Venetianska vyer - med Smak & Känsla

Sensommarfärgerna bland berg, odlingslandskap, sjöar och hav i övre delen av Italien är magnifika. Därför är vi glada över att presentera en helt ny resa med Lars Krantz med venetianska vyer. En resa för alla sinnen där vi njuter av tre av Venedigs hemliga trädgårdar, visas runt i greve Jacopos trädgård, njuter av den gigantiska blommande parken Sigurtà, världens äldsta botaniska trädgård i Padua samt möter en passionerad orkidéodlare. Ingen annan region är som området mellan Alperna och Venedigs lagun, böljande kullar med världsberömda vinodlingar, parker, barockträdgårdar och renässansarkitektur. Havsherravälde och utsökt smak har format Venedig och dess inland, med minnen från en era då det Venetianska Riket härskade över Medelhavet i lyx och överdåd. Fredagsmarknaden i Castelfranco är uppskattad och besöket på poeten Dante Alighieris ättlingars fina Valpolicella-vingård för en provning är andra höjdpunkter. Vår ciceron är trädgårdsmästare Lars Krantz, skapare av Rosendals Trädgårdar i Stockholm och nu ansvarig för Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Läs vidare

Vårt boende är bra belägna fyrstjärniga Hotel Alla Torre, som ligger strategiskt mellan berg, sjöar och lagun i lilla medeltida staden Castelfranco del Veneto. Som alltid smakar vi det italienska köket i glatt sällskap och har även tid att på egen hand utforska den lilla stadens fina utbud. Förutom vår uppskattade Lars Krantz är lokal ciceron välkända svensk-italienska Gunilla Hvid Fontana, som bott i Italien sedan 70-talet.  

Resans ciceron Lars Krantz

Resans ciceron Gunilla Hvid Fontana

Resans höjdpunkter

 • Lars Krantz föredrag i trädgårdar och kulturmiljöer
 • De skilda typerna av trädgårdar från dee hemliga trädgårdarna bakom Venedigs murar, parker och privata trädgårdar till den botaniska trädgården i njutbara Padua
 • Kontrasterna mellan stad på vattnet, landsbygd och vid foten av bergen

Reseprogram

 • Stockholm - Venedig – palatsträdgårdar
  Dag 1

  Stockholm - Venedig – palatsträdgårdar

  Vid ankomst till Venedig reser vi direkt med privat båt ut i lagunen till Venedigs stadsdel Cannaregio. Här möter vi tre gömda trädgårdar som hemlighålls för den ordinäre venedigbesökaren. Men först njuter vi av en lätt buffélunch ackompanjerad av områdets viner innan vi går in i den första av hemliga trädgårdar.

  Läs vidare
 • I ett av de mest fridfulla hörnen av Venedig ligger det som en gång var en av de största och mest kända renässansträdgårdarna från 1500-talet. Idag är den delad i två delar där den ena bebos av glada och vänliga nunnor som sköter trädgården och utövar barmhärtighet. Det brukar kallas ”Cottolengo” efter ett helgon som startade hjälpverksamheten för stadens fattiga. Vi gör en rundvandring i trädgården bland cypresser, vinrankor och granatäppleträd, precis som den kände målaren Tizian gjorde på sin tid, innan vi promenerar vidare till Palazzo Rizzo. Här finns en fascinerande trädgård som genom vindlande gångar för oss fram till en utsiktsplats över den norra delen av Lagunen med utsikt mot glastillverkarnas ö Murano och San Michele som är Venedigs vackra kyrkogård. 

  Läs vidare
 • Palatsträdgården skapades på 1700-talet som botanisk trädgård med exotiska växter, men har genomgått förändringar under dess olika ägare och idag strosar vi genom den romantiska anläggningen som aldrig upphör att förvåna. Vi besöker dessutom den passionerade odlaren Camilla, agronom och trädgårdsarkitekt, som öppnar grinden till sitt eget lilla paradis.

  Så är det dags att vända åter till vaporettobåtarna, samt på fastlandet till vår buss som kör oss ca en timme till den charmiga lilla staden Castelfranco Veneto. Den ligger strategiskt mitt i den forna Republiken Venedig och är en medeltida stad med vallgrav som fått sitt namn efter den stora borgen. 

  Läs vidare
 • Borgen i Castelfranco del Veneto byggdes som militärfästning under slutet av elvahundratalet av staden Treviso, som skydd mot grannarna Vicenzas och Paduas ständiga attacker. Den gamla stadskärnan är muromgärdad och vårt hotell Alla Torre ligger vid en av stadsportarna, alldeles intill den nyare stadens centrala torg. 

  Läs vidare
 • Trädgårdsmästerverk – Dantes vingård
  Dag 2

  Trädgårdsmästerverk – Dantes vingård

  Idag gör vi en längre tur inåt land på ca 1,5 timme mot Vicenza och vidare ovan Gardasjön. Här ligger den vidsträckta trädgården/parken Giardino Sigurtà som i landet räknas som en av de ”som man måste se en gång i livet”. Ett smycke och en oändlig parkträdgård med vatten, gamla träd, blomster och medicinalväxter. Giardino Sigurtà är en naturpark på 60 hektar som vunnit olika trädgårdspriser flera år i rad. Den har funnits sedan 1600-talet men det var när familjen Sigurtà på 1940-talet förvärvade parken som den genomgick sin förvandling.  De har med ett gediget arbete omvandlat den till en välskött park med magnifik växtlighet, tack vare rättigheten att nyttja vattnet från floden Mincio. I parken ligger den stora villan som Napoleon hade som bas under en del av erövringen av Italien.  Vi väljer höjdpunkterna och tillbringar förmiddagen här med stopp för lätt lunch.

  Läs vidare
 • På eftermiddagen fortsätter vi till vingården Serego-Alighieri i Valpolicella-distriktet. Vi får en kort visning  och smakar därefter smakar vi tre av dess viner av hög kvalitet. Ägarfamiljens  förfader var poeten Dante Alighieri som skapade det italienska språket med sin Divina Commedia, den Gudomliga Komedin. På återresan om knappt två timmar passar det bra att smälta intrycken och ta en vilopaus. Åter i Castelfranco del Veneto med kvällen till eget förfogande.  

  Läs vidare
 • Orkidéälskare - Greve Jacopos palazzo
  Dag 3

  Orkidéälskare - Greve Jacopos palazzo

  Efter en lugn morgon ska vi bege oss till Guido, en glad orkidéodlare som för trettio år sedan påbörjade sin odling och samling av orkidéer i allsköns färger. Han har idag 3.000 orkidéer och har lyckats att få arter med hela olika klimatkrav att trivas sida vid sida i hans växthus på den venetianska landsbygden. Ändå vill han blygsamt kalla sig amatör, mycket spännande! 

  Läs vidare
 • Retur till vår stad för tid och lunch på egen hand innan vi åter skall kliva ombord på vår buss för att resa ut till Ca´ Marcello, en av över 150 venetianska små privata palats, många som än idag bebos av familjerna. Den unike renässansarkitekten Andrea Palladios nyskapande villor beställdes av Venedigs mest välbärgade köpmän. Eftersom risken för pirater och plundrare var mindre och ytorna större i Venetos kulturlandskap uppfördes de världsberömda och sagolika palatsvillorna med arbetskrävande, strikta trädgårdar här. 

  Läs vidare
 • Känslan för detaljer och inramningen av växter och palats skapar en njutbar enhet som inte kräver blomning. Därför njuter vi av barockträdgården under kunnig och uppskattad ledning av greve Jacopo som visar oss runt i sin trädgård. Villan har varit i familjens ägo sedan 500 år då Andrea Palladio kallades in för att bygga en ståndsmässig villa. Idag bor familjen i en del av palatset och greven bjuder in till en härlig middag i den vackra historiska matsalen. Retur till vårt hotell.

  Läs vidare
 • Stadsmarknad – vackra Padua
  Dag 4

  Stadsmarknad – vackra Padua

  På fredagar har Castelfranco marknadsdag. Idag flockas stadsborna kring vad som säljs ut i form av kläder, hushållsartiklar, frukt och grönt i säsong - kanske att man redan börjat sälja de tunna skinnhandskarna som man gör i allsköns färger.  

  Läs vidare
 • Under eftermiddagen beger vi oss till levnadsglada studentstaden Padua. Vi inleder resan med ett besök i Venedig, på en av dess många hemliga trädgårdar bakom murarna, innan vi far till den charmerande venetianska staden Castelfranco med bekvämt avstånd till våra kulturbesök.

  Många vetenskapligt grundade botaniska trädgårdar har använt Paduas Orto Botanico som modell – bland dem Uppsalas. Lilla fina Orto Botanico med den 400-åriga “Goethes palm” i orangeriet samt många fina gamla träd i dess “skogsdel”, är utsökt belägen i stadens historiska hjärta mellan basilikorna St Antonio och St Justina, runt hörnet till ellipsformade torget Prato della Valle, loggian och resterna av 1500-talsmurarna kring Padua.

  Läs vidare
 • I de natursköna kullarna Colli Euganei ligger den magnifika Villa Barbarigio Valsanzibio. Den skapades på 1600-talet och är ett helt unikt exempel på en barockträdgård som bevarats utan ombyggnad och nyanläggningar.  Här vandrar vi bland parterrer, längs dammar, stannar vid fontäner och fascinerande statyer. Vi beundrar också labyrinten, den äldsta och största i intakt tillstånd sedan 400 år och upplever symboliken som vill visa människans ovissa vandring genom livet mot en upplyst visdom. Efter lunch fortsätter vi till en både hemlig och charmig trädgård, en tillflykt i de gröna kullarna där ägarinnan Camilla  med glädje tar emot oss. Vi återvänder till Castelfranco, ca 1,5 timme och en gemensam middag väntar. 

  Läs vidare
 • Castelfranco - Venedig – Stockholm
  Dag 5

  Castelfranco - Venedig – Stockholm

  Under morgonen beger vi oss med vår buss till Venedig där direktflyg till Stockholm tar oss norrut. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avresor/Datum

  26 -30 september

 • Pris från

  16.990:-

   

  Medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år, får 1.000:- rabatt på resans ordinarie pris.

 • Enkelrumstillägg

  Enkelrumstillägg (begränsat antal): 850:-
  Dubbelrum för enskilt bruk: 1.450:- • I priset ingår

  - Direktflyg Arlanda-Venedig t/r, inkl flygavgifter
  - Transfer med privat båt - flygplats - hotell t/r samt vaporettotransporter enligt program.
  - Fyra nätter del i dubbel med bufféfrukost på fyrstjärnigt hotell
  - Två luncher med vin/vatten/espresso

  - En vinprovning

  - Två middagar med vin/vatten/espresso

  - Svenska ciceroner
  - Skatt.

 • Ingår ej i priset

  Observera att ca 50 euro per person tillkommer på resans pris för entréer till de trädgårdar som vi besöker.

 • Tips och råd

  Trädgårdarnas nivåskillnader, Venedigs många broar och stentrappor, stadspromenader med mera sätter vissa krav på goda leder och normal kondition.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor