Palladios villor

Under en härlig vårvistelse väntar de sköna landskapen kring Venedig, Vicenza och palatsvillorna från renässansens födelse med arkitekten Palladios inspirerande verk som skapade efterdyningar, in i vår tid. Ingen annan arkitekt i den västerländska konstens historia har haft ett sådant epokgörande inflytande som Andrea Palladio. I sin ungdom utforskade han den antika arkitekturen och med utgångspunkt från den formade han sedan sina arkitekturteorier. Hans säkra känsla för form och komposition har gjort hans byggnader stilbildande.

Läs vidare

Goethe skrev i december 1795 till sin vän och rådgivare Heinrich Meyer att "ju mer man studerar Palladio, desto obegripligare blir det geniala, det mästerliga, rikedomen, rörligheten och det behagliga hos denne man".

Palladianismen har blivit ett stilbegrepp som spridit sig långt utanför de latinska länderna. Vi kan finna den runt om i Europa och i USA, som en av hörnstenarna för 1600- och 1700-talets nyorientering. 

Men det är just i landskapet Veneto med städer som Vicenza och Venedig vi finner hans egna villor, palats och kyrkor. Under ledning av vår kunnige ciceron fil.dr. Göran Alm, Sveriges kanske främste expert på palladianism, kommer vi under åtta dagar att besöka villor och kyrkor av Palladio.

Vi flyger till Venedig och bor i Castelfranco Veneto, en muromgärdad medeltida stad med ett strategiskt läge för våra utfärder. Vårt hotell är omtyckta Al Moretto. Reseledare är välkända Ingrid Perfetti som känner Italien och italienska förhållanden väl efter mer än trettio år i landet.

Palladios villor är en av Favorits äldsta rundresor på initiativ av Rominstitutets Vänner 1993 och Göran Alm i gott sällskap av Ingrid Perfetti har tillsammans gjort dessa resor sedan dess.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. 

 • Tema

Resans ciceron Göran Alm

Resans ciceron Ingrid Perfetti

Resans höjdpunkter

 • Palatsvillorna från renässansens födelse med arkitekten Palladios inspirerande verk
 • Vi besöker Venetos landsbygd med charmerande städer som Vicenza och Verona där vi finner Palladios villor, palats och kyrkor
 • Våra kunniga ciceroner fil dr Göran Alm och Ingrid Perfetti
 • Dagen i undersköna Venedig

Reseprogram

 • Stockholm – Venedig
  Dag 1

  Stockholm – Venedig

  Direktflyg till Venedig med ankomst mitt på dagen. Här möter vår reseledare, Ingrid Perfetti för buss till Castelfranco Veneto.

  Arkeologiska utgrävningar visar att det fanns bosättning i området kring Castelfranco Veneto redan under romartiden. Två viktiga vägar, Via Aurelia från Asolo till Padova och via Postumia mellan Aquileia och Genova möttes i Castelfranco i regionen Veneto och gjorde tidigt staden till handelscentrum. Medeltida maktstrider mellan städer och familjer utspelades i området och flera av orterna förseddes med ståtliga ringmurar. Castelfranco är en s.k. Città Murata – en stad omgiven av ringmur. På ett av tornen i muren finns Markuslejonet, som påminner om att staden lydde under Venedig från 1400-talet och till dess att Napoleon avsatte den siste dogen i Venedig 1797.

  År 1478 föddes konstnären Giorgione i Castelfranco. Ett av hans mästerverk är altartavlan, ”La Pala di Castelfranco” som finns i katedralen Santa Maria Assunta.

  Här bor vi på vårt uppskattade och charmfulla mellanklasshotell Hotel Al Moretto, centralt i Castelfranco. Hotellet byggdes som en locanda på 1600-talet, där man kunde få ett mål mat och låta sina hästar vila inför nästa dagsverk. Vi bjuds på välkomstdrink och serveras en lätt måltid bestående av lokala specialiteter och viner.

  Läs vidare
 • Villor i sköna landskap
  Dag 2

  Villor i sköna landskap

  Vi ägnar dagen åt landskapet söder om Vicenza. I Bagnolo ligger Villa Pisani Ferri Bonetti.  I ”Fyra böcker om arkitektur” beskriver Palladio den komplicerade projekteringen av villan, som var tänkt som en “villa rustica” för jordbruk, men även skulle erbjuda grevefamiljen Pisani “ett ståndsmässigt liv”. 

  Vincenzo Scamozzi var elev och medarbetare till Palladio. Han har ritat Villa Pisani Ferri “Rocca Pisana” belägen högt på en kulle, där det tidigare låg en fästning “rocca” och dit familjen Pisani flydde undan fukt och malaria vid risodlingarna i Bagnolo. Vi ser villan flera gånger under resvägen, där den ligger högst upp på kullen. 

  Under de år vi rest i området har vi följt restaureringen av Villa Pojana i Pojana Maggiore, en villa som skulle visa familjen Pojanas rang och tradition och användas som jordbruksfastighet. 

  Efter en gemensam lunch på Osteria Dai Fradei i Pojana Maggiore, så beger vi oss till området Polesine mellan floderna Adige i norr och Po i söder. 1951 drabbades Polesine av en svår översvämning och ca 100.000 personer övergav området. Idag används marken för odling av ris och den välkända vita sparrisen som avnjuts under våren. 

  I området runt Pofloden och dess bifloder utvecklades ett framgångsrikt jordbruk. Familjerna övergav mer och mer sin roll inom sjöfarten i Venedig och började utnyttja marken och bygga villor. I Fratta Polesine ser vi Villa Badoer med kvartscirkelformade arkadlängor som drar besökarens blickar mot den höga huvudbyggnaden. Villan hör till de som uppfördes som symbol för en avslutad uppodlingsprocess inom jordbruket. Kvällen fri i Castelfranco.

  Läs vidare
 • Sköna Venedig
  Dag 3

  Sköna Venedig

  Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet. Havet, lagunen och kanalerna har format handelsstaden Venedig.  Staden utvecklades från ett fiskarsamhälle i otillgängliga träskmarker till medeltidens främsta handelsstad i Europa. En makt baserad på herraväldet över Adriatiska havet och ett överlägset utnyttjade av de handelsmöjligheter, som detta erbjöd, skapade grunden till eleganta österländskt influerade palats och förnämlig konst. Vi tar ett tidigt tåg från Castelfranco och vid ankomsten till Venedig möter vår privata båt för färd till ön San Giorgio där vi besöker kyrkan San Giorgio Maggiore, helt ombyggd av Palladio 1565. Engelsktalande guide visar oss sedan runt bland monumenten på ön, vilka tillhör Fondazione Giorgio Cini.Efter besöket tar vi vår båt till stadsdelen Dorsoduro där vi äter gemensam lunch. 

  Under eftermiddagen har du tid att på egen hand upptäcka ditt Venedig för här i stadsdelen Dorsoduro finns ett rikt utbud av Venedigs förnäma konstmuseum -  Galleria dell'Accademia och Peggy Guggenheims Collection  med mästerverk av bl.a. Picasso, Miró, Klee, Ernst och Giacometti.

  Läs vidare
 • En annan höjdpunkt kan vara ett besök i palatset Ca’ Rezzonico. Det vackra barockpalatset påbörjades i mitten av 1600-talet av Baldassare Longhena, det århundradets mest framstående arkitekt, men på grund av ekonomiska problem hann bygget inte längre än till “piano nobile”. Först hundra år senare övergick palatset i bankirfamiljen Rezzonicos ägo som kunde ge arkitekten Giorgio Massari i uppdrag att färdigställda byggnaden. Här får man en bra bild över hur ett venetianskt palats är uppbyggt med rummen runt ett stort centralt utrymme, “il portego”. Ett elegant trapphus leder upp till första våningen. 
  Numera inrymmer palatset Venedigs stadsmuseum för 1700-talskonst. Museets besökare har möjlighet att beundra husets interiör, som familjen Rezzonico har låtit dekorera i överdådig rokokostil. Här finns takmålningar av Giovanni Domenico Tiepolo, tidstypiska möbler, sidentapeter och utsökt stuckatur.

  I Venedig går man till fots eller använder stadens allmänna transportmedel, båttaxin vaporetti, och vi har inkluderat en dagsbiljett till stadens vattenlinjer. En av de mest minnesvärda upplevelserna under ett besök i Venedig och det bästa sättet att lära känna stadens speciella atmosfär är en färd på Canal Grande, Venedigs främsta trafikled, med praktfulla palats byggda av stadens adelsfamiljer. Du kan även strosa över broar och förbi kanaler i smala gränder, mot de små torgen som i Venedig kallas campi. Är man i Venedig för första gången är även ett besök på Markusplatsen med sina berömda byggnader, historiska kaféer och duvor ett oförglömligt minne. Italiensk glass eller någon av Venedigs berömda och svalkande drinkar Sgroppino al Limone eller Bellini kanske lockar om solen värmer? 

  Läs vidare
 • Castelfranco – Carlo Scarpa – Villa Emo
  Dag 4

  Castelfranco – Carlo Scarpa – Villa Emo

  Idag är det helgdag i Italien, “Il Giorno della Liberazione” då Italien befriades från fascismen. Detta är en av de första riktiga vårdagarna på året och många tar tillfället i akt att göra utflykter med picknick i parker och vid sjöar.Vi tar det lite lugnt på morgonen innan vi tar en avkopplande  promenad tillsammans då vi ser katedralen med Giorgiones mästerverk, ”Madonnan på tronen” samt Teatro Accademico, som byggdes i mitten 1700-talet under ledning av arkitekten Francesco Maria Preti, ytterligare en av Castelfrancos berömda söner. Det blir även tid för att på egen hand besöka det nya museet skapat åt stadens son - renässanskonstnären Giorgione inför hans 500-årsjubileum år 2010, är modernt museum med audiovisuella upplevelser.

  Efter en gemensam lunch i utkanten av Castelfranco besöker vi familjen Brion-Vegas storslagna gravkomplex. Här har arkitekten Carlo Scarpa utfört ett monument i asiatisk kontemplativ stil. Familjen Brion Vega, som var ledande inom italiensk industridesign, vilar ståndsmässigt i stilren grå betong med gångar, vattenblänk, lotus och gröna gräsmattor. Carlo Scarpa föddes i Venedig 1906. Han har arbetat med Biennalen i Venedig, modernisering av salar på Uffizierna i Florens, Castelvecchio i Verona och Palazzo Abatellis i Palermo. Carlo Scarpa dog i Tokyo 1978 och under en enkel sten utanför muren som omger familjen Brion-Vegas gravar finner vi arkitektens egen grav. Dagen avslutas med ett besök i Villa Emo i Fanzolo di Vedelago, några få kilometer från Castelfranco. Villan ritades av Palladio för familjen Emo och ända fram till 2004 var villan i familjen Emos ägo.   
  Kvällen till egen disposition.

  Läs vidare
 • Vicenza
  Dag 5

  Vicenza

  När nästan alla städer i Venetien i början av 1500-talet frivilligt kom att lyda under Venedig inträdde en fridfull och framgångsrik tid för området efter sekler av strider och inflytande utifrån. Efter att ha satsat pengar på krig, vände sig invånarnas intresse mot bl.a. jordbruket, speciellt runt Vicenza. Staden hade under 1200- och 1300-talen inte stått under någon speciellt inflytelserik familj och blev nu tummelplats för rika venetianare som ville bygga spektakulära sommarvillor för att visa sitt välstånd.  

  Idag skall vi därför besöka Vicenza, som anses som Palladios stad och centrum för hans verksamhet. Palladios byggnadsverk här sattes upp på Unescos världsarvslista 1994.

  Innan vi kommer fram till Vicenza gör vi en avstickare till Cricoli, i utkanten av staden, för att se Villa Trissino. Här kom Andrea di Pietro della Gondola, en stenhuggare från Pedemuros skola, i kontakt med sin välgörare adelsmannen Giangiorgio Trissino, en av huvudpersonerna i den tidens kulturliv. Trissino lade märke till den unge skicklige stenhuggaren vid arbetet med hans villa i Cricoli och tog honom under sitt beskydd och genom honom fick Andrea möjligheten att studera de romerska ruinerna och de “moderna” byggnadsverken av arkitekten Michele Sanmicheli utmed Corso Cavour i Verona.  Det var Trissino som gav Andrea namnet Palladio efter konstens skyddsgudinna Pallas Athena. 

  Vi besöker Teatro Olimpico, den berömda teatern som blev Palladios sista stora verk och fullbordades först efter hans död av sonen Silla samt eleven och medarbetaren Vincenzo Scamozzi. Teatern beställdes av Accademia Olimpica, det “Olympiska sällskapet”, vars medlemmar arbetade för att “utveckla humanistiska studier, matematik, musik och anordna teaterföreställningar i Vicenza”. Under promenaden i Vicenza passerar vi flera av stadens vackra palats bl.a. Palazzo della Ragione, kallat La Basilica och Palazzo Chiericati, ett av Andrea Palladios många familjepalats i Vicenza. 

  Läs vidare
 • Eftermiddagen ägnas åt Villa La Rotonda, den villa som blivit mest beundrad av både samtiden och eftervärlden. Villornas villa – en av de största inspirationskällorna för arkitektur i hela västvärlden. I “Fyra böcker om arkitektur” skriver Palladio;  “Platsen är en bland de behagligaste och täckaste man kan finna, ty huset är beläget på en långsluttande höjd och har på ena sidan den farbara floden Bacchiglione och på den andra några leende kullar…”Vi återvänder till Castelfranco för gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Veneto – Venetianarnas trädgård
  Dag 6

  Veneto – Venetianarnas trädgård

  Förmiddagen ägnas åt en av Palladios kanske mest fulländade villor, Villa Barbaro i Masèr. Den byggdes för patriarken i Aquileia, Daniele Barbaro, och hans bror Marcantonio, ambassadör för den venetianska republiken i Konstantinopel. De gav Andrea Palladio i uppdrag att göra om familjens medeltida bostad i Masèr till en elegant lantgård och rekreationsställe där ägarna bedrev studier och kunde övervaka arbetet på de omgivande fälten. 

  Den ståtliga huvudbyggnaden ligger mellan långa arkadförsedda lagringsutrymmen, “barchesse” med duvslag och solur. Villan dekorerades av Paolo Veronese med magnifika freskomålningar föreställande landskapsbilder förknippade med villalivet, mytologiska scener och vackra venetianska kvinnor. 

  Därefter till Lugo di Vicenza för att besöka Villa Godi Malinverni, ett av Palladios tidigare verk. Vid ett av våra många besök i villan berättade dagens ägare, Christian Malinverni, som ärvt villan efter sin farfar, att det inte är lätt att sköta en palladiansk villa idag och att inkomsterna kommer från entréavgifter och uthyrningsverksamhet. Vi bjuds en välkomstdrink i villans magnifika trädgård “all’italiana” och intar en utsökt lunch i villans välbevarade 1500-talskök.

  Vi fortsätter mot Marostica och Bassano del Grappa för att se bron över floden Brenta ritad av Andrea Palladio, och förstörd upprepade gånger genom flodens översvämningar och under krig. Bassano del Grappa ligger på den plats där floden Brenta från dalgången Valsugana fortsätter ut mot slättlandet. Den här vägen kom trä och jordbruksprodukter till Venetien och här låg en flodhamn och många kvarnar för att mala säd. Vid brofästet ligger Grapperia Poli och där får vi provsmaka grappa, bondebrännvinet som en gång i tiden var tröst för själen för alpländernas frusna vinbönder. Kvällen på egen hand i Castelfranco.

  Läs vidare
 • Villa Foscari – Brentakanalen – Villa Cornaro
  Dag 7

  Villa Foscari – Brentakanalen – Villa Cornaro

  Det är marknadsdag i Castelfranco Veneto och för den som vill så har vi en stund efter frukost för att besöka marknaden  där man säljer i stort sett allt; lädervaror, tyger, garner, kläder, mat och blommor. Avdelningen för frukt och grönsaker är spännande och följer årstiderna. På våren, den nyskördade vita sparrisen och på hösten ser man i stånden svamp, pumpor av olika slag och typisk sallad för området, den ganska beska, röda Radicchio Rosso di Treviso och den ljust gulgröna salladen med purpurfärgade fläckar, som kallas för ”Castelfrancos ros".

  Vi sätter oss i bussen och beger oss mot Brentakanalen som anses som en förlängning av Canal Grande där venetianarna hade sina “palazzos”. Här lät man bygga sin “villa” dit man färdades i bekväma båtar, som roddes från staden till fastlandet och därifrån drogs av hästar utmed Riviera del Brenta.

  Villa Foscari ”La Malcontenta” uppfördes för bröderna Nicolò och Alvise Foscari, ättlingar till den kände dogen Francesco Foscari, som i början av 1400-talet köpte mark vid Brentakanalen. Än idag är villan med sina harmoniska former där den ligger omgiven av popplar och tårpilar en “lugn ö” på kort avstånd från den venetianska lagunen. Den nuvarande ägarfamiljen Foscari tillbringar ofta helgerna i villan.

  Vi intar en fisklunch vid Brentakanalens strand och på återvägen mot Castelfranco besöker vi patriciervillan Villa Cornaro i Piombino Dese. Villan byggdes av Palladio 1553-1554 för familjen Cornaro och blev ansedd som ett mönsterexempel. Rummens väggar vitkalkades men i början av 1700-talet gav den dåvarande Cornaromedlemmen den unge Mattia Bortolini i uppdrag att utföra fresker med bilder ur Gamla Testamentet.

  Villans utsökta former kopierades främst i England och det koloniala Amerika. Idag ägs villan av den amerikanska familjen Carl och Sally Gable från Georgia, som tillbringar några vår- och sommarmånader i Piombino Dese. I sin bok “Palladian Days” berättar Sally Gable om hur det är att bo i en Palladiovilla. Middag på egen hand.

  Läs vidare
 • Venedig – Sverige
  Dag 8

  Venedig – Sverige

  Vi beger oss till Venedig för flygning hem.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. 

 • Avresor/Datum

  22 - 29 april

 • Pris från

  21.990:-

 • Enkelrumstillägg

  Dubbelrum för enskilt bruk 1 380:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Venedig t/r, inkl flygavgifter
  - Transporter enligt program
  - Sju nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Sju frukostar
  - Fem luncher med vin/vatten

  - En middagsbuffé vin/vatten
  - En middag med vin/vatten
  - En Grappaprovning
  - Engelsktalande licensierad guide i Vicenza
  - Entréer till villor omnämnda i program
  - Svenska ciceroner

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor