Operettpärlor i Wien & Linz

Det österrikiska medvetandet genomsyras inte bara av vals och operett, utan också av en djup och genuin kärlek till sitt musikaliska arv. Följ med, lyssna! Under vår tid i Linz får vi njuta av operetten ”Värdshuset Vita Hästen” och i Wien ser vi "Tiggarstudenten". Under denna femdagarsresa i musikens tecken bor vi bekvämt på centralt belägna hotell i Wien och Linz. Vi besöker och får guidade visningar på konstmuseum, slott och får även guidade turer av städerna. En annan höjdpunkt på resan är vårt besök på ”Romantik Hotel White Horse Inn”, det riktiga Värdshuset Vita Hästen.

Läs vidare

Vi möter arkitekturens och konstens mästerverk på denna härliga musikresa. Både Wien och Linz är fyllda av minnen från en lång och spännande historia. 

Wien, dominerad av huset Habsburg och stora kulturpersonligheter. Mozart, Strauss, Beethoven och Schubert är starkt förknippade med staden liksom Freud, Klimt och Hundertwasser i modernare tid.  I staden introducerades Europas adel till den arabiska drycken kaffe. På kaféerna träffas wienborna som förr för att umgås, kanske över något av stadens berömda bakverk. Här får vi uppleva operetten ”Tiggarstudenten”.
 
Linz, med sitt historiska centrum kännetecknas av sin medeltida arkitektur, medan i de delar av staden som gränsar till den historiska stadskärnan är arkitekturen i neoklassiska, neo-barock och neo-renässans stilar. Här har bland annat matematikern Johannes Kepler och kompositören Anton Bruckner spenderat flera år. 

Vår musikciceron är klassiskt skolade Rimma Gotskosik, soloviolinist och operettälskare. Rimma föddes i dåvarande Sovjetunionen där hon genomgick en klassisk skolning som violinist, diplomerad och prisbelönt. Sedan slutet av 70-talet bor Rimma i Sverige och här har hon diplom från Kungliga Musikhögskolan samt har spelat tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga filharmonien och Kungliga slottets ensemble. Rimma fick Bernadotte Art Awards pris inom kategorin musik 2014 och har de senaste åren lett Stockholms Nya Operettensemble som ansvarat för Hallwylska muséets musikaliska program.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm.

 • Tema

Resans ciceron Rimma Gotskosik

Reseprogram

 • Stockholm – Wien – Stadsrundtur
  Dag 1

  Stockholm – Wien – Stadsrundtur

  Avresa från Stockholm med direktflyg till Wien. Vid ankomst möter vår färdledare och lokala guide med buss för att ta oss med på en stadsrundtur av Wien. Vi far längs Ringen med sina paradbyggnader och får en visning av Schönbrunn, kejsarnas storslagna sommarslott i barockstil. Schönbrunn har funnits på Unescos världsarvslista sedan 1996 och var den habsburgska kejsarens sommarpalats medan Hofburg fungerade som vinterpalats. Vi äter en gemensam lunch innan vi checkar in på vårt hotell för 2 nätter, Mercure Wien City.
  Kvällen är till fritt förfogande.

  Läs vidare
 • Nationalbiblioteket – Konsthistoriska museet – ”Tiggarstudenten”
  Dag 2

  Nationalbiblioteket – Konsthistoriska museet – ”Tiggarstudenten”

  Under förmiddagen promenerar vi till Nationalbiblioteket med vackra ”Prunksaal”. Den TV-sända nyårskonserten innehåller ofta inslag från Nationalbiblioteket. Efter vår guidade tur har vi lite egen tid att äta lunch varefter vi får en guidad visning av Konsthistoriska Museet, ett av de främsta i världen med enastående samlingar. 

  Vi äter en gemensam middag på en lokal restaurang innan kvällens föreställning ”Tiggarstudenten” på Volksoper.
  Krakow, 1704: den saxiska guvernören, Överste Ollendorf, har kysst den fattiga polska grevens dotter Laura på axeln och har på så sätt gjort sig förtjänt av ett slag i ansiktet. För att hämnas ger han studenten Symon pengar och en furstlig titel för att vinna Lauras kärlek. Det är inte bara Laura som blir kär, utan även Symon, vilket aldrig var en del av planen. I slutet är inte bara saxarna snubbade, utan även fördrivna. Polackernas framgångsrika uppror firas med skottlossning.

  Läs vidare
 • Stift Melk – Linz
  Dag 3

  Stift Melk – Linz

  Efter frukost hämtar buss för att ta oss vidare till Linz. På vägen stannar vi till och besöker det världskända klostret Stift Melk. Detta palatsliknande kloster anses vara en ikon av barockens arkitektur och byggdes från 1702 till 1736. Vi får en guidad tur varefter vi har tid till fritt förfogande för lunch.

  Vid ankomst i Linz checkar vi in på vårt centralt belägna hotell Zum Schwarzen Bären, här får vi prova den berömda Linzer Torte med en kopp kaffe innan vi  beger oss ut på en guidad promenad runt Linz. Under turen besöker vi Nya katedralen (Mariendom/Neuer Dom) som byggdes från 1862 till 1924, en spektakulär byggnad i fransk höggotisk stil.  
  Kvällen är till fritt förfogande.

  Läs vidare
 • St. Wolfgang – ”Värdshuset Vita Hästen”
  Dag 4

  St. Wolfgang – ”Värdshuset Vita Hästen”

  Idag besöker vi det riktiga Värdshuset Vita Hästen, ”Romantik Hotel White Horse Inn” vid Lake Wolfgang, som i mer än 500 år har välkomnat gäster i närheten av St. Wolfgangs pilgrimskyrka. Det nuvarande White Horse Inn etablerades 1878. Det tog ägarfamiljen 10 år att förvandla värdshuset till ett 4-stjärnigt hotell under 1970-talet och är idag långt ifrån den bild som operetten målade. Men det finns två saker som alltid kommer förbli detsamma: det vackra landskapet och det unika läget som har förtjust besökare från nu och då!
  Efter vår guidade tur av St. Wolfgang får vi njuta av en välkomponerad lunch på dagens Värdshuset Vita Hästen.

  Vi återvänder till Linz under tidig eftermiddag. Innan kvällens föreställning ”Värdshuset Vita Hästen” på Landestheater äter vi en gemensam middag på en lokal restaurang.

  Det finns en anledning att det är högsäsong på Värdshuset Vita Hästen: turister och lycksökare är mestadels sommargäster från norra Tyskland. Deras kontakt med Oberösterreichs personal - samt värdshusvärdinnan Josepha Voglhuber och hovmästaren Leopold - resulterar upprepade gånger i kärleksfull kulturchock. Men strunta i de stela nordtyska karaktärerna. Det är "lätt att vara lycklig i Salzkammergut!". Med Ralph Benatzky operett ”Värdshuset Vita Hästen”, kan du förvänta dig en satirisk, humoristisk "Ode till sommarlovet".

  Läs vidare
 • Linz – Hemresa
  Dag 5

  Linz – Hemresa

  Dagen inleds med ett guidat besök på Linz slott och museum. Slottet byggdes på 1700-talet av tysk-romerske kejsaren Rudolf II. Slottets södra vinge förstördes i stadsbranden 1800 och har idag ersatts av en ny vinge i modern stil som huserar det stora museet.

  Vi har lite tid till fritt förfogande innan vi beger oss till Wiens flygplats för kvällsflyg tillbaka till Arlanda.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm.

 • Avresor/Datum

  9 maj

 • Pris från

  17 990:-

 • Enkelrumstillägg

  1 950:-

 • I priset ingår

  -Direktflyg Stockholm – Wien t/r, flygavgifter
  -Transporter, entréer och visningar enligt program
  -Fyra nätter på hotell, del i dubbelrum
  -Fyra frukostar
  -Två luncher
  -Två middagar
  -Två operetter
  -Engelsktalande lokalguider
  -Svensktalande ciceron

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor