Operafestival i Riga

Fyra operahöjdpunkter framförs av toppmusiker i vackra och historiska Riga. Under den Internationella Operafestivalen i Riga får vi vara med om fyra operakvällar på Operahuset som bjuder på "Faust", "Eugene Onegin", "Tannhäuser" och "Carmen".

Läs vidare

Resan ger möjlighet att även uppleva en del av Baltikum som har starka band med Sverige. Rigas gamla stadsdel påminner om medeltida nordtyska städer och besökaren faller direkt för dess charm.
Sedan Lettlands självständighet 1991 har de fantastiska jugendkvarteren till stor del renoverats. Vackrast är det överdådiga huset på Albertagatan nummer 13 – missa inte det! En annan höjdpunkt på resan är utflykten till det imponerande slottet Rundale, ett av landets främsta monument i rokoko- och barockarkitektur. Ciceron är Niklas Lindblad.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. 

 • Tema

Resans ciceron Niklas Lindblad

Resans höjdpunkter

 • De fyra operaföreställningarna på Nationaloperan i Riga.
 • Visningen av Art Nouveau museet.
 • Utflykten till 1700-tals slottet Rundale.

Reseprogram

 • Stockholm - Riga – ”Faust”
  Dag 1

  Stockholm - Riga – ”Faust”

  Flyg från Arlanda till Riga på morgonen. Buss möter för färd till vårt  centralt belägna hotell, en kort promenad från operan. Efter en gemensam lunch på hotellet går vi på en stadsvandring med svensktalande lokalguide. Därefter finns tid för egna strövtåg. Kanske lockar stadens många museer, såsom museet för utländsk konst med konst från det gamla Egypten, Grekland och Rom, liksom verk av de tyska, holländska och franska gamla mästarna.  Motormuseet visar allt från Rolls Royce till ryska mekaniska under, bland annat Stalin i sitt pansarfordon Tchaika och Brezhnev vid sin krockade Lincoln.

  Operahuset som ligger i en av de stora parkerna som vindlar sig genom Riga invigdes 1863. Det var också en av de första byggnaderna som restaurerades efter Sovjets ockupation, vilket visar att man sätter stort värde på operakonsten i Lettland. 

  På kvällen väntar operahuset på oss med den första av de fyra föreställningar som vi ser under resan. Vi möter husets egna sångare, av vilka många har uppmärksammats runt om i operavärlden. Faust plågas av känslan att han slösat bort sitt liv. Den mystiska Mefistofeles lovar att alla av den åldrande vetenskapsmannens önskningar kommer att komma i uppfyllelse - i utbyte mot Fausts själ. Charles Gounods opera, som var inspirerad av Johann Wolfgang von Goethes berömda tragedi, såg sin världspremiär i Paris 1859. I dag, har regissören Aik Karapetian satt ihop en ny produktion i sen gotisk estetik och kommer även använda stumfilms teknik i stil av tysk expressionism. 

  Läs vidare
 • Riga Art Nouveau Museum – Jurmala - ”Eugene Onegin”
  Dag 2

  Riga Art Nouveau Museum – Jurmala - ”Eugene Onegin”

  Efter frukost åker vi med svensktalande lokalguide först till konstmuseet Riga Art Nouveau som är inhyst i den prominente lettiske arkitekten Konstantīns Pēkšēns (1859 – 1928) bostad. Byggnaden uppfördes 1903 med kraftfulla proportioner och en uttrycksfull siluett med dekorativa reliefer i naturmotiv. Den imponerande spiral-trappan i Art Nouveaustil med ornamentala takmålningar baserade på Janis Rozentāls sketcher, tillhör en av de mest kända i Europa.  Efter vi lyssnat på en kortare konsert i Domkyrkan fortsätter vi till kuststaden Jurmala, som med sin 30 km långa sandstrand sedan 1800-talet varit ett sommarparadis för Rigaborna och den ryska överklassen. Vi äter en gemensam lunch innan vi återvänder till Riga. 

  Kvällens besök i det vackert restaurerade operahuset låter oss möta Tchaikovskys ”Eugene Onegin”. Är det möjligt att bryta sig ut ur formen som dina föräldrar och samhället alltid har efterföljt? När blir offret förövaren? Och när blir förövaren hjälte? Denna tolkning av Pjotr Tjajkovskijs klassiska opera är regissören Rēzija Kalninas debut på den lettiska nationaloperan.

  Läs vidare
 • Rundale – ”Tannhäuser”
  Dag 3

  Rundale – ”Tannhäuser”

  Under förmiddagen gör vi en utflykt till Europas vackraste 1700-talsslott, Rundale, beläget söder om Riga mitt bland Zemgaleslättens åkrar. Rundale byggdes av hovarkitekten Francesco Rastrelli, som även arbetade med Vinterpalatset, Peterhof och Smolnyklostret i Sankt Petersburg. Efter lunch ges en visning på engelska av den vackra byggnaden. Åter till Riga på eftermiddagen, vi får ett par timmars egen tid innan kvällens operaföreställning.

  I Wagners mästerverk, drar Tannhäuser sin konstnärliga inspiration från att uppleva motpoler: nöjet han upplever i en underjordisk grotta, och askes han upplever på sin pilgrimsfärd till Rom. Han älskar också kvinnor som är motpoler till varandra, och söker efter ett sätt att kombinera dessa två motsatser för att bilda en helhet: Tannhäuser vill att den sensuella Venus ska ha Elisabeths kyskhet, medan han vill att kyska Elisabeth ska ha Venus sinnlighet. Regissör Vilppu Kiljunen berättar om sin produktion, ”Vår version av Tannhäuser är en blandning av Paris och Dresdens versioner. Min inställning till iscensättningen byggdes runt en central fråga: de villkor som gör kärlek och älskande möjligt i ett kulturellt sammanhang”. 

  Läs vidare
 • Etnografiska museet – ”Carmen”
  Dag 4

  Etnografiska museet – ”Carmen”

  På morgonen hämtar buss vid hotellet för en utflykt till Etnografiska museet strax utanför Riga. Ett av Europas största friluftsmuseum med 118 byggnader som har flyttats hit från Lettlands alla historiska distrikt – Kurzeme, Vidzeme, Zemgale och Latgale. Husen byggdes från slutet av 1600-talet till och med 1930-talet. Lunch och eftermiddagen till fritt förfogande.

  Sista operan vi upplever är ”Carmen”, världens kanske mest spelade opera och baserad på en novell av Prosper Mérimée.Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker. Regissör Marie-Eve Signeyrole förklarar inför sin debut på den lettiska nationaloperan: ”Vi valde att placera Carmen i en förort i utkanten av en storstad: barnen som leker utomhus och provocerar polisen, narkotikahandlare som gör upp, gatuartister och dansare som försöker uttrycka sig. En våldsam värld präglas av den extrema hårdheten av mänskliga relationer. Vi behövde en plats där sensualitet, lust och frihet är förbjudna av de sociala normerna. Carmens kropp måste vara i sig en motvikt till betongkroppen av byggnaderna. En slags ny feminism relaterat till befolkningen i förorterna; en kvinnlighet som leker med de regler som fastställts av män”.

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 5

  Hemresa

  Förmiddagen är fri för egna aktiviteter innan vi beger oss till Rigas flygplats för hemresa till Stockholm Arlanda.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. 

 • Avresor/Datum

  8 - 12 juni

 • Pris från

  13 950:-

 • Enkelrumstillägg

  2 950:-

 • I priset ingår

  -Flygresa Stockholm – Riga t/r, flygavgifter
  -Transporter
  -Entréer och visningar i det gemensamma programmet
  -Fyra nätter på femstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  -Fyra frukostar
  -Tre luncher
  -Fyra operaföreställningar (kostnad ca 2.700:-) i kat 1
  -Svensktalande lokalguide
  -Ciceron
  -Skatt 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor