Opera och kultur i Venedig & Trieste

Välkommen på en strålande vårresa till Lagunens Italien med kompositörerna Donizetti och Bellini som musikaliskt sällskap! Känn historiens vingslag i Venedig & Trieste. Sagostaden Venedig i sköna maj, den fascinerande staden på vatten behöver antagligen ingen närmare presentation. Havet, lagunen och kanalerna har format staden och gett den dess karaktär. En stad i lyx och överdåd, med eleganta palats i österländskt influerad arkitektur, förnämliga museer och utsökta butiker. Här har olika folkslag mötts sedan urminnes tider genom sjöfarten och ännu idag tillströmmar entusiastiska besökare hit för att njuta av stadens kulturskatter sedan tiderna begynnelse.

Läs vidare

Kvällsfärden över lagunen till venetianska ön Torcello bjuder in till en liten ö med en magnifik kyrka. Guldmosaikerna i Santa Maria Assunta är världsberömda. Vi äter en trevlig middag på en välkänd Locanda på ön.

Okända Trieste vid havet ger oss slott, praktfulla torg, kyrkor och Bellinis mästerverk ”La Sonnambula”! Trieste, belägen i regionen Friuli Venezia Giulia, är “Mitteleuropa” i all sin glans! Staden kallas ibland för “Det lilla Wien vid havet” och bjuder in till ett sammelsurium av kulturer som möts sedan tusentals år tillbaks. Habsburgarna satte stor prägel på staden då Trieste var viktig hamnstad under 1700- och 1800-talen. Du fascineras av dess imponerande arkitektur i stadens hjärta där du vandrar bland vackra välbevarade palats och historiska kaféer där du nästan anar kejsarinnan Sissi, som tillbringade mycket tid i Trieste.

Regionen som Trieste tronar över hör till Italiens minst kända, Friulien, belägen som en frodig amfiteater mellan Dolomiterna samt de Julianska Alperna och det Adriatiska havet. Stora skyddade naturområden såväl i berg och på land som i hav. Den bördiga jorden ger Italien högkvalitativa frukt och grönsaker, ölet Moretti, kvalitetsviner av små volymer, osten Montasio och den berömda lufttorkade San Danieleskinkan.   

Förutom föreställningarna på Teatro La Fenice i Venedig och Teatro Verdi i Trieste så  väntar många upplevelser i form av kultur, gastronomi och vacker natur i Italien. Vår omtyckta och välkända ciceron är Ingrid Perfetti, bosatt i landet sedan 70-talet. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell i Venedig och Trieste.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Ingrid Perfetti

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron Ingrid Perfettis kunniga och behagliga sätt
 • Operaupplevelserna på La Fenice samt Teatro Verdi
 • Mindre besökta lagunön Torcello med kyrkomosaiker och finrestaurant.
 • Välkända Venedig och okända men vackra Trieste

Reseprogram

 • Dag 1

  Venedig – Operakväll ”Lucia di Lammermoor”

  Efter en tidig avresa ankommer vi till Venedig där vi promenerar till kajen för en privat båt till vårt fyrstjärniga hotell Saturnia & International, ett ombyggt 1300-tals palats, beläget mellan Markusplatsen och Chiesa di San Vidal. Efter incheckningen promenerar vi till vår lunchrestaurang för att intaga en välbehövlig måltid.

  Vi har eftermiddagen till fritt förfogande för egna strövtåg eller vila.

  Vid sextiden är det sedan dags att promenera genom ”calli, campielli e canali” för att komma till operahuset Teatro La Fenice.

  Kl 19.00. Lucia di Lammermoor av Gaetano Donizetti är ett av kompositörens mest kända och uppskattade och baseras på en roman av Walter Scott om adelsdamen Lucia, men Donizetti inspirerades även av de historiska intrigerna i det engelska hovet mellan skottar och engelsmän, olika kristna läror och de konkurrerande drottningarna Maria Stuart och Elizabeth. Den olyckliga Lucia ska tvingas ingå ett äktenskap baserad på makt och politik av hennes bror. Hon älskar sin framtida makes värsta fiende och hatet mellan familjerna Ravenswood och Ashton utmynnar i tragedi. Premiären skedde i Neapel på Teatro San Carlo år 1835. Lucias berömda vansinnesaria beskrivs ofta som en av operavärldens mest kända och tekniskt mest krävande. Utmaningen antas av prisbelönta, unga Nadine Sierra, amerikansk lyrisk sopran som erövrat världens scener från sitt barndomshem i Florida där hon debuterade redan som 16-åring. Idag hyllas hon som en av de mest lovande talangerna i operans värld. Sarden och tenoren Francesco Demuro gör rollen som Edgardo Ravenswood. Demuro har uppträtt och hyllats på flera av världens mest framstående operascener.

  Vid föreställningens slut kanske någon vill ta något lätt att äta på egen hand vid en av de många serveringarna som kantar gatorna fram till hotellet.

  Läs vidare
 • Dag 2

  Vackra Venedig – Torcellos skatter

  Efter en god natts sömn möter vår skandinavisktalande licensierade guide upp med oss för att göra en annorlunda och mycket givande promenad genom stadens historia, torg och palats.

  Vi skiljs åt efter avslutad stadsrundtur med möjlighet till lunch på egen hand samt egna upptäcktsfärder i La Serenissima.

  Sen eftermiddag beger vi oss med båt till ön Torcello för ett unikt och strålande besök.

  Under en hel timma kommer vi att ha kyrkan Basilica Santa Maria Assunta till vår disposition och de vackra mosaikerna från 1000-talet, äldre än guldmosaikerna i Markuskyrkan. Enligt en urgammal inskription från år 639 grundades kyrkan av Isaac av Ravenna då Torcello var en mäktigare rival till den då unga boplatsen Venedig. Klocktornet uppfördes på 1000-talet och här beundrar man kolonner av grekisk marmor, korintiska kapitäl och de utsökta, upplysta mosaikerna är de äldsta i regionen Veneto. Sedermera slammade kanalerna igen, malaria härjade och Venedig lämnade Torcello i bakvattnet. Befolkningen flyttade ut och idag finns här ett fåtal invånare, två magnifika kyrkor och en världskänd restaurang.

  Vi avslutar vår kväll på Torcello genom att intaga en trerättersmiddag på den berömda restaurangen Locanda Cipriani invigd 1935, gästad av kungligheter, gräddan av skådespelare och kulturpersonligheter som drottning Elisabeth II, hertig Edward med sin Wallis Simpson, kompositören Stravinskij, konstnären Marc Chagall och operadivan Maria Callas. Men mest känd är Ernest Hemingway som jagade fågel och skrev på sin ”Över floden in bland träden” under sin månadslånga vistelse här hösten 1948.

  Med sin charmerande belägenhet med vyer över lagunen och öns kyrkor, omges Cipriani av liten grönsaks- och blomsterträdgård.  Här äter vi en trevlig trerättersmeny. Retur med båt tillbaks till Markusplatsen och promenad till hotellet.

  Läs vidare
 • Dag 3

  Venedig – romarnas Aquileia – Trieste

  Vi skall nu lämna Venedig och efter utcheckning hämtar en privat båt till fastlandet för resan till Trieste. Under vägen kommer vi att stanna i Aquileia, ett av romarnas viktiga fästen från 180 f Kr med sin storhetstid under kejsar Augustus. Under 300-talet var det ett stort centrum för kristenheten innan hunnen Attila raserade staden 452. Vi ser utgrävningarna från romartiden som är uppsatta på Unescos världsarvslista och museet.

  Därefter styr vi kosan mot havet och den gamla fiskebyn Grado, som ligger på en av lagunens landtungor mitt emot moderna badorten Lignano. Här väntar en lunch och vidarefärd till Trieste - imperiet Österrike-Ungerns enda hamnstad med tydlig air av gamla centraleuropeiska maktkulturer. Vårt fyrstjärniga hotell Continentale ligger i stadens verkliga hjärta och byggdes mellan 1887-1880 av arkitekten Righetti. Kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Dag 4

  Triestes pärlor – Operakväll ” La Sonnambula”

  Fem minuter från vårt hotell ligger det storslagna torget Piazza Unità d´Italia, omgärdat av palats, där de många klassiska kaféerna längs hamnpromenaden lockade författare och poeter som James Joyce. Eftersom staden under 500 år lytt under andra stormakter och först 1918 blev italienskt så lät Mussolini gräva fram de romerska lämningarna i staden för att stärka nationalismen.

  Därför känns Triestes historiska stadsdel närmast romersk och österrikisk-ungersk i sin historia snarare än italiensk.

  Vi fortsätter med buss till Castello di Miramare, som byggdes 1856 för ärkehertig Ferdinand Maximilian av Habsburg på Grignanoudden, en karg karstklippa mot havet.

  Slottets inredning är intakt och speglar ärkehertigens eklektiska arkitektoniska smak, en anmärkningsvärd stilblandning av gotik, medeltid och renässans – i ett möte med den söta doften från Medelhavets örtlandskap och havets blå toner där slottsparken ramas in av soliga båtbryggor och små sandstränder. Vi fortsätter ut i majgrönskande landsbygd för ett trevligt besök i vindistriktet Cividale Friuli. Här produceras vita viner på Sauvignon blanc och Pinot Grigio men även röda viner baserade på Cabernet och Merlot.

  Vi ser lite av gården samt sätter oss till bords för en kombinerad vinprovning & lunch.

  Retur och tid på egen hand i Trieste.

  På kvällen sammanstrålar vi i hotellets bar och tillsammans åtnjuter vi ett glas Prosecco med tilltugg, innan vi promenerar till Triestes fina operahus Teatro Verdi några minuter från vårt hotell. Byggnaden är från 1801 och uppfördes av La Fenices arkitekt Selva. Det klassiska hästskoformade auditoriets fasad ansågs dock inte tillräckligt förfinat av habsburgarna som anlitade Pertsch, som byggde om fasaden till att likna Milano La Scalas. Här ser vi Vincenzo Bellinis ”La Sonnambula”. Till skillnad från många andra kompositörer i sin livstid ansågs kompositören ett geni av efterföljande storheter som Verdi, vilken beundrade hans långa, böljande melodier och Wagner, som imponerades av Bellinis sätt att kunna sammansmälta musik, text och psykologi. Bellini kallades ”svanen från Catania” och  mycket av det eftervärlden känner till om hans liv kommer från brevväxlingen med dennes kamrat Florimo. Efter en tidig framgång på Neapels Teatro San Carlo för Bellini, så slog han igenom omedelbart även i Norditalien med Il Pirata. La Sonnambula från 1831 räknas till ett av Bellinis tre mästerverk (med I Capuleti ed i Montecchi samt I puritani) och den komponerades på rekordtiden två månader under ett besök vid Comosjön. 

  Kl 20.30. La Sonnambula – sömngångerskan är en opera semiseria i två akter med musik i bel canto tradition. Rollen som mjölnardottern Amina gjorde bl a Jenny Lind och Maria Callas världsberömda. Under ledning av dirigent Guillermo Garcia Calvo ser vi premiären av La Sonnambula där den unga lovande polska koloratursopranen Aleksandra Kubas-Kruk gestaltar Amina och den rosade rumänske flambojante belcanto tenoren Bogdan Mihai innehar den andra huvudrollen som den tvekande fästmannen Elvino, i paret vars förlovning råkar ut för trista förvecklingar.

  Läs vidare
 • Dag 5

  Trieste - Venedig – Stockholm

  Vi lämnar Trieste i behaglig tid efter frukost och beger oss till flygplatsen i Venedig för resan hem till Sverige.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  2 - 6 maj

 • Pris från

  23 990:-

 • Enkelrumstillägg

  Dubbelrum för enskilt bruk i Venedig & enkelrum i Trieste: 4.490:-
  Dubbelrum för enskilt bruk: 4.990:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Arlanda-Venedig t/r, flygavgifter

  - Transporter, entréer och visningar enligt program

  - Bagageservice på flygplatsen

  - Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum

  - Fyra frukostbuffeer

  - Två luncher med vin/vatten

  - En lunch med vinprovning

  - Ett glas vin med snacks

  - En tre-rättersmiddag med vin/vatten

  - Två  operabiljetter på parkett

  - Licensierade engelsk- eller skandinavisktalande lokalguider

  - Svensktalande ciceron

  - Venedigs hotellskatt

  - Skatt

 • Tips och råd

  Ha bekväma skor för stadspromenader på ojämnt underlag. Bra fungerande leder och god promenadvigör är förutsättningar för en fin reseupplevelse.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor