Det genuina Toscana

Följ med John Werich till ett Toscana bortom turiststråken med närproducerat, Slow Food med snigel, ost och flaska! Välkommen på en resa bland kulturstäder och prisbelönta viner i Toscanas magiska världsarvsdal Val d´Orcia! Njutningarnas land i vårens Toscana. Få regioner i världen kan mäta sig med Italiens Toscana när det gäller såväl eleganta delikatesser som rustik lantmat. Närodlat från jord till bord skapar smaker som gör att smaklökarna gör saltomortaler av lycka. En resa utöver det vanliga med bekvämt och bra boende på de starka kvinnornas agriturismo Fattoria del Colle där det världsberömda Brunellovinet odlas.

Läs vidare

Vår resa ger smakrika möten med producenter av regionens lycksaliga mat men kulturen har även en stor del i vår resa för alla sinnen. Romarnas kurort Bagno Vignoni och påvens idealstad Pienza är härliga platser där historiens vingslag omger oss. Den världsarvsutnämnda dalen Orcia är ett under i renässansens idéer om tämjandet av naturen. Dess lapptäcke av odlingsfält, skogsdungar och höjder där gammalrosa tegelstäder tronar, är något helt unikt. En skönhetsupplevelse som punkteras här och där av spikraka cypresser som strävar mot himlen. Vi njuter av en annorlunda upplevelse av trädgård och konst som smälter samman i Sheppard Craiges Bosco della Ragnaia.

Den som visar oss alla sina smultronställen i sitt älskade Toscana är vår omtyckte och kunnige ciceron John Werich. Han är sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning och familjen driver även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron John Werich

Resans höjdpunkter

 • Personliga möten med dedikerade trädgårdsskapare och matproducenter
 • Vinmakerskan Donatellas lantegendom och gård - Fattoria del Colle
 • Besöket hemma hos Johns familj
 • Kulturstäderna i Orciadalen

Reseprogram

 • Slow food - Osteria - Val d´Orcia
  Dag 1

  Slow food - Osteria - Val d´Orcia

  Vid ankomsten till Rom väntar vår ciceron John Werich. På vägen stannar vi för att njuta av en härlig sen Slow food-lunch på en osteria med både “snigel och flaska”, tecken för utmärkt lokal mat och vin. Den ligger i en liten ort på landsbygden norr om Rom. Vi fortsätter sedan till vår vingård med mellanklassboende i Orciadalen. Toscanas vindlande sköna vägar tråcklar sig genom ett historiskt landskap fram mot den medeltida lilla staden Trequanda. Alldeles i närheten ligger ”Fattorian”, som byggdes 1592 på en höjd med vyer över det odlade landskapet och den vilda skogen som kontrasterar mot de ordnade odlingsfälten. Ägarinnan, Donatella Cinelli Colombini är född i en familj som odlat vin sedan många generationer. Hon producerar många olika viner, där bland annat hennes Brunello håller världsklass. Speciellt för gården är att inom vinproduktionen arbetar endast kvinnor. Gården har flera gånger det senaste decenniet utsetts till Italiens bästa vinproducent. Vi checkar in och gör oss hemmastadda i våra rustika rum i de olika byggnaderna på gården och träffas sedan för en gemensam middag, som serveras på gårdens egen  Osteria med specialiteter från området. 

  Läs vidare
 • De romerska badens Bagno Vignoni - matlagningskväll
  Dag 2

  De romerska badens Bagno Vignoni - matlagningskväll

  Denna förmiddag beger vi oss till en liten ort med en alldeles speciell atmosfär, den charmiga byn Bagno Vignoni. Här strosar vi runt och lyssnar till lite historia om de offentliga badens betydelse under årtusenden. Just här gick den medeltida pilgrimsvägen Via Francigena ner mot Rom och här har det badats från etruskisk tid. I Tarkovskijs film “Nostalgia” reciterade den svenske skådespelaren Erland Josephsson poesi med ett tänt ljus i handen vadandes i den stora varma bassängen mitt i byn. I byn finns gott om restauranger för lunch på egen hand.

  Vi återvänder till Fattorian och gör en rundvandring på gården som avslutas med vinprovning av tre av gårdens viner. Vi får sedan enkel kurs i hur man tillverkar den typiska toskanska pastan som heter Pici. De som önskar får gärna vara med och hjälpa till – andra njuter av att lära sig genom att se på. Vi åtnjuter sedan vårt resultat till middag på gårdens osteria. 

  Läs vidare
 • Tryffelstaden San GIovanni d´Asso - skulpturskogen
  Dag 3

  Tryffelstaden San GIovanni d´Asso - skulpturskogen

  Idag reser vi längs vägarna genom ett sällsynt skönt och skirt grönt landskap där världsbekanta cypresser skapar utropstecken vid horisonten och där fälten snarast minner om slarvigt utslängda sidentyger i olika nyanser, än om vetefält och spirande solros. Efter en lat morgon på fattorian beger vi oss först mot San Giovanni d’Asso, en vacker liten by känd för sina tryfflar. Utanför den kända byn ligger ”Ragnaias skog” en av Italiens mest omskrivna trädgårdsparker, ett enastående woodland skapat av den amerikanske konstnären Sheppard Craige. En originell och tankeväckande skogsträdgård fylld av konstverk med mycket speciell och meditativ atmosfär. Efter besöket i trädgården går vi upp till byn. Här finns gott om restauranger för lunch på egen hand samt ett tryffelmuseum för den som är intresserad. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till fattorian.

  På kvällen åker vi in till den närliggande byn Trequanda för middag på en Slow Food-restaurang med snigel, ost och flaska , den högsta utmärkelsen. Vi blir introducerade till områdets produkter som alla är bundna till säsongens utbud av ägarna Chiara och Davide. 

  Läs vidare
 • Dag 4

  Lantgårdar kring San Quirico d´Orcia - Pienza

  Som kontrast till den stora gården Fattoria del Colle åker vi till en liten gård som ligger ute på landet en bit från San Quirico d’Orcia. Här möter vi den företagsamme ägaren med familj för en lantlig vinprovning med gårdens egna produkter som tilltugg. Luca är en passionerad vinmakare som följt sin egen väg och gör mycket bra viner. Han föder också upp hästar som tävlar i Palion, Sienas historiska hästkapplöpning. Här upplever vi en atmosfär som verkligen tillhör det förflutna.

  Färden går vidare till den charmiga lilla staden Pienza, Enea Piccolominis födelsestad, som är ett världsarv, den ligger i hjärtat av Orciadalen, också den ett världsarv. Då han blev vald till påve Pius II, döpte han staden efter sitt påvenamn ty han ville skapa en idealstad. Påvens lilla födelsestad – medeltida Corsignano, byggdes alltså om enligt Leon Battista Albertis principer med ett vackert torg, piazza Pio II, omgivet av Piccolominipalatset, Borgiapalatset och katedralen med sin rena renässansfasad, där interiören går i sengotisk sydtysk stil. Den lilla stadskärnan är storslagen, men kassan sinade och den omkringliggande bebyggelsen är i helt andra dimensioner. Efter en stadsvandring och tid till strosande, kaffepaus och shopping beger vi oss till en fårfarm.

  Vi möter en av regionens äldsta och mest prestigefyllda fårfarmarfamiljer Cugusi, som engagerat och stolt skapar underbara ostar.  Pecorinon passar perfekt att avnjutas med regionens kastanjehonung och röda viner. Pecorino di Pienza är enligt italienska gourméer den absolut bästa. Vi får en tidig middag bestående av dessa ostar och annat gott. Efter middagen och ”ostshopping” återvänder vi till fattorian.

  Läs vidare
 • Chiantibergens oliver - Sverige
  Dag 5

  Chiantibergens oliver - Sverige

  Med bagaget i bussen beger vi oss iväg norrut, högt upp bland kullarna på gränsen mellan Valdichiana och Chiantibergen. Här ligger vår ciceron John Werichs gård med milsvid utsikt över Toscanas skogar, olivlundar och vinfält. Efter en rundvandring på gården där John berättar om dess historia och hur man producerar olivolja bjuds vi in till en härlig avslutningslunch på terrassen uppe vid villan. Efter den härliga buffélunchen som avnjuts i lugn och ro finns möjlighet att köpa gårdens prisvinnande olivolja och andra toskanska delikatesser innan vi i bussen beger oss norrut för vårt flyg från Bolognas flygplats på kvällen.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  15 - 19 mars

 • Pris från

  15.990:- 

 • Enkelrumstillägg

  1.890:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Rom, Bologna - Stockholm, via Köpenhamn, flygavgifter
  - Transporter, entréer och visningar enligt program
  - Fyra nätter på bra mellanklass agriturismo, del i dubbelrum
  - Fyra bufféfrukostar
  - En vinprovning 
  - En vinprovning med tilltugg 
  - En slowfood lunch
  - En lunch med olivoljeprovning
  - En middag med ostprovning
  - Två middagar med vin/vatten/espresso
  - En Slowfood-middag 
  - Svensk ciceron
  - Dricks till busschaufförer
  - Skatt

 • Ingår ej i priset

  Personliga utgifter
  Måltider ej omnämnda i programmet 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor