Opera på Sicilien

Sköna Sicilien, kulturell smältdegel och historiskt vändkors för såväl greker, araber och normander, som kartager, romare och spanjorer. I bästa skördetid reser vi från öst till väst i behagliga temperaturer genom den kulturskatt och natursköna pärla som Sicilien är. Tusentals år av skiftande kulturer har skapat den sicilianska själen. Höjdpunkter på resan är operaföreställningarna på öns två operahus med Mozarts ”Don Giovanni” och Cileas ”Adriana Lecouvreur” med Angela Gheorghiu, Nicola Alaimo och Fabio Sartori. Vi reser med Bertil Olofsson, välrenommerad licensierad guide på stolta Sicilien med dess fina gastronomiska tradition och utsökta mosaikskatter. Genom vår omtyckta cicerons försorger får vi veta allt som är värt att veta om denna gudomliga ö men även njuta av personliga favoriter och det vällagade lokala köket på välrenommerade, noggrant utvalda trattorior och restauranger.

Läs vidare

Förutom många av de stora konstskatter som ön erbjuder kommer vi att få uppleva operaföreställningar på Siciliens två operahus. I Catania har vi fått parkettplats på Teatro Massimo Bellini där man uppför W.A. Mozarts opera ”Don Giovanni” med italienska kvalitetssångare som sopranen Annamaria dell´Oste, känd från flera av världens stora scener,  och den napolitanske tenoren Francesco Marsiglia. I Palermo är operan den lokala stoltheten – här bokas operan snabbt av privata abonnemang och Palermoborna klär upp sig i sina finaste kläder för att njuta av repertoaren. Under vår resa väntar en av de senaste årens mest emotsedda opera på ön, nämligen Francesco Cileas opera ”Adriana Lecouvreur”, där världssolister som Angela Gheorghiu, Fabio Sartori och Nicola Alaimo dirigeras av världsdirigenten Daniel Oren. Här har vi helt enkelt lyckats få det fåtal platser som inte redan har sålts till Palermos societet vilket gör att vi har spridda biljetter i tre olika kategorier.

I tillägg till musiken kommer vi att njuta av normandernas skatter i Monreale och mosaikernas Palermo, romartidens mest praktfulla villa i Casale och den medeltida pärlan Piazza Armerina. Vi gör även en tur upp på fascinerande Etna. Boende på trevliga typiskt italienska mellanklasshotell. Våra ciceroner är Bertil Olofsson, licensierad siciliansk guide och bosatt här sedan över 20 år, samt välkända Gunilla Hvid Fontana som bott i södra Italien sedan 70-talet.

 • Pris
  18 990:-
 • Avresedatum
  2017-10-19
 • Reselängd

  5 dagar

 • Tema

Resans ciceron Monica Fornander

Resans ciceron Bertil Olofsson

Resans höjdpunkter

 • Opera på Teatro Massimo i Palermo
 • Opera på Teatro Bellini i Catania
 • Monreale och Capella Palatina i Palermo
 • Villa Casales romerska mosaiker

Reseprogram

 • Sverige – München - Catania
  Dag 1

  Sverige – München - Catania

  Under morgonen väntar flyg via Frankfurt till Sicilien och Catania för att checka in på fyrstjärniga hotell UNA Palace Catania. Belägen i ett kvarter med sekelskiftesarkitektur (förra sekelskiftet) och med promenadavstånd till operahuset. Vi äter en gemensam lunch på hotellet och beger oss sedan ut på en intressant stadspromenad till fots. Kvällen till eget förfogande och Bertil kan ge många tips på såväl restauranger som andra sevärdheter i staden. 

  Läs vidare
 • Etna – vinodlare - operakväll ”Don Giovanni”
  Dag 2

  Etna – vinodlare - operakväll ”Don Giovanni”

  Vi tar oss uppför sluttningarna till Etna för att beundra den perfekta konen på håll. Här på sluttningarna odlas många mycket välrenommerade sicilianska viner och därför kommer vi att göra ett besök hos en vinbonde för att smaka på dennes viner i fint ackompanjemang till en härlig lantlunch. Bussen tar oss tillbaka till hotellet för tid på egen hand innan vi möts vid hotellet för en kort promenad till Teatro Massimo Bellini för att avnjuta operan Don Giovanni, en munter tragedi i två akter.

  Läs vidare
 • Huvudpersonen bygger på myten om den spanske kvinnotjusaren och adelsmannen Don Juan som enligt legenden våldförde sig på dottern till Sevillas guvernör och sedan mördade fadern. En legend såväl Molière som lord Byron använt sig av. En vällusting som ger sig ut på jakt i Sevillas nöjesliv för att jaga erövringar och nu är föremålet för hans åtrå den trolovade doña Anna. Mozarts ”Don Giovanni” är dock en originell skildring av en stor kvinnoförförare likt Casanova, eftersom han konsekvent misslyckas i allt vad han företar sig. En av hans mest älskade operor och den som kanske är mest svårtolkad. Handlingen skildrar tidlösa mänskliga konflikter när den skrupellöse, socialt begåvade men helt empatibefriade Don Giovanni utnyttjar sina medmänniskor. Relationer, dilemman och besvikelser som är allmänmänskliga där alla kan känna igen sig och där de medverkande blir tvingade att skärskåda sig själva när lögnen avslöjas.  

  Läs vidare
 • Kl 17.30. Den unge florentinaren och baritonen Gianluca Margheri gör rollen som don Giovanni – en roll som han är väl förtrogen med. Prisbelönte Gianluca uppträder främst i Italien men har även gjort roller i Österrike, Ungern och Frankrike. I rollen som en av hennes paradroller, doña Anna, njuter vi av den uppmärksammade sopranen Annamaria Dell’ Oste som framträder på världens största scener och som rosats för sina skådespelartalanger och sin röst. Tenoren och napolitanaren Francesco Marsiglia har framträtt på de flesta italienska scenerna, mycket ofta i Mozartoperor, här gestaltar han don Ottavio. 

  Läs vidare
 • Villa Casale – Piazza Amerina - Palermo
  Dag 3

  Villa Casale – Piazza Amerina - Palermo

  Med bagaget i bussen beger vi oss mot Palermo. På vägen inviger Bertil oss i romarnas närvaro på Sicilien. Nu väntar nämligen Piazza Armerina och det romerska residenset Villa del Casale. Villan vittnar om hur gott de privilegierade romarna kunde leva på 300-talet e. Kr. Golven är belagda av dåtidens nordafrikanska mosaikläggarspecialister. Vi njuter av dyrbara, mångfärgade mosaiker med motiv från storviltjakter, sportiga romarinnor i bikini , Herakles stordåd och härliga bilder av djur. Den delvis intakta byggnaden är en glädje för syn och sinne. 

  Läs vidare
 • Därefter beger vi oss till ännu en av Bertils fina lunchrestauranger, en trattoria i den medeltida staden Piazza Armerina för att avnjuta en genuin siciliansk lunch. Mätta och belåtna fortsätter vi resan till centrala Palermo  där vi checkar in på hotell Ai Cavalieri. Kvällen är till eget förfogande för att strosa i det trevliga området runt hotellet.

  Läs vidare
 • Monreale – Cappella Palatina – operakväll ”Adriana Lecouvreur"
  Dag 4

  Monreale – Cappella Palatina – operakväll ”Adriana Lecouvreur"

  Vi färdas med buss till kullarna ovan Palermo där slottet Monreale tronar, där Vilhelm II, sonson till Roger, lät bygga ytterligare ett storslaget monument. Katedralen, som är förenad med kungapalatset och benediktinerklostret, har sina förebilder i Lateranpalatset i Rom, Hagia Sofia i Istanbul och Karl den stores residens i Aachen. Kyrkans mosaiker och bronsportar samt den utsökta klosterträdgården tillhör juvelerna i Siciliens medeltida konstkrona.Vi tar oss sedan till Palermos historiska kärna för en gemensam lunch och besöket på palatset som normandiske kungen Roger II lät bygga på stadens högsta punkt. Här ligger ett av kristenhetens vackraste kyrkorum, Cappella Palatina, där det bästa i Siciliens bysantinska och arabiska konstarv förenas med normandernas franska traditioner. Mosaikerna på väggar och valv ser helt enkelt ut som vävda i silke. 

  Läs vidare
 • Vi återvänder till hotellet och har tid på egen hand inför kvällens stora begivenhet på Palermos operahus. Palermos invånare är mycket stolta över sitt operahus och har en stor publik. Fullt av finklädda Palermobor stiger förväntningens sorl inför föreställningen när vi kommer in genom operahusets entrédörrar. Nu väntar Francesco Cileas opera ”Adriana Lecouvreur”, som dirigeras av världsdirigenten Daniel Oren och där världs-solister som Fabio Sartori, Nicola Alaimo och Angela Gheorghiu gestaltar huvudpersonerna. 

  Läs vidare
 • Palermo - München - Sverige
  Dag 5

  Palermo - München - Sverige

  Tidig avresa från hotellet till Palermos flygplats

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avresor/Datum

  19 - 23 oktober

 • Pris från

  17.490:- (parkett och loge i första rad men längre upp)
  18.490:- (parkett och loge i första rad)

  18.990:- (parkett och parkett) 

 • Enkelrumstillägg

  3.590:- för dubbelrum till eget bruk

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Catania/Palermo - Stockholm, via München, flygavgifter
  - Transporter, entréer och visningar enligt program
  - Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  - Fyra frukostbufféer

  - Fyra luncher med vin/vatten/espresso
  - En operabiljett på parkett
  - En operabiljett med varierande kategori - se pris
  - Svensktalande licensierad guide och ciceron

  - Dricks till cbusschaufförer, restauranger och hotell i programmet
  - Skatter

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-19
 • Hemkomst
 • 2017-10-23
 • Platser kvar
 • 5 platser kvar
 • Priser fr.
 • 18 990:-
 • Boka resa