Opera i Bratislava med Wien

Slovakien, även kallad skönheten vid Donau, blev år 1993 en självständig nation och Bratislava, den vackra, huvudstaden håller snabbt på att bli en ”innestad” i Europa. Här finns två förnämliga operahus, det äldre i stramt utsmyckad nyrenässans samt det yngre som är lika stramt men modernt, luftigt och upplagt för den mest utsvävande och utrymmeskrävande operakonst.

Läs vidare

Bratislava genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud. Stadens stadsbild är karaktäriserad av medeltidstorn och stora 1900-talsbyggnader och kännetecknas också av de många barockpalatsen. Slovakien är också landet med de vackra bergsscenariorna från Tatrabergen och trevliga byar, där häst med vagn fortfarande är det mest föredragna fordonet.

Gamla operahuset uppfördes 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan, i stadens gamla hjärta i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén och publiken är nyrakad och nyklädd och skiner likaså. Nya operahuset, det stilrena betongvita operahuset, tog flera decennier att färdigställa och ligger en bit utanför den gamla stadskärnan. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den slutna scenen på den gamla operan. Här är publiken mindre påtagligt aftonklädd men dricker samma sprudlande Hubertusvin i pausen.

På den äldre operan får vi njuta av Puccinis ”Il Trittico” och på den nya operan ser vi Verdis ”Rigoletto”, regisserad av Martin Schüler, under musikalisk ledning av Friedrich Haider.
Under vår resa bor vi bra på fyrstjärnigt hotell, äter gott och njuter av musik. Vår guide på resan är svensktalande Denisa Vitekova.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  4 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Denisa Vitekova

Resans höjdpunkter

 • "Rigoletto" på Nya Operan
 • "Il Trittico" på Gamla Operan
 • En dag i Wien med sightseeing

Reseprogram

 • Stockholm – Bratislava
  Dag 1

  Stockholm – Bratislava

  Avresa på förmiddagen från Stockholm till Wien. Vid ankomst väntar buss för avresa till Bratislava (63 km) och vi äter en lättare lunchbox på bussen. Väl framme i Bratislava gör vi en kort sightseeingtur med buss genom staden och den nya imponerande stadsdelen Eurovea.

   

  Därefter checkar vi in på vårt centralt belägna fyrstjärniga Crowne Plaza Hotel och har lite tid till eget förfogande innan vi möts upp för en gemensam stadspromenad i de centrala delarna av Bratislava. Vi ser det rosa Primate palatset, ärkebiskoparnas palats. Här, i spegelsalen, skrevs år 1805 fredsavtalet i Pressburg mellan Napoleons Frankrike och Österrike.

   

  Vi avslutar vid den gotiska 1300-tals domen St Martin. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia Habsburg.

  Vi äter en välkomstmiddag inne i stan innan vi promenerar tillbaka till hotellet.

  Läs vidare
 • Slottet Devin - "Rigoletto"
  Dag 2

  Slottet Devin - "Rigoletto"

  Efter frukost beger vi oss med buss till närbelägna slottet Devin där man har en fantastisk utsikt över floderna Donau och Morava. Slottet, idag mer utav en ruin, ligger på toppen av en klippa och är en av Slovakiens viktigaste arkeologiska platser.  Vi får en visning av slottets museum och äter sedan gemensam lunch innan vi beger oss tillbaka till hotellet och eftermiddagen är till eget förfogande. 

  Tidig gemensam middag på hotellet innan transfer till kvällens föreställning av Giuseppe Verdis klassiska svartsjukedrama i tre akter ”Rigoletto” som framförs i det nya operahuset. Ikväll möter vi en opera från vad som brukar kallas Verdis ”mellanperiod”, alltså efter ungdomsverken och före de sena storverken Aida, Maskeradbalen, Othello och Falstaff. Verket är baserat på Victor Hugos förbjudna verk ”Le roi s´amuse”. Den österrikiska överhögheten tillät verket först då den frivola huvudpersonen bytte identitet från fransk kung till hertigen av Mantua. Det ursprungliga namnet på verket - ”Förbannelsen” syftar på den hjärtskärande historien om den vanskapte och hunsade hovnarren Rigolettos vackra dotter Gildas olycksaliga förälskelse i kvinnokarlen hertigen av Mantua. Operan regisseras av Martin Schüler, under musikalisk ledning av Friedrich Haider och startar kl.19.00. 

  Transfer tillbaka till hotellet efter föreställningen.

  Läs vidare
 • Vindistrikt - "Il Trittico"
  Dag 3

  Vindistrikt - "Il Trittico"

  Efter frukost åker vi till den lilla staden Pezinok vid Små Karpaterna, 20 km från Bratislava och känd för sin vintradition men även traditionell keramikproduktion. Vi besöker en keramiktillverkare och avslutar sedan vårt besök i Pezinok med lunch och vinprovning. 

  På eftermiddagen samlas vi på hotellet för en promenad till det gamla operahuset för eftermiddagens föreställning ”Il Trittico”, som börjar kl 17.00. Kontraster kan sammanfatta kvällens tre enaktsoperor av Giacomo Puccini ”Il Tabarro”, ”Suor Angelica” och ”Gianni Schicchi” som bjuder på både dramatik, tragik och komik. 

  Operan inleds med dramat ”Il Tabarro”. Tillvaron är dyster och dimman ligger tät över floden Seine i början av 1900-talet där en pråm är på väg till Rouen med varor. Pråmens ägare Michele misstänker att hustrun Giorgetta har en älskare bland arbetarna på pråmen och när han förstått att det är den fattige Luigi, tvingar han fram dennes erkännande för att sedan strypa honom. Giorgetta som hört bråket, kommer upp och finner Michele vilken hon ber värma henne i sin kappa, som förr. Han slår upp den och avslöjar hennes älskares lik. 

  Under den andra akten njuter vi av ”Suor Angelica”, denna tragiska opera berättar historien om hur Angelica blir isolerad i ett kloster strax efter att hennes utomäktenskapliga son föds. Hon bär denna skamfyllda hemlighet i många år tills dess att hon får ett oväntat och skräckinjagande besök. Operan skrevs år 1918 och är helt unik då alla roller spelas av kvinnor. Frågor väcks om hedersvåld, maktstrukturer och sorg, allt ställt mot en aldrig sviktande moderskärlek.

  Föreställningen avslutas med med det frustande vitala och komiska i Puccinis näst sista opera, komedin "Gianni Schicci", där släkt och anhöriga till en avliden försöker ändra ett testamente till sin fördel. Det lyckas och den störste rufflaren får lejonparten, men då alla varit inblandade kan ingen beklaga sig.

  Lättare middag tillsammans efter föreställningen.

  Läs vidare
 • Schönbrunn - Wien - Hemresa
  Dag 4

  Schönbrunn - Wien - Hemresa

  På morgonen checkar vi ut från hotellet och packar in vårt bagage i bussen för vidare resa till arkitekturens, musikens och konstens mästerverk Wien. Vi gör ett stopp för en guidad visning av det spektakulära Schönbrunn Slottet som är med på Unescos världsarvslista. Slottet har tillhört den kungliga adeln och använts som kejserligt sommarresidens och består av över 40 rum alla inreda i överdådig österrikisk rokokostil. På detta slott, närmare bestämt i ena festsalen, höll en då femårig pojke från Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, sin allra första konsert. Efter den guidade turen har vi en liten stund att strosa runt i slottsträdgården innan vi tar oss in till centrala Wien för gemensam avskedslunch på restaurang ”The Griechenbeisl” med anor från 1447. Wien är verkligen fylld av minnen från en lång och spännande historia, dominerad av huset Habsburg och stora kulturpersonligheter. Mozart, Strauss, Beethoven och Schubert är starkt förknippade med staden liksom Freud, Klimt och Hundertwasser i modernare tid. 

  Vi gör en stadspromenad tillsammans med svensktalande lokalguide innan vi ges egen tid att utforska staden, handla souvenirer eller varför inte besöka en av alla kaféer och prova på något av stadens berömda bakverk, choklad tårtor eller apfelstrudlar. På eftermiddagen beger vi oss till flygplatsen för vårt kvällsflyg tillbaka till Stockholm.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  4 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  21 - 24 april 2017

 • Pris från

  10 590:-

 • Enkelrumstillägg

  1090:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm - Wien t/r, flygavgifter

  - Transporter

  - Visningar och entreer enligt pogrammet

  - En båttur på Donau

  - Tre nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum

  - Tre frukostar

  - Tre luncher varav en med vinprovning

  - En lättare lunchbox

  - Tre middagar

  - Två operor, (Kat 1)

  - Svensktalande guide

  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor