Opera & konst i Rom & Florens för SvD accent

På helt nybyggda och moderna Opera di Firenze, mitt i renässansstaden Florens njuter vi av Mozarts ”Trollflöjten” och på Roms stora operascen Teatro Costanzi ser vi Donizettis "Maria Stuarda". Florens och Rom måste vara musernas favoritplatser i Italien. Renässansens Florens är konstens stad med världskända museum och denna välbesökta stad är älskad av många för sitt lilla vackra renässansformat och stora kulturskatter. Roms imposanta förflutna från Antik till Barock är välkänt för varje konstälskare. Vi njuter av unika konstsamlingar och stadspromenader i såväl den Eviga Staden som i renässansens vagga. Men Florens är även operans vagga, där Jacopo Peri i övergången mot barock under slutet av 1590-talet, samarbetade med stadens då ledande musikmecenat Jacopo Corsi för att skapa världens första opera. Operan som konstform spreds över världen från just Florens.

Läs vidare

En av resans höjdpunkter är därför besöket på nya operahuset Opera di Firenze, som invigdes i slutet av 2012 – som samtidigt blir en närmast utomvärldslig kulturkrock med en ultramodern och imponerande anläggning mitt i renässansens stad. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze och Maggio Musicale Fiorentino är den outtröttlige legendaren Zubin Mehta. 

Rom är den älskade staden på de sju kullarna. Här kommer vi att bo på ett utmärkt hotell beläget på den högsta av kullarna. Under vistelsen i staden väntar dels en trevlig stadspromenad men även ett besök på Villa Borghese, det fina konstmuseet. Det imponerande operahuset i Rom bjuder in till Donizettis starka Maria Stuarda. Vi leds av vår kunnige guide John Werich, som bor i Florens historiska centrum sedan 2006. Han flyttade till Italien och Florens för att studera bland annat konst- och kulturhistoria och har god kunskap om Florens och dess gömda skatter. Tack vare honom får vi en unik inblick i staden och dess illustra historia med unika besök. I Rom leds vi dessutom av svensktalande licensierad guide. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell i Rom och Florens.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  6 dagar

 • Tema

Resans ciceron John Werich

Resans höjdpunkter

 • Det nya operahuset i Florens
 • Uffizierna, Capella Palatina och det nya Katedralsmuseet i Florens
 • Operan, nyrenoverade Fontana di Trevi och Galleri Borghese i Rom
 • Promenader i Orvieto och Bologna

Reseprogram

 • Dag 1

  Sverige - Rom - Fontana di Trevi

  Vid ankomst möter vi vår ciceron John Werich för transport in till vårt fyrstjärniga hotell och installerar oss. Lunch på egen hand.

  Eftermiddagen är vikt åt att återupptäcka den nyrenoverade Fontana di Trevi samt områdets många arkitektoniska pärlor under en promenad där några av Roms mest kända platser möts. Piazza della Rotonda med Pantheon, alla gudars tempel, som varit i funktion sedan den uppfördes år 27 f Kr. Antikens Pantheon är idag en kyrka där såväl konstnären Rafael som flera av Italiens kungar ligger begravda.  

  Läs vidare
 • Dag 2

  Galleria Borghese – Operakväll ”Maria Stuarda”

  Förmiddagen viks åt den sköna konsten.  Vi möter vår guide och promenerar till konstmuseet i Villa Borghese, vars skatter stammar från familjen Borgheses målningar, skulpturer och antikviteter. Konsthöjdpunkterna representeras främst av kardinalen Scipione Borgheses favoritkonstnär Caravaggio, men även med verk av Tizian, skulptören Bernini, Rafael och Peter Paul Rubens. Romerska mosaiker och trompe l´oeil fresker inleder konstodyssén ur utvalda rum i det omfångsrika galleriet. Efter besöket gör vi en promenad med John för att se Piazza del Popolo och Spanska Trappan. 

  Läs vidare
 • Eftermiddagen är till eget förfogande innan vi åter träffas på hotellet för en kort promenad till Operans restaurang och en lätt måltid. 

  Kl 20.00 inleds tonerna till Gaetano Donizettis gripande opera Maria Stuarda. En opera tragedia lirica i två akter, ca 3,5 timme, som baserades på Friedrich Schillers 1800-talspjäs Maria Stuart. Premiären på den version som vi idag känner till skedde på Milano La Scala 30 december 1835.Historien är löst vävd kring Maria Stuarts liv, skottarnas drottning och hennes styvsyster och rival om makten Elisabet I. Men Schiller hade livat upp historien lite extra med en dramatisk konfrontation mellan de två drottningarna, eftersom de aldrig möttes i verkliga livet.England under Tudoreran och i synnerhet Skottland under tidsperioden med Maria Stuart, utgjorde en stark fascination i det katolska, centrala Europa under 1800-talet, där martyren Maria sågs som den rättmätiga drottningen och Elisabet I som oäktingen, eftersom påven inte hade annullerat Henry VIIIs äktenskap med Katarina av Aragonien. En uppsjö av italienska operor i 1800-talets början handlade om den rättmätiga drottning Maria I av England.
  Retur till fots till vårt hotell. 

  Läs vidare
 • Dag 3

  Orvieto – Florens – operakonsert ”Carmen”

  Vi lämnar Rom för etruskernas stad Orvieto. På vår väg mot och genom Toscana ska vi bese örnnästet Orvieto, en stad med anor från etruskisk tid och spektakulärt belägen på en klippa ovan ett grönt landskap. Här finns tid att strosa runt i Orvietos historiska centrum vars imponerande katedral glimmar i vit  kalksten. Vi besöker katedralen samt äter en gemensam lunch.

  Läs vidare
 • Toscanas vindlande vackra vägar tråcklar sig genom ett landskap som minner om en renässanstavla med sitt välordnade rutfält av åkrar, cypresser och medeltida städer. 
  Vi tar oss till Florens där vi bor på fyrstjärniga hotell Londra, på gångavstånd från katedralen, Uffizierna och det moderna operahuset. Under eftermiddagen promenerar vi med John som ju känner staden som sin egen handske. Kosan styr mot Palazzo Budini Gattai, där vi tar en välkomst-aperitivo i detta vackra palats från 1400-talet. Vi har tid på egen hand innan vi möts igen för kvällens musikupplevelse då vi får njuta av en mindre version av George Bizets klassiker ”Carmen” kl 20.30, med fem solister och en enklare scenografi.

  Operan äger rum i ett florentinskt 1500-talspalats, ursprungligen ägt av Macchiavellifamiljen.  Sedermera byggdes palatset om till en kyrka, invigd 1881, för att sörja för själavården av engelsmän och andra protestanter på Grand Tour i Italien. 

  Läs vidare
 • Dag 4

  Katedralsmuseet – Operakväll ”Trollflöjten”

  Vi inleder dagen med en promenad till Florens älskade katedral Santa Maria del Fiore där Brunelleschis kupol och den flerfärgade kampanilen tronar över hela staden. Sedan i somras har man öppnat ett nytt museum och vi njuter av de storslagna skatterna tillsammans med kunnig guide.

  Florensborna har under många år lidit av att det tagit längre tid att färdigställa kulturkomplexet med ett nytt, fantastiskt operahus än planerat. Inte minst sedan operan ju föddes i Florens. Sedan  2012 har dock ett helt modernt operahus slagit upp portarna. Här har man lagt sig vinn om att kombinera de klassiska grekiska idealen kring en teater som ett stort kulturcenter för alla de sköna konsterna. Till och med de sparsmakade och kräsna renässansdyrkande florentinarna har tagit den nya operan till sina hjärtan.

  Operahusbyggnaden är en modern jättelik, elegant lutad kub med terrasser och inneslutna, privata utrymmen. Den släta fasaden används för att projicera bilder eller belysas på ett dramatiskt vis mot en sammetsmörk natthimmel. Hjärtat i byggnaden är den stora opera- och konsertsalen med plats för 1.800 personer. Operasalens högklassiska akustik har övervakats av den tyska firman Müller-BBM och hela byggnadskomplexet har skapats av arkitektfirman ABDR under ledning av Paolo Desideri. I tillägg har en gigantisk amfiteater skapats med plats för 2.000 åskådare för uppträdanden utomhus. Operahusets interiöra material och utsmyckning har valts utifrån Florens historiska tradition att bygga i marmor, terrakotta och guld men med en modern tillämpning. Operans planerade invigning var november 2012 men hela kulturkomplexet har färdigställts så sent som maj 2014.  Konstnärlig ledare för Opera di Firenze och Maggio Musicale Fiorentino är legendaren Zubin Mehta. 


  Under eftermiddagen väntar här Mozarts och Ingmar Bergmans älskade ”Trollflöjten”. En scenisk-musikalisk underhållningshistoria om den dystre Tamino som förvirrad rör sig genom ett drömlandskap där Nattens drottning, trollkarlen Sarastro,  fågelmutanten Papageno, den brutale översittaren Monostatos och drottningens älskliga dotter Pamina spelar huvudrollerna. Flera förvirrande dimensioner och mycket kända arior bygger på spänningen i den mångbottnade historien. Ensam i mörkret med sin vanmakt prövar Tamino trollflöjtens magi vilket leder till hans och Papagenos tillfångatagande och vidare äventyr. Trollflöjtens libretto influerades av österländsk mysticism och frimurarritualer då såväl Mozart som librettisten och skådespelaren Schikaneder var frimurare. Schikaneder spenderade en förmögenhet motsvarande närmare en miljon kronor i dagens penningvärde för att kunna använda ett avancerat teatermaskineri, illusioner och exotiska djur. Mottagandet av Trollflöjten vid urpremiären 30 september var kyligt, men blev snabbt omåttligt populär. Mozart själv avled av sjukdom bara ett par månader senare. I rollistan ser vi Goran Juric, Juan Francisco Gatell, Ekaterina Sadovnikova och Olga Pudova som Nattens drottning.

  Vi promenerar tillbaka till vårt hotell för en kväll till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Dag 5

  Uffizierna – Palazzo Pitti – Capella Palatina

  Idag väntar några av landets allra finaste konstupplevelser med kunnig guide. Vi inleder med ett bokat besök i Medicifamiljens storkontor – Uffizierna. Här hänger Botticellis berömda målningar ”Våren” och ”Venus födelse”, den enda tavla man känner till av Michelangelo, en oavslutad målning av Leonardo da Vinci samt mycket annat såsom Giotto, Filippo Lippi, Piero della Francesca, Rafael, Tizian m fl. Vi njuter av färger, teknik, symbolik, mäktiga uppdragsgivare under en fascinerande vandring genom detta museum. Den som vill kan ta en fikapaus på den fina takterrassen. 

  Läs vidare
 • Lunch på egen hand innan vi promenerar över Ponte Vecchio till Palazzo Pitti, Medicis nya bostad på 1500-talet. Här bodde också ätten Habsburg Lotringen och 1865 -71, när Florens var huvudstad i Italien, blev det säte för kungafamiljen Savoia.

  Av de sex museerna i Palazzo Pitti ser vi Capella Palatina med rika samlingar av bl a Rafael, Andrea del Sarto, Tizian, Rubens. Museet är inrymt i den vänstra flygeln på ”piano nobile”, den våning man bodde på, med freskmålade salar. Eftermiddagen på egen hand och gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Dag 6

  Bologna - hemresa

  Bologna - Italiens vackra tegelröda stad, omnämns i landet benämns som ”la rossa, la dotta, la grassa”, den röda, lärda och feta. Regionens mat är vida känd över världen som tortellinins, ragu bolognesens, parmaskinkans, parmesanostens och balsamvinägerns hemland.

  Vår buss tar oss in till Bolognas centrum där vi möts av en engelsktalande stadsguide för en fin promenadvandring i Bolognas historiska hjärta. Piazza Nettuno med Giambolognas kända bronsstaty av havsguden Neptunus och kyrkan S. Petronio med sin ofullbordade tegelfasad är några av sevärdheterna som finns här. Stadens breda gator, slingrande gränder och 38 kilometer långa arkader kantar shoppingstråk och kulturskatter, skydd mot såväl sol som regn. Det medeltida bruket av tegel har gett staden namnet "La Rossa" den röda. Bolognas medeltida historia symboliseras kanske bäst av de närmare tjugo tegeltornen som pryder stadsbilden – de mest kända är de två lutande tornen, Torre degli Asinelli och Torre Garisenda med minnen från stridigheterna mellan guelfer och ghibelliner. Bologna är även en gammal lärdomsstad med Europas äldsta universitet från 1088, ”Alma Mater” den hulda modern som universitetet kallas, därav stadens smeknamn "La Dotta", den lärda. Egen tid för upptäcktsfärder innan vi samlas för att resa ut till flygplatsen och hemresan till Stockholm.

  Läs vidare

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

 • Avresor/Datum

  23 - 28 mars

 • Pris från

  19.990:-

 • Enkelrumstillägg

  3.690:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Rom, Bologna - Stockholm via Köpenhamn, flygavgifter
  - Fem nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  - Fem bufféfrukostar
  - Två luncher med vin/mineralvatten/espresso
  - Två middagar med vin/mineralvatten och espresso
  - Entréer till privatägda och statliga muséer
  - Transporter och visningar enligt programmet
  - Biljetter till Teatro dell´Opera di Roma och Opera di Firenze (parkett)
  - Biljetter till en operakonsert
  - Stadsskatt
  - Svensk ciceron och guide
  - Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger
  - Skatt

 • Tips och råd

  Goda leder är avgörande inför promenader på ojämnt underlag i historiska städer.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor