Syditaliensk Grand Tour från Bari till Neapel

Res med kunniga ciceronerna Lars Sjöberg och John Werich på en unik Grand Tour genom Södra Italiens landskap – kust till kust från det solkyssta Apulien i öst till älskliga Kampanien i väst. Idel, ädel Unesco världsarv, ljuvlig och varierande natur, gastronomi samt spännande städer i en smältdegel för högkulturer från öst och väst. I kunnigt och omtyckt sällskap upplever vi såväl det grekiska, romerska arvet och syditalienska arvet i det okända Apulien i kombination med västkustens världsarv Pompeji och Paestum belägna i Neapels och Amalfikustens landskap Kampanien. Italiens mest exotiska landsdel; den vita färgens Apulien med olivträden och trullihusen – blandas med underbara och sägenomspunna Neapelbuktens världsarv Pompeji och Herkulaneum. Storgreklands magnifika doriska palats i Paestum är ytterligare en höjdpunkt på resan. Vi blandar friskt de många kulturerna med blandning av arabiskt, grekiskt, romerskt, europeiskt och italienskt. Apulien bjuder på speciella naturupplevelser och byggnadskonst från storgrekisk tid till renässans, med höjdpunkter som Bari, Castel del Monte, Taranto och Alberobello. Den vita färgen, odlingslandskapet och ett sammelsurium av kulturer har format Apuliens själ. Något som verkligen står ut är de små, ofta runda, "trullihusen" i vitt med grått konformat stentak. Campania Felix, det lyckliga Kampanien, kallade romarna landskapet som omger Neapel. Vita och pastellfärgade byar klänger på klipporna ned mot ett djupblått hav där mäktiga Vesuvius skugga bildar fonden för det romerska och grekiska arvet längs Italiens västkust.

Läs vidare

Barletta, Vietri sul Mare och Neapel är alla städer som ligger vid Medelhavet, eller “den stora sjön” som de gamla grekerna och romarna kallade det. Trafiken på Medelhavet var livlig redan från 1.500-talet f Kr och under 1.000-talets början inleddes den stora migration som skulle leda till den epok vi idag kallar Storgrekland. Koloniseringen av de antika grekerna pågick i två omgångar och skapade många stadsstater samt medförde en beblandning med de inhemska folken. Allt avstannade när romarna, efter hand, erövrade och utvidgade sitt gigantiska rike och de grekiska kolonierna införlivades då i Romarriket, medan man som ex i Neapel, behöll den grekiska kulturen under flera hundra år.Precis som Apuliens lyckosamma jordar prunkar Sorrentohalvön och Amalfikustens landskap av blommor och vin.  Vi njuter av regionens buffelmozzarella med smak fjärran från ICA och Coops utbud och njuter av regionens utsökta olivolja.  Vi bor på väl utvalda hotell i Barletta och på Amalfikusten samt ägnar omsorg både åt själ och lekamen när vi kopplar av med god lokal mat och dryck i speciella miljöer. Våra omtyckta ciceroner är konsthistoriker Lars Sjöberg, författare till ett flertal böcker om byggnadskonst samt vår kunniga och omtyckta lokala ciceron John Werich, bosatt sedan över 10 år i Italien.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Lars Sjöberg

Resans ciceron John Werich

Resans höjdpunkter

 • Världsarvet Castel del Monte och Baris labyrintliknande gamla stadsdel
 • Världsarvet Alberobellos trulliarkitektur och Barletta vid havet
 • Amalfikustens Vietri sul Mare och Capodimontes konstskatter
 • Världsarven Pompeji och Paestum samt sommarorten Herkulaneum

Reseprogram

 • Stockholm - Bari - Barletta
  Dag 1

  Stockholm - Bari - Barletta

  Vi anländer till Baris flygplats på eftermiddagen.  Lars och John möter med privat buss som kör oss till vårt hotell för de fyra första nätterna utanför staden Barletta vid det Adriatiska Havet. På  kvällen  samlas vi för en välkomst aperitivo och avnjuter sedan det lokala köket och apuliska viner. Barletta har anor sedan grekisk-romersk tid då den var skådeplats för det historiska slaget mellan kartager ledda av Hannibal och romare år 216 f kr. Dess vackra arkitektur har gett staden epitetet som en av Italiens kulturstäder och den kanske mest kända av sevärdheterna är den berömda Kolossen från Barletta, en antik bronsstaty föreställandes en romersk kejsare och som sägs ha räddat staden undan saracenernas härjningar. Bland andra sevärdheter är de många vackra kyrkorna, i synnerhet Sankta Maria Maggiore i normandisk-apulisk stil. Vårt trevliga mellanklasshotell är Best Western Hotel dei Cavalieri Barletta.

  Boende Best Western Hotel dei Cavalieri Barletta 4 nätter Läs vidare
 • Världsarvet Castel del Monte - Olivlandskap
  Dag 2

  Världsarvet Castel del Monte - Olivlandskap

  Resan inleds med ett världsarv - det mytomspunna slottet Castel del Monte. En kompakt, oktagonal borg som med milsvida vyer tronar över hav, oliver och cypresslundar. Kejsar Fredrik II av Hohenstaufen lät uppföra 200 borgar i Syditalien varav Castel del Monte är från första hälften av 1200-talet. Denna den märkligaste av borgar är möjligen en symbol över hans politiska och kulturella roll och anses av konstkännare som ett unikt mästerverk.

  Läs vidare
 • Efter besöket beger vi oss ner till en traditionell apulisk olivolje gård där vi smakar dess utsökta Extra Vergine-olja och därefter äter en lunch. Apulien har landets bästa produktion av olivolja och spannmål till pasta. Oliver och vindruvor odlas på de stora slätterna och köket är ett överflöd av skörd från hav och land. Vi äter en trevlig lunch bestående av just de lokala produkterna. Bussen tar oss sedan en kort sträcka till hotellet där vi har egen tid innan vi möts för en stadsvandring i Barletta. Resten av dagen på egen hand.

  Läs vidare
 • Grekiska Taras – romarnas Barium med jultomtens kyrka
  Dag 3

  Grekiska Taras – romarnas Barium med jultomtens kyrka

  Vi beger oss ut på en längre tur mot Taranto, en av Italiens äldsta och vackraste hamnstäder belägen vid Joniska havet. Staden grundades av greker från Sparta och var en mäktig hamnstad såväl under grekisk och romersk tid. Vi gör en kort promenad över bron in till den gamla staden. Här möts vi av två grekiska marmorkolonner som tillhörde det doriska Poseidontemplet och vi beundrar det imponerande byggnadsverket Castel dell’ Angelo. Nu blir det tid för ett av Italiens finaste Arkeologiska museum, med helt unika fynd. Efter besöket väntar lunch på en närliggande restaurang. 

  Läs vidare
 • Vi styr kosan till Barletta men passar på att stanna i Bari. Bari med illyriskt ursprung är södra Italiens andra största stad och Apuliens huvudstad. En betydande fiskehamn och industristad med en mycket spännande gammal stadsdel, som närmast känns labyrintartad att promenera genom, bland små bok-, frukt- och diversebutiker, längs smala gator under hängande tvättlinor. Regionen är känd för sina körsbär, tomater, kronärtskockor och druvor. Romarna kallade staden Barium och alltsedan normandernas tid här från 1071 har Bari varit Apuliens huvudstad. Här ifrån styrde Hohenstaufen-ätten och maktfamiljen Sforza från Milano. Dess palats och kyrkor i romansk-apulisk stil som dominerar halvön där den gamla stadsdelen är belägen, är med rätta imponerande och berömda. Vi promenerar till San Nicolas basilika, jultomtens kyrka uppförd år 1087. Hit vallfärdar såväl katolska som ortodoxa pilgrimer från hela östblocket eftersom saracenerna, enligt legenden, förde hit några av Sankt Nicholas reliker från den ursprungliga helgedomen i Myra, Turkiet. Sägnerna förtäljer att helgonet ”valde” Bari som sin viloplats under transporten från Myra till Rom, 9 maj 1087. Basilikans biskopstron har ett av södra Italiens finaste romanska skulpturarbete med mosaiker av lövverk, djur och mytologiska figurer. Efter en kortare vidareresa från Bari når vi Barletta och har resten av eftermiddagen på egen hand.

  Läs vidare
 • Världsarvet Alberobello – Massería
  Dag 4

  Världsarvet Alberobello – Massería

  Dagen inleds med en färd till Alberobello, där lunch och ett världsarv bjuds. Något som verkligen står ut som unikt för södra Italien är de små, ofta runda, husen i vitt med grått konformat stentak. Ett sådant hus kallas trullo. Den fascinerande staden Alberobello ligger på högplatån Le Murge och är huvudstad i ”trulliland”. Arkitekturen är unik och det finns endast ett tusental trullibyggnader inom ett mycket begränsat område. De koniska taken utstrålar en mystik som förstärks av de magiska symboler och astrologiska inskriptioner som många av dem har målats med. De två stadsdelarna i den gamla staden i Alberobello är nationalmonument och uppfört på Unescos världsarvslista. Vi gör en guidad promenad med besök i ”il Trullo Sovrano” den enda tvåvåningstrullon. 

  Läs vidare
 • Därefter beger vi oss till vår fina Masseria i historisk miljö. Masseríorna är privatägda, historiska och typiskt apuliska gårdar. Genom århundradena skyddade befolkningen sina djur och sin egendom från kustens pirater genom att omgärda sin bondgård med murar och de mest massiva har torn, - ett mindre fort helt enkelt. Innanför murarna finns bostad till ägarna, de som arbetar på gården och ekonomibyggnader. De flesta är byggda från 1500-talet som denna och framåt. Flykten från landsbygden har gjort att många gårdar ligger övergivna och i ruiner, men idag är en hel del restaurerade och idkar jordbruks- och besöksverksamhet. Här äter vi en njutningsfull måltid baserad på närproducerade råvaror och regionala specialiteter. Retur till Barletta och resten av eftermiddagen/kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Neapolis konstskatter – Amalfikustens Vietri sul Mare
  Dag 5

  Neapolis konstskatter – Amalfikustens Vietri sul Mare

  Idag har vi en längre färd över landet från östkust till västkust. Målet är landskapet  Kampanien som har mycket gemensamt med sin granne Apulien. Staden Neapel har dock en historia som huvudstad alltsedan grekernas tid i Cuma som beslöt sig att bygga en ny stad, Neapolis, 470 f Kr, helt unik fram till Italiens enande 1860.Vi stannar halvvägs för att sträcka på benen och äta lunch och fortsätter mot Neapel för att njuta av det unika konstmuséet i Capodimontes utsökta skatter. 

  Läs vidare
 • Naturligtvis mycket kyrkokonst av de stora mästarna Masaccio, Botticelli, Fillipino Lippi och Mantegna, bara för att nämna några få. Men även utsökta porträtt av Rosso Fiorentinos unge man, Parmigianinos Antea, Tizians superba  Paolo III med nevöer. Här representeras Pieter Brughel d. ä med ”Misantropen” och ”När en blind leder en blind”. Museet har kort och gott mycket att bjuda på. Lars plockar ut det allra bästa. Efter besöket  fortsätter vi till Vietri sul Mare och Lloyd’s Baia hotel där aperitivo och middag väntar.

  Boende på hotell Lloyds Baia 2 nätter Läs vidare
 • Grekernas Paestum – bufflar & mozzarella
  Dag 6

  Grekernas Paestum – bufflar & mozzarella

  Vi styr kosan söderut till världsarvet Paestum men börjar dagen med ett besök hos en mozzarellaproducent på den bördiga slätten i Seledalen. Här gör vi en rundvandring på gården, ser de sympatiska, sammetsögda vattenbufflarna och invigs i hur man hantverksmässigt tillverkar mozzarella av den fina buffelmjölken. Som avslutning smakar vi läckerheterna till lunch.

  Läs vidare
 • I det närliggande arkeologiska området kan vi till fullo uppleva storheten i den grekiska kulturen. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vi besöker också museet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området och avslutar med en unik upplevelse, ”Dykarens grav”, som med all rätt har hedersplatsen i museet. Återkomst till hotellet och kvällen är till eget förfogande. 

  Läs vidare
 • Pompeji med Mysterievillan – Herkulaneum – hemresa
  Dag 7

  Pompeji med Mysterievillan – Herkulaneum – hemresa

  Vi lämnar Amalfikusten och beger oss till Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr. I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun. Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser. Som värdig avslutning i Pompeji promenerar vi genom den port i stadsmuren som leder till de fina gravbyggnaderna och som avslutas i den magnifika Mysterievillan med några av de mest välbevarade freskmålerierna från romartiden som aldrig har flyttats.

  Läs vidare
 • Efter upplevelserna tar vi paus med en läcker “kampansk” lunch och fortsätter sedan till ytterligare en riktig pärla, Herkulaneum, för ett besök i denna lilla antika romerska stad.Här bodde några av de förmögna patrizierfamiljerna, som flyttade ner till Neapelbukten på våren och hösten för att njuta av det behagliga klimatet. Vi ser en gatubild, som i mycket skiljer sig från Pompeji. Många av husen är väl bevarade med takbjälkar och fönstergaller, fresker, mosaiker och nymfeer. Med bagaget fyllt av underbara minnen bär det av till den närliggande flygplatsen för resan till Sverige via Tyskland.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  12 - 18 oktober

 • Pris från

  18.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1 590:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm - Bari via München/Neapel via München - Stockholm inkl. flygavgifter
  - Sex nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Sex bufféfrukostar
  - Fem luncher med vin/vatten/espresso
  - Två middagar med vin/vatten/espresso
  - En olivoljeprovning
  - Transporter, entréer och visningar enligt program
  - Svenska ciceroner
  - Dricks till busschaufförer och restaurangpersonal under programmet

 • Tips och råd

  God vigör krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor