Festspelen i Bergen

Sagostaden vid havet – Bergen med sina hansafasader, som inspirerade Disney till sin senaste succésaga “Frost”. Här inleddes en tradition av musikfester under ledning av Edvard Grieg redan år 1898. Vi upplever en bred blandning av musikaliska sommarpärlor.

Festspelen i Bergen bjuder på ett fyrverkeri av musik från mäktiga konsertverk till intim kammarmusik. Den gamla Hansastaden, sedan århundraden känd för handel och sjöfart är en kulturstad av rang med världens äldsta symfoniorkester, bildad 1765. Staden har fostrat kompositören Edvard Grieg, violinisten Ole Bull, författaren Ludvig Holberg och landskapsmålaren J.C. Dahl. Vi får i vacker försommartid uppleva Bergen, som klättrande längs fjället är inkörsporten till det hisnande vackra norska fjordlandskapet. Det är nu i denna årstid som Bergen visar sig från sin allra finaste sida enligt väderstatistiken. Bryggen, den gamla trähusstaden där en gång Hansan hade sina kontor, står på Unescos lista över vårt gemensamma kulturarv.

Läs vidare

Under festspelsdagarna skall vi vara med om en tidig eftermiddagskonsert i Troldsalen, i anslutning till Edvard Griegs hem Troldhaugen, två operor av mycket olika karaktär – Händels Messias och Brittens Peter Grimes samt en konsert med världsberömde pianisten Lang Lang. Vårt bekväma helt moderna mellanklasshotell Zander K är designat av den svenska designfirman Claesson Koivisto Rune och ligger nära många av de sevärdheter som väntar under resan i Norge. Vår ciceron är Hans Parnefält, erfaren färdledare och bosatt i Bergen, i sällskap av lokala norsktalande licensierade guider.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  4 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans höjdpunkter

 • Bergens gamla stad i sköna maj
 • Musikupplevelserna under Festspelen i Bergen
 • Griegs Villa Troldhaugen, Ole Bulls eklektiska hem och KODE-muséerna.

Reseprogram

 • Ankomst Bergen - Lysverket
  Dag 1

  Ankomst Bergen - Lysverket

  Vi flyger in från Stockholm under dagen. Ciceron väntar med privat buss för turen in till Bergens centrum och vårt hotell för de kommande tre nätterna. Vi installerar oss på rummen och samlas sedan för en orienteringstur till fots i de centrala delarna av staden.
  Efterföljande gemensam middag på Lysverket, vars delägare och grundare har erfarenhet från en trestjärnig Michelinkrog i New York och Lysverket är rekommenderat i Guide Michelin med två bestick. Bergen har precis kommit med på Unescos lista över kreativa städer, där man alltså får kvalitetsstämpeln för kreativitet inom konst, music, design och gastronomi. Byggnaden är en del av KODE muséerna och byggnaden är ritad av arkitekterna Fredrik Arnesen och Arthur Darre Kaarbø, vilka har ritat ett flertal byggnader i staden, precis i brytningstid mellan klassicism och funktionalism på 1930-talets slut. I byggnaden som även huserar restaurangen finns en konstsamling med äldre konst, bla en samling av J.C. Dahl. Vi äter en tidig middag och promenerar sedan till Grieghallen för kvällens föreställning av Peter Grimes. Den danske arkitekten Munk ritade Grieghallen som stod klar 1978 och som huserar världens äldsta symfoniorkester, Bergenfilharmonikerna, grundade 1765. 

  Läs vidare
 • Kl 19.30. Festspelens opera Peter Grimes med Bergenfilharmonikerna och Bergen Nasjonale Opera. Benjamin Brittens mästerverk med handling i en klaustrofobisk, blåsig liten by på den engelska kusten, räknas till en av de mäktigaste och mest teatraliska musikverk för en opera, såsom en psykologisk thriller som målar ett levande porträtt av det lilla samhällets misstro, skvaller, missunsamhet och mobbing när tragedin gör entré. Den australiensiske heldentenoren Stuart Skelton, hyllad som en av vår tids främste tolkare av Brittens Peter Grimes, gör titelrollen som byns enstörige fiskare och den nordirländska sopranen Giselle Allen gör rollen som småskolelärarinnan.  

  Läs vidare
 • Ledig dag – Händels Messias
  Dag 2

  Ledig dag – Händels Messias

  Idag finns gott om tid att njuta av Bergen på egen hand. Kanske tar du Fløibanen eller Ulriksbanen upp till fjällvärlden? Eller njuter av småpromenader bland stadens pittoreska trähus, den kända fiskmarknaden och stadens många konstsamlingar som Rasmus Meyersamlingen med verk från 1750 till 1915, flera verk av Edvard Munch, på KODE 3 samt utställningen “Bergen och världen 1400-1900” med samlingarna av 1700-talskonstnären JC Dahl på KODE 4?

  Läs vidare
 • Till kvällen samlas vi för premiärföreställningen på Nasjonalscenen av “Messias” av Georg Friedrich Händel, ett sceniskt oratorium i tre delar. Verket hade premiär i Dublin våren 1742, och trots ett inledande, svalt mottagande räknas det idag som Händels främsta verk och är ett av världens mest spelade och högst värderade körverk. Vi promenerar från vårt hotell, ca 15 minuters promenad.  Kl 19.00. Ikväll är det premiär på Händelsexperterna Malcolm Bruno och Caroline Ritchies verk med en komplett version av den första publicerade utgåvan av Messias. En upplevelse med de utvidgade och virtuosa ariorna som ger åhöraren den autentiska känslan från hur det lät på Londons operascener under mitten av 1700-talet.Scenografin är gjord av den omtalade regissören, designern och videokonstnären Netia Jones, världskänd för sina nyskapande uppsättningar av klassiska verk. 
  Fyra skickliga solister i svenska stjärnsopranen Malin Christensson, som framträtt på världens stora scener, hyllade kroatiska mezzo-sopranen Renata Pokupic, tenor Pierre Derhet och basen Igor Bakan. Edvard Grieg-kören och Cathedra under ledning av dirigent Bjarte Eike och körmästare Michael McCarthy, känd från sitt arbete med filmtrilogin om Tolkiens Härskarring.

  Läs vidare
 • Lysøen – Oseana – Troldhaugen – Lang Lang
  Dag 3

  Lysøen – Oseana – Troldhaugen – Lang Lang

  Idag skall vi uppleva mycket under en vacker dag. Efter frukosten beger vi oss söderut till Lysekloster, där vi hämtas av båt för färd på 10 minuter ut till Lysøen. Här får vi en visning av den världsberömde norske violinisten Ole Bull sommarvilla, byggd 1872-73, som han ömsint kallade sitt “lilla Alhambra” i norsk tall, med lökkupoler och en säregen blandning av schweizisk alpstil och moriskinspirerade dekorationer. Han förvandlade den 175 tunnland stora ön till ett sagolandskap med grottor, lusthus, utsiktstorn och snäckskals-belagda gångar. Därefter väntar en guided tur av Oseana kulturcenter som invigdes 2011 med Per Grieg Sr konstsamling med huvudsakliga tavlor från den norska guldåldern under mitten av 1800-talet men även en del verk från svenska samtida konstnärer och Skagen-målarna. Här äter vi även en gemensam lunch. Troldhaugen är Edvard Griegs villa, belägen på en udde i Nordåsvannet med vacker utsikt över det omgivande landskapet. Innan eftermiddagskonserten i nybyggda Troldsalen får vi en visning av villan och Edvard Grieg Museum. Konserten är en timme lång med den uppmärksammade stråkensemblen 1B1 från Stavanger, som framträder tillsammans med violinist Sonoko Miriam Welde från Bergen. På programmet står Britten - Prelude and Fugue, op. 29, Tchaikovsky - Souvenir d'un lieu cher, op. 42, Scnittke - Concerto Grosso no1, Shostakovich - Chamber Symphony, op. 110. 

  Läs vidare
 • Retur till Bergen för att direkt promenera till Grieghallen för en gemensam middag innan kvällens konsert med världens främsta pianist just nu, kinesiske Lang Lang, som framträtt för presidenter på tre kontinenter och inför fyra miljarder tittare under invigningen av Peking-OS. Kl 19.30. Den 35-årige superstar-pianisten är känd för sitt öppenhjärtiga och känslosamma spelsätt och ikväll bjuder han bl a på Franz Liszts Piano Sonata i B minor, ansett som ett av de absolut svåraste pianostyckena som någonsin skrivits. Under den två timmar långa konserten planeras följande stycken;Claude Debussy - ballad L.70, Liszt - Piano Sonata B minor S 178, Albeniz - svit Española op 47, Granados - delar av Goyescas op 11 samt de Falla - Danza ritual del fuego.

  Läs vidare
 • Bergen - Stockholm
  Dag 4

  Bergen - Stockholm

  Efter tidig frukost väntar flyg från Bergen till Stockholm

  Läs vidare

Platser vi besöker

' data-image='/CropImages/Edvard Griegs villa_636174006328788546_w320_h240_cx10_cy10_cx2320_cy2240.jpg' data-imagedescription='Lysøen – Oseana – Troldhaugen – Lang Lang' data-lat='60.2275709' data-lon='5.40540220000003' data-showlines='True' data-link='' data-day='3'

Resefakta

 • Reslängd

  4 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  30 maj - 2 juni

 • Pris från

  12.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1.990:-

 • I priset ingår

  - Flygresa Stockholm- Bergen t/r, flygavgifter
  - Tre övernattningar på modernt mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Tre frukostbufféer
  - En lunch
  - Två middagar
  - Två operabiljetter

  - Två konsertbiljetter
  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor