Portugals hjärta

Kulturhistoria, arkitektur och gastronomi i Portugals okända landskap. Följ med på en resa från tempelriddarnas Tomar till sagolika små byar byggda av skiffersten och granit.

Portugal är ett land med gamla traditioner. En av landets största tillgångar är kulturen som bygger på landets skiftande historia. Portugals kulturhistoria förlorar sig långt bakåt i tiden, från folkvandringstid med Kelter till den viktigaste tiden under romare och morer. Arvet speglar sig idag i arkitekturen, språket, gastronomin och i det rika hantverket. Välkommen med på en resa till två av Portugals okända landskap. Vi gör en resa från tempelriddarnas hemstad Tomar till städer och byar med mycket kultur och historia, till isolerade byar byggda av skiffersten och granit. Dit flydde adelsmän och kungligheter undan städernas pest och sjukdomar. Idag har många portugiser hittat tillbaka till dessa isolerade byar och ger dem nytt liv. Vi bor på noga utvalda slott och kloster med mycket trevlig atmosfär.

Läs vidare

Ciceron är svensktalande Isabel Höckert, väl förtrogen med regionen och dess invånare. Hon har arbetat mer än 30 år på Portugals Turistbyrå i Stockholm men har nu återvänt till sitt hemland Portugal där hon förverkligar en dröm om att få visa Portugals smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia. Hon har läst portugisisk kulturhistoria samt arkeologi som är ett av hennes stora intressen. Restauranger under resan är noga utvalda av Isabel, för att uppleva landets gastronomiska mångfald.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Isabel Höckert

Resans höjdpunkter

 • Resans ciceron Isabel Höckert, väl förtrogen med Portugal då det är hennes hemland.
 • Boendet på noga utvalda slott och kloster med härlig atmosfär.
 • De oupptäckta, pittoreska byarna.
 • Gourmetmat och goda viner.

Reseprogram

 • Stockholm – Lissabon – Tomar
  Dag 1

  Stockholm – Lissabon – Tomar

  Vi ankommer sen kväll till Lissabon där vår ciceron Isabel Höckert möter med buss. Vi reser mot tempelriddarnas huvudort Tomar dit vi ankommer runt midnatt. Staden är vackert belägen vid floden Rio Nabão och upptagen på Unescos världsarvslista. Här tar vi in på Hotel dos Templarios, omgivet av vackra och frodiga trädgårdar.

  Läs vidare
 • Tempelriddarnas Tomar
  Dag 2

  Tempelriddarnas Tomar

  Tomar är en charmig liten stad, mest känd för den mäktiga borgen som tempelriddarna lät uppföra på 1100-talet. Här hade de sitt huvudsäte fram till 1500-talet. Det stora klostret Convento de Cristo har mängder av sevärdheter så som kapell, deras tvättrum, en otroligt vacker kyrka och många vackra innergårdar med intressant arkitektur. Här finns ett mycket känt fönster från Portugals upptäcktstid mycket välbevarat i den portugisiska Manuelinska stilen. Efter gemensam lunch på en genuin restaurang mitt i staden beger vi oss tillbaka till hotellet och på eftermiddagen har vi tid att på egen hand upptäcka Tomar.

  På kvällen möts vi igen för gemensam middag.

  Läs vidare
 • Figueiró dos Vinhos - Lousã
  Dag 3

  Figueiró dos Vinhos - Lousã

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till orten Figueiró dos Vinhos grundad år 1204.Från 1514 då orten satsade på jordbruk och brytning av järnmalm kom en del av adeln att bosätta sig i trakten. Här dricker vi kaffe på ett familjeägt konditori som har funnits i samma familj i 120 år. Vi prövar klostersockerkakan Pão de Ló, vars äggande recept skapades redan under de stora portugisiska upptäckarnas tidevarv. Eftersom kakan var tvungen att hålla under långa tider till lands och havs så tillsatte man väldigt mycket ägg i receptet för att uppnå önskad hållbarhet.Nu går färden mot Sertã där vi kommer äta lunch tillsammans på en restaurang som är rekommenderad av Guide Michelin. När vi är mätta och belåtna styr vi mot bergsområdet Serra de Lousã och på vägen passerar vi flera medeltida, idag outforskade, stenbyar som uppfördes i Portugals utmarker, i de s k ”beiras”, gränslanden mot Spanien. 

  I Lousã checkar vi in på det historiska fyrstjärniga slottshotellet Hotel Palacio da Lousã för en natt. Det fyrstjärniga hotellet ligger i ett 1700-tals palats där en historisk miljö förenas med pittoresk utsikt över bergen. Vi njuter av en gemensam middag i elegant miljö med utsmyckat tak och vackra träsniderier. Under Napoleons invasion av Spanien och Portugal år 1811 satt den franske marskalken Ney och åt sin middag i matsalen. Under tiden kom portugisiska trupper tillsammans med allierade engelska trupper ledda av Wellington och överraskade Ney som fick bråttom att lämna matsalen. Någon timme senare satt Wellington på samma stol och åt sin middag.

  Läs vidare
 • Lousã
  Dag 4

  Lousã

  Dagen inleds med ett besök vid det äldsta monumentet i staden, borgen Castelo de Lousã. På vingården Quinta de Foz de Arouce får vi prova några goda viner och sedan fortsätter vi till den högt belägna skifferbyn Aldeias do Xisto. I gamla tider gick folk härifrån till Lousã för att sälja och köpa de varor som behövdes, ofta bars varorna på huvudet. Här uppe serveras lamm som tillagats under flera timmar i vedspis med goda örter från trakten. 

  Efter lunch har vi lite tid på egen hand för att strosa runt och njuta av utsikten. Härifrån har man den bästa vyn mot den gamla Arouce borgen som troligtvis är från 943 då morerna styrde. År 1080 blev det Castelo de Arouce, tyvärr är borgen idag stängd på grund av risk för ras.

  Färden går vidare genom vacker natur och vi tar en kaffepaus i den mycket gamla staden Arganil vilken fanns redan på Romartiden.

  Läs vidare
 • Dag 4

  Vi kommer fram till Piodão, en isolerad by på en unik plats där det bor 70 personer. Den kallas ”Aldeia Precépio”, Jesus krubba. Här lever folk av vad jorden och djur som getter och får, ger. Tillsammans med andra små närliggande byar bor det cirka 180 personer i området. Här kan man passa på att köpa osten Serra da Estrela.

  Vi checkar in på det enda hotell som finns i Piodão, Hotel Inatel. Tid finns att strosa omkring i den lilla charmiga byn innan vi äter middagsbuffet på hotellet med en vacker utsikt över byn.

  Läs vidare
 • Sagolika Monsanto
  Dag 5

  Sagolika Monsanto

  Efter frukost och när vi checkat ut från hotell Inatel åker vi till Monsanto. På vägen passerar vi små samhällen och Portugals högsta berg, Serra de Estrela, följer oss utanför fönstret. Det är härifrån osten med samma namn kommer. Kafferast på vägen. 

  Vi ankommer till den lilla speciella bergsbyn Monsanto, belägen på 600 meters höjd och med en sagolik vacker vy. Den lilla lilla staden med de jättestora stenblocken och de små vindlande gränderna har endast 200 invånare och det är en av de mest unika platser som man kan besöka. Några av de stora stenblocken är utrustade med dörrar som leder vidare till det steniga landskapet. Byn har vunnit pris för att vara Portugals mest traditionella by och har behållit sin gamla charm och byborna har i stor omfattning behållit sitt ursprungliga sätt att leva. Vi äter en gemensam lunch på restaurangen Petiscos e granito.

  Tid finns för de som vill gå ända upp till den gamla borgen som idag är ruiner men som har en magnifik utsikt.

  Nu fortsätter vi mot Lissabon och väl framme checkar vi in på fyrstjärniga hotell Olissippo Marques de Sá där vi även äter en gemensam avskedsmiddag. 

  Läs vidare
 • Dag 6

  Hemresa

  Avresa mot flygplatsen morgonen för vårt flyg tillbaka till Sverige. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  29 april - 4 maj

 • Pris från

  17.290:-

 • Enkelrumstillägg

  1.590:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Lissabon t/r, flygavgifter

  - Visningar och entréer enligt programmet

  - Fem nätter på hotell, del i dubbelrum
  - Fem frukostar
  - Fyra luncher
  - Fyra middagar
  - Tre kaffepauser
  - Transporter
  - En vinprovning
  - Drick
  - Bagagehantering på hotellen
  - Lokalguide i Tomar
  - Ciceron
  - Skatt

 • Att tänka på:

  Du behöver ha goda leder och normal grundkondition för en fin reseupplevelse.

  Lägsta medeltemperatur: 12 grader
  Högsta medeltemperatur: 17 grader

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor