Kultur och Gastronomi i Kroatiens Toscana

Kroatien är med sin intagande natur och storslagna arkipelag ett av Europas mest fascinerande länder. Vackra Istrien med gröna vinkullar, skogens svarta guld och ett skönt glittrande hav bjuder gastronomiska upplevelser i ett vårskönt april.

Följ med på en resa kantad av Istriens gastronomi med vin- och olivodlingar, som varit Istriens ekonomiska stöttepelare sedan generationer och ofta nedärvd från far till son. Vi serveras luncher på lokala gårdar, går på Sparrisfestival och ger oss ut i skogen i jakt på dess svarta guld – tryffeln. En dag spenderas i Sloveniens pärla Piran, en historisk stad med en medeltida stadskärna beläget ute på en liten udde i det Adriatiska havet.

Läs vidare

Kroatiens lilla Toscana, Istrienhalvön, är en härlig kulturbygd med oliver och vinodlingar sedan antik tid. Kustlinjen med undersköna Rovinj i högsätet, som i slutet av 1800-talet gästades av kungligheter och prominenta författare, också vår egen Oscar II, har ett pärlband av Istriens städer där romarna grundlade städer och lockades att plantera vin. Likaså påminner kusten om den franska Rivieran med samma prunkande växtlighet, en grandios atmosfär av den gamla regimen och förra sekelskiftet då Österrike-Ungerns adel spenderade hälsosamma dagar vid havet här.

Vi bor på hotell Katarina, beläget på en liten ö en kort båttur från Rovinj med vackert bländande omgivningar och en stor trädgård. Vi leds av mycket omtycka, kunniga och svensktalande ciceron Irena Vretenar

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Irena Vretenar

Resans höjdpunkter

 • Vår mycket omtyckta och kunniga ciceron Irena Vretenar
 • Istriens undersköna natur och kustlinje
 • Sparrisfestivalen i Novigrad
 • Tryffeljakten hos familjen Karlic

Reseprogram

 • Venedig –Sparrisfestivalen i Novigrad – Rovinj
  Dag 1

  Venedig –Sparrisfestivalen i Novigrad – Rovinj

  Ankomst Venedig varifrån vi tar oss till Istrien i Kroatien. På vägen stannar vi och besöker Sparrisfestivalen i Novigrad där vi får smaka på lokala specialiteter. Middag i Novigrad sedan färd till hotell Katarina som ligger på en egen ö utanför Rovinj.

  Läs vidare
 • Stadsvandring Rovinj – Örtplockning
  Dag 2

  Stadsvandring Rovinj – Örtplockning

  Under morgonen väntar rundvandring i medeltidsstaden Rovinj där husen ligger tätt tillsammans på en halvö. Här utspelar sig en del av handlingen i Jules Vernes roman ”Matthias Sandorf”. Utanför halvön ligger över tjugo öar som smycken i ett klarblått hav. Den gamla stadskärnans hamnpromenad, smala gränder och små torg förtrollar med dess charm. Längst ute på udden ligger Sankt Eufemiakyrkan med sitt höga kyrktorn som ett riktmärke.

  Efter kaffepaus åker vi till centrala Istrien där vi ska gå på ört- och sparrisplockning under ledning av örtexperten Franky som tar oss med på för att lära oss mer om vad naturens eget apotek kan erbjuda. Vi samlar örter till ett herbarium och tar med våra fynd till agroturismon Ograde där vår värdinna Davorka serverar en smakfull lunch tillagad med bland annat våra örter. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Rovinj och har resten av kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Aromatiska oljor - Limfjorden
  Dag 3

  Aromatiska oljor - Limfjorden

  Idag besöker vi Histria Aromatica där vi får lära oss om produktionen av aromatiska oljor av typiska medelhavsörter och får botanisera runt i egendomens trädgård. För inte så många år sedan var detta ett övergett område men år 2005 köptes cirka 100 000 kvadratmeter land upp av pionjären Boris Filipaj som nu hade hittat den rätta platsen för sitt projekt. Sakta började en stor gård med omgivande vin- och olivodlingar växa fram i en härlig kombination med örtfält och fruktodlingar som färgar det sköna landskapet. Prak Histria Aromatica stod klart år 2013 och öppnade sina portar för besökare i juli 2014.  

  Vi åker vidare till Limfjorden där vi smakar ostron direkt från havet. Vi serveras en lunch bestående av fiskspecialiteter innan vi färdas med båt tillbaka till Rovinj. Middag på lokal restaurang. 

  Läs vidare
 • Olivolja i medeltida Bale – Pula - Ostfabrik
  Dag 4

  Olivolja i medeltida Bale – Pula - Ostfabrik

  Idag åker vi till Pula och på vägen stannar vi först hos familjen Grubic som äger en lokal olivoljefabrik och olivodling på åtta hektar i Bale. Bale har sedan urminnes tider varit vaggan för inhemska arter av olivträd, främst arten Buža som håller extra hög kvalitet och ger en riktig smakrik olivolja. På Familjen Bales gård växer 1600 olivträd av de inhemska arterna Buža, Feminuškula och Rošinjola, somliga av dem är mer än 300 år gamla. Fabriken byggdes år 1930 och ägdes av familjen Cergna i cirka 30 år innan det övergavs, stängdes och blev bortglömt. Fabriken köptes och totalrenoverades av familjen Grubic till sin ursprungliga glans och under vårt besök får vi smaka olivolja som är presenterad i guideboken över de bästa oljorna i världen. Den har erhållit fina priser på otaliga olivoljefestivaler och utställningar. 

  Vi ankommer till staden Pula, som är en viktig hamn- och turiststad. Det viktigaste byggnadsminnet är den stora amfiteatern från romartiden. Här bodde den irländske författaren James Joyce ett tag i början av 1900-talet och arbetade då som språklärare. Vi går en stadsvandring där vi avslutar på marknaden. Färden går vidare till en modern familjeägd ostfabrik utanför där det produceras ost av getmjölk vilken vi såklart får smaka ackompanjerat av lokalt vin. 

  Gemensam middag i Rovinj.  

  Läs vidare
 • Motovun – Tryffellunch
  Dag 5

  Motovun – Tryffellunch

  Under morgonen väntar ett besök i den medeltida staden Motovun, spektakulärt vackert belägen på en hög höjd ovan floden Mirna. Medeltida Motovun byggdes ovan den antika staden Kastelijer och här härskade biskopen i Porec under 900- 1000-talet. Venetianarna erövrade området år 1278 och Motovuns stadsmurar är fortfarande intakta. Den berömda stadsplanen har varit avbildad på flera kroatiska sedlar och här finner du element ur romansk, gotisk och renässansarkitektur.  Sankt Stefans kyrka är byggd i början av 1600-talet i senrenässansstil, förmodligen baserad på Andrea Palladios sketcher.  Nedanför staden breder vinodlingar ut sig, här odlas Istriens druvor; Terreno som skapar ett uppskattat rödvin samt Malvazija Istarska, vitvinsdruvan som venetianarna förde med sig från Grekland. 

  Läs vidare
 • Efter en intressant stadspromenad väntar Istriens natur i ett landskap rikt på skogarnas svarta guld, tryffeln som smaksätter allt från pastejer till pastasåser. Vi reser ut till en lantgård för att möta familjen Karlic som är tryffeljägare sedan flera generationer. Här väntar en god lunch baserad på tryffel samt lokala viner på Istriens speciella druvor. Vi ger oss ut i skogen på tryffeljakt med en av familjens tryffelhundar. Retur till Rovinj där vi äter gemensam middag.

  Läs vidare
 • Besök hos vinbonde - Piran
  Dag 6

  Besök hos vinbonde - Piran

  Dagens färd går norrut till Vizinada. På vägen stannar vi och besöker den unga vinbonden Arman som tillsammans med sin far driver vingården Franc Arman som grundades 1850 och täcker en yta av cirka 10 hektar. Här njuter vi av en vinprovning med utsikt över hela dalen och floden Mirna. 

  Längs den korta kuststräcka som Slovenien har mot Medelhavet finns piratstaden Piran som med en medeltida stadskärna ligger på en liten udde ute i ett kristallklart Adriatiskt hav. Vi stannar först för en rundvisning av saltproduktionen i Piranbukten och sedan gör vi en stadsrundtur där vi njuter av denna stad med det venetianska arvet rustat till sin ursprungliga palett i siennarött, ljust grön och ockra. Det enorma torget Tartini från 1200-talet, vars vackert blanknötta marmorgolv ramar in en stämning av släpigt 50-tal liknar ett Dubrovnik men utan de många besökarna. Vi får fri tid till lunch innan det är dags för färd tillbaka till Rovinj. Resten av dagen på egen hand. 

  Läs vidare
 • Ledig dag
  Dag 7

  Ledig dag

  Dag på egen hand då det finns möjlighet att ströva runt i Rovinj sköna naturområden, Punta Corrente.

  Gemensam avskedsmiddag i Rovinj gamla stadsdelar på kvällen. 

  Läs vidare
 • Dag 8

  Hemresa

  Idag säger vi hejdå till sköna Kroatien för att flyga tillbaka till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  29 april - 6 maj

 • Pris från

  14.590:-

 • Enkelrumstillägg

  1.990:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Venedig t/r 
  - Flygavgifter
  - Transporter, entréer och visningar enligt program 
  - Sju nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
   - Sju frukostar
   - Fyra luncher
   - Fem middagar
   - En vinprovning 
   - En olivoljeprovning
   - Svensktalande kroatisk ciceron
   - Skatt

 • Tips och råd

  Vid promenader på kullerstenslagda historiska gator och i naturpark rekommenderas goda leder och normal grundkondition för bästa reseupplevelse.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor