Opera och musik i Lissabon

Lissabon – de sju kullarnas stad vars arkitektur spänner från medeltid till nutid. Här skiner solen 300 dagar per år och kastar sina strålar över den majestätiska floden Tejo. Följ med och njut av ljuva toner på Gulbenkian Concert hall och Teatro Nacional de São Carlos tillsammans med Isabel Höckert.

Läs vidare

Portugal är ett land med gamla traditioner och en av dess största tillgångar är kulturen. Den bygger på landets skiftande historia, vilken förlorar sig långt bakåt i tiden, från folkvandringstid med kelter till den viktigaste tiden under romare och morer. Arvet speglar sig idag i arkitekturen, språket, gastronomin och i det rika hantverket. 

De solglittrande stadsdelarna i Lissabon stoltserar med undersköna torg kantade av fantastisk arkitektur. Bland stenhus dekorerade med färgstarka marmorfasader möts Lissabonbor och turister på mysiga kaféer doftande av kaffe och kanske ljuder tonerna av den populära och melankoliska musikstilen Fado i bakgrunden. Staden är mycket gammal och var viktig redan under Feniciernas tid (1.100 f.Kristus). Vi lär känna denna kontrasternas huvudstad, med pittoreska kvarter från den moriska tiden och Chiados lyxkvarter med sina vackra hus och märkesbutiker. I området Belem tar vi del av Portugals kulturarv från Upptäcktstiden.

Vi njuter av av ljuva toner av världspianisten Hélène Grimaud på Gulbenkian Concert Hall. Vid den tidiga åldern 13 år blev Grimaud antagen till Paris konservatorium och endast tre år efter vann hon första pris i pianoframträdande. 1987 gav hon sin första pianorecital i Tokyo, under ett regn av hyllningsrop. Samma år blev hon inbjuden av ingen mindre än den världskände dirigenten Daniel Barenboim för att uppträda tillsammans med Orchestre de Paris. Hon har alltsedan dess spelat med majoriteten av världens mest kända orkestrar och många kända dirigenter. Med sin musik har hon berört publik över hela världen och hon har spelat med en rad stora medarbetare, såsom Sol Gabetta, Thomas Quasthoff, Rolando Villazón, Jan Vogler och Clemens Hagen. Grimauds musik har haft en enorm inverkan på klassisk musik och nyligen hyllades hon av Frankrikes regering då hon blev dekorerad med Hederslegionen. Hon fick utmärkelsen vid en ceremoni i Aix-en-Provence den 22 mars 2016. 

På välrenommerade Teatro Nacional de São Carlos ser vi en matinéföreställning av Ruggiero Leoncavalos “Pagliacci” och Alexander von Zemlinskys “Der Zwerg”.

Ciceron är svensktalande Isabel Höckert, väl förtrogen med regionen och dess invånare. Hon har arbetat mer än 30 år på Portugals Turistbyrå i Stockholm men har nu återvänt till sitt hemland Portugal där hon förverkligar en dröm om att få visa Portugals smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia. Hon har läst portugisisk kulturhistoria samt arkeologi som är ett av hennes stora intressen. Restauranger under resan är noga utvalda av Isabel, för att uppleva landets gastronomiska mångfald.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Isabel Höckert

Resans höjdpunkter

 • Helene Grimaud på Gulbenkian Concert Hall
 • Pagliacci/Der Zwerg på Teatro Nacional de São Carlos
 • Vår omtyckta och kunniga ciceron Isabel Höckert

Reseprogram

 • Ankomst till längtans Lissabon
  Dag 1

  Ankomst till längtans Lissabon

  Kvällsflyg från Stockholm till Lissabon där vår guide Isabel möter i ankomsthallen på flygplatsen. Vi tar oss till fyrstjärniga Hotel Real Parque som ligger centralt i staden. Efter incheckning serveras vi en lätt middag i hotellets restaurang. 

  Läs vidare
 • Lär känna Lissabon
  Dag 2

  Lär känna Lissabon

  Tillsammans med Isabel kommer vi idag att lära känna Lissabon och dess historia. Det karaktäristiska för staden är alla trottoarer som är smyckade i svart och vitt, kalksten och diabas bildar tillsammans vackra mönster längs stadens gator och hus. Vi passerar Rossiotorget i hjärtat av Lissabon, paradavenyn Avenida da Liberdade, Marques de Pombal-torget och åker mot Miradouro São Pedro de Alcantara med vacker utsikt över Lissabons labyrintformade stadskärna. Vi passerar lyxkvarteren i Chiado där gatorna kantas av kaféer, restauranger och fashionabla butiker.  

  Dagen fortsätter till den historiska och kulturella delen Belem med det magnifika Jeronimos Kloster. Det grundades av kung Manuel, designades av arkitekten Boytac och anses vara juvelen i kronan vad gäller manuelinsk konst. Eran började inte långt efter Vasco da Gamas återkomst från Indien. 

  På ett av de äldsta konditorierna i Lissabon serveras kaffe och bakelsen Pasteis de Belem innan dagen fortsätter till Belemtornet. Detta medeltida vakttorn har blivit Lissabons symbol och byggdes mellan 1514 – 1519. Vi stannar även vid Upptäckarmonumentet som byggdes 1960 till 500-års minnet av Henrik Sjöfarares död. 

  Sightseeingen avslutas med en cataplana (fiskgryta) tillsammans vid Rossiotorget. 

  Läs vidare
 • Dag 2

  Efter lunch har vi eftermiddagen på egen hand för att upptäcka denna pärla till stad. Den som inte räds trappor kan ta sig ned till Alfama - gamla stan. Alfama betyder färskvatten och kommer från arabiskans Hamam. Här finns ett myller av små gator och gamla, traditionellt byggda hus med fasader smyckade med kakel. Förtrollas av husens alla detaljer, springbrunnar, blomsterarrangemang, tvättlinor och små brevlådor och dörrar. 

  Klockan 18 samlas vi på hotellet igen och promenerar tillsammans till Gulbenkian Concert Hall. Ikväll är det här dags att lyssna till ljuva toner när världspianisten Hélène Grimaud låter sina fingrar dansa över pianot. Hélène är känd inte bara för att vara en otroligt skicklig pianist men också för sitt engagemang i miljöfrågor, vilket fick bli inspirationen för hennes senaste verk “Water”, vilket hon bland annat spelar stycken från ikväll. Hon har blivit hyllad och lovordad för detta framträdande där hon väver samman verk av nio kompositörer: Berio, Takemitsu, Fauré, Ravel, Albéniz, Liszt, Janáček, Debussy och Nitin Sawhney. Premiären var i Park Avenue Armory i New York och tillskrevs kärleksfulla hyllningar av The New York Times. 

  Läs vidare
 • Fri förmiddag - Opera
  Dag 3

  Fri förmiddag - Opera

  Förmiddagen är för egna strövtåg i staden. Isabel rekommenderar att besöka det beröma Gulbenkianmuseet som visar det absolut bästa som Lissabon har ett erbjuda i olika konstgenrer; egyptisk och mespopotamisk, Orientalisk Islamsk, konst från Fjärran Östern och Europeisk konst av Van der Weyden, Bouts, Rubens, Rembrandt och impressionister som exempelvis Monet. På Gulbenkian finns även en bra lunchrestaurang. 

  Läs vidare
 • Dag 3

  Vi samlas klockan 14.45 på hotellet för transfer till Teatro São Carlos. Den första föreställningen under denna matiné är Ruggiero Leoncavalos ”Pagliacci” som utspelar sig i Montalto i Kalabrien år 1865. Man väntar denna marknadsdag på ett resande teaterfolk som ska spela det traditionella dramat ”Pagliacci”. Bakom uppträdandet och clownen Canios skratt utspelar sig en verklighet med förbjuden kärlek, svartsjukedrama och Canios hustru Neddas längtan efter frihet tillsammans med sin riktiga kärlek. Nedda spelas av sopranen Norah Amsellem som har framträtt på världens förnämaste operahus såsom The Met i New York och La Scala i Milano, hon har även uppträtt med några av de största dirigenterna såsom Daniel Barenboim och Marco Armiliato. En av Storbritanniens ledande tenorer, Peter Auty, spelar rollen som Canio och som Tonio hör vi den Fransk/Ukrainska baritonen Igor Gnidii.    

  Under den andra föreställningen ser vi tragedin “Der Zwerg” av Alexander von Zemlinsky. Handlingen utspelar sig på den spanska infantinnans 18-års dag då hon får en dvärg i födelsedagspresent. Omedveten om den grymma lek han utsätts för blir han en berömd sångare, allt inför en hjärtlös infantinna och ett skrattande hov. Hans känslor för infantinnan och tron att de är besvarade slås i spillror när han en dag råkar dra ned ett draperi och ser sig själv i spegeln för första gången. Musiken står Portugals symfoniorkester och São Carlosoperans kör för och dirigent är Martin André. I rollerna hör vi tenoren Peter Bronder som dvärgen O Anão och sopranen Sarah-Jane Brandon som den grymma Donna Clara.

  Efter operan äter vi gemensam middag på intilliggande Restaurant O Largo. Transfer tillbaka till hotellet.

  Läs vidare
 • Palacio Nacional de Ajuda – Magnifika Sintra
  Dag 4

  Palacio Nacional de Ajuda – Magnifika Sintra

  På förmiddagen tar vi oss till det Kungliga Palatset. Efter den stora jordbävningen 1755 som förstörde det stora slottet vid floden Tejo ville kungen bygga sitt nya slott så långt upp som möjligt. Innan man började med slottet Palacio da Ajuda bodde hovet i den så kallade Kungliga träbaracken, det ansågs vara det bästa material som tålde jordbävningar. Träslottet fylldes med vackra mattor och dyrbarheter från andra slott men på grund av en tjänares slarv antändes hela slottet år 1794. 1795 började slottet åter byggas under ledning av ett antal arkitekter, detta blev senare dagens Palacio Nacional da Ajuda. Här tar Portugals President emot eminenta gäster. Vi får en guidad tur med en engelsktalande guide från slottet.

  Dagen fortsätter till staden Sintra, en av Unescos världsarvstäder. I Sintra dominerar det gamla kungliga sommarslottet med sina märkliga, monumentala skorstenar, byggda på 1300-talet. Vi äter lunch på Lawrence restaurant där många eminenta  gäster har ätit och sedan får vi en visning av palatset tillsammans med engelsktalande guide.

  Tillbaka på hotellet bjuds vi på portvin i baren och sedan äter vi en gemensam avskedsmiddag på en rustik restaurang.

  Läs vidare
 • Dag 5

  Hemresa

  Morgonflyg tillbaka till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  31 mars - 4 april

 • Pris från

  15.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1.990:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm - Lissabon, flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Fyra nätter på hotell, del i dubbelrum
  - Fyra bufféfrukostar
  - Två luncher inkl dryck
  - Tre middagar inkl. dryck
  - En konsertbiljett
  - En operabiljett
  - Bagagehantering på hotellen
  - Svensktalande ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor