Opera i Neapel & Rom för SvD accent

Ärevördiga operahuset Teatro San Carlo i Neapel är världens äldsta operahus som ännu är i bruk. I Ravello lockades Wagner att skriva sitt stormiga slut på Parsifal och under stadsrundtur i den eviga staden Rom upplever vi miljöerna kring den olyckliga Toscas öden i staden. Många är de operor genom tiderna vars handling kretsar kring Roms historia baserad på romerska kejsares liv och historiens nycker. Men den som har mest färg och anknytning till staden Rom är Giacomo Puccinis opera ”Tosca”. Vi ser en fin uppsättning av "Tosca" på välrenommerade Teatro Costanzi. Resan inleds på den vackra Amalfikusten med Amalfi och Ravello på programmet. På ärevördiga operahuset Teatro San Carlo i Neapel, världens äldsta operahus som ännu är i bruk, upplever vi den magnifika operan, Simon Boccanegra, Verdis storslagna verk. I Ravello lockades Wagner att skriva sitt stormiga slut på Parsifal och på Teatro Costanzi i Rom njuter vi av Puccinis dramatiska Tosca. Efter en pjäs 1887 av fransmannen Sardou som skrev om den firade sångerskan Tosca och hennes öde, inspirerades Puccini att skapa en opera där huvudpersonerna hade sina förebilder i historien. Floria Tosca var en getherdinna och nunna som utbildades till sopran och polischefen Vitellio Scarpia kallades Roms bödel med tanke på sin effektivitet när det gällde att sortera bort icke-rojalister. Karaktären Cavaradossi byggdes på konstnären Louis Cavaradossi, eleven till revolutionsmålaren Jacques-Louis David.

Läs vidare

Till skillnad från Sardou lade Puccini stor fokus på detaljerna och bl a besöktes den Eviga staden för att han skulle kunna lyssna till stadens alla kyrkklockor i gryningen, vilket fick rama in tredje aktens inledning och till herdegossens sång valde han en dikt på romersk dialekt. Lokalfärgen skulle bli korrekt. Under århundradena har operan varit religiöst sprängstoff eftersom diktaturen oftast liknats vid fascistregimer, såsom Jonathan Millers uppsättning som flyttar handlingen från 1800 till våren 1944. Teatro dell´Opera di Romas föreställning bygger på sketcher från världspremiären av Tosca i Rom år 1900. Operans tre huvudscener är Palazzo Farnese som idag huserar den franska ambassaden, kyrkan Sant´Andrea della Valle och Castello Sant´Angelo vid floden Tibern. Vi besöker platserna och sätter oss in i historien som skapade Tosca. Resans djupdykningar i musiken och historien kompletteras med regionens läckerheter och bekvämt boende på Lloyds Baia på Amalfikusten, samt trevliga trestjärniga Nuova Nord Roma med mycket bra läge nära operan i  Rom. Vår uppskattade och kunniga ciceron är den för SvDs resenärer välbekanta Ki Månsson, som verkat och vistats i Italien sedan 70-talet. 

 • Pris
  21 990:-
 • Avresedatum
  2017-10-13
 • Reselängd

  7 dagar

 • Tema

Resans ciceron Ki Månsson

Resans höjdpunkter

 • Musiken med operaföreställning ”Simon Boccanegra" på San Carlo, världens äldsta operahus som fortfarande är i bruk. "Tosca" på operan i Rom och konserten i Ravello.
 • Världsarvet Herkulaneum i Neapel och Palazzo Massimo i Rom
 • Visningen av Opera San Carlo och Ravello högt ovan Amalfikustens blånande kust

Reseprogram

 • Stockholm – Rom – Amalfikusten
  Dag 1

  Stockholm – Rom – Amalfikusten

  Vid ankomsten  till Rom väntar vår svensk-italienska ciceron Ki Månsson med buss för transporten till Vietri sul Mare. På vägen gör vi ett stopp med tid till lunch på egen hand. Vietri är den första lilla orten på Amalfikusten där vårt trevliga fyrstjärniga hotell Lloyds Baia är beläget, spektakulärt tronandes på en klippa ovan Amalfikustens kustlinje och Salerno stad. När vi installerat oss på hotell Lloyd’s Baia, där vi bor i tre nätter, väntar välkomstdrink och en aperitivo. Under kvällen gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Neapels kungliga palats – visning av San Carlo - Operakväll ”Simon Boccanegra”
  Dag 2

  Neapels kungliga palats – visning av San Carlo - Operakväll ”Simon Boccanegra”

  Förmiddagen till eget förfogande för att strosa runt i Vietri eller ta bussen ned till Salernos gamla stad med trevlig äldre stadsdel och världens äldsta botaniska trädgård.På eftermiddagen väntar buss för att ta oss in till Neapels hjärta sedan 1600-talet runt Piazza Plebiscito. Vi promenerar runt ”hörnet” till det stora kungliga palatset, arkitekten Fontanas byggnadsverk från början av 1600-talet. Här vandrar vi med vår svenska guide genom  de kungliga salongerna samt ser slottsteatern och det kungliga kapellet. Efter besöket har vi tid att strosa och ta kaffepaus på egen hand.

   

  Mittemot Gallerian ligger Teatro San Carlo och vi går in för att bekanta oss med den byggnad som är säte för den enda operascen i världen som fortfarande är aktiv kontinuerligt sedan dess invigning 1737. Vi visas runt och för höra den spännande historien om den byggnad där alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Avslutningsvis besöker vi den kungliga logen och beger oss ner till teatersalongen för en riklig aperitivo med ett glas innan vi intar våra platser på parkett. 

  Läs vidare
 • Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet. Det är med stor glädje vi kan presentera ”Simon Boccanegra” av Giuseppe Verdi. Antonio Garcìa Gutiérrez något röriga pjäs om Genuas doge på 1300-talet Boccanegra, rörde den erkände och framgångsrike Verdi så pass att han – trots den första versionens praktfiasko 1857, ändå vågade göra om handlingen för en nypremiär 1881. Den åldrande dogen Simon Boccanegra gör bokslut över sitt liv i Genua. Hans kamp för att bringa fred och ena fienderna guelfer och ghibelliner, slog an hos den nationalistiska Verdi. Men det var också  Boccanegras smärtsamma val mellan sin politiska plikt och sin dotters lycka, som gjorde att Verdi engagerade sig. Ett tema som återkommer i många av hans operor då han själv miste en dotter i unga år. Eftersom operans första akt och finalen gjordes om 20 år efter fiaskot så blir operan en spännande blandning av den yngre och den äldre och erfarne Verdi. Som Simon Boccanegra ser vi den italienske veteranen och baritonen Ambrogio Maestri, en Verditolkare av rang sedan över 15 år. Tack vare Maestris framgångsrika samarbete med Riccardo Muti, har han turnerat runt världens största operascener, hyllad för sin förmåga att tolka såväl svårmod som komik. Retur till vårt hotell.

  Läs vidare
 • Amalfi till havs och kammarkonsert i Musikstaden Ravello
  Dag 3

  Amalfi till havs och kammarkonsert i Musikstaden Ravello

  Då vädret tillåter väntar en båtresa längs Amalfikusten med bergen som stupar rakt ned i Medelhavet. Citronodlingarna som dekorerar terrasserna och husen i pastellfärger som klänger sig fast på bergväggarna, bidrar till platsens charm. Byarna med härliga små stenstränder och sist men inte minst Amalfi, där vi stiger av båten. Amalfi var redan på Medeltiden den första av den Italienska stövelns fyra sjörepubliker. Vi har tid att besöka den magnifika Katedralen med sin vackra innergård , Paradisklostret, att äta lunch på egen bekostnad samt strosa runt i den charmiga lilla staden på egen hand. 

  Läs vidare
 • Vi fortsätter upp på slingrande bergsvägar till Ravello för att promenera runt, insupa dess atmosfär samt lyssna till historiens vingslag. Här ligger Villa Rufolos  trädgård med underbar utsikt över det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg. Ursprungligen byggdes villan på elvahundratalet åt den förmögna och mäktiga familjen Rufolo, som hade berikat sig med handel. Landolfo Rufolo omnämns i Boccacios Decamerone. Villa Rufolo omvandlades under århundraden med ett antal olika ägare till ett totalt förfall. I mitten av 1800-talet såldes den till den skotske adelsmannen  Francis Nevil Reid, som lät restaurera Villa Rufolo såsom vi ser den idag. En majdag 1880 kom Cosima och Richard Wagner ridande upp till Ravello. I sin dagbok skriver sedan Cosima Wagner om Villa Rufolo; ”En lugn frukost och hästritt upp till Ravello; ord kan inte beskriva dess skönhet. I Ravello fann vi Klingsors trädgård.”

   

  Som avslutning, exklusivt för oss, väntar sen eftermiddag en konsert på Ravello Art Center med  en pianoduo och klassisk musik, innan vi äter gemensam middag . Retur till hotellet med buss.

  Läs vidare
 • Romarnas Herkulaneum - Rom
  Dag 4

  Romarnas Herkulaneum - Rom

  Med väskorna i bussen beger vi oss mot Rom. Många känner till det fantastiska Pompeji, men färre känner till pompejibornas sommarställe längs den svalkande kusten, idag beläget mitt inne i Neapel. Herkulaneum är en riktig pärla och här i denna lilla antika romerska stad bodde några av de förmögna patricierfamiljerna, som flyttade ner till Neapelbukten på våren och hösten för att njuta av det behagliga klimatet. Vi ser en gatubild, som i mycket skiljer sig från Pompeji. Många av husen är väl bevarade med takbjälkar och fönstergaller, fresker, mosaiker och nymfeer. Efter besöket fortsätter vi ut på l’autostrada del sole, solens  motorväg. Vi tar en lunchpaus på egen hand  i närheten av Pontecorvo och kommer sen eftermiddag till Rom. Vi tar in på bra belägna hotel Nuova Nord Roma ***+ för tre nätter.
  Resten av dagen och kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Stadspromenad – Palazzo Massimo
  Dag 5

  Stadspromenad – Palazzo Massimo

  Efter frukost väntar en kort promenad till Palazzo Massimo. I detta nyrenässanspalats från 1800-talet hyses idag en av världens i särklass viktigaste samlingar av klassisk konst. Här njuter vi av skulpturer, fresker, mosaiker, för att inte glömma utsökta fresker på väggar och mosaikgolv,  flyttade bl.a från Livias hus på Palatinen. I detta ”romerska” ruinområde vid Piazza della Repubblica ligger en fascinerande kyrka, Santa Maria degli Angeli. Michelangelo fick i uppdrag att bygga kyrkan inne  i Diocletianus termer, vi besöker kyrkan och har sedan tid på egen hand för strosande och lunch.Vi träffas sedan vid hotellet och gör en stadsvandring mot Spanska Trappan ner till den nyrenoverade Fontana di Trevi.

  Eftermiddag och kväll på egen hand.

  Läs vidare
 • I Toscas fotspår - Operakväll i Rom ”Tosca”
  Dag 6

  I Toscas fotspår - Operakväll i Rom ”Tosca”

  Vi gör en kort busstur från hotellet till Castel Sant’Angelo.  Ki berättar kort i bussen om Angelottis flykt och hans gömställen. Sedan tar licensierad svensk guide emot vid kastellet för ett besök där vi får historien om Tosca i autentisk miljö. I Toscas spår fortsätter vi till Sant’ Andrea della Valle med besök i kyrkan och fortsätter till Piazza Farnese där vi stannar framför palatset. Vår guide berättar om dess historia och arkitektur samt den spännande länken till Tosca.                                                                                                                    

   

  Tid på egen hand för lunch och egna promenader.                                                                   Vi befinner oss nu ”mitt i smeten” nära till de flesta sevärdheterna för upplevelser på egen hand: Campo dei Fiori, Ghettot, Pantheon , San Luigi dei Francesi, med tre av Caravaggios mästerverk.Samling för en tidig middag och därefter ca fem minuters promenad till Teatro Costanzi för ”Tosca” kl 20.00.

   

  I rollen som Cavaradossi ser vi italienske tenoren Giorgio Berrugi som hyllats på världens större scener för sitt röstomfång och sin dramatiska ådra.  Förhistorian som handlingens bakgrund bygger på är komplicerad där norra delarna av ett splittrat Italien ockuperades av Habsburgarna. Napoleon erövrade kyrkostaten Rom för att bilda republik med Cesare Angelotti som konsul. Frihetskämparna i Rom hoppas på nya tider då fransmännen erövrar staden Rom, men Neapels armé slår tillbaka fransmännen och påven tar tronen igen. Motståndsmannen Cavaradossi jublar dock i andra akten när han får höra att Napoleon återtar delar av norra Italien, innan han förs till sin avrättning. Intellektuella och konstnärer såg Napoleon som en befriare ur skräckväldet och som en hjälp för landets enande, medan påve- och kungatrogna som Scarpia med alla medel försökte hålla fast vid den österrikiska dominansen och Neapels kungahus.

  Som så många gånger förut i historien står en kvinna mellan ytterligheterna – Tosca, den kungatrogna sångerskan som förälskat sig i frihetskämpen Cavaradossi.

  Läs vidare
 • Dag 7

  Hemresa

  Hemresa till Stockholm

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avresor/Datum

  13 - 19 oktober

 • Pris från

  21.990:-

 • Enkelrumstillägg

  3.790:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Rom t/r, flygavgifter
  - Sex nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Sex bufféfrukostar
  - Två aperitivos (lätta smårätter) med vin/mineralvatten/espresso
  - Tre middagar med vin/mineralvatten och espresso
  - Båt- och bussresor enligt program
  - Entréer till privatägda och statliga muséer
  - Visningar enligt programmet
  - Biljetter till San Carlo operan och Teatro dell´Opera di Roma (första kat)
  - Biljett till en konsert
  - Stadsskatt
  - Svensk ciceron och guide
  - Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger
  - Skatt

 • Tips och råd

  Goda leder är avgörande inför promenader på ojämnt underlag samt trädgårdar.

 • Litteraturtips

  Neapel & Amalfikusten. Dorling Kindersley. Streiffert 2004.
  Reseguide till stränder, vulkaner, museer, restauranger, ruiner, kyrkor.

   

  Neapel, Capri och Amalfikusten. Patricia Schultz, Berlitz reseguide 2003.

  Det goda Italien. Peter Loewe. Natur & Kultur, 2007. En läcker bok med både mathistoria och roliga anekdoter om olika delar av Italien.

   

  Böckerna är lättast att hitta på bibliotek eller antikvariat.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-13
 • Hemkomst
 • 2017-10-19
 • Platser kvar
 • 3 platser kvar
 • Priser fr.
 • 21 990:-
 • Boka resa