Capri - Pompeji - Amalfi

Vår omtyckta klassiker - resan till Amalfikusten, Capri och Ravello bland "små citroner gula..." Förtrollas likt talrika poeter av skönheten hos några av världens vackraste vyer. Se Paestum & Pompeji, där historien blir levande som ingen annanstans – allt detta i ett landskap som sjuder av kulturhistoria och kulinarisk njutning. I Neapelbukten ligger världsarven tätt och städerna storslaget belägna längs den skimrande Amalfikusten, såsom Amalfi och Ravello. I antikens Paestum samt på romarnas Pompeji och Herkulaneum lär vi oss om hur vardagslivet såg ut för 2000 år sedan. Sjörepubliken Amalfis och musikstaden Ravellos minnen, alla vittnar de om Italiens storslagna förflutna. Vårt boende är, som få andra byråer, ovanför en strand på själva Amalfikusten. Fresker, mosaiker, keramik och andra föremål förmedlar unika inblickar i Antikens dagliga liv, fest och myter.

Läs vidare

Vårt boende Lloyds Baia ligger med fantastiska vyer strax utanför den lilla trevliga Amalfikuststaden Vietri sul Mare, belägen mellan Amalfi och Salerno. Dess gamla stadsdel anses vara porten till Amalfikusten och ståtar med en rik keramisk historia vars arv ses än idag med flertalet keramiska konstbutiker bland de små trånga gatorna. Ett av de två keramikmuseerna som finns ligger i Villa Guariglia, ett adelshus där kung Vittorio Emanuele III bodde under en tid. Kyrkan tillägnad Johannes Döparen har en vacker kupol i gul och blå keramik, många av stadens hus har handmålat kakel och andra keramikföremål inlagt i sina fasader. 

Vi beundrar Amalfikustens svindlande vyer och terrassodlingar. Det blånande havet när vi far längs kusten ut till Capri, våra drömmars ö. Vi får också njuta av det italienska köket och invigs i hemligheten med den godaste buffelmozzarellan i Italien. Vi bor bekvämt i den lilla kuststaden Vietri sul Mare, belägen mellan Amalfi och Salerno.

Vår svensk-italienska ciceron och guide Gunilla Hvid Fontana, bosatt i området sedan 70-talet, delar med sig av sin kunskap om nutid och dåtid, vardag som fest i området runt Amalfikusten. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Gunilla Hvid Fontana

Resans höjdpunkter

 • Capri & Axel Munthes Villa San Michele
 • Antikens minnen på Paestum, Pompeji, Herculaneum och Neapels museum
 • Båtturen till Amalfis mäktiga katedral och Ravellos praktfullt belägna villor
 • Vårt hotell Lloyds Baia på Amalfikusten

Reseprogram

 • Sverige - Neapel - Vietri Sul Mare
  Dag 1

  Sverige - Neapel - Vietri Sul Mare

  Vid ankomst till Rom väntar vår svensk-italienska ciceron och guide med buss för transfer till Amalfikusten och Salernobukten, ett av Italiens mest natursköna områden. På vägen finns tid till lunch på egen hand.

  Vi beger oss in till Neapel och inleder vår vistelse med ett besök i det Arkeologiska museet med alla sina skatter från området runt Vesuvius. Vi ser statyer, mosaiker, fresker, silverföremål, husgeråd och glas.

  Läs vidare
 • Dag 1

  Resan går vidare till vårt bekväma fyrstjärniga hotell Lloyd’s Baia, som ligger med vackra vyer över Amalfikustens djupblå vatten samt Salernobukten och Salernos hamn. Vi befinner oss ett par minuter från Vietri sul Mare, den första lilla staden på Amalfikusten, känd för sin handmålade keramik. På kvällen bjuds vi på en välkomstdrink före den gemensamma middagen på hotellet.

  Läs vidare
 • Herkulaneum och Pompeji
  Dag 2

  Herkulaneum och Pompeji

  Många har hört talas om det fantastiska Pompeji, men färre känner till pompejibornas sommarställe längs den svalkande kusten, idag beläget mitt inne i Neapel. Herkulaneum är en riktig pärla och här i denna lilla antika romerska stad bodde några av de förmögna patricierfamiljerna, som flyttade ner till Neapelbukten på våren och hösten för att njuta av det behagliga klimatet. Vi ser en gatubild, som i mycket skiljer sig från Pompeji. Många av husen är väl bevarade med takbjälkar och fönstergaller, fresker, mosaiker och nymfeer. Vi äter naturligtvis pizzalunch i pizzans förlovade födelseort Neapel. 

  Läs vidare
 • Dag 2

  Dagen fortsätter sedan med ett rörande och levande besök i Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr. I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun. Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser. Vi återvänder till Vietri sul Mare och kvällen är till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Axel Munthes Capri
  Dag 3

  Axel Munthes Capri

  Idag går färden med båt från Salernos hamn mot Capri längs Amalfikusten, en av världens vackraste kuststräckor. De höga kalkstensbergen störtar sig ned i Medelhavet och små byar med pastellfärgade hus klättrar längs bergväggarna. Efter ett par timmar anländer vi till Marina Grande och beger oss direkt upp till Anacapri med utsikt över det azurblå havet.

  Vi äter gemensam lunch bestående av specialiteter från Capri och sedan väntar besök på Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes hem. Axel Munthe förälskade sig som ung i Capri och förverkligade sin dröm om ett hem öppet för ljuset på en av Anacapris mest natursköna platser. Villan speglar Munthes tankar och känslor om skönheten och det känns som om han precis lämnat den. I den vackra trädgården är statyerna kringvuxna av murgröna, blåregn och antika lämningar från en romersk villa skymtar fram bland grönskan. Om tiden tillåter beger vi oss till Capri stad för en stund på egen hand och återvänder sedan ner till Marina Grande för båttur till Salerno. Kvällen är till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Ledig dag
  Dag 4

  Ledig dag

  Idag har vi tid att utforska området på egen hand. Gunilla står till förfogande med förslag till utflyktsmål. Lunch och middag på egen hand.

  Läs vidare
 • Seledalen och Paestum
  Dag 5

  Seledalen och Paestum

  Idag styr vi kosan söderut till världsarvet Paestum men börjar dagen med ett besök hos en mozzarellaproducent på den bördiga slätten i Seledalen. Vi gör en rundvandring på gården, ser de sympatiska, sammetsögda vattenbufflarna och invigs i hur man hantverksmässigt tillverkar mozzarella av den fina buffelmjölken. Som avslutning smakar vi läckerheterna till lunch.

  I det närliggande arkeologiska området kan vi till fullo uppleva storheten i den antika grekiska kulturen som styrde över regionen under Magna Graecias storhetstid. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vackert belägna vid havet och omgiven av grönska. Vi besöker också museet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området och avslutar med en unik upplevelse, ”Dykarens grav”, som med all rätt har hedersplatsen i museet. Återkomst till hotellet och kvällen är till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Amalfi till havs och Ravellos trädgårdar
  Dag 6

  Amalfi till havs och Ravellos trädgårdar

  Ytterligare en scenisk tur med båt längs Amalfikusten väntar.  Den som kommer till Amalfi för första gången har svårt att förstå att dagens stad med drygt 5.000 invånare en gång i tiden var den första av Italiens fyra sjörepubliker med stor handelsflotta. Amalfi konkurrerade om makten över Medelhavet med Genua och Venedig och dess storhetstid kulminerade på 1000-talet. Staden domineras av den mäktiga Sant´Andreakatedralen som började byggas redan på 800-talet. Här ser vi Paradisklostret, inbyggt i den äldsta kyrkan, numera museum, och går ner i kryptan. 

  Läs vidare
 • Dag 6

  Vi äter en gemensam lunch vid havet i Amalfi, sedan åker vi längs slingrande bergsvägar till ”La Città della Musica” – Ravello, med tid att promenera runt och lyssna till historiens vingslag. 

  I Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård med sin utsiktsplats över det oändliga, ”Belvedere dell’Infinito”, kan vi beundra Amalfikusten med sina terrassodlingar, det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg. Som avslutning besöker vi Villa Rufolo med sin magnifika trädgård och intressanta rester av arkitektoniska element från medeltiden.

  Vi återvänder till Vietri sul Mare och träffas åter till kvällens avskedsmiddag.

  Läs vidare
 • Vietri Sul Mare - Sverige
  Dag 7

  Vietri Sul Mare - Sverige

  Under morgonen reser vi upp till Rom för att flyga tillbaka till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  19- 25 april

 • Pris från

  15.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.390:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Rom/Rom - Stockholm, via Köpenhamn, flygavgifter
  - Sex nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Transporter med buss och båt samt besöksmål enligt program
  - Alla entréer och visningar enligt program 
  - Fem bufféfrukostar, ett frukostpaket för avresan
  - Fyra luncher med vin/mineralvatten/espresso
  - Två middagar med vin/mineralvatten och espresso
  - Whispers på Pompeji
  - Stadsskatt Vietri sul Mare
  - Landstigningsskatt på Capri
  - Svensk ciceron och guide
  - Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger inom gemensamt program
  - Skatt

 • Tips och råd

  God vigör krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag, utgrävningsområden, trappor på Capri och i Ravello.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Privat sällskap möjligt
  Om ni är en familj eller grupp på minst tio deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.
 • Resevillkor