femhundra åren under venetianskt styre. Vi besöker öns mest betydelsefulla stad Krk med sin fint bevarade venetianska stadsmur och ett rikt kulturarv från romersk tid med termalbadens pelare vid huvudtorget som minnen. Frankopanslottet tronar ovan stadens pastellfärgade hus och här finns tid att äta en lunch på egen hand.

  Läs vidare
 • På ön ligger historiska vinodlingar längs kustsluttningarna och vi skall besöka en av dem. Vinet fördes till Kroatien från Grekland och man har odlat vin här sedan antik tid. Till en början med blygsam framgång men efter det att vinlusen härjat på många platser i västra Europa upptäcktes de gamla druvsorterna i Kroatiens kustland. I modern tid har man med begynnande stor framgång även odlat moderna druvor från USA. 

  Vrbnik är en vacker liten medeltida stad med gamla hus och trånga gränder beläget på en höjd, ca 50 meter över havet. Vi får möjlighet att upptäcka staden, dess smala historiska gränder, där gatan Klancic endast är 50 cm bred. I Vrbnikdalen finns över 100 hektar med den endemiska druvan Vrbnicka zlahtina, på vilken man producerar det berömda gyllengula vinet med samma namn.Bönderna säger att det just är den magra jordmånen och det typiska kustklimatet som ger vinet sin mycket speciella arom. Under ett besök hos en vinbonde prövar vi dennes rödvin, det gyllene vinet samt ett dessertvin. Vi avsmakar kroatiska ostar och lufttorkad skinka med bröd. Retur till Opatija för gemensam middag på hotellet och övernattning. 

  Läs vidare
 • Postojnagrottorna – kustens Piran
  Dag 6

  Postojnagrottorna – kustens Piran

  Idag återvänder vi till Slovenien för att njuta av naturens underverk. De berömda kalkstensgrottorna i Postojnas gigantiska kilometerlånga grottsystem är ett magnifikt exempel på karstformationer som urholkats av Pivka-floden och upptäcktes på 1600-talet. Ett elektriskt tåg tar gruppen ca två kilometer till det stora berget där vi kliver av och promenerar runt. En upplyst plankväg med räcken tar dig vidare över den “Ryska bron” till flera vackra grottsalar som bär fantasieggande namn som ”Spaghettisalen”, ”Vita” och ”Röda hallen”, namngivna efter färger och former på stalaktiter och stalagmiter. ”Briljanten” är den mest kända av stalagmiterna och symbol för hela grottsystemet. Hela besöket tar ca 1,5 timme och sedan finns tid på egen hand för lunch. Glöm inte att ta med varma kläder och bekväma skor med bra grepp i sulan för grottorna är kalla och fuktiga.

  Längs den korta kuststräcka som Slovenien har mot Medelhavet ligger piratstaden Piran som med en medeltida stadskärna ligger på en liten udde ute i ett kristallklart Adriatiskt hav. Det venetianska arvet är rustat till sin ursprungliga palett i siennarött, ljust grön och ockra. Här checkar vi in på ett hotell i centrum intill det enorma torget Tartini från 1200-talet, vars vackert blanknötta marmorgolv ramar in en stämning av släpigt 50-tal. Likt ett Dubrovnik men utan de många besökarna. Stadsrundtur i stadens gamla delar och sedan kväll och middag på egen hand. 

  Läs vidare
 • Italienska Trieste – Miramare slott - Sloveniens kust
  Dag 7

  Italienska Trieste – Miramare slott - Sloveniens kust

  Efter frukost väntar den klassiska italienska hamnstaden Trieste. Här gör vi en trevlig stadspromenad för att se den historiska stadsdelen som närmast är romersk och österrikisk-ungersk i sin historia snarare än italiensk. Vi inleder dock med Castello di Miramare, som byggdes 1856 för ärkehertig Ferdinand Maximilian av Habsburg på Grignanoudden, en karg karstklippa mot havet. Han beordrade in bördig jord och anlade en stor park för experiment med exotiska växter och vackra träd, samt en engelsk romantisk del. Slottet speglar ärkehertigens eklektiska arkitektoniska smak, en anmärkningsvärd stilblandning av gotik, medeltid och renässans – i ett möte med den söta doften från Medelhavets örtlandskap och havets blå toner. 

  Läs vidare
 • Vi får en guidad tur i slottet och kan beundra trädgårdsparken med skulpturer av den tyska firman Moritz Geiss.Vi färdas tillbaka till Piran där vi på kvällen bjuds fördrink vid Tartinitorget och sedan avskedsmiddag på lokal restaurang. 

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 8

  Hemresa

  Under morgonen lämnar vi Slovenien för att resa mot Venedigs flygplats och flygningen hem till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  22 - 29 april

  26 sep- 3 okt

 • Pris från

  Ordinarie pris per person: 16.190:-

   

  DN-kortspris per person: 15.190:-

 • Enkelrumstillägg

  1.490:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Venedig t/r, flygavgifter
  - Alla transporter omnämnda i programmet

  - Sju nätter på mellanklasshotell

  - Sju frukostar

  - En vinprovning

  - En lunch

  - En tryffellunch

  - Fem middagar

  - Visningar och entréer enligt program

  - Engelsktalande lokalguider

  - Svensktalande ciceron

  - Skatt

 • Tips och råd

  För en fin reseupplevelse krävs normal grundkondition och friska leder för stadspromenader på ojämnt underlag och grottbesök.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-09-26
 • Hemkomst
 • 2017-10-03
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 16 190:-
 • Boka resa