Opera i Kroatien

Där Medelhavet möter Centraleuropa, Alperna och den pannoniska slätten ligger Kroatien. I ett relativt litet land möts många olika landskapstyper och naturen är oerhört vacker. Vid kusten ligger städerna som pärlor, där varje sten berättar sin saga från historien. De vänliga, gästfria människorna gör att man gärna återvänder till detta unga land fyllt av förhoppningar, framtidstro och samtidigt vördnad inför tradition och historia.

Läs vidare

Kroatien är med sin intagande natur och storslagna arkipelag ett av Europas mest fascinerande länder. Följ med på en musikalisk odyssé från hamnstaden Rijeka till huvudstaden Zagreb. Hamnstaden Rijeka är en knutpunkt för järnvägs- och vägtrafik i norra Kroaten. Det är den tredje största staden i Kroatien och har en  rik historia som vi lär känna under en guidad stadsvandring. I staden dominerar arkitektur från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal och ett vackert operahus i vilket vi njuter av Puccinis ”La Bohème”. 

Byggd på två kullar blomstrade Zagreb under 1000-talet. Stukad av mongoler och ottomaner fick staden sin storhetstid under det Österrikisk-ungerska riket och mycket av stadens vackra centrum är uppfört under den tiden, såsom operahuset som tillhör Europas historiska teatrar. Här njuter vi av en nyskriven opera, ”Two Oars”, baserad på Ernest Hemingways ”Den gamle och havet”. 

Vi bor på två fyrstjärniga hotell och ciceron på resan är skandinavisktalande Sonja Kotur Lovrekovic som flyttade till Istrien år 1994 efter att hon tagit sin masterexamen på Köpenhamns Handelshögskola. 

 • Pris
  12 990:-
 • Avresedatum
  2018-03-09
 • Reselängd

  6 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Sonja Kotur Lovrekovic

Resans höjdpunkter

 • "La Bohème" på Nationalteatern i Rijeka
 • Tryffeljakten hos familjen Karlic i Istriens undersköna natur
 • "Two Oars" på Nationalteatern i Zagreb
 • Visningen av Nationalteatern i Zagreb

Reseprogram

 • Dag 1

  Ankomst Venedig - Rijeka

  Ankomst till Venedig mitt på dagen. Vår guide möter med buss och färden går till Rijeka dit vi ankommer tidig kväll och checkar in på vårt fyrstjärniga hotell. Vi tar en kort promenad i staden och sedan äter vi en gemensam välkomstmiddag på lokal restaurang.

  Läs vidare
 • Stadsvandring – Operakväll ”La Bohème”
  Dag 2

  Stadsvandring – Operakväll ”La Bohème”

  Efter frukosten gör vi en stadsvandring i Rijeka. Vi promenerar längs huvudgatan Korzo som kantas av små mysiga caféer och butiker. Vi ser bland annat resterna av en gammal romersk stadsport, det kulturminnesskyddade Modellopalatset samt St Vitus katedralen, en rotunda byggd i barockstil och tillägnad stadens skyddshelgon, sankt Vitus. Efter stadspromenaden äter vi en gemensam lunch och sedan har vi lite tid på egen hand innan kvällens föreställning ”La Bohème” på stadens nationalteater. Formellt sett så heter Nationalteatern Ivan pl. Zajcs kroatiska nationalteater i Rijeka och är döpt efter kompositören och dirigenten Ivan Zajc, född i staden. Den invigdes 1883 och är en av sex nationalteatrar i Kroatien. 

  I slutet av 1800-talet drog nya, friska vindar genom operamusiken. Borta var gudar och mytologi, in svepte människor av kött och blod och publiken kunde dela deras sorger och glädjeämnen och kanske känna igen sig i ett och annat. Ikväll njuter vi av Puccinis fjärde opera i ordningen ”La Bohème”, den hjärtskärande historien om frysande konstnärer i en ruffig vindsvåning i Paris. Den bitterljuva kärlekssagan mellan poeten Rodolphe och den lungsjuka Mimi upphör aldrig att gripa tag om publiken. 

  Läs vidare
 • Istriens tryffel – Medeltida Motovun
  Dag 3

  Istriens tryffel – Medeltida Motovun

  Kroatiens lilla Toscana, Istrienhalvön, är en härlig kulturbygd med oliv- och vinodlingar. Detta har varit Istriens ekonomiska stöttepelare sedan generationer och ofta nedärvd från far till son. Kustlinjen med undersköna Rovinj i högsätet, som i slutet av 1800-talet gästades av kungligheter och prominenta författare, också vår egen Oscar II, har ett pärlband av Istriens städer där romarna grundlade städer och lockades att plantera vin. Likaså påminner kusten om den franska Rivieran med samma prunkande växtlighet, en grandios atmosfär av den gamla regimen och förra sekelskiftet då Österrike-Ungerns adel spenderade hälsosamma dagar vid havet här.

  Idag väntar Istriens natur i ett landskap rikt på skogarnas svarta guld, tryffeln som smaksätter allt från pastejer till pastasåser. Vi reser ut till en lantgård för att möta familjen Karlic som är tryffeljägare sedan flera generationer. Vi ger oss ut i skogen på tryffeljakt med en av familjens tryffelhundar och sedan väntar en god lunch, självklart baserad på tryffel.

  Läs vidare
 • Färden fortsätter till den medeltida staden Motovun, spektakulärt vackert belägen på en hög höjd ovan floden Mirna. Vi gör en stadsvandring i denna stad, som byggdes ovan den antika staden Kastelijer och där biskopen i Porec härskade under 900-1000-talet. Venetianarna erövrade området år 1278 och Motovuns stadsmurar är fortfarande intakta. Den berömda stadsplanen har varit avbildad på flera kroatiska sedlar och här finner du element ur romansk, gotisk och renässansarkitektur.  Sankt Stefans kyrka är byggd i början av 1600-talet i senrenässansstil, förmodligen baserad på Andrea Palladios sketcher.  Nedanför staden breder vinodlingar ut sig, här odlas Istriens druvor; Terreno som skapar ett uppskattat rödvin samt Malvazija Istarska, vitvinsdruvan som venetianarna förde med sig från Grekland. 

  Återfärd till Rijeka och kvällen på egen hand. 

  Läs vidare
 • Zagreb
  Dag 4

  Zagreb

  Efter frukost beger vi oss mot Kroatiens huvudstad Zagreb. Vi checkar in på vårt fyrstjärniga hotell och har sedan lite tid för vila innan en stadspromenad i staden tillsammans med en lokalguide. På en höjd i de centrala delarna av staden ligger den historiska stadskärnan Gornji Grad – Övre staden, bestående av de två stadsdelarna Gradec och Kaptol. Under medeltiden var Gradec en separat stad med både ringmur, torn och vallgravar men kom sedan att expandera utanför murarna. Här ligger Lotrščaktornet som uppfördes på 1200-talet och utgör en del av stadsdelens forna befästningsverk. Varje dag sedan 1 januari 1877 avfyras här en kanonsalut vid klockan 12.00. 

  Katedralen i Kaptol är den största romersk katolska kyrkan i Kroatien såväl som ärkebiskopssätet för hela Kroatien. Den stod klar år 1217 och är en av Zagrebs mest kända byggnader, dess torn kan skådas från många delar av staden. 

  Vi promenerar även i Donji Grad – Nedre staden, vars byggnader till största del är uppförda under 1800 – 1900-talet. Här finns flera av stadens tongivande byggnader till exempel Nationalteatern, Nationalbanken, Mimaramuseet, Universitetet och Centralstationen. Här finns även stadens huvudtorg; Ban Jelačićs torg. Gemensam lunch och resten av dagen på egen hand. 

  Läs vidare
 • Visning av Kroatiska Nationalteatern – Operakväll ”Two oars”
  Dag 5

  Visning av Kroatiska Nationalteatern – Operakväll ”Two oars”

  Den kroatiska nationalteatern i Zagreb, vanligen kallad HNK Zagreb, är ett mycket vackert teater-, opera- och baletthus i Kroatiens huvudstad. Byggnaden ägs och drivs av det kroatiska kulturdepartementet. Den invigdes den 14 oktober 1895 av den österrikisk-ungerska kejsaren Frans Josef I. Hit promenerar vi tillsammans och väl framme får vi en visning av huset och operan. Gemensam lunch efter visning och sedan några timmar på egen hand. 

  Under eftermiddagen möts vi igen för att promenera tillbaka till HNK Zagreb där vi ikväll går på den nya operan ”Two Oars”. Den är producerad av Robert Wilson, en amerikansk teaterdirektör och dramatiker som är hyllad av media för sina avantgarde framträdanden. Musik står Paola Prestini för, hon har blivit utnämnd till en av 2016 mest innovativa musiker och en av de 100 bästa kompositörerna under 40 år. 

  Operan är baserad på Ernest Hemingways novell ”Den gamle och havet” och kommer bestå av sju musikaliska delar och åtta ”talade” delar. Den gamle och havet är Ernest Hemingways sista stora verk och gav honom Pulitzerpriset år 1952. Den bidrog även till att han fick Nobelpriset efterkommande år, 1954. Historien utspelar sig på Kuba och handlar om en gammal man som har förlorat respekten av de människor som bor i samma by som honom, eftersom han inte fångat någon fisk på mer än tre månader. En dag bestämmer han sig för att segla långt ut från hamnen då han är övertygad om att hans otur kommer vända. Han får en jättelik svärdfisk på kroken och det tar honom hela tre dagar att övervinna den. Innan mannen får hem fisken äts den dock upp av hajar, vilka den gamle inte kan besegra, och i hamn finns bara skelettet, huvudet och stjärtfenan kvar. De andra fiskemännen blir dock så imponerade av skelettets storlek att den gamle återvinner sin värdighet. 

  Vi äter gemensam middag antigen innan eller efter kvällens opera.

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 6

  Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och åker mot flygplatsen för återfärd Sverige. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  9 - 14 mars 2018

 • Pris från

  12.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1.250:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Venedig/Zagreb via Frankfurt inkl flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Fem nätter på fyrstjänigt hotell
  - Fem frukostar
  - Tre luncher
  - Två middagar
  - Två operabiljetter
  - Skandinavisktalande guide
  - Engelsktalande lokalguider
  - Skatt. 

 • Tips och råd

  Resan innebär många stadspromenader på ojämnt underlag varför goda leder och normal grundkondition borgar för en fin upplevelse.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2018-03-09
 • Hemkomst
 • 2018-03-14
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 12 990:-
 • Boka resa