Opera i Ljubljana & Maribor

Ett musikaliskt äventyr som flörtar med spännande historia, en rik kultur och vacker natur i en av Europas minsta huvudstäder, Ljubljana, och kulturstaden Maribor.

En mångfald av kontraster i ett litet land. I norr en flik av Alperna med en fantastisk vinterterräng och i öster floddalar med pittoreska städer och grönskande vinodlingar. Närheten till Italien och Kroatien samt en lång gemensam historia med Venedig och Österrike har satt sin prägel på slovenerna. Resultatet är Medelhavets livsglädje parad med kultiverad charm.

Läs vidare

Sloveniens charmanta huvudstad Ljubljana är en historisk stad som varit omnämnd sedan före 1100-talet. Legenden talar såväl om Jason och Argonauternas kamp mot en drake i träskområdet som idag är staden, som att staden sedan medeltiden varit tillägnad Sankt Göran, därav stadsvapnet med en drake. Såsom varandes en av Europas minsta huvudstäder kan staden liknas vid ett Prag i miniatyr.  Namnet på Sloveniens huvudstad betyder nästan som det låter på svenska: ”den ljuva, den älskliga” och är en lagom liten metropol med borgen uppe på sitt berg, ån med sitt grönskimrande vatten och ett charmerande centrum med byggnader i sirlig barock och renässans som sprider ut sig på vardera kanten av ån.

Maribor är en av de fortast växande städerna i Slovenien när det kommer till turismen. Staden ligger nästlad mellan Pohorje bergen och de pittoreska vinodlingslandskapen. 2012 utsågs den till Europas kulturhuvudstad vilket är lätt att förstå när man flanerar omkring här. De omkringliggande parkerna stoltserar med stora neonskulpturer och författarcitat och längs gatorna ses trasiga fönster som har täckts av stora serierutor medan övergivna innergårdar har förvandlats till små teaterscener. Det myllar av konstgallerier och den jazzintresserade kan få sitt lystmäte fyllt på någon av stadens jazzklubbar. Här finns även Nationalteatern och en av de mest moderna dockteatrarna i världen.

På operan i Ljubljana hör vi Beethovens enda opera ”Fidelio” och på Maribors tjusiga operahus följer vi rikemanshustrun Katerina i Sjostakovich’s ” Lady Macbeth from the Mtsensk District. 

Tillsammans med vår omtyckta svensktalande ciceron Irena Vretenar gör vi en musikalisk odyssé genom Sloveniens vackra landskap.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Ljubljanas gamla stadsdel och det vackra operahuset med föreställning
 • Operakväll i det gamla Operahuset i Maribor
 • Sloveniens sköna landskap under en glittrande vårsol

Reseprogram

 • Ankomst Venedig - Ljubljana
  Dag 1

  Ankomst Venedig - Ljubljana

  Vi ankommer till Venedigs flygplats där vår guide möter med buss för att ta oss vidare till Ljubljana, en resa på cirka 2,5 timme. Framme i staden checkar vi in på City Hotel innan det är dags för en gemensam välkomstmiddag på en traditionellt slovensk restaurang. 

  Läs vidare
 • Stadsvandring – Operakväll
  Dag 2

  Stadsvandring – Operakväll

  Efter frukost samlas vi för en stadsvandring tillsammans med en engelsktalande lokalguide. Vi börjar vid Preserentorget, döpt efter Sloveniens största och mest berömda poet som var den första att skriva på Slovenska. Vi ser Franciskaner kyrkan och den kände arkitekten Joze Plecniks trippelbro. Joze var arkitekten bakom många byggnader i Ljubljana och var även verksam i Wien, Belgrad och Prag. Under tidigt 1900-tal var han bland annat mannen bakom restaureringen av Pragborgen och dess trädgårdsanläggningar. 

  Ljubljana är en mysig stad med många smala och mysiga gator bredvid floden Ljubljanica. Vid rådhuset står den fina fontänen skulpterad av Francesco Robba och härifrån går vi mot Domkyrkan St.Nikolaj för att sedan avsluta vår rundvandring vid marknadsplatsen. Vi har lite tid på egen hand innan vi äter en gemensam lunch på en lokal restaurang med slovenska specialiteter. 

  Eftermiddagen är fri till egna strövtåg, kanske någon vill gå upp för backen till Borgen som ståtar ovanför staden? Här kan man njuta av en kaffe eller öl. 

  Läs vidare
 • Dag 2

  På kvällen samlas vi igen för att gå tillsammans till operan. En verklig händelse under franska revolutionen i 1500-talets Sevilla sägs ligga till grund för denna Beethovens enda opera, om kärlek och rättvisa. Fängelsedirektören Don Pizzarro fängslar på falska grunder politikern och aktivisten Florestan i en mörk håla. Florestans hustru, Leonore, försöker rädda sin älskade; utklädd till ”Fidelio” och arbetande som springpojke för fångvaktaren Rocco arbetar hon i två år för att vinna fångvaktarens förtroende och ge Florestan sin frihet åter. 

  Läs vidare
 • Ljubljana – Kulturens Maribor
  Dag 3

  Ljubljana – Kulturens Maribor

  Efter frukost lämnar vi Ljubljana och åker mot Maribor. På vägen gör vi ett stopp i den gamla adelsbyn tillika Sloveniens tredje största stad, Celje. Här äter vi lunch och går en kort stadsvandring. Vi anländer till Maribor och checkar in på Hotel Piramida. 

  På kvällen äter vi en gemensam middag i stadens centrum.

  Läs vidare
 • Stadsvandring Maribor - Operakväll
  Dag 4

  Stadsvandring Maribor - Operakväll

  Efter frukost ska vi ge oss ut för att bekanta oss med Maribor. På vår stadsrundtur går vi genom Lent – den äldsta delen av staden med sina berömda torn och resterna av den gamla stadsmuren. Här finns också världens äldsta vinranka – över 450 år!

  På den västra sidan av den gamla stadskärnan finns det charmiga torget Slomškov. Här reser sig katedralen och runtomkring ligger Maribor Universitets rektorat, Nationalteatern och Postkontoret. På Glavni torget, som förr var hem åt stadens köpmän, finns Kužno znamenje, ett monument som restes till minne av den tredjedel av stadens befolkning som dog under pestepidemin på 1600-talet. Runt detta torg, som är stadens största, finns även stadens synagoga och stadshuset.  

  Efter stadsrundturen ska vi köra cirka 30 minuter utanför Maribor för att äta gemensam lunch på en agriturismo. Här serveras lokala specialiteter! Vi åker tillbaka till Maribor där eftermiddagen är fri till eget förfogande. 

  På kvällen samlas vi igen då det är dags för ännu en operakväll. Sjostakovich’s andra opera i fyra akter om skandal, brott och straff, operan som gjorde succé, bannlystes och sattes sedan upp igen under nytt namn. Den bygger på romanen Katarina Ismajlova av Nikolaj Leskov och berör de ämnen som så ofta är typiska för opera; passionerad förälskelse och svartsjuka, dramatiska livsöden under kärlekens toxiska förhäxning och girigheten i den enkla människan. Rikemanshustrun Katerina är olycklig tillsammans med sin man och söker lyckan i arbetaren Sergej. Under den passionerade förälskelsen förgiftar hon sin svärfar Boris och mördar sin man Sinovij. Nya fasor möts när hon sedan deporteras till fångläger. 

  Läs vidare
 • Maribor – Zagreb
  Dag 5

  Maribor – Zagreb

  Resans sista dagar spenderas i Kroatiens huvudstad vid floden Sava, Zagreb. Här checkar vi in på hotell Dubrovnik i centrum och får sedan en guidad tur genom denna charmerande pärla som är delad i två. I den nedre stadsdelen finns alla butiker, restauranger och kontor och i den övre stadsdelen finner vi gamla stan. Vi går över stadens centrala torg, det livliga Bana Jelacic. Vi promenerar vidare upp mot ”Gornji Grad”, den allra äldsta delen av staden och dess historiska kärnpunkt. Här finns Jungru Marias kyrka som började byggas 1094 och ändå till 1600-talet. Den är i delvis gotisk stil men delar av den, speciellt altaren lyser av barock. Ett jordskalv 1880 förstörde stora delar av kyrkan och när man sedan byggde upp den igen blev det i neogotisk stil. Vid Markustorget ser vi parlamentet och Markuskyrkan med det karakteristiska taket. Promenaden fortsätter till Lotrscaktorget varifrån vi tar linbanan ner till handelsgatan Ilica. Här stannar vi vid blomstertorget och får lite tid på egen hand att strosa runt i staden innan vi samlas igen för att guidat besök på den imponerande stadsteatern i Zagreb. 

  Eftermiddagen är på egen hand. För den museumintresserade finns lite att välja på. Det kanske mest berömda muséet i staden är konstmuséet Mimara- I denna storslagna byggnad ryms tusentals verk av världskända konstnärer som Monet, Renoir, Goya, Caravaggio och Liebermann. 

  Bredvid Nationalteatern ligger museet Museum of Arts and Crafts, förkortat MAC. Här är mycket av innehållet inriktat på Kroatiens konsthistoria. Många av utställningarna presenteras på kroatiska men det finns specialutbildade guider som kan ta en genom utställningarna på ett eminent och pedagogiskt sätt. Känner man inte för att gå runt museet med en guide så kan man hyra headsets med guidning på engelska.  

  På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag i staden. 

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 6

  Hemresa

  Förmiddagen fri för egna strövtåg sedan transfer till Zagrebs flygplats för eftermiddagsflyg till Sverige. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  29 maj - 3 juni

 • Pris från

  14.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1.290:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Venedig, Zagreb - Stockholm via Frankfurt inkl. flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program

  - Fem nätter på mellanklasshotell

  - Fem frukostar
  - Tre luncher
  - Tre middagar

  - Svensktalande ciceron 
  - Engelsktalande lokalguider
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor