Stavangers trädgårdar med trädgårdsön Flor og Fjaere

En resa till platsen där himmel möter hav. Där en hel ö bara består av kvadratmeter efter kvadratmeter av färgstarka sommarblommor, palmer, formklippta träd och vackra lättgångna stenstigar. Du har hamnat på Nordens kanske vackraste av trädgårdar - en magisk plats där solen och ljuset skapat den världsberömda trädgårdsön Flor og Fjaere. Här prunkar växter och blomster i en zon som närmast kan beskrivas som zon 0! Gamle Stavanger ligger på västsidan om Stavangers hamn och består av 173 trähus som byggdes i sluter av 1700-talet, början av 1800-talet då öbor och folk norrifrån flyttade in till Stavanger för att finna arbete under den långa sillfiskesäsongen – då målades husen i gult och rött eftersom vit färg var förbehållen de mer bemedlade. Eftersom man timrade husen var de lätta att ta isär och flytta när det var dags att ta sig annorstädes. Även andra delar av staden är i trä och arkitekturstilarna varierar från empire, Art Nouveau och funkis. Närmare 8.000 hus är i trä vilket gör att Stavanger är Europas mest trähusbebyggda stad. I trähusdelen av staden finner du mängder av butiker, hantverk och konstgallerier men även Sjöfartsmuseet och det norska konservmuseet. Trähusen är små och vitmålade nu idag när inte bara överklassen har råd med vit färg, och många har vackra trädgårdar! Under en av dagarna gör vi en stadsrundtur och du kan även njuta av egna promenader i trästaden

Läs vidare

Här i Stavanger ligger porten till FjordNorge men staden kallas även Norges oljehuvudstad. Betydelsen av namnet är annars ungefär ”fjorden vid den branta klippan”. Landskapet karaktäriseras av gröna ängder, praktfulla berg och skärgården med vidsträckta stränder utanför Stavanger, som idag bebos av 130000 invånare. 2016 gladdes befolkningen åt att som första stad utanför Oslo få en stjärna i Guide Michelin och man är kända för sin gastronomi med lokalt producerade råvaror av hög klass som fisk, lamm, grönsaker och frukt.  Under resan leds vi av stadsguider och vår ciceron är kunniga Inger Ekrem, Svensk Trädgårds förbundssekreterare och långvariga medarbetare. Inger har besökt Stavangers Flor og Fjaere och ser fram emot att få visa dig trädgårdsundret på ön! Bekvämt boende på mellanklasshotell med bra frukostbuffé.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  4 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Trädgårdsön Flor og Fjaere
 • Privata trädgårdar och arboretet
 • Fjordkryssning och Gamle Stavanger

Reseprogram

 • Ankomst Stavanger - privata trädgårdar
  Dag 1

  Ankomst Stavanger - privata trädgårdar

  Flyg till Stavanger kl 10.00. Vi möts av buss för ett inledande äventyr i Stavanger - Norges trädgårdsstad. Incheckning på vårt mellanklasshotell Radisson Blu City Stavanger.

  Läs vidare
 • Flor og Fjaere
  Dag 2

  Flor og Fjaere

  Sagan om ”Flor & Fjære” började för drygt 50 år sedan då paret Bryn köpte sig ett torp på den blåsiga ön Sør-Hidle utanför Stavanger. 20 år senare blev Åsmund sjuk och började odla sin mark för att genom trädgården rehabilitera sig. Det hela har gått framåt med en rasande takt och år efter år har man utökat parken. Varje år är det en ny design och nya färgkompositioner som gäller – ett kreativt vinterarbete för den starke mannen på ön, Olav Bryn. Ca 50.000 annueller, kannor och andra exotiska växter planteras ut. De starka färgerna kontrasterar spännande mot det skandinaviska ljuset, björkarna och det blå, blå havet. Vi promenerar från vårt hotell ned till hamnen för resan över till ön. En guidad visning i parken med dess många delar, en god lunchbuffé och mycket tid på egen hand väntar under dagen. Vi har valt att resa i rosornas blomning varför den delen av trädgårdsön blir en härligt blommande och doftande höjdpunkt. Vi äter en lunchbuffé på ön innan det är dags att återvända till Stavanger.

  Läs vidare
 • Fjordkryssning med lunch
  Dag 3

  Fjordkryssning med lunch

  Förutom stadsrundtur i gamla Stavanger väntar även privata trädgårdar rekommenderade av det Norske Hageselskap. Under en av dagarna väntar en fjordkryssning på Lysefjorden för att se den berömda Preikestolen med lunch. Längs fjällsidorna rinner porlande vattenfall och brusande forsar och vi ser den märkliga stenformationen Preikestolen från sjösidan, en 700 meter hög sten som sitter fastkilad mellan två klippor. 

  Läs vidare
 • Stavanger - Stockholm
  Dag 4

  Stavanger - Stockholm

  Mitt på dagen är det flygning tillbaka till Stockholm.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  4 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  8 -11 juni

 • Pris från

  11.990:-

   

  Medlem i Svensk Trädgård sedan ett år har 1.000 kr rabatt.

 • Enkelrumstillägg

  2.250:-

 • I priset ingår

  - Flygresa Stockholm- Stavanger t/r, flygavgifter
  - Tre övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Visningar och entréer enligt program
  - Tre norska frukostbufféer
  - En lättare lunch
  - En lunchbuffé på Flor og Fjaere
  - Två middagar
  - Buss- och båtresor enligt program
  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor